Marco Polo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

krátké dojmy ke každé postavě

Nicolo a Marco Polovi: (dva cestovatelé)
Za mě nejzábavnější postava(y) ve hře. Jako jedni z mála dokáží postavit všechna OS a jsou podle mě nejlepší na plnění jinak těžších úkolů. Hlavně se vyplatí, když jsou na herním plánu dostupné dvě výhodné cesty k Pekingu, které obsahují akce co se spolu dobře kombí, ideálně doplněné o karty úkolů, které obsahují horní cestu a jednu ze spodních cest. Zároveň nabízí silnou flexibilitu co se týče cestování, takže lze s nimi dobře reagovat na vybrané cesty protihráčů. Jejich hlavní nevýhodou je potřeba tuna velbloudů a logicky i mincí k jejich maximálnímu využití. Díky tomu jsou hlavně ve více hráčích hodně citlivý na agresivní a blokační styl hraní, který jim jeden ze zdrojů může odepřít.
Matteo Polo: (Bílá kostka a kontrakt zdarma)
Podle mě nejuniverzálnější a nejflexibilnější postava ve hře. Jeho bílá kostka je jeho hlavní výhodou, hlavně z důvodu neutrální barvy, takže hráč může stejnou akci využít dvakrát bez nutnosti kupování černé kostky. Kombo černé a bílé kostky umožňuje vcelku snadné zopakování cestovatelské akce a tím nabízí možnost brát žeton prvního hráče a zároveň dost cestovat, s tím že ten jeden kontrakt pokryje nutný zisk bodů z části kontraktů, takže se hráč klidně může jen soustředit na cestování. Nebo může samozřejmě hrát na co nejvíce kontraktů. Prostě je to velmi flexibilní postava, která může měnit i strategie během hry. Hodně u něj záleží na tom jaké kontrakty dostává, ty mu mohou určovat strategii (některé mohou více podporovat cestování, jiné zase plnění kontraktů). Určitě je nutné aby měl hráč vždy volno na nový kontrakt. Jeho asi jedinou nevýhodou je fakt, že moc často nedostane kompenzace za špatný hod.
Wilhelm von Rubruk (zanechává OS na každém městě kudy projde)
Podle mě postava s největším bodovým potenciálem, když se sejdou správné karty akcí. Při správném zahrání by se mělo hráči povést postavit všechny domky a možná i ty dva bonusové, ale to už je těžší na plánování a někdy se to ani nevyplatí. V každém případě je nutné mít pro něj nějakou akcční kartu na generování peněz a pak jen každé kolo cestovat. Ideální je delší cestování, tak aby najednou zanechal více OS. Ideální jsou cesty které mají u sebe města blízko. Vyplatí se sním spíše cestovat jako první, tak aby nemusel platit mince navíc, akce na kartách by mu měli pokrýt ostatní akce z herního plánu, jelikož mu moc mincí nezbyde na vykonávání akcí, které udělali ostatní před ním. Proto je nutné si vybírat ty správná velká města. Někde okolo třetího až čtvrtého kola by měl mít postaveny domky alespoň ve třech malých městech, tak aby brzy rozjel engine, takže je nutná rychlá generace peněz, ideálně už v prvním kole.
Jeho nevýhodou je hlavně přítomnost dvojice polových a také častý nedostatek velbloudů.
Mercator ex tabris (suroviny zadarmo)
podle mě nejnudnější postva, která je vlastně zcela pasivní a její schopnost dává hráči hlavně větší svobodu na plnění kontraktů. Cestovat se sním moc nevyplácí, ale nějaké výhodné malé město a dobrou akci hlavně na generaci surovin je dobré obsadit, tak aby hráč moc nemusel chodit na trh, když to za něj dělají ostatní. Pokud se zdráhají a moc nechtějí chodit je zase výhodné využít volného trhu a navštěvovat jej často.
Nevýhodou je hlavně jeho nezáživnost, jinak z herního hlediska je docela silný.
Berke Khan (neplatí za používání akcí, na kterých už jsou kostky)
ve dvou nic moc, ve čtyrech zase jeden z nejsilnějších. Má hned několik strategií na které lze s ním hrát, asi nejznámější je vykupování černých kostek hráčům za pomocí neustáleho braní velbloudů. Také je s ním výhodné jít vždy po žetonu prvního hráče. Nabízí značnou flexibilitu a o peníze se nemusí tolik starat a ideálně své akce využít na plnění kontraktů a částečně i na cestování, tak aby si splnil úkoly a měl nějaké výhodné akce. Důvod proč se s ním tolik nevyplácí hojné cestování je nutnost mnoha peněz, které jinak berke nemusí řešit a tím si uvolní akce právě na plnění kontraktů. Ale určitě lze hrát i na cestování, je hodně flexibilní.
Nevýhody nějak moc nevidím, snad jen že ve dvou je slabší.
Kublai Khan: (začíná v Pekingu)
Jeho hlavní výhoda je přístup k druhé straně mapy hned od začátku. To má hned několik výhod. Za prvé je to malé město dostupné jen jeden krok od něj, tedy ideálně obsaditelné v prvním kole. Za druhé je tam Sumatra poblíž a za třetí pokud hraje více hráčů, má volné pole působnosti a vyžere bonusy z okolních měst a může využívat akce bez strachu z blokování. Z toho jasně vyplývá že, stejně jako Berke, je výhodnější ve více hráčích. Jinak se vyplatí vybírat hlavně když je u něj malé město s otazníkem, dále pak když dostane hráč úkoly s městy poblíž Pekingu a nakonec když jsou u Pekingu nějaké výhodné akce.
Nevýhodu vidím v tom, že někdy kolem třetího kola už vlastně nic spešl nemá, páč jsou všichni ostatní buďto u Pekingu také nebo už mají obsazeny malá města a těch deset bodů navíc to moc nevyvažuje... spíše slabší postava.
Johanes Caprini ( +3 mince a možnost cestování mezi oázami)
Jeho hlavní výhoda je přísun mincí, takže díky nim může ve správnou chvíli cestovat vlastně zadarmo. Skákání mezi oázami je dobré hlavně na splnění těžších úkolů a na brzký přístup k dobrým akcím a to obzvláště pokud se spolu kombí dvoje akční karty jinak vzdálené od sebe. Také se může rychle dostat do Sumatry a na druhou část herního plánu, takže se může dostat do stejné pozice jako kublai už v prvním kole a schopnost mu zůstává až do konce hry, podle mě tedy lepší postava. Jinak se za něj nevyplatí skákat tak moc často je to vcelku neefektivní, doporučuji to využít tak dvakrát za hru.
Rashid ad din ( volí si hodnoty kostek dle libovůle)
Opět flexibilní charakter, který umí jak dobře cestovat tak plnit kontrakty, ale je vhodnější jej více využít na kontrakty. Jeho absolutně největší devízou jsou akční karty těžící z pokládání vysokých hodnot. Takže třeba generátory peněz nebo zlata a jiných surovin. Je dobré s ním docestovat k jedné či dvěma takovýmto akcím, které jsou poblíž Benátek a těžit z toho celou hru. Takže vybírat hlavně když je nějaká taková akční karta poblíž Benátek.
Nevýhodou je nulová kompenzace. Pokud není ve hře dobrá karta města nebo je mu blokována, tak patří mezi slabší postavy. V případě opačném je to zase favorit.
Tak a to je vše, nakonec to nebyly ani tak dojmy jako drobné tipy.. je toho mnohem víc co by se o nich dalo napsat, ale to nechám na vás, jsem zvědav na vaše pohledy na jednotlivé postavy.
28.9.2017 03:46:49 | Upraveno autorem (porovnej)

V této diskusi není zatím žádná odpověď...

Vybíráme z Bazaru

Osud dobrodruha (CZ)
Osud dobrodruha (CZ)
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas