Diplomacy - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 7
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 360 min
Herní svět: 1. světová válka
Herní kategorie: desková hra, strategická, diplomacie
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Asmodée Editions
Avalon Hill
Editrice Giochi
Gibsons Games
Igra
Jumbo
Parker Brothers
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 1959
Sdílej: Facebook

Evropa - kontinent míru a souznění

Autor: Francooaa | 10 hodin 0 minut | 28.11.2015 | 0

Hra: Diplomacy

Hráči: Francooaa a 6 neregistrovaných

Pro většinu z nás se jednalo již o druhou hru, takže jsme měli už poměrně představu o tom, co nás to vůbec čeká. Při losování národů se tak jen každý modlil, aby neměl Rakousko Uhersko, naopak velká poptávka byla po Anglii, Turecku a Rusku. (Ačkoliv největší win ratio má dle statistik Francie)

Po rozlosování se začalo jednat. Ukázalo se, že R-U bude v nejbližších letech rozděleno mezi říši Německa a Ruska. Turecko pod hrozbou, že nebude mít šanci dále nějak zásadně expandovat, se přidalo na stranu Turecka a Itálie v tomto konfliktu byla z počátku neutrální a sledovala spíše kroky Francie, která obsazovala Španělsko a Portugalsko. Anglie si šla do Skandinávie, kterou si rozdělila s Ruskem.

Boj o Balkán byl dlouhý a nemilosrdný, Rusko s Německem pořád dotírali na R-U a to ve značné přesile, nic méně houževnatým Rakušanům se dařilo držet pozice celé dva roky. V tu chvíli se pomalu zraky Francie upínali na Německo, ale to namlsané "spojenectvím" a zisky z R-U tomu vůbec nevěnovalo pozornost. Anglie, vědom si sílící Francie, začala chystat nečekanou ofenzívu. Rusko, zatím zcela v bezpečí, drželo na severu své pozice a na jihu se snažilo obtěžovat Turky a dokončit zkázu R-U. Itálie, již ne tak neutrální, si také vzala přístav od R-U a postupovala směr Turecko. Situace se zdála pro R-U (1 zásobovací centrum) a Turecko (4 zásobovací centra) beznadějná, ale jak už to v téhle hře chodí, nikomu se nedaří věčně. Německo začalo být zužováno západní frontou, kde si Francie brala, co se jí zachtělo. Anglie změnila politiku "zrady na Francouze" (v tu chvíli byl do vedení Anglie dosazen nový panovník) na taktiku "vezmeme si Rusko" a sunulo se pomalu do Švédska a Dánska. Němcům se dílem náhody a dejme tomu i taktiky podařilo vzít aspon jedno zásobovací centrum v Petrohradě. (Rozumějte:jediné zásobovací centrum co aktuálně měli) V tu dobu už tak rok a půl R-U přežívalo mezi Bulharskem a Srbskem, jak se to Turecko-Rakouské alianci hodilo. Turkovi se podařilo vyhnat Italy z jeho rodné vlasti (poměrně zásadní moment, kdy se Italovi podařilo dostat do Turecka a dobrý rok Turkovi doslova ochromil bojeschopnost) a pomalu mohl začít přemýšlet o expanzi na sever do Ruska, které aktuálně ztratilo Petrohrad, Švédsko a v nejbližších tazích hrozil i vpád Anglie do Moskvy.

Dalo by se předpokládat, že Turecko-Rakouská aliance by postupně získala Balkán a na hranicích s bývalým Německem by se potkala s Francií. Rusko by postupně padlo mezi Turky a Anglii a Itálie by se buď přidala pod Francouzko-Anglickou koalici (pokud bychom mu to dovolili) nebo by se modlili, at je vezme Turecko na milost. Pokud by ani jeden plán nevyšel, pravděpodobně by se přidalo k Rusku a Německu. V boji obou aliancí by nejpravděpodobněji vyhrála ta FA, kvůli značné převaze zásobovacích center. Jako výherce by pak byl asi Francouz s pobočníkem britským králem. Samozřejmě pokud bychom hráli nějakou "hardcore" verzi, dalo by se očekávat, že Brit v určité fázi zradí Francouze, aby měl šanci ještě vyhrát, asi by se i připojil k TR alianci a společně by tlačili Francouze zpět, ale to by chtělo mít na takovou hru celý víkend, dostatek tekutého posilnění a občas nějaká ta pizza.

Ps: Ital, který byl hostitelem připravil fantastický segoš, takže věčná čest a Turek donesl dort s chilli, který byl cítit jak, když šel dovnitř, tak i ven. Skvělý večer a brzké ráno s touhle hrou. 

Odehráno v: Ostrava (Okres: Ostrava-město)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Call of Kilforth: A Fantasy Quest Game + figurky
Call of Kilforth: A Fantasy Quest Game + figurky
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas