Počet partií u hodnocení her

Zrovna jsem pročítal hodnocení ke hře a všimnul jsem si, že někteří udávají v hodnocení počet odehraných partií, což je za mě skvělé. Vede mě to k myšlence, zda neumožnit přidat k hodnocení počet odehraných partií a případně dle toho zjemnit řazení, tzn. že na prvním místě by bylo nejvyšší udělené hodnocení s nejvíce odehranými partiemi.

Přeci jenom mi občas přijde, že někdo dá 5, nebo 1 hvězdičku, ale přitom odehrál jednu partii. Je to také v pořádku, ale určitě počet partií mi řekne, zda se mám dle toho řídit při výběru hry a nebo se jedná o první dojem.

7.3.2023 09:35:28

To asi nedává smysl. Jak budeš kontrolovat, že počet odehraných partií není vymyšlený? Ve výsledku poctivé hodnocení oslabíš a nepoctivé posílíš.
EDIT: U řazení hodnocení je to asi jedno. Není jich zase tolik, aby nešli přečíst všechny.

7.3.2023 09:39:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Osobní názor, nikoli shoda adminů.

Udělení hodnocení by se tím stalo náročnějším. Ne každý si vede počet odehraných partií a nedokáže ho odhadnout ani třeba řádově. Tím by se snížil počet udělených hodnocení, což je přesně to, co není žádoucí.

Taky někdo dokáže hru dobře odhadnout po jedné dvou třech partiích, protože má nahráno (nebo protože ještě než ji vůbec zahraje ví, že není šálek jeho čaje) a jiný ti i po desítkách partií bude tvrdit, že Monopoly jsou skvělá svižná hra, protože nikdy nic jiného nezkusil. Takže to spíš podá falešný pocit validity.

Další věc je – co ti zabraňuje lhát, abys dal svému hodnocení větší váhu?

Dalo by se to sice ověřit Herním deníkem tady na ZH, ale uživatelů, kteří si vedou Herní deník zde je ještě méně než těch, kteří si vedou herní deník kdekoliv.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

7.3.2023 09:46:26

Děkuji za reakci.

Možná jenom trochu přemýšlím nahlas a děkuji za podněty.

Počet odehraných partií by nemusel být závazný na udělení hodnocení, stejně jako není závazný popis k hodnocení. Třeba by tam mohla být informace typu Hrál jednou (První dojem), Dvakrát a více, Hraji pravidelně …

Osobně si nemyslím, že by tu bylo hodně nepoctivých lidí, alespoň nemám tendenci na hodnocení tak nahlížet. Spíš mi šlo o upřesnění. Příklad This War of Mine v hodnocení někdo dal 5 hvězdiček a do hodnocení napsal, že hru hrál poprvé včera (to, že tam dal tu informaci o počtu odehrání beru velmi pozitivně a dávám si jeho informaci a počet hvězdiček do souvislosti). Pro mě je tato informace více prvním dojmem, než hodnocením hry jako takové.

Osobně hodnocení zde beru jako jedno z kritérií při nákupu nové hry a líbí se mi i to, že je to nyní seřazeno dle hodnocení s popisky (mají pro mě větší váhu) a poté bez. Stejně jako je super, že lidé do popisků píší, kolikrát hru hráli, ale pro přehlednost by se mi líbilo to mít vytažené na viditelném místě.

7.3.2023 11:52:56

Vybíráme z Bazaru

Nemesis: Aftermatch
Nemesis: Aftermatch
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas