Cestovatelé Jižního Tigridu – první, druhé a třetí dojmy

Autor: GamingDad | 6.3.2023 | 3

I když jsem se k nim dostal až s velkým zpožděním, Paladiny Západního království mám moc rád, je to taková správně dlouhá hra, kde je spousty možností co, kde a jak dělat, více možností jak vyhrát, a zároveň spousta možností, jak svou hru totálně zkazit tak, že už se vám další partie hrát nechce.

Když pak byla příležitost si pořídit Cestovatele, první hru nové série „Jižního Tigridu“, neváhal jsem. Cestovatelé nás zavedou do Bagdádu roku 820 n. l., kde se v roli zdatného cestovatele vydáme na hřbetu velblouda, palubě lodi, nebo jen zprostředkovaně pomocí holuba nebo teleskopu poznávat okolí Bagdádu, poznávat vody Tigridu a poznávat noční oblohu.

 

Herní mechaniky

Cestovatelé jsou klasická středně velká eurovka, kde vyhrává ten, kdo má na konci nejvíc bodů, které se dají získat zajímavou kombinací velkého množství herních mechanik – dice placementu, worker placementu, tile placementu, set kolekce, track movementu a area majority, které reálně ve hře určitě použijete. Že je to hodně? Možná, ale při hraní to dává velkou volnost, co dělat. Dohromady to pak tvoří celkem kompaktní celek, kde žádná mechanika není bokem nebo nevyužitá a pro úspěšnou partii je potřeba je využít všechny.

 

Herní materiál a zpracování

Komu se líbila jakákoliv hra z předcházejících sérií, nebude zklamán. Hra je totiž vizuálně zcela totožná jako hry předcházející, díky krásným ilustracím Mihajla Dimitrievskiho.

Z kartonového materiálu musím vyzdvihnout hlavně tři oboustranné desky herního plánu, čtyři rozdílné hráčské desky a pro sólohráče – 4 rozdílné automatické oponenty. Zejména toto je na Cestovatelích významné plus, kdy opravdu každá hra může být trošičku jiná. Rozdíly nejsou sice nějak extrémní, naopak jsou malé, ale poskytují vítanou změnu oproti tomu, když se mění jen karty.

Další neméně vítanou změnou oproti předchozím hrám je i dice placement, který se v sérii objevil poprvé. Pomocí kostek se pak vykonávají hlavní akce, přičemž hodnota kostky určuje, jaký typ cestovního prostředku můžete použít nebo jaké bonusové akce je možné vykonat.

V Cestovatelích nechybí několik druhů karet – karty měšťanů, území, vody a nebes, k tomu pak i karty inspirace a pro sólovou hru karty intrik. Každý druh karty poskytuje svému majiteli jinou výhodu nebo možnosti umístění kostek do svého tabla.

V neposlední řadě jsou ještě k dispozici ukazatele vlivu a pomocníci – workeři. Ti jsou víceméně společní pro všechny hráče – na začátku má každý hráč k dispozici pouze dva (modrého a žlutého). Postupem hry je ale možné sbírat další pomocníky z plánu, získávat zelené pomocníky ze zápisníku, a buď je nějak použít, nebo si je jen syslit a zabránit tak protihráčům, aby je používali oni.

 

Jak se to vlastně hraje?

Cestovatelé jižního Tigridu, stejně jako ostatní hry ze sérií „Západního království“ nebo „ze Severu“, mají poměrně rozsáhlá pravidla, která prostě chvíli trvá, než si přečtete, a možná o chlup déle trvá, než je pochopíte. Počítejte s tím, že první hra bude i ve dvou trvat minimálně dvojnásobek času, než jaký je na krabici (což není nic neobvyklého, ale je vhodné to zmínit).

Ve hře je v podstatě nejhlavnější umisťování kostek a jejich kombinace s vylepšováním karavany umisťováním destiček vylepšení. Spousta karet a míst, kam se umisťují kostky, totiž vyžaduje specifický dopravní prostředek, aby se dala akce vykonat. Například získání karet vody vyžaduje použití kostky, která má hodnotu vybavenou lodí.

Sběr destiček vybavení bude pro většinu hráčů úkolem s nejvyšší prioritou, jelikož čím více prostředků je pod jednou hodnotou kostky k dispozici, tím větší možnosti má daná kostka.

Žetony vlivu je možné umisťovat na jeden ze tří cechů, nebo případně na karty z nabídky v rámci provádění akcí. Takto umístěné žetony vlivu mají svůj význam – získání karty se žetonem vlivu jiného hráče přináší majiteli žetonu dodatečné mince, odstraněním žetonu vlivu z jednoho cechu se pak dá například modifikovat hodnota kostky, nebo se posunout o krok navíc v zápisníku.

Kromě umístění kostky je možné také umisťovat pomocníky na karty v nabídce kolem herního plánu a vykonat akci spojenou s pozicí pomocníka. Takto umístěný pomocník je dostupný každému, kdo by si vzal kartu, na které pomocník leží. Na některé karty je možné umisťovat i více pomocníků, ale vždy jen různých barev.

Sbírání karet vody a území znamená pro hráče buď okamžité odměny, odměny spojené se získáváním dalších karet a vylepšení (například umístění žetonu vlivu do cechu po získání karty širého moře, apod.) Neméně důležité je sbírání karet měšťanů, kteří poskytují bonusové akce a okamžitý zisk suroviny a zasouvají se pod karty území nebo vody.

Poslední jsou karty nebes a inspirace, které jsou přímo určeny k bodování na konci hry. Každá karta nebes poskytuje svému majiteli jiné podmínky bodování na konci hry. Karty inspirace se zasouvají pod karty nebes a po splnění podmínky mohou násobit bodový zisk z karty nebes, pod kterou jsou zasunuté.

Herní kolo je pro každého hráče jinak dlouhé a končí ve chvíli, kdy se hráč rozhodne pro odpočinek. Během odpočinku hráč sesbírá své kostky, získá odměny z karet měšťanů se schopností odpočinku a nakonec má možnost posunout se v zápisníku o jedno pole kupředu.

 

Bodování na konci

Cestovatelé se hrají na neurčitý počet kol – hra končí ve chvíli, kdy jeden z hráčů dojde na konec zápisníku, tedy na jedno z pěti polí na třetí desce herního plánu. Poté se spustí konec hry: hráč, který jako první došel na konec zápisníku i všichni ostatní odehrají ještě jedno herní kolo. Poté dojde ke sčítání bodů.

Hlavním zdrojem příjmu bodů je právě sběr karet nebes, vody a území. Prvním bodovacím kritériem je počet shodných symbolů na kartách území a vody, poté se přičtou body z karet nebes a inspirace, body na destičkách karavany a nakonec i bonusové body za převahu žetonů vlivu v jednolivých ceších.

 

Sólová hra

Nechybí ani sólová varianta hry. Cestovatelé mají dokonce čtyři různě zaměřené automatické protivníky, kteří se každý specializují na něco jiného a podle toho se může sólohráč orientovat, na co bude automat mířit. Pravidla pro automat jsou ještě jednodušší, v podstatě jen vyzobává na plánu karty a vylepšení.

Velká nevýhoda je jistě to, že automatický protivník může ignorovat požadavky na karty a postup v deníku, a tím pádem velmi rychle postupuje dopředu. A pokud by se stalo, že je víc pozadu, má dokonce dvojskok.

 

Hodnocení a výtky

Cestovatelé jsou, alespoň z mého pohledu, velmi dobrou hrou se zajímavým tématem a hodně možnostmi, jak dosáhnout skvělého výsledku. Rozhodně se mi líbí dice placement a jeho vylepšování pomocí karavany, stejně tak je skvělé získávání karet 5 různých druhů a jejich vzájemná kombinace a interakce. Bonusové akce za pomoci žetonů vlivu nebo pomocníků jsou také dost zajímavé zpestření.

ALE – Cestovatelé mají u mě několik pár podstatných mínusů, které třeba nejsou zásadní, ale pro někoho, třeba pro mě, doslova volají po nějakém house rule, abych si hru více užil.

Nevýhoda první je velká náročnost na prostor, který hra potřebuje. Společná herní deska zabírá už takto hodně místa, zejména díky kartám vyloženým na třech ze čtyř stran desky. Samotná hráčská deska není velká, ale karty vody, území a nebes se vykládají vedle herní desky a hráčská oblast se každou kartou zvětšuje. Ke konci hry je pak hráčské tablo klidně přes půl metru široké. Skládat karty na sebe by mohlo být řešení, ale ne úplně vhodné, jelikož se tím mohou překrýt jejich efekty a pak se na ně klidně zapomene.

Nevýhoda druhá je hlavně pro sólisty, kteří by si chtěli zahrát. Postup Automatu je opravdu rychlý, a i když je obsluha jednoduchá, hra pak utíká rychleji než by mohla. V případě sólo hry je hráč nucen hrát agresivněji a poněkud pospíchat kupředu, jelikož pokud se bude flákat, zcela jistě prohraje.

Celkově však hodnotím Cestovatele Jižního Tigridu velmi kladně – určitě je to hra, která stojí za vyzkoušení a zahrání. Je určena spíš pro pokročilejší hráče, fanoušky této série her. Na začátečníky nebo rodiněji založené hráče jsou pravidla dost obsáhlá, ale ne nepochopitelná. Osobně bych si trochu víc pohrál s automatem, jelikož s tím hraji nejčastěji (manželka tohle se mnou hrát nechce).

Tak vzhůru do vod Tigridu!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
7 Divů světa: Duel + 2 rozsireni
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas