MINI, kam se podíváš – najdeš zde i své mini?

Autor: martinsun | 4.1.2024 | 1

Tohle jsem už někde viděl. Ale bylo to mnohem větší a barevnější. Ale dílky vypadaly podobně. Tak to zkusím. Ahaaa, tak tento dílek tam vážně nedostanu…

SMART IQ Mini je hrou, která patří do série Smart Games. Stejně jako ostatní hry z této série si ji zahrajete v jednom. A v tomto případě má slovo „mini“ víc než jeden význam. Ale o tom si řekneme dále v recenzi. 

Ve hře je vaším úkolem naskládat všechny dílky různých tvarů do čtverce, který tvoří zároveň krabičku hry. Na desce jsou tři záslepky, se kterými můžete náhodně nebo cíleně hýbat a tím si tvořit různá zadání. Každá záslepka má svoji “dráhu”, takže se nemůže stát, že si vytvoříte neřešitelné zadání.

Privátní: 20231231_104942.jpg
Kompaktní balení

 

Kompaktní balení – Balení a komponenty

Celá hra je velmi malá a vleze se vám do dlaně. Není tedy problém si ji přinést kamkoliv s sebou. Tvoří ji plastová krabička, přičemž její spodní strana je zároveň i hrací deskou. Víčko je z průhledného plastu, takže dobře vidíte na komponenty uvnitř. Samotné dílky jsou plastové kuličky spojené do tetrisových tvarů. Na boku krabičky najdete QR kód, který vás přenese na stránky se zadáním i řešením. Vše je zabaleno do papírového obalu, který jednou sundáte a pak už  nebudete potřebovat.

 

Jak na to? – Návod

Pokud hledáte návod jak hrát, tak ten u hry nenajdete. Vše je intuitivní a cíl je jediný – umístit všechny dílky. Ale na druhou stranu je nutné říct, že vás hra nehodí jen tak do vody.

Na stránkách z QR kódu zjistíte, jak si nachystat zadání pro vaši hru, od jednoduchých s předem určeným umístěním záslepek i některých dílků až po složitější, kde znáte jen umístění záslepek a jednoho konkrétního dílku.  

Privátní: IQ Mini - Instrukce.jpg
Kudy kam – jednoduše a stručně

 

Skládám, skládám… jak se to hrálo, jaké to bylo? 

Dojem, který celou hru vystihuje se dá shrnout pod na začátku zmíněné slovo… MINI. 

  • Čas – MINImum času: Jeden kvíz, a to jakýkoliv, máte poskládaný do jedné minuty.
  • Složitost  MINImum přemýšlení: Pro vyřešení jednotlivých kvízů potřebujete spíš trpělivost na to zkoušet, kam jednotlivé dílky zapadnou, než nějaké velké strategie.
  • Zadání  MINImum psaného textu: Marně jsem hledal v krabičce zadání, na které jsem zvyklý z jiných smartek. Malá knížečka zde prostě nebyla. Po načtení QR kódu jsem pochopil, proč. Samotná zadání a i nápovědy, jak je řešit, jsou přímo na webu. Najdete zde začátečnickou, juniorní a expertní složitost. Po pravdě jsem v nich zas tak velký rozdíl nenašel. 
  • Zábava  MINI zábava: Neoznačím hru za minimální zábavu, ale za mini zábavu. Na chvilku se zabavíte, ale žádné velké terno zde nehledejte. Spíš to vidím tak, že pokud nechcete brát do ruky mobil a pustit si nějakou hru na něm, IQ MINI může být skvělá náhrada.
  • Barva – MINImum barvy: Každá krabička hry je tvořena jednou jedinou barvou. Já mám oranžovou. A překřtil jsem si ji na TikTak. Časem jsem si říkal, že by mi vůbec nevadilo mít každý dílek v jiné barvě. Hru by to oživilo a připodobnilo k její větší sestřičce Smart IQ Puzzle Pro.
Privátní: IQ Mini - pravidla.jpg
Pravidla jsou vážně stručná


Plusy:

  • Skladné a rychle nachystané
  • Jednoduché, bez nutnosti cokoliv vysvětlovat
  • Téměř nekonečné možnosti zadání 

Mínusy:

  • Rychle se to ohraje
  • Webové zadání mi vadilo a chyběla mi papírová knížečka
  • Chtělo by to více barev na dílcích

 

Tetrisove dieliky
Zde je provedení v červené 


Dva roky

Tuším, že za dva roky najdeme tuto hru jako drobný dárek v různých prodejnách. Na první pohled vypadá líbivě a tuším, že přitáhne pozornost nejednoho člověka, který bude nakupovat hry a hračky pro své blízké a kamarády. Ale nedovedu si představit, že by hru někdo cíleně vyhledával. 

Pokud hledáte rychlou zábavu na pár minut, kterou rychle vytáhnete z tašky, je IQ Mini jednou z variant. V krátkém sledu můžete vyřešit několik kvízů, zabavit se a pak hru bez rozpaků schovat a zapomenout na ni. Pokud však hledáte něco složitějšího, doporučuji se ohlédnout raději po dospělejších sestřičkách ze série SMART Games. Třeba takové IQ Srdce je náturou skládání různě tvarovaných dílků velmi podobné, ale komplexností úplně někde jinde – u něj mozkové buňky potrápíte daleko víc. Nebo Jezdecká akademie naopak prověří, jak umíte přemýšlet nad prostorovým uspořádáním jednotlivých dílků a uspokojí i náročnější myslitele.

Privátní: IQ Mini - svrchní obal.jpg
Zabalit, přebalit a vyrazit na cesty

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ja len dodam, ze ta appka nie je nevyhnutna, ovela lepsie je nahodne si poposuvat kolicky a skladat (na webe ma totiz aj variant expert ukazanu polohu jedneho dielika, co skladanie zjednodusuje).

A tym, ze je hra taka mini, je to ideal na prenasanie a napr. na zabavenie pri cakani u doktora alebo v restauracii.

4.1.2024 12:11:54

Omlouvám se za lehký OT, ale článek snad přitáhne někoho s odpovědí. 

Já měl tento typ hry. Ale nedaří se mi to nikde vyguglit. Základna nebyl obdélník, ale velký čtverec. K tomu bylo několik “vložek”, které upravily tvar třeba na obdélník nebo trojúhelník překrytím nepotřebných děr. Díky tomu k tomu bylo snad 7 knížeček úkolů, včetně jedné 3D (pyramida). 

Mám pocit, že se to šíleně propagovalo snad i podomním prodejem/v nákupních centrech. A bylo to dost předražené (tisíc korun a víc). Nevzpomíná si někdo, co to bylo? Základ byly “tetris kostky” ze spojených kuliček, každá kostka měla jiný tvar a barvu pro snadnější přípravu.

To co se mi teď podařilo vygúglit vypadá jen jako osekaná levná verze. :(

4.1.2024 15:11:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Karak - žetony života
Karak - žetony života
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas