Sloní piráti v akci!

Autor: Azz | 23.11.2023 | 3

Poklad kapitána žirafáka je obrovský a zase tak moc ho nehlídá. Při troše opatrnosti si každý může odnést něco po kapsách. Ale pozor, pokud vás chytí, projdete se po prkně!

Slon přes palubu je dětská hra od vydavatelství MindOK, která je postavena na principu push-your-luck, tedy „zkus své štěstí“. Je určena 2–4 hráčům od 5 let.

Privátní: Titulka.jpg
Titulní strana

 

Co najdete v krabici

Hra je určena mladším hráčům a podle toho je zpracována i po vizuální stránce. Krabice samotná je opatřena papírovým přebalem a okýnkem, kterým na vás koukají tři plastoví sloni. Po odstranění obalu a víka se dostanete do krabice samotné. Tam na vás již čekají figurky čtyř slonů, balíček karet, jednoduchá herní deska s místy pro vyložené karty, hromada dřevěných žetonů závaží a hlavně magnetické prkno pro každého slona. 

Privátní: Sloni.jpg
Figurky slonů

Kvalita komponent je dobrá, uvítal bych asi plastové/poloplastové karty. U dětských her mi to přijde jako důležitý prvek, ale málokdy se mi ho dostane. Dětské hry obecně trpí na ne úplně opatrnou manipulaci, takže karty často dostávají zabrat více než je zdrávo. Bohužel, málokdy jsou karty lepší, než je papírové. Ani tato hra není výjimkou, takže jsme opět jen u papíru. Ale je to jen detail.

Na druhou stranu musím vyzdvihnout kvalitu figurek, ty jsou parádní. Sloni jsou moc hezky vyvedeni a nabarveni, takže najdou využití nejen při deskovce, ale děti si s nimi hned začaly hrát jen tak. 

Trošku zvláštní je plastový insert, ze kterého na vás vykukují hned od začátku tři sloni ve svých úložných prostorách, ale na toho čtvrtého chudáka tam už místo nezbylo, takže je „pohozen“ (v samostatném pytlíku) v prostoru pro žetony závaží. Ničemu to nevadí, ale designerský záměr mi v tomto směru prostě uniká.

Pravidla jsou jednoduchá a jasná. Přečtete je tak za 5 minut a můžete se vrhnout do hry.

 

Jak se hra hraje

Hru připravíte tak, že vyndáte všechny komponenty a krabici následně otočíte dnem vzhůru. Asi i proto je krabice opatřena přebalem, aby při přemísťování nedocházelo k újmě na herní ploše. Na zadní straně se před vámi objeví pěkně namalovaná paluba s kapitánem žirafákem, ale hlavně pozice pro umístění prken – na vyznačených místech pro každého hráče je skryt magnet, jenž přidržuje prkno na místě. Figurky slonů postavíte na startovní pole každého prkna. Hra tak vizuálně vypadá opravdu parádně. Prkna pěkně trčí ven z lodi a krásně evokují procházku, na kterou se sloni, chtě nechtě, vypraví.

Poblíž už jen umístíte balíček karet, herní desku, na kterou je vykládáte, a zásobu dřevěných žetonů závaží.

Princip je vskutku jednoduchý – hráči se střídají po tahu, v němž hráč vykládá karty. Těch je v balíčku 6 různých druhů. Čím více různých karet otočíte, tím více závaží si musí vaši protihráči přidat na konec svých prken. Pokud ovšem otočíte dvě karty se stejným symbolem, protihráči si nepřidají nic a váš slon popojde o jedno pole blíže ke konci svého prkna. Pak celý proces zopakuje další hráč. Jak závaží přibývají a sloni postupují, dříve či později se musí stát, že se některé z prken převáží. Hráči tak vypadávají ze hry, až nakonec zůstane stát jen jeden jediný slon a ten se stane vítězem.

 

Jaká hra je

Prvně si připomeňme kategorii, do které tato hra spadá  dětská hra na principu push-your-luck. Je to tedy hra hodně o náhodě. Svým principem připomíná oblíbený Port Royal, jen tady místo bodů pro sebe přidáváte ostatním závaží. Takže vlastně je to hra škodící. Její princip je velice jednoduchý, jak je asi jasné z popisku pravidel. Ale to je u dětských her potřeba. 

V tomto případě bych si dovolil tvrdit, že věkové doporučení 5+ je možná i trochu nadsazené a nebál bych se zkusit hru zahrát i s mladšími dětmi. Moje skoro pětiletá dcera neměla žádný problém s pochopením na první pokus, ačkoliv systém push-your-luck pro ni byl nový a v prvních asi dvou hrách teprve poznávala, jak princip funguje a co se stane, když moc pokouší štěstí.

U dětských her se většinou zaměřuji na to, co přináší z pohledu rozvoje a tréninku schopností. Samotný systém, který je hodně založený na náhodě, určitě přináší poznání akce a jejího důsledku. Poznání, že přílišné pokoušení štěstí vede k rychlému konci. Krom toho je Slon přes palubu zároveň dobrý na procvičování jemné motoriky. Přidávání dřevěných závaží na konec prkna vyžaduje (hlavně v pozdější fázi hry) jemnou manipulaci, aby se prkno nepřevážilo prudkým přidáním váhy. 

A teď už k tomu jaká hra je. V první řadě musím říct, že nás doma moc baví. Je rychlá, takže dobře udrží pozornost dětí a vizuálně působí velmi dobře. Je napínavá díky své mechanice – „mám ještě táhnout kartu a tím přidat soupeřům více závaží, přičemž riskuju, že nepřidám nic a můj slon se přiblíží k okraji prkna, nebo raději neriskovat a přidat o trochu méně?“ Samotné přidávání závaží je taky nervák, kdy opatrně přidáváte a doufáte, že se prkno ještě nepřeváží. Je to zábavné jak pro malé, tak pro dospělé.

S čím je ale třeba počítat na druhou stranu – hra je o náhodě. Můžete mít smůlu a několikrát po sobě vytáhnout hned na začátku tahu dvě stejné karty. Váš slon tak putuje po prkně a není jak to zvrátit. Je to pak trochu smutné, ale vzhledem k rychlosti partie to nijak extra nevadí. Prostě hra o štěstí, jak už samotný název mechaniky napovídá.

Dalším svízelným bodem může být, že jde o hru eliminační. Hráč, který spadne, vypadává ze hry. V tomto případě doslova. Chvíle, kdy se prkno překlopí a sesypou se závaží i slon je opravdu ultimátní ukončení. Pokud děti trochu hůř nesou porážku, může to pro ně být poměrně nemilé, když pak mají koukat, jak dohrávají rodiče.

Hra je citlivá na manipulaci – děti musí být opatrné, aby do krabice nestrčily. Hrajeme většinou na zemi a pokud sebou děti trochu víc šijí, občas se stane, že do krabice nechtěně strčí, a předčasně tak ukončí celou partii. 

Principiálně je hra velice jednoduchá. Ačkoliv je momentálně u nás doma na výsluní, trochu se bojím, že se může rychle ohrát. Není jak ji hrát jinak, aby se obzvláštnila a nebyla pořád o tom stejném jdenoduchém principu. Toto je asi hodně individuální, dětem asi obecně nevadí, že se něco opakuje (raději ani nechci počítat, kolikrát se dcery dívaly na Ledové království), ale tenhle potenciální problém vidím, ačkoliv i mne hra pořád baví a je zatím v permanenci každý den. 

Privátní: Dva hráči.jpg
Hra dvou hráčů

 

Co říci závěrem

Slon přes palubu je moc hezká rodinná hra pro menší děti. Je napínavá, moc pěkně vizuálně vyvedená a zábavná. Hra je hodně o náhodě a ve svém principu škodicí. Vidím určité riziko, že se může relativně brzo ohrát, ale jak jsem psal výše, to je asi hodně individuální. Nicméně to asi stojí za zvážení, jelikož na poměry dětských her je vzhledem ke zpracování komponent trochu dražší, kolem 750 Kč.

Celkově vzato ale mohu s klidným srdcem říci, že pokud hledáte rychlou a napínavou hru pro děti, určitě můžu Slona přes palubu doporučit.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky moc za recenzi :) Já bych sám za sebe dodal, že u mě doma se hra chytla, i když děti nemám. Ona totiž pěkně funguje i jako picí hra pro dospělé na párty a pozdní hodiny :D

A ještě k té eliminaci - některé děti to opravdu nesou hůře, tak občas rodiče musí trochu podvádět, než se naučí prohrávat :D Dobré ale je, že prvním pádem hra končí, a tak dítě nemusí čekat, až se dohraje.

(A ještě ti 3 sloníci jsou nahoře proto, aby byli vidět již při koupi a víc by se jich tam nevešlo. Krabička používá stejný formát jako Jurská sváča/véča apod.)

_________
Vláďa z Mindoku

23.11.2023 11:11:52

U nás taky nadchla všechny dospělé a je to naše nová párty hra :D (děti nemáme) 

Jak píše kroelh, procvičovat si jemnou motoriku v pozdních hodinách po pár pivech je legrace a push your luck či prvek škození tomu nasazuje korunu :D

Takže bych se nebála to doporučit lidem bez malých dětí, je to opravdu kopa zábavy a zabaví se podle mě úplně každý, kdo má rád tyhle ptakovinky :-)

23.11.2023 12:52:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky za recenzi. Hra mě původně na první pohled moc nezaujala, ale jak jsem si to tu teď všechno přečetl a pustil jsem si i krátké video od Mindoku, tak musím říct, že je to jedna z her, které nutně potřebuju…

Takže díky za tip na netradiční rodinnou (a párty) hru.

23.11.2023 21:32:59

Azz

Díky všem za milé komentáře, jsem rád, že se recenze líbí :-) 
Ona se recenze na hru, která vás baví, píše fakt dobře, ale o to víc jsem rád, že se líbí.

 

Jako o picí hře jsem nad tím vlastně vůbec nepřemýšlel, ale je to super nápad. To určitě zařadím :-D

 

@kroelh jen ještě k tomu okénku na krabici - já chápu, že se jich tam víc nevešlo a že mají zaujmout na první pohled (což rozhodně splňují!) a navnadit ke koupi, ale stejně mi pořád vrtá hlavou, proč se nezvolil jiný design insertu a okénka, který by ukazoval všechny 4. Už u nás byla řada návštěv a všichni to komentovali ve stylu “a na toho čtvrtýho chudáka místo nezbylo” :-D

24.11.2023 10:09:41

Jsem to teď o víkendu ukazoval na Festivalu deskovek v Pardubicích a mělo to velký úspěch.

---
Pomáhám s překlady pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

27.11.2023 09:52:02

Vybíráme z Bazaru

Twilight Imperium CZ
Twilight Imperium CZ
Akt. cena: 4000 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas