Nefunguje vyhledávání

Když zadám ve vyhledávači např. od 10 let, stejně mi vyskakují hry už od 2 , 6  let  .. 

20.3.2023 13:47:52

To není chyba, tak to má fungovat. Je možné hru doporučenou od 6 let hrát s 10letými dětmi? Je.

Zkus v tom výsledku najít hru doporučenou od 12, 15 nebo 18 let. Neměla by tam být.

Podobně funguje i hledání podle počtu hráčů. Je to někdy trochu matoucí, ale přesně takhle to má fungovat.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

20.3.2023 20:33:10

@Wolfsen  No tomu nerozumím. Když hledám hru od desíti , tak tím myslím, že chci hledat složitější hry pro větší hráče. Teda že mi vyjedou hry od desíti výš. Co by teda bylo, kdybych hledal hru do desíti? ( beru že to nejde) 

Samozřejmě rozumím jak to myslíš. 

 A jak mám tedy vyhledat hru tak, ať tam ty dětské nejsou?

 

21.3.2023 13:38:28

Abych pravdu řekl, tak se mi to taky zdá na palici vnucovat ve vyhledávání uživateli něco co nechce. Kaňas to zdůvodnil velice dobře. Když chci vyhledat složitější hry pro vyšší věk, tak tedy nevím, jak to udělat. Uniká mi opravdu smysl toho současného nastavení. Když si chci vyfiltrovat složitější hry pro vyšší věk, tak nerozumím tomu, proč bych se měl přehrabovat ve hrách pro předškoláky? 

21.3.2023 15:33:34

@kren A co když to někdo chce použít tak, jak jsem popsal? Nedojde tím, že to přepneme na ten způsob, jak navrhuje @Kaňas , ke vnucení tohoto druhého způsobu? 

A pokud v tom smysl nevidíte, tak já teda ano. A i když ho vidím i v tom, který navrhuje Kaňas. Ale nechceme filtr komplikovat spoustou přepínátek, tak jsme zvolili jeden způsob.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

21.3.2023 20:05:48

Já bych za sebe připsal, že naprosto chápu ten požadavek a dává mi smysl. A rozhodně je to něco na zamyšlení a vymyšlení, jen teď popravdě nemám rychlé řešení, které bych vytáhl z rukávu a za hodinu naprogramoval (ono ve finále je nejsložitější tu věc vymyslet, naprogramovat je pak ta snazší část).

21.3.2023 20:11:09

Co treba nechat uzivatele zvolit napr z:

hry pro deti 4-6 let

7-9 let

10-12 let

13-14

15+

Myslim, ze oproti tomu stavajicimu nesmyslu by to byl krok dopredu.   

21.3.2023 22:01:06

@Wolfsen Já v tom současném nastavení, na rozdíl od tebe, opravdu smysl nevidím a docela by mne zajímal nějaký praktický případ, kdy to někdo chce opravdu použít tak, jak je to nastaveno teď. Osobně si myslím (asi je to tím, že jsem programátor), že když si nastavím nějaké hranice výběru <od - do>, tak tím opravdu myslím interval uvnitř <od - do>. Teď je to tak, že nastavuji hranici dejme tomu od 15let, tedy <15 - nekonečno>, ale výsledkem je <0 - 15>. To co napsal @Onas je docela rozumné, ale chápu Dia, že by to stálo nějaké úsilí a i když se mi to současné kritérium osobně zdá na palici, tak to není něco s čím bych nedokázal žít.

Nicméně co mi v tom výběru ale opravdu chybí a co bývá uvedeno na většině složitějších her je kritérium OBTÍŽNOST. Nechci zase vyvolat flame ohledně toho, že je to neuchopitelné kritérium a různí vydavatelé mají na krabicích různé stupnice obtížnosti, ale všechno by šlo transformovat do jednoduché stupnice obtížnosti:

  • obtížnost neuvedena
  • lehká hra
  • středně těžká hra
  • těžká hra
  • jen pro zkušené hráče

Vím, že mi to s Diem hodíte na hlavu, ale za mne osobně je to něco, co tady v databázi her a kritériích vyhledávání chybí. I když vím, že je to individuální, tak pro základní orientaci by to bylo přínosem.

22.3.2023 10:14:23

Já se přidávám se žádostí o obtížnost (a případně reálnou herní dobou). Souhlasím, že to může být subjektivní, ale šlo by při psaní recenzí přidat možnost se 2 políčky, kde by hodnotíci mohl zadat třeba od 1-5 - Složitost pravidel a obtížnost strategie. Protože jsou hry pravidlově jednoduché, ale těžší na zahrání a pak zase naopak, hry se spoustou pravidel, ale přímočarým hraním, kde toho není tolik co vymýšlet. A druhá věc, zadat průměrnou herní dobu podle počtu hráčů. Obě tyto vychytávky by se mi hodně líbily.

22.3.2023 10:36:58

Já tedy také přispěji svou troškou do mlýna, protože si myslím, že tuto diskuzi čte více uživatelů, aniž by se vyjádřili a zpětná vazba se pro tvůrce vždycky hodí. 

Asi bych začal tím věkovým kritériem, kdy předložky “od” v roletce by měly být nahrazeny předložkami “do” aby to odpovídalo výsledkům a nebylo to matoucí. Také bych předpokládal, že když zvolím “od 10 let” tak výsledkem by měly být hry 10+ a ne 0-10.

Osobně by se mi zamlouvala “zaškrtávátka” 0-7 (předškoláci), 8-10, 11-13, 14-17 a 18+. pokud bych si vybral 8-10 a 11-13 tak většina her bude odpovídat tomu, co hledám pro své desetileté děcko. Případně nastavit Od Do a dát k tomu nějaký komentář, kdy je rozumné zadat tu horní hranici, protože pokud dám 4+, pak mi vyjedou hry všechny… Jsou to jen nápady, aby měli tvůrci inspiraci, ale třeba se přidají ještě další uživatelé a vypadne z toho něco rozumného, schůdného a relativně jednoduchého na vytvoření.

S obtížností je to hodně subjektivní a vzorek hráčů, kteří zde hry hodnotí není podle mě dostatečný. Dost málo her (v poměru k tomu, kolik her je v databázi) má 100+ hodnocení, spíš jsou to jen desítky a to by dle mého názoru nebyl moc vypovídající údaj. Ale jako nápad se mi to také líbí, jen by to chtělo namotivovat uživatele více hodnotit :-)

22.3.2023 10:59:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@Loob Jasně, ten vzorek tady není tak velký, ale když tam 10 lidí vyplní obtížnost, člověk si obrázek udělá. Asi nebude moc her, kde by to polovina lidí hodnotila obtížností 1-2 a druhá polovina 4-5. Pro mě to byl dříve důležitý aspekt při výběru hry. Díval jsem se na bgg na komplexitu a podle toho se také rozhodoval, než jsem měl nahráno.

22.3.2023 11:05:00

@Infidus já s Tebou více méně souhlasím, ale mně zas prolítlo hlavou, že zde jsou obecně dobře hodnocena například rozšíření ke hrám, protože rozšíření si koupí jen ti, kterým se líbil základ a z fleku tomu naperou 5 hvězd, aniž by to odpovídalo skutečnému stavu. Navíc jsou tam často jen jednotky hodnocení a pak to výsledný dojem může hodně zkreslit. Jinak jak jsem psal níže, nápad s obtížností je super a také bych to přivítal. Jen bych rád usnadnil autorům ZH tu realizaci a toto je úplně nová funkce a dle mého soudu tomu nepřiřadí až tak vysokou prioritu, jak bychom si přáli. Pořád je co vychytávat, ale věřím, že se to tu jednou objeví :-)

22.3.2023 11:17:06

Obecně vidím problém v tom, že hry většinou nemají definovanou horní věkovou hranici, pro kterou můžou být ještě zajímavé. Protože pak platí, že množina her hratelná od 6 do nekonečna je podmnožinou her hratelných od 10 do nekonečna (dítě, kterému je 10 stále patří do množiny lidí, kterým je více než 6 let - filtrujete podle věku hráče, ne podle čísla na krabici).

Bohužel to proto znamená, že čím vyšší věk vyhledáváte, tím více her dostanete.

Abych byl i konstruktivní, co takhle přidat zaškrtávátko “vynechat hry pro mladší hráče"?

22.3.2023 13:36:54

Informace o komplexitě a složitosti bych také uvítal, ale otázkou je, jak to uchopit, aby to bylo alespoň nějakým způsobem objektivní a opravdu vypovídající. Co se týká reálné herní doby, tak taková funkce již v záložce Hraní u každé hry je. Je tam graf, který umí filtrovat herní dobu podle počtu hráčů. Chtělo by to jen, aby si zde více uživatelů vedlo herní deník, protože tyto data pocházejí odtud. Od letošního roku jsem si tady taky začal vést (anonymní) statistiku a přidat herní partii do herního deníku zabere opravdu jen chviličku a přínos pro ostatní to v tomto směru určitě pak taky má. Díky všem za tuto diskusi a zajímavé komentáře. Budu napjatě číst a sledovat dál. 

22.3.2023 15:02:47

Vybíráme z Bazaru

Kniha kouzel
Kniha kouzel
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas