Samým blahem, jen tak šmahem, srdce z lásky… skládám?!

Autor: Caranthir | 17.1.2024 | 2

„Dobrá hlava a dobré srdce jsou vždy skvělou kombinací.“

– Nelson Mandela

IQ Srdce (orig. IQ Love) je jedním z nejnovějších přírůstků do rodiky tzv „smartek“, aneb SMART her, které na náš deskoherní trh přináší dlouhodobě vydavatelství MindOK. SMARTky jsou hlavolamové hry pro jednoho hráče, typicky obsahující desítky zadání stoupající obtížnosti, od začátečnických na seznámení po expertní úrovně, které vám slušně zavaří závity. 

Na každé ze SMARTek máte také napsáno, které aspekty mentální zdatnosti pomáhé rozvíjet a tříbit. Namátkou: plánování, koncentraci, flexibilní myšlení, řešení problémů, logické myšlení, vždy obodované od 1 do 5.

U IQ Srdce je to podle autora právě koncentrace (5/5), řešení problémů (5/5) a logické myšlení (4/5).

SMARTky mají také typicky provedení vhodné na cesty – buď magnetické „knížečky“ nebo plastové krabičky s víčkem, do kterých se vám vejdou všechny nutné komponenty. Řada IQ jde v tomhle konceptu ještě o kousíček dále, krabičky jsou obvykle ještě o něco menší, víko napevno a odklápěcí.

 

Privátní: box.jpg
Elegantní barevná krabička

 

What’s in the box?

Papírová krabička je využita beze zbytku. Do dlaně vám vyklouzne šedobílé otevírací pouzdro, v němž po otevření najdete sešitek se zadáními.

Privátní: open.jpg
Po otevření

 

Uvnitř pouzdra se skrývá samotné „srdce“ které dalo této smartce jméno. Vaším úkolem je jej ve stylu hlavolamů typu tangram beze zbytku vyplnit deseti průhlednými plastovými různě tvarovanými dílky, které na první pohled vizuálně připomínají drahé kamení (nebo ještě přesněji, loni vydanou SMARTku Drahokamy).

 

Jak se to „hraje“?

V anglické brožurce (česky/slovensky je pouze oboustranný lístek, ono není moc co vysvětlovat) najdete pro tvar srdce celkem dvaasedmdesát zadání podaných naprosto jednoduchou formou: v zadání je zakreslena pozice jednoho či více dílků, na umístění zbytku musíte přijít sami. První level po vás chce umístit jen dva dílky, zatímco posledních 12 levelů nejvyšší obtížnosti „Wizard“ vám určí umístění jediného – na zbylých 9 musíte přijít sami.

Privátní: Case_box.png
„hrací plocha“ – uvnitř krabičky srdce, z druhé strany obdélník

 

Pokud pokoříte všechny úrovně srdce a ještě vás to neomrzelo, otočte herní pouzdro na druhou stranu. Tam najdete obdélník o rozměrech 6×5 polí a k němu v brožurce dalších 48 zadání.

 

Jaké to je?

IQ Srdce není zdaleka první SMARTka u nás doma. Pokud dobře počítám, v poličce na nového sourozence čekali už: Čarovný les, Lovci duchů, Vesmírná mise, Barevný kód, Drahokamy, plus nám prošlo rukama ještě několik půjčených (Antivirus, Chytrý farmář, …). Každá je zaměřená na trochu něco jiného. A téměř u každé z nich bych poměrně snadno definoval pro a proti – přílišná jednoduchost nebo přílišná složitost zadání, rychlé „ohrání se“, pochopitelnost instrukcí, co máte dělat. U IQ Srdce se přiznám, že bych negativa hledal velmi těžko.

Skladnost hry je samozřejmostí. Na pohled je to oku lahodící (koneckonců, držel jsem tuto krabičku společně s dcerkou v ruce už na Brněnském deskohraní v listopadu a byl jsem popravdě už tehdy velice na vážkách).

Privátní: Zadani_1_2.png
Příklady zadání pro srdce a pro obdélník

 

Zadání pochopí opravdu každý, ať je mu pět nebo pětasedmdesát – umístíte do rámu to, co je zakresleno, a pak už se snažíte umístit zbytek dílků sami, není v tom žádný další háček či velká věda.

Zde bych Srdce rád srovnal právě s již zmíněnými vizuálně podobnými Drahokamy – tamní zadání jediné výzvy na několika „mapách“ (s kombinací kde jaký tvar/barva může/nemůže být) se ukázalo minimálně pro některé členy rodiny (jmenovat prý nesmím, žena by mi vyhubovala) značně neintuitivní a Drahokamy se tím pádem úplně neuchytily.

Privátní: dilky.jpg
Barevné dílky

 

V neposlední řadě navíc IQ Srdce navíc klame tělem – přes velice jednoduchý koncept hlavolamu činí fakt, že dílky jsou oboustranné a můžete je tedy zrcadlově převracet, cestu ke správnému řešení náročnější.

 

Co říci o IQ Srdce na závěr?

 

Hodnocení: 9,5/10

 

Plusy:

  • Skladné a praktické na cesty
  • Zadání srozumitelné pro každou věkovou kategorii
  • Náročnost je tak „akorát“, jeden Wizard level vám vydrží na dlouho
  • 120 zadání využívá potenciál hry naplno
  • Nádherné na pohled

Minusy:

  • Hledali, snažili se, plakali, najít nezvládli…

 

Tady není co řešit! Máte-li hlavolamové SMARTky rádi a jste-li náhodou ještě fandy konceptu krásy v jednoduchosti, pak neváhejte a utíkejte si IQ Srdce pořídit. Zakrátko nás čeká Valentýn a jsem si jist, že takovýmto srdíčkem uděláte radost jakémukoli deskovkoparťákovi či parťačce.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Modern Art
Modern Art
Akt. cena: 420 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas