Carcassonne - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Klaus-Jürgen Wrede
Rok vydání: 2001
Sdílej: Facebook

S Ráďou a mamkou

Autor: J.J. | 1 hodina 45 minut | 26.7.2012 | 0

Hra: Carcassonne + Carcassonne: 1. rozšíření - Hostince a katedrály, Carcassonne: 2. rozšíření - Kupci a stavitelé, Carcassonne: 3. rozšíření - Princezna a drak

Hráči: J.J. a 2 neregistrovaní

Mamka si po včerejšku vyžádala další hru. Se zápalem se do ní pustila, ale během hry se jí do cesty (a do měst) neustále stavěly nějaké překážky, nedařilo se jí tak, jak by chtěla, a ke konci hry už jí elán opustil skoro úplně.

Během hry jsem uzavřel jedno rozsáhlejší město s katedrálou, což mě šouplo skoro o celé kolo na bodovací desce. Soupeři se prakticky nesnažili mi v tom zabránit, přece jen by to od nich vyžadovalo dost úsilí, město se stavělo v poměrně klidné lokalitě na kraji tvořícího se herního plánu. Založil jsem si i druhé město s katedrálou, jenže o něj začali usilovat i soupěři, zvláště Ráďa. Byly založeny dvě malá městečka v těsném sousedsví katedrály, samozřejmě se záměrem spojit se s katedrálou. Katedrální město několikrát změnilo majitele - svoji roli zde snad dokonce dvakrát sehrála princezna a dvakrát rovněž zaúřadoval drak. Nakonec zůstalo v rukou Rádi, a tomu se ho také podařilo bez větších komlikací uzavřít. Získal za něj šedesát bodů, dohnal mamku, a dokonce i já jsem se začal trochu obávat o prvenství.

Ráďa totiž už asi v polovině hry obsadil velkým panáčkem nejlukrativnější louku. Už tehdy na ní bylo sedm měst a bylo znát, že lepší louka už nevznikne, naopak tato ještě získá na hodnotě. Poté, co Ráďa princeznou odstranil mého velkého panáčka z města s katedrálou, jsem ho umístil na jinou louku, jejíž spojení s tou Ráďovou bylo samo o sobě dost pravděpodobné. K propojení dokonce došlo, když si mamka stavěla cestu, aniž by si tento efekt uvědomila - jí samotné louky nejdou, ještě aby sledovala nsše. Zkoušel jsem na louku nenásilně dostat ještě jednho svého malého panáčka, ale zůstal odstaven mimo a nakonec zcela bez užitku. Ani Ráďa si propojení našich luk dlouho nevšiml, postřehl to až ke konci hry, kdy jsem si kousek od jeho pastýře postavil prase. Ráďa samozřejmě učinil hned v následujím tahu totéž. Louka nakonec vynesla každému 44 bodů (11 měst) a Ráďovi tím pádem i rozhodující závěrečný náskok před mamkou. Do konce hry jsem však trnul, nebude-li Ráďa nakonec bodovat sám. U mého patýře totiž hned vedle stál drak a ještě před propojením luk se už jednou drakovou obětí stal. Naštěstí se drak během posledních tahů už do pohybu nedal. Byl jsem jediný, kdo obsadil více než jednu louku, měl jsem ještě pár menších (další nejvzácnější louka přinesla body za čtyři města).

Ráďa s mamkou měli tu smůlu, že jim uvíznul stavitel v rozestavěném městě, které nemohli dokončit. Aby toho nebylo málo princezny jim odtud vystrnadily jejich rytíře - obě města stačilo uzavřít jedinou, byť problematickou kartičkou, a kartiček bylo ve hře ještě dost na to, aby si všichni hráči mohli dělat naději, že neobsazené město dokončí. Nevím, jestli  jsme během hry některé kartičky přehlédli, nebo ne, ale obě tato "města duchů", vystavěná mými soupeři, se podařilo až v závěru uzavřít a obsadit mně, což mi přineslo pár bodů nad očekávaný rozpočet. Vysvobodil jsem tak neprve Ráďova, a až v úplném závěru i mamčina stavitele - mamka musela hrát prakticky celou hru bez něj.

Mamce se stala ještě jedna nepříjemnost - na konci hry měla rozestavěných tolik věcí, že ji nezbyli žádní panáčci k dalšímu rozmísťování, a několik posledních tahů jí tedy vyšlo celkem naprázdno. Nakonec jí ani nepomohlo, že měla nejvíce zboží od dvou druhů.

Výsledek: já - 245, Ráďa - 166, mamka 137.

Odehráno v: Pálovice (Okres: Třebíč)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Pán prstenů: Karetní hra - Návrat do Temného hvozd
Pán prstenů: Karetní hra - Návrat do Temného hvozd
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas