Chlapci a děvčata, pěstujte koťata!

Autor: Meeshab | 3.12.2023 | 4

Koťata a krabice je další z řady Smart her, které na náš trh přinesla firma MindOK. I když jsou takzvané „smartky“ většinou spíše na okraji zájmu deskoherní komunity, domnívám se, že mají něco do sebe a i zapálení hráči si při nich rádi zavaří mozek.

 

Privátní: IMG_20231127_095434.jpg
Krabička s víčkem se hodí na cesty – nic nevypadne

 

Ačkoliv různých spojovaček, překrývaček a posunovaček už je na trhu nepřeberné množství (a mnohé z nich máme i doma), jakmile jsem uviděla kočičí téma, bylo mi jasné, že tuhle prostě musíme mít. Pojďme se tedy podívat na to, co má s ostatními hrami podobného typu společného, čím se naopak liší a jestli je to hra, kterou potřebujete mít.

Hra vám přijde v kartonové krabici, ve které najdete čtvercový plastový rám, pět různobarevných figurek koček, čtyři tetrisové dílky s krabicemi a útlou knížečku s úkoly, kterých je 60 od nejlehčích až po zapeklité. Na základnu můžete naklapnout průhledný poklop, který vám dílky udrží pohromadě, takže se vám nikam nerozkutálejí a můžete hru pohodlně skladovat nebo vzít kamkoliv s sebou. Všechny komponenty jsou kvalitní, pevné, dobře zpracované, dobře se s nimi manipuluje a vydrží i nějaký ten cukavější pohyb nebo náklon (například při hraní v dopravních prostředcích). Ano – právě kompaktnost umožňující si Smart hry vzít s sebou kamkoliv jedete, je jedno z velkých plus, ze kterých tyto hry těží, a u Koťat a krabic tomu není jinak, ačkoliv nejsou úplně tou nejmenší hrou, kterou byste strčili do každé kabelky.

 

Privátní: IMG_20231127_095512.jpg
Začátek úlohy – koťata jsou mimo krabice

 

Co je ale vlastně podstatou?

Každý majitel mňoukacího chlupatce ví, že kočky přirozeně vyhledávají stísněné prostory, kde jsou chráněny před ostatními predátory a zároveň mají přehled o tom, co se děje v okolí. Proto je lákají hlavně krabice, do kterých rády lezou a schovávají se v nich. Hra koťata a krabice obsahuje 5 roztomilých kočičích figurek, které podle předlohy naskládáte na herní plán o rozloze 5×5 polí a 4 dílky, na nichž je dohromady 5 krabic a které také hned na začátku naskládáte podle návodu na herní plán. Vaším úkolem je přemístit dílky tak, aby každé z koťátek skončilo v jedné z krabic. Krabice na dílcích mají totiž ze spodu díru a tou kočičku krásně přikryjete. Problém ovšem je, že v dané chvíli můžete manipulovat vždy jen s jedním dílkem. Prostě jeden z dílků z desky vezmete a přemístíte ho jinam a potom teprve můžete přemisťovat další.

No a tady je hlavní kámen úrazu a písek do vašich šroubů v hlavě. Popřehazovat dílky tak, aby padly na místo, totiž mnohdy vyžaduje několikeré přeskládávání a kočky, ostatní dílky i okraj desky mnohdy nepříjemně zavazí. U každého z úkolů máte uvedený minimální počet pohybů, které musíte udělat, abyste dosáhli cílového uspořádání. Na začátku vám tak budou většinou stačit jen 4 pohyby – každou destičkou pohnete jen jednou, ale čím víc se blížíte ke konci knížky, tím pohybů přibývá a na konci jich už může být přes 30.

 

Privátní: IMG_20231127_095541.jpg
Všech pět koťat je v krabicích – úspěšně vyřešeno

 

Jak se nám to hrálo?

Na hře je uvedeno, že je určena pro děti od sedmi let, proto jsme od ní očekávali spíše příjemné rozptýlení, než nějakou extra výzvu. Devítiletý celkem v pohodě zvládal začátečnickou úroveň, pak už se úkoly ztěžovaly. Všeobecně čím více pohybů bylo nutných k vyřešení, tím byl úkol těžší, ale na vyšších úrovních i menší počet pohybů znamenal solidní bolehlav. I my ostatní, starší, jsme se hrou celkem bojovali. Zvlášť já, protože moje prostorová představivost je přeci jen o něco horší, než u mužských členů rodiny. Každopádně jsme se u ní příjemně zabavili všichni.

 

Privátní: IMG_20231127_095648.jpg
Ukázka zadání pro začátečníky – modrým číslem uveden nejnižší počet kroků (zde všude 4)

 

Porovnám-li ji s ostatními smart hrami, je méně skladná – není to úplně kabelková záležitost (jako třeba Noemova archa, která má výhodu magnetické podložky a dílky tak na ní drží za všech okolností), ale do batohu se v pohodě vejde. Princip je neotřelý – jde vlastně jen o skládání tetrisových dílků, ale tím, že můžete vždy pohnout jen jedním, má hra další zajímavou dimenzi. Tímto vlastně trošku připomíná jednu z prvních Smart her Bláznivou křižovatku, kde se na předem složeném plánu posouvalo autíčky. Hra může svým principem na první pohled vypadat podobně třeba jako smartka Tři malá prasátka, která je ale snazší: dílky na herní plochu se v ní umísťují až následně a je určena spíše pro mladší hráče.

Shrnuto a podtrženo – Koťata a krabice si vzala základ ze smart her, které už na našem trhu existují, smíchala je novým způsobem a výsledkem je příjemná hra, která uchvátí nejen každého milovníka koček (a možná i krabic), ale i ty, kteří chtějí čelit neotřelým výzvám.

 

No a jak bych to shrnula?

Hra je kvalitně zpracovaná s příjemným tématem i herním mechanismem. Ač je určena hráčům již od sedmi let, solidně si u ní zapřemýšlí i dospělí. Počet úkolů je dostatečný. Oceňuji i QR kód, který je na jedné z krabic a ve kterém po naskenování najdete blok s úkoly (kdyby se vám ten, který je součástí balení, náhodou někde ztratil). Určitě můžu doporučit všem, kdo mají rádi smart hry, hledají něco, co si mohou vzít s sebou na cesty popřípadě někam, kde není velký prostor na hraní. Děti od sedmi let zvládnou začátečnickou úroveň, ale vyšší úrovně bych určitě doporučila až pro starší a pokročilé. 

 

Privátní: IMG_20231127_095622.jpg
Detail plastových koťátek

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Claustrophobia 1643
Claustrophobia 1643
Akt. cena: 3990 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas