What does the Fox(y) say? aneb Budeš chytřejší než lišák?

Autor: Caranthir | 3.4.2023 | 2

– „A nyní otázka za 5000! Kdo napsal knihu „Fantastický pan Lišák“, která byla také zfilmována?“
– „Nevím. Dál?“
– „…no, já bych to uznal…“

Tak to bychom měli lehce intelektuální vtip na úvod a nyní již pojďme na to.

 

Úvodem

Co je Foxy? Na krabičce vás vítá jednoduše provedené jméno hry a vykukující liška s mírně poťouchlým pohledem. Na stránce vydavatele se pak dozvíte následující:

„Prověřte svou paměť a vsaďte si na ni. Budete bystřejší než liška? Hra Foxy přináší unikátní a zábavný koncept nevídaný v paměťových hrách. Nejde jen o vaši paměť, ale také o to, jak dobře dokážete svou paměť odhadnout.“

Tak fajn, pojďme se teď podívat, jestli je to pravda. Když otevřete krabičku, najdete v ní postupně: pět stíratelných kartonových destiček s políčky od 1 do 20 a polem pro součet, pětici černých popisovačů s houbičkami, jednu kartonovou destičku sloužící z jedné strany jako „lamakarta“ a z druhé jako pomůcka pro bodování, a konečně 50 ilustrovaných karet. A samozřejmě sešitek s pravidly, sestávající z pouhých 4 stran. Nic více ke hře nepotřebujete.

 

Privátní: krabice.jpg
Obsah krabičky

 

Jak na to?

Koncept hry je velice jednoduchý a pravidla se ve své podstatě vlezou na zmíněnou „lamakartu“.  Středobodem všeho jsou ilustrované karty. Těch je celkem padesát. 48 z nich je vždy po 12 rozděleno do celkem čtyř prostředí – farmy, savany, moře a lesa – a každá z karet má někde na obrázku jedno nebo více zvířátek.

V každém ze 4 prostředí můžete na kartách najít dvě místní zvířata – zebru a žirafu v savaně, medvěda a králíka v lese, slepici a prasátko na farmě a chobotnici s delfínem v moři. Pak tu máme kočku, která se může vyskytovat ve všech prostředích.  Čtyřicátá devátá je karta lišáka, a poslední, padesátá, je pouze „komiks“ do počtu bez žádného herního významu.

 

Privátní: zviratka.jpg
Kartičky ze všech 4 prostředí. Jak vidíte, kočka vleze všude. Jinak, jak psáno níže, slepice fotobomber a kočka potápěčka u nás vedou.

 

Na začátku hry náhodně vylosujete ze 48 zvířátkových karet 19, přidáte k nim kartu lišáka (tím se dostanete na 20) a zamícháte je dohromady. Každý si pak vezmete tabulku a popisovač.

 

Privátní: tabulky.jpg
Bodovací tabulky

 

No a pak už je to jednoduché. V každém kole otočíte vrchní kartu připraveného balíčku. Podíváte se, jaká zvířata se na ní vyskytují, a pak zapíšete na svou tabulku číslo odpovídající počtu těchto zvířat, které jste zatím na odhalených kartách od začátku partie viděli. Pokud je na kartě zvířat více, zapíšete součet výskytů všech vyobrazených.

Kde je háček, ptáte se? No, jsou tu dva. Za prvé, vždy vidíte jen poslední otočenou kartu, zbytek lovíte v paměti. A za druhé, zapsané číslo znamená body, které na konci hry za toto kolo obdržíte – ale pouze tehdy, bude-li toto číslo menší nebo rovno skutečnému počtu.

Toto opakujete, dokud neotočíte všech 20 karet. Pokud obrátíte kartu lišáka, namísto toho odhadujete počet RŮZNÝCH zvířat, které jste doposud viděli.

Když obrátíte všechny karty, otočíte balíček zpátky lícem dolů, a NEMÍCHÁTE jej. Lamakartu, kterou už nepotřebujete, otočíte na druhou stranu, kde najdete řádky s políčky pro jednotlivá zvířátka. Pak vždy otočíte kartu a zaznamenáte křížkem výskyt zvířete, a porovnáte se zapsanými čísly hráčů pro toto kolo. Každý, kdo zapsal nižší nebo stejné číslo, dostává za toto kolo tolik bodů. Kdo přestřelil, ten si číslo škrtne (či vymaže). Po projetí všech 20 kol vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů.

Ale moment – nahoře v reklamě se mluvilo o „vsázení si“, ne? Byla to snad klamavá reklama? Ale kdeže! Jednou za hru můžete svůj odhad pro dané kolo zakroužkovat. V takovém případě získáte za toto kolo v závěrečném bodování dvojnásobek bodů – ale pouze tehdy, když jste se trefili PŘESNĚ.

 

Privátní: konec_hry.jpg
Konec hry ve dvou. Obodovaná jednotlivá kola s pomocí postupně křížkované lamakarty vlevo, každý jsme vsadili jednou, Alenka ovšem byla odvážnější a skórovala 28 (17. kolo) proti mým 18 (13. kolo).

 

No a to je celé! Jednoduchý koncept, jednoduché provedení, rychle odehráno.

 

Provedení

Z řemeslného hlediska nelze Foxy nic vytknout. Kartonové destičky pevné a dobře stíratelné, fixy fungující, karty na omak příjemné z tak akorát pevného materiálu, parádní a děti oslovující ilustrace. U nás vedou zejména kočka-potápěč nebo slepice foto-bomber. Mimo lišáka samotného.

 

Dojmy z hraní

Budu se opakovat, ale ani tady Foxy nic vytknout nemůžu. Dostanete až pozoruhodně přesně to, co upoutávka slibuje. Příprava je úplně jednoduchá, odehráno je velice rychle (ve dvou jsme hru s dcerkou stihli zahrát i vyhodnotit pod 10 minut), ani ve čtyřech (či maximálním počtu pěti) by se herní doba neměla dostat přes 15–20 minut. Pravidla jsou jednoduchá a pochopí je bez problémů i vaše ratolest, která už umí počítat.

Zkusit si zapamatovat počet zvířat je pro dospělého výzva tak akorát, děti to bude bavit určitě. Vždy to ostatně můžete hrát na jistotu a tipovat nižší čísla. Ale nemusí se to vyplatit – devítiletá dcera mne porážela díky přesnějším odhadům třeba o bod nebo dva. Správně vsazený odhad za dvojnásobek bodů (nebo naopak netrefený) hru rozhodnout může, ale nemusí. Každopádně, pokud všichni hráči dávají pozor, končí hru většinou v poměrně úzkém bodovém rozmezí od sebe.

Bodování je vyřešeno s pomocí druhé strany lamakarty velice elegantně a jednoduše, každá věc v krabičce (vyjma komiksové karty do počtu) má svou roli. 

Oceňuji také, že autoři nabízejí v pravidlech hned 6 modifikací pro větší výzvy / vyšší obtížnost, když by vám základní hra přišla už ohraná.

 

Privátní: varian.jpg
Přímo v pravidlech uvedené varianty pro náročnější hráče.

 

Zmíněna je také možnost hraní ještě ve více lidech (potřebujete vlastně jen další bodovací tabulky,  které si můžete v nejhorším nakreslit sami), či přes webkameru.

Přenechám zde také místo pro autentický (a vlastnoručně nadatlený) komentář mé spolurecenzentky, devítileté gamerky Alenky:

Když táta vytáhl Foxy, myslela jsem si že to nebude nic moc, ale ve skutečnosti je to dobrá hra, ve které si můžete procvičit jak máte dobrou paměť.

Tip: Když pochopíte princip hry, bude vás to víc bavit.

Já myslím, že jako první krátké, ale výstižné zhodnocení to ujde, Ali.

Dlužno konstatovat, že jsem byl tady slečnou z pěti her čtyřikrát rozsekán…

 

Co tedy říci o Foxy nakonec?

 

Moje hodnocení: 9/10

 

Plusy:

  • Kraťoučká, snadno pochopitelná pravidla
  • Krátká herní doba, ideální filler
  • Věkově prakticky neomezeno, pobaví se jak dospělí, tak děti (umí-li počítat)
  • Oku lahodící ilustrace
  • Kvalitní materiál
  • Obsaženy i varianty pro vyšší náročnost
  • Dostanete přesně to, co říká upoutávka

Mínusy:

  • Hře se nedá vytknout skoro nic – snad jenom maličko vyšší cenovka vzhledem k obsahu balení a herní době, ale nijak tragicky, rozhodně se najdou i výrazně horší poměry cena/výkon.

 

Foxy můžu s lehkým svědomím doporučit každému, kdo má rád hezky vypadající a zábavné fillery, které užije doma, na cestách, s dětmi i s kamarády. Za pět minut se hru naučíte a za dalších deset odehrajete. Pochopí ji i chytřejší předškolák, natož školáci. Takže směle do toho a dokažte, že jste bystřejší než lišák!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Masters od Renaissance: Lorenzo il Magnifico+obaly
Masters od Renaissance: Lorenzo il Magnifico+obaly
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas