Výprava za krystaly?

Autor: sasa | 6.12.2023 | 4

V roce 2023 vydaly Tlama games v české lokalizaci hru Delta. V této hře se ocitáme v budoucnosti, přesněji řečeno 150 let poté, co vynálezkyně Neutuchajícího parního motoru (NePaM) sepsala svůj poslední záznam a zmizela. Krystaly, které objevila a použila v NePaMu, se poslední dobou začínají rozpadat. Vy, jako vůdce jedné z expedic, se vydáváte do oblasti delty s úkolem prozkoumat tuto oblast, studovat tvory, kteří ji obývají a publikovat objevy, které učiníte. Možná tak naleznete udržitelnější krystaly.   

Hra Delta je určena pro 2–4 hráče od 12 let a jedna partie by měla zabrat 90 až 120 minut. Co se týká doporučené věkové hranice, myslím, že zhruba odpovídá. Hra sice neobsahuje na komponentech žádné texty, ale samotné hraní vyžaduje jistou dávku logického uvažování. Ve dvou hráčích nám partie zabrala zhruba hodinu a čtvrt, ve čtyřech něco málo přes hodiny dvě.

 

Co se skrývá pod víkem

V krabici naleznete herní plán, desky hráčů, ukazatel kola, destičky bonusů pořadí průběhu hry, destičky odměn vážek, destičky vědeckých publikací a vynálezů, flakony a krystaly, karty postav, tvorů, úkolů a posledního kola, komponenty pro každého z hráčů a spoustu žetonů (např. výzkumu, pořadí průběhu hry, vítězných bodů, průzkumu, znalostí či označovací – „karetní“).

 

Prostředí delty

Samotný herní plán je rozdělen do tří částí. Na dílnu, deltu a studovnu. Nad příslušnou část se vždy umisťují karty, které budou dostupné na konci kola. Pod příslušnou část hráči umisťují svoji kartu postavy. V dílně je možné vynalézat nebo získat sponzorský dar. V oblasti delty hráči provádí průzkum jednotlivých ostrovů delty, což jim přináší okamžité vítězné body. Ve studovně si hráči osvojují znalosti, studují tvory a publikují své poznatky.

 

Jak dojít na konec cesty

Hra se hraje na 6 kol a každé z nich se dělí na 4 fáze. Po šestém kole proběhne závěrečné bodování.

Fáze 1: Příprava

V této fázi je určeno pořadí hráčů pro dané kole. Od hráče, který je nejdále na stupnici výzkumu, si hráči postupně zvolí z dostupných možností své pořadí v kole. S většinou polí pořadí je spojena destička bonusu (vzducholodě, iniciativy, techničky/bioložky nebo mincí). Destičku je možné umístit v rámci fáze 2 na některou z postav a zlepšit tak její schopnosti.

Fáze 2: Akce

Tato fáze je nejdůležitější částí hry. V ní každý z hráčů umístí celkem tři své postavy z ruky, a to do každé z oblastí herního plánu jednu. Nejdříve umístí první hráč jednu svoji postavu do libovolné oblasti herního plánu a označí ji svým karetním žetonem. Poté získá zdroje na ní uvedené – základními zdroji jsou flakony, krystaly, vzducholodě, ozubená kola a mince (s funkcí žolíka). Následně provede jednu nebo více akcí spojených s danou oblastí. Některé akce jsou základní a k jejich provedení stačí zahrání jakékoli karty postavy, k některým je nutné zahrát postavu s příslušným symbolem.

Privátní: karty postav.jpg
Karty postav


V dílně žádná základní akce není k dispozici a pro vykonání zvláštních akcí je nutné zahrát buď kartu postavy se symbolem vynálezu, nebo postavu mecenášky. Postava se symbolem vynálezu umožní vzít si jeden ze tří dostupných vynálezů, které hráčům mohou pomoci v dalším postupu. Za vynález se platí body výzkumu, které jsou dány jejich hodnotou na počítadle v této části herního plánu. Body výzkumu získávají hráči za každý symbol ozubeného kola na svých zahraných kartách postav. Mecenáška umožní hráči vzít si další destičku bonusu, která je nad nebo pod jeho aktuální pozicí na stupnici pořadí v kole.  

 

Privátní: dílna.jpg
Oblast dílny


V oblasti delty hráči mohou prozkoumat jeden ostrov. Za průzkum je nutné zaplatit příslušný počet krystalů a popřípadě mít na svých vyložených kartách ve hře dostatek symbolů vzducholodě. Na některé ostrovy může pouze postava kapitána, což je znázorněno symbolem kormidla. K přístupu na tyto ostrovy je opět nutné mít na některé ze svých karet tento symbol. Za prozkoumání ostrova hráč vždy obdrží vítězné body.

 

Privátní: delta.jpg
Oblast delty

 

Poslední oblastí je studovna. Zde jako základní akci můžete získat znalosti a studovat tvory. Úroveň znalostí můžete zvyšovat akcí „zisk znalostí“ na jedné ze čtyř stupnic. Každá z nich představuje jednoho z druhů tvorů, které můžete v deltě potkat. Čím více na stupnici postoupíte, tím více bodů za každého prostudovaného tvora daného typu obdržíte na konci hry. Znalost si zvýšíte odstraněním karty se symbolem daného tvora z ruky. Studovat tvory můžete v rámci základní akce studovny „studium tvorů“, pokud vlastníte dostatečný počet flakonů. Tvora prostudujete tak, že vyložíte kartu příslušného tvora a zaplatíte příslušný počet flakónů. Vyložení karty tvora vám zároveň přinese okamžitý nebo trvalý efekt.

Zvláštní akcí studovny vydání vědecké publikace“ a utracením flakonů hráč získá jednu z destiček vědeckých publikací. Tyto destičky při splnění podmínky na nich uvedené přinesou hráči na konci hry vítězné body. K provedení této zvláštní akce musí být do studovny umístěna postava se symbolem vědecké publikace.

 

Privátní: studovna.jpg
Oblast studovny


Poté, co hráč umístí svoji kartu postavy do jedné z částí a vykoná její akce, provedou to samé i ostatní hráči dle pořadí na tahu. Jakmile přijde na řadu opět první hráč, umístí svoji druhou kartu do části, v níž dosud svoji kartu nemá. Takto se postupuje, dokud všichni hráči neumístí všechny své tři karty postav.

Fáze 3: Vyhodnocení

V této fázi si hráči rozdělí po jedné kartě z karet umístěných nad jednotlivými částmi – v každé části si hráči vybírají karty dle pořadí iniciativy určené kartami postav umístěných v dané části. Karty si vezmou přímo do ruky.

V kolech 1 až 5 se nad dílnou nacházejí karty postav a nad deltou karty tvorů. Nad studovnou se v kolech 1 až 3 objevují karty úkolů, jejichž splnění na konci hry přináší vítězné body. Ve 4. a 5. kole se nad studovnu vykládají karty přinášející při jejich zahrání okamžitý bonus (napřík. flakony, ozubená kola, postup na některé ze stupnic znalostí apod.). V 6. kole se nad všechny oblasti dává jediný typ karet, a to karet, přinášejících bonus po skončení hry. Například v podobě dalšího tvora do sbírky nebo prozkoumání dalšího ostrova v deltě.

Privátní: karty tvoru.jpg
Karty tvorů
Privátní: karty_ukolu.jpg
Karty úkolů

 

Fáze 4: Úklid

Tato fáze představuje přípravu na další kolo – doplňují se karty, upravuje nabídka vynálezů a zahrané karty se vrací do ruky. S návratem karet do ruky to ale není tak přímočaré, jak by se mohlo zdát. Každý hráč si totiž vezme do ruky karty zahrané do jedné ze tří částí v předchozích kolech. Tento mechanismus funguje tak, že hráči umisťují karty zahrané v daném kole do oblasti na své hráčské desce odpovídající části, do které byly v tomto kole zahrány. Na konci každého kola (předtím, než umístí karty zahrané v tomto kole do příslušných oblastí na hráčské desce) si hráči z jedné této oblasti karty vezmou zpět do ruky. Může se tak stát, že vám do příštího kola nezůstanou na ruce tři karty postav a budete tedy moci vykonat akce v méně částech než ve třech.

Zajímavým prvkem jsou bonusové destičky vážky. Ty lze získat postupem na stupnici výzkumu, nebo prozkoumáním některých ostrovů v deltě. Vážky fungují jako bonusové prvky a usnadní vám cestu k cíli.

 

Privátní: vážky.jpg
Žetony vážky

 

Kdo zvítězí

Část bodů získáváte již v průběhu hry za průzkum ostrovů delty, ale větší část se získá až po ukončení hry. Na konci hry se oboduje pozice žetonu výzkumu, splněné úkoly z kol 1 až 3, vědecké publikace, tvorové ve sbírce podle pozice žetonu znalostí u daného typu tvora. Body také přinesou zbylé flakony a krystaly.

 

Barevná delta

Delta je na první pohled velmi barevnou hrou. Ilustrace ve mně evokují trochu svět Julese Verna a komiksové postavy. Nicméně po produkční stránce je hra velmi kvalitně vyvedená. Krabice je dostatečně pevná, karty i destičky kvalitní. Ač je barevná, nepůsobí rušivě a hezky dokresluje futuristické téma.

 

Alfa a omega delty

Co mě zaujalo a co bych chtěl vyzvednout, jsou dvě mechaniky. První je umístění jedné vlastní karty postavy do každé z částí delty. Vyžaduje to plánování, kdy je potřeba promyslet, jaké akce bude potřeba vykonat, a zda na to bude mít hráč v tu chvíli dostatečné zdroje, Zároveň zvážit, jaké vlastní karty je možné odstranit ze hry. Je nutné i počítat s tím, že karta zahraná v daném kole se hráči do ruky vrátí nejdříve až v kole přespříštím. Z důvodu označování toho, komu patří která karta zahraná v dané části, se na karty umisťují karetní žetony v barvě daného hráče. Bohužel se nám často stávalo, že hráč tento žeton zapomněl umístit a samotné umisťování bylo malinko otravné. Druhou již zmíněnou zajímavou mechanikou je práce s kartami, která mě velmi bavila. Jednak se jedná o mechanismus návratu zahraných karet zpět do ruky, a také možnost v rámci některých akcí odstranit kartu úplně z ruky, a získat tak například postup na stupnici znalostí. Zde mám jedinou poznámku. V případě, že hráč nemá v ruce tři postavy, nemůže umístit do některé z částí kartu a místo toho tam umístí pouze karetní žeton. Při určování iniciativy se počítá jako karta s nulovou iniciativou, ale pokud byla zahrána dříve, než jiná karta s nulovou iniciativou, má tento hráč bez karty přednost při výběru nové karty z nabídky. Dle mého by takovíto hráči měli ve fázi „Vyhodnocení“ vybírat v dané části až jako poslední.

Při hraní není možné dominovat ve všech třech částech, vždy je potřeba si zvolit, na co zaměřit. Velmi zajímavá je práce s inciativou. Čím má postava větší iniciativu, tím méně zdrojů dává. Bez iniciativy si ale vybíráte karty ve fázi vyhodnocení mezi posledními a tím pádem ty nejlepší karty jsou již zpravidla rozebrané. Přichází tedy na řadu další rozhodnutí, zda si raději nahrabat zdroje, ale získat kartu, která se mi nehodí, nebo obětovat tah, ale získat kartu, která se mi hodí.

Největší výtku mám k tématu. V prologu ke hře se píše, že máme najít stabilnější krystaly, ale toto vůbec není ve hře podchyceno. Ve hře pouze zkoumám tvory žijících v deltě. Tematicky mi Delta připomíná Encyklopedii, kdy cílem je opět poznávat a publikovat. Příběh o Neutuchajícím parním motoru mi tak přijde jako uměle naroubovaný na herní mechaniky.

Delta také není hrou na jedno zahrání. Pro pochopení vztahů mezi kartami a principu jejich návratu do ruky případě odstraňování, vazby mezi tvory a prohlubováním znalostí, deskami publikací a dalších herních prvků je potřeba si hru zahrát opakovaně.

Pravidlově není hra složitá, ale právě výše zmíněná nutnost chápat vztahy z ní činí složitější euro kousek. A stejně jako u ostatních euro her, i zde hrozí efekt paralyzujícího hráče, který při propočítávání možností může partii hry výrazně prodloužit.

 

Sečteno a podtrženo: Pokud hledáte hru se zajímavými mechanikami a chcete jí dát čas na opakované hraní a nevadí vám v podstatě jen jakýsi příběh na pozadí, může být Delta hrou pro vás. Pokud ale hrajete spíše do šířky a k zahraným hrám se již vracíte sporadicky, nebo hledáte hru se silným příběhem, poohlédněte se jinde, toto nebude váš šálek kávy.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Festival zvířátek KS verze CZ verze
Festival zvířátek KS verze CZ verze
Akt. cena: 2700 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas