Hanabi - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 25 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: karetní hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Abacus Spiele
Asmodée Editions
Cocktail Games
Les XII Singes
Autoři: Antoine Bauza
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zasvěcení do krásy Hanabi

Před nedávnem jsem objevil Hanabi implementaci na Boardgame arena. Párkrát jsem ji zahrál, ale nebylo to ono, prostě plácání barev, čísel, no jako nic extra hra. Až jednou mi jeden z hráčů položil otázku “Do you know Finesse?”. Tahle otázka změnila můj Hanabi život úplně naruby, objevil jsem její neskutečnou hloubku a totálně jí propadnul. 

Hanabi je hra o komunikaci. Pokud budu spoléhat, že mi ostatní řeknou u každé karty její barvu a číslo, nemám šanci zahrát ani průměrný výsledek. Takže rychle si osvojím základy: zahazuju nejstarší kartu, číslo na chopu znamená ponechat, zbytek znamená hrej, při více napovězených kartách hraju tu nejnovější. Podaří se mi zahrát první pětku, ale dál to nejde. A proč mám v krabičce ještě duhové a černé karty, vždyť to nejde vůbec zahrát.

A pak mi poprvé někdo ukázal Finesse a mě vypadla čelist. V podstatě finesa je takový druh nápovědy, který napovídá dvě karty dvěma hráčům za cenu jedné nápovědy. Nejjednodušší příklad je když hráč přede mnou napoví hráči po mě, že jeho karta je žlutá. Já vidím, že to je žlutá 2, ale na stole není jednička. Takže kdybych já nic neudělal, udělal by hráč po mě chybu. Tím je tedy jasné, že já mám žlutou 1 a že bych měl být schopen odvodit, kde ji mám.

Finesa je první ze složitějších komunikačních konceptů a rozhodně nejjednodušší, dají se objevovat další a další a člověk se nestačí divit, co všechno se dá zkomunikovat. A právě tady přichází to obrovské kouzlo hry, každá informace najednou může dávat spousty různých výkladů a já si ji musím správně vyložit. A když se potom povede nějaký složitější trik, to je pak euforický pocit, že se to povedlo. 

Z ohlasů zde na Zatrolenkách je poznat, že spousta hráčů byla jako já, prostě tu hloubku nemohla objevit. Pokud byste však chtěli prozřít stejně jako já, doporučuji přečíst následující dokument obsahující všechny možné konvence k této hře. Zatím nejsem ve stádiu, že bych hrál (nedejbože chápal) všechny zde uvedené, ale už jen pár základních razantně navýší radost ze hry.

https://docs.google.com/document/d/1VzgN6WoeYwh5NYtHECzUNZqFvpVcg-EdObU-YNMlyhc/edit?usp=sharing

6.1.2024 01:18:14

V této diskusi není zatím žádná odpověď...

Vybíráme z Bazaru

John Company
John Company
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas