Česká deskovka Battle for Nethervein na Kickstarteru!

Autor: PatrikBolas | 12.7.2016 | 9

Battle for Nethervein - logo

Rok se s rokem sešel, což pro nás znamená minimálně jednu věc – Honza Vaněček obohatí trh se stolními hrami svou novou deskovkou, se kterou mu pomáhal Míra Holý. Tentokrát nás ale nečeká odlehčená párty hra nebo malá karetka pro dva hráče. Tentokrát se Honza pustil do vod mezi ty velké žraloky. Battle for Nethervein je totiž hra pro 2-6 hráčů, která si v průměru vezme tak hodinu a půl vašeho večera. A momentálně bojuje o vaší přízeň na Kickstarteru.

Ys, Poutník ve žlutém Thaddeus, Padlý anděl

Vlevo – Ys, Poutník ve žlutém, vpravo – Thaddeus, Padlý anděl

Battle for Nethervein je postavena na základě žánru počítačových her MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Hráči se rozdělí do dvou týmu soupeřících o nadvládu světa. Cílem jednoho týmu je probít se nepřátelským opevněním a zcela zničit nepřátelskou základnu. V tom vám pomůže 1) bojující fronta, kterou můžete tlačit směrem k nepříteli a tím ho značně oslabit, 2) soulshardy (zkušenosti) získané z bojů s monstry, ale i s nepřátelskými hrdiny, za které si můžete vylepšit schopnosti svého hrdiny.

Battle for Nethervein - obsah hry

Obsah hry

V souboji hra využívá blafování a vychytralost, kdy hrajete karty z ruky lícem dolů na jednu hromádku společnou se všemi soupeři. Hromádka se pak najednou otočí a karty se odshora dolů vyhodnocují, takže nikdy nevíte, co leží pod vrchní kartou. Vždy se musíte rozhodnout, zda svou zahranou kartu (tu ležící právě na vrchu odkrytého balíčku) chcete použít, protože aktivace efektu této karty vás stojí zahození karet z ruky.

Elsevira, Lesní víla Ramplpanker, Lidský tank

Vlevo – Elsevira, Lesní víla, vpravo – Ramplpanker, Lidský tank

Hra Battle for Nethervein je v rámci Kickstarterové kampaně dostupná hned v několika verzích:

  • Pokud chcete Honzův projekt podpořit, ale nemůžete si dovolit nebo nechcete celou hru, můžete si za 5€/135kč pořídit digitální artbook plný obrázků, povídek a dokonce i komiksů ze světa Nethervein. Artbook je také zahrnut ve všech ostatních odměnách.
  • Pokud prahnete po samotné hře a budete mezi prvními, vyjde vás na 50€/1350kč + 5€/135kč poštovné, pro ty ostatní bude standardní verze za 60€/1620kč + stejné poštovné.
  • V základních verzích jsou hrdinové řešeny kartonovými figurkami v podstavečcích, můžete si ale pořídit Deluxe verzi s nenabarvenými plastovými miniaturami. Tato verze vás vyjde na 120€/3250kč + 6€/162kč a krom figurek v ní najdete i podepsaný plakát a své jméno v pravidlech.
  • Dále si můžete v partě kamarádů pořídit 4 kopie základní hry naráz za 195€/5270kč + 8€/215kč poštovného.
  • A konečně je tu Ultimátní edice za 300€/8110kč + 6€/162kč poštovného, ve které naleznete ručně nabarvené plastové figurky, podepsanou krabici hry, podepsaný plakát, jméno v pravidlech ve speciální sekci a pouze vám namalovaný unikátní obrázek.

Nezapomeňte Honzovo a Mírovo společnosti dát like na Facebooku a sledovat ji na Twitteru, protože i lajky a sledování mohou odemknout dodatečný obsah, jako třeba povídky ze světa Nethervein. První ucelenou povídku z pera Míry Holého si již můžete přečíst na této adrese.

Nabarvené figurky Elseviry a Calmarona z Ultimátní edice hry Nenabarvený démon Ancient One z Deluxe edice hry

Již nabarvené figurky Elseviry a Calmarona (Ultimátní edice) a nenabarvený démon Ancient One (Deluxe edice)

Jak podpořit?

Pokud jste na Kickstarteru ještě nikdy žádný projekt nepodpořili, je to velice jednoduché. Stačí si vybrat jednu z takzvaných pledgí (výše odměny/příspěvku), kliknout na ni, zvolit zemi pro poštovné (standardně ČR), vyplnit údaje o kreditní kartě a potvrdit. Důležité je, že v tu chvíli se vám žádné peníze z účtu neodečtou, pouze je zaznamenáno, že máte zájem projekt podpořit. Pokud takto přispěje dostatek lidí, aby na konci kampaně bylo dosaženo stanoveného cíle (v případě Battle for Nethervein 15 000€), pak se vám z účtu strhnou peníze a budete informováni, kdy dostanete svou odměnu (hru).

Stránka kampaně na Kickstarteru

Informace v češtině na oficiálních stránkách

Kampaň končí 11. 8.2016 v 23:59 našeho času (SELČ)

Battle for Nethervein -- Kicktraq Mini

Sdílet s přáteli:

Komentáře

backer
za 55 Euro early bird, to je pecka :)

12.7.2016 17:06:33

miniatury
Jdu do toho :)

Jak je to s těmi miniaturami? To budou hrdinové + démon? Tedy 7 figurek? Když se odemkne SG s dalším hrdinou, tak taky bude i v plastu pro tu verzi za 120€?

Jen drobnost: Na českých stránkách je v textu uvedeno, že je to pro 4 až 6 hráčů (pod obrázkem je už správně 2-6).

12.7.2016 18:20:40

Jan Vaněček

Re: Miniatury
Duirin: Figurky budou pro všechny odemčené hrdiny i pro Prastarého.

12.7.2016 19:16:31

Jan Vaněček

Překlep
Duirin: A děkuji na upozornění překlepu.

12.7.2016 19:17:29

Cena
S tou cenou je to doufám překlep taky. Když to srovnám s jinými hrami, tak tohle je fakt úlet...

12.7.2016 19:58:27

Neo1tex
Kterou cenu máš konkrétně na mysli?

12.7.2016 20:06:59

Cena
Dat za hru takoveho formaru 1620,- v dnesni dobe je v poradku, ale skok na 3250,- za to ze dostanem plast misto kartonu, podepsany papir a jmeno kdesi, ktereho stejne nikdo nezajima mi pride dost(pouze muj nazor). Jeste ze jedu na GC. Tam zjistim jestli ty modely za to opravdu stoji. . . . Jinak abych tu jen nekritizoval, hra vypada na prvni pohled z traileru a ukazy pravidel velice slusne. Moc se na ni tesim, doufam ze se povedla!

12.7.2016 20:21:54

Merri
Nojono, plast je prostě drahej, když neděláš deseti tisíce kusů a na to se tady cílit nedalo. Figurky jsem měl všechny v ruce a jakožto vášnivý barvíř, jsem byl dost spokojen. Nutno dodat, že jde o jedny z prvních prototypových miniatur a do konečný krabice se ještě budou upravovat detaily ;). Ale nemyslím si, že by jejich kvalita byla nějak podprůměrná. Rozhodně nadstandard na České poměry.

12.7.2016 20:41:04

...
No... co na tohle napsat. Hra mě zajímala už od chvíle, kdy jsem o ní slyšel/četl. Desková MOBA, to by mohla být pecka. Fandím tomu strašně moc, ale ta cena mi přijde jako solidní úlet. 3250,-? Jako fakt? Nedávno proběhla na KS kampaň od polských sousedů, kdy za 2000 člověk mohl dostat až nehoráznou přehršel herního materiálu (i se spoustou plastu)... Kartonová verze mi taky přijde krapet předražená, když srovnám to, co na KS v poslední době bylo k podpoření. Takže budu možná pokukovat na vývoj, ale šrajtofle je naprosto v bezpečí.

12.7.2016 23:03:47

PatrikBolas
Karton a především plast. 3250 chechtáků je opravdu špatný vtip.

13.7.2016 07:21:11

Cena "figurkové" verze
Hra vypadá super a velmi profesionálně, ale na rovinu říkám, že cena 3250,- mě odradila. Papírová verze figurek je pro mě neatraktivní. Česko je malý rybník - chápu. Nicméně ve srovnání s 50+ figurkami v jiných projektech je toto opravdu cenově špatně.

13.7.2016 08:04:42

Karton a miniatury
Hra je primárně zaměřena na základní variantu za 60 Eur s kartonovými figurkami, hra bude obsahovat spoustu materiálu, srovnatelně s podobně drahými hrami a určitě se nebojíme, že by hráči byli zklamáni obsahem, který naceněním odpovídá produkci. Figurky jsou opravdu je "deluxe" zboží pro zájemce a bude se vyrábět malý limitovaný náklad.
Věříme, že když hru vyzkoušíte, tak vás pozitivně překvapí.

13.7.2016 11:13:26

Jan_V
Jenže ono těch 60 éček za kartonové figurky není o moc větší výhra, než za ty plastové. Umím si představit takovou útratu za hru, u které vím, do čeho jdu, pokud je to ověřená hra a vím, že herní zážitek bude špička. Tady je to však jen otázka vašeho příslibu a s jistotou lze konstatovat, že všem rozhodně nevyhovíte.

A tvrdit, že figurky jsou deluxe zboží... to beru jen jako výmluvu. Z Kickstarteru jsem před časem pořídil Battalii a myslím, že její autoři by na toto tvrzení měli jiný názor (a já také).

Nicméně hodně štěstí v kampani. Držím vám palce, ať najdete dostatek podporovatelů. Já mezi nimi nebudu.

13.7.2016 14:15:29

Jan_V
Za 60 EUR se dá pořídit moře skvělých her (i se spoustou plastových figurek). Za karton mi to přijde poměrně hodně, ale budiž. Nicméně 100% ceny hry na vrch za 7, případně 8 figurek? Za ty peníze můžu mít snad jakoukoli hru od CMON, nebo klidně i AVP od Prodosu a ještě mi spousta peněz zbude. Srovnám-li to s figurkama k W40K (které považuju za jedny z těch dražších), tak i tady dostanu mnohem víc muziky za mnohem míň peněz... Ta cena mi prostě přijde na všech úrovních strašně přestřelená.

Nicméně, jak jsem psal, držím palce a doufám, že si hru někdy někde zahraju a třeba hořce zalituju, že jsem tehdá nedal 120EUR za deluxe figurky :)

13.7.2016 15:01:50

Behe
Mohu se jen zeptat, jaké hry od CMON jsi sehnal za 1600? Nebo kde je k mání AvP za méně jak 1600, které je běžně za 2500+? Ptám se, protože to by byla sakra skvělá koupě a hned bych si pro to běžel.

Na Honzovo obranu mi přijde tedy hodně nefér srovnávat malého českého designéra, který si vše kolem hry zařizuje zcela sám, s takovými molochy, kteří vědí, že když vyrobí desetitisíce kusů, že je s klidem prodají. To se jim pak ty výrobní náklady pěkně sníží a mohou si dovolit za více obsahu dát nižší cenu. Ale Honza je realista, musí počítat s mnohem méně kusy, z Čech se docela špatně oslovuje celý svět a zvlášť když jde i o prvotinu společnosti From the Void. Upřímně si nemyslím, že by cena byla až tak vysoká, že by bylo potřebovat ohánět se zrovna CMONem, který teď už plodí jen jednu figurkovku za druhou bez nějakého dobrého nápadu jenom proto, že vědí, že vyberou další miliony...

13.7.2016 17:05:43

Abe

Nesmyslná cena
Honza Vaněček neobahatí naše deskoherní stoly, ale hlavně svoji peněženku :) pokud chce hráč plnohodnotnou verzi s figurkami, musí zaplatit 3.240,- Za částku 1.620,- dostane jenom její ořezanou verzi. Podotýkám, že figurky budou nenabarvené, pokud je chce hráč mít nabarvené, bude muset zaplati NESMYSLNÝCH 8.100,- Tomu se říká zlodějina za bílého dne :) přitom hry, které mají 2x tak velkou výpravu (figurky, karty, žetony), stojí polovinu toho, o co si Honza Vaněček říká (Blood Rage 1.900,- Earth Reborn 1.500,- Cyclades 1.200,-). V jednom přisloví se praví: "V každém vlaku jede jeden blbej." Tak budu držet Honzovi palce, aby těch blbejch přijelo co nejvíce, já to určitě nebudu :)

13.7.2016 19:23:55

Patrik
Ne 1600,-, ale 3250,-. Za to si dnes koupím téměř jakoukoli hru. CMON jsem uvedl hlavně pro srovnání. Jejich hry se motají kolem 2500,- a obsahově asi netřeba srovnávat.

Já chápu, že pro malé české vydavatelství je problém prorazit. Na druhou stranu mě jako zákazníka zajímá jen kolik hra stojí a jestli jsem ochoten do ní investovat. Figurková verze téhle hry je cenově IMHO naprosto mimo (viz výše). Kartónová verze mi taky přijde dražší a radši bych tolik peněz utratil za nějakou jinou hru, kde dostanu mnohonásobně víc za stejnou (často i nižší) cenu.

Já téhle hře fandím. Líbí se mi ten nápad deskové MOBA hry. Fandím i Honzovi. Pořídil jsem si jeho Shuffle Heroes a jsem rád, že je mám, i když mě herně nijak zvlášť nenadchli.

Tohle je můj názor a nikomu ho nenutím. Hře fandím a doufám, že kampaň bude úspěšná. Já ale v této fázi za karton tolik peněz nedám. Až bude hra vydaná a vyzkoušená a pokud to bude taková bomba, tak názor rád změním.

13.7.2016 19:32:02

Sorcerer

Cena
Uplne suhlasim s Patrikom. Treba si uvedomit, ze CMON uz nepotrebuju KS. Pouzivaju to len ako pre-order platformu. Co sa tyka ceny... na jednu stranu uplne rozumiem argumentu, ze za 60 euro dostanem uz aj figurky + vyprazany rezen. Ten argument je nepriestrelny pretoze sa tu berie v uvahu investicia, ktora nas pri tychto cenach modernych hier nuti poriadne sa zamysliet co si kupime, ze... (pamatate na Kingdom Death pri ktorom sme si povedali, ze 100 dolarov? Za hru? Tak to isto nie).
A tu sa dostavame k bodu. Co vlastne kupujeme? Kupujeme fakt plast? Ci chceme skvely herny zazitok? Teraz mi prisiel black plague, kamion plastu. Na jesen pride tovaren pvc v podobe 7 sins. Myslite, ze fakt zasa chcem vlak plastu? Nie. Hladam gameplay. Cena je velmi relativna, opytajte sa zberatelov. Opytajte sa majitelov warhammer questu ktory si ho kupili za nemalo penazi aj napriek tomu, ze stal 300 dolarov a nemal 200 plastovych figur ako defaultny CMON KS. Dali za tu hru tie peniaze pretoze to je rarita a skvela hra. Tento kickstarter je presne o tom o com ma KS byt a na ktorom grandiozne vidno ako CMON a ine velke firmy doslova znasilnili platformu. Pozrite si preto gameplay (mimochodom From the VOid urychlene ten gameplay do kampane capnite aj s vizualom, ludia nekupia macku vo vreci) alebo si tu hru zahrajte pri prilezitosti jej prezentacie. Ak sa vam ta hra bude pacit, potom premyslajte nad cenou. Nezabudnite, ze hry treba hrat a nie zbierat (Aj ked sam, tiez viac zbieram ako hram). Kazdy projekt od neznameho autora stoji viac ako bezne retaily podobnych rozmerov, co je samozrejme. O tom uz ale pisal Pato. Navyse hra stoji 50 ecok - este stale je 158 miest free. V pripade, ze vas ta hra zaujme tak to vobec imo nieje nejaka horibilna cena... povedzme si na rovinu. Dead of Winter ma tiez karton a je to super IMO, pretoze ten vizual mu slusi. Osobne tento projekt povazujem za velky krok vopred z CZ/SK. Jediny problem kampane vidim v tom, ze tam nieje video gameplayu hned v uvode, co si myslim, ze je aj kusok kamen urazu.

13.7.2016 19:43:30

Abe

Vlastní produkce
Shuffle Heroes je perfektní hra, dotažená ve všech směrech, je za ní vidět tým profesionálů, kteří vědí kam šáhnout, kam zavolat, jak hru produkovat. Honza Vaněček si nejspíš naivně myslel, že tyto úspěchy jsou automatické a proč někoho živit, když si to můzu udělat sám. Budiž tohle mementem a odrazením pro další české vývojáře. Nědělejte to na koleně a svěřte svůj nápad ověřenému vydavateli (CGE, Mindok, Blackfire). Honzu nikdo nenutil udělat tohle rozhodnutí. Omlouvat ho, že je malej, musí si to dělat sám, proto ta cena vypadá, jak vypadá, je čistě jeho blbost. Když můžu podpořit dobrou českou hru (Vzhůru do podzemí, Alchymisté, Shuffle Heroes), rád to udělám. Budu se opakovat, tohle je čistá zlodějina a nehodlám ji podporovat.

13.7.2016 19:46:03

Sorcerer
Jasně, že gameplay je důležitější, než plast. Zimu mrtvých mám a nevadí mi, že tam jsou kartonové postavy. Plast by cenu Zimy zvedl setsakramentsky. Ale zima mi pořád přijde našlápější, než toto a stojí v CZ vydání kolem 1200,- A to je to, o čem mluvím. Proč třeba Earth Reborn, kde jsou i figurky stojí míň, než tohle? A takhle srovnávat by šlo do aleluja.

A jak píšeš, že hry by se neměly sbírat, ale hrát... Radši investuju právě do her, kde mám jistotu herního zážitku a ještě mi zbyde pár stovek na obaly.

Bohužel, bez urážky, tady mi to přijde tak, že si někdo chce koupit/koupil 3D tiskárnu a chce ji zaplatit z jedné hry. Jinak si tu cenu za 7 figurek vysvětlit neumím :) Nechci se nikoho dotknout, ale tak to na mě působí :D

13.7.2016 20:30:31

...
Lidi, je mi to moc líto, ale z diskuze zde je vidět, jak máme u nás zkreslené představy. Nejde o to, že je malej, ale o to, že těch figurek se nebude dělat deset tisíc, ale sto. Dneska každý bere jako samozřejmost, že jsou figurky součástí hry. Každý bere jako samozřejmost, že těch figurek tam jsou stovky. Ale to jsou fakt hry vyráběné po desetitisících a hry vyráběné v Číně. Tahle hra se vyrábí u nás! Nějakých 1600 za tuhle hru mi přijde naprosto přiměřené a srovnatelné s jinými podobně velkými hrami. Figurky tady jsou fakt jen pro nadšence a je jich nabízeno omezené množství (sto). A těch sto sad figurek musí zaplatit modeláře, grafiky, formy apod., což jsou fixní náklady stejné pro sto a pro deset tisích kusů. Schválně se koukněte, kolik stojí od FFG figurky k Arkham horroru. Tam jsou také brány jako "deluxe"... A v základní hře jsou stejně jako v Eldrichi kartonové postavy.

Takže tady prosím nedělejte z Honzy Vaněčka nějaké nenažrané monstrum. Pokud se Vám to zdá drahé, tak si počkejte, až to bude hotové a budete si moct vyzkoušet, jestli Vám to za to stojí, nebo ne. BTW Mám tušení, že Blackfire je v distribuci tohoto kusu zainteresován stejně, jako byl u Shuffle Heroes...

13.7.2016 20:47:19

Abe

Přestaňte používat zavádějící argumenty
Chce mi někdo opravdu tvrdit, že tahle hra je určená jen pro český trh a plánuje se vyrobit 100 kusů? Běží na Kickstarteru, stejně jako Shuffle Heroes je primárně cílena na Anglicky mluvený trh, čeština je jen bonus navíc, díky původu autorů. To je už v počátku tak blbě spočítaný předpokládaný náklad, že do ceny nemůže být zahrnuta ceny figurek? Kolik měří? 8cm? Jedna za 270,- (60€ x 27 : 6)? A to se bavíme o čistě odlitému plastu. Nabarvená verze stojí 8.100,- Přestaňte oblbovat lidi.

P. S. 100% souhlasím s Behe. Hrál jsem Zimu mrtvých, cena 1.200,- herních komponent 2x tolik, herní zážitek super, velká znovuhratelnost (zatím jsme hráli jen první scénář).

13.7.2016 21:03:03

Abe

Kurdt57
Eldritch Horror se prodává za 1.100,- (já ho kupoval za 970,- na dobre-knihy.cz). Srovnání s touto hrou je opravdu mimo mísu. Herních komponent je ne 2x ale minimálně 3x tolik, silná znovuhratelnost a příběh, herních karet okolo 400? Nechci křivdit Battle for Nethervein, ale s tímhle se nemůže rovnat ani omylem :)

13.7.2016 21:13:08

Nabídka-poptávka
Kdo má zájem koupit za těchto podmínek, tak koupí... Kdo zájem nemá...

Každopádně mě bohužel taky cena odrazuje, ač mě hra zaujala. Mnohem více by mi vyhovovalo cenové rozdělení 40 - 60- 120 neboli karton - plast - barevný plast...

Tak uvidíme... :-) Palce samozřejmě držim :-)

13.7.2016 21:39:31

...
Podle ceníku FFG je EH v hladině 59.95 dolarů.. Jasný, euro je jinde, ale nesrovnávajte prosím českou distribuci a obchody, které prodávají za/pod nákupkou.

100 kusů je k dispozici verzí s figurkama. Prostě od každé figurky bude 100 kusů (
cca).

Kdo chce, koupí, kdo ne, nekoupí. V dražší hladině to je každopádně, ale mně osobně to přijde přiměřené a vidím v tom podporu českého tvůrce, který se vrhl na větší projekt a jde mu i o kvalitu produkce. Rozhodně si nemyslete, že na tom lze zbohatnout.

13.7.2016 21:56:06

Abe
Jen pro upřesnění - těch 100 kusů, o kterých psal Kubrt, se týká figurek. A těch opravdu bude omezené množství - prostě verzi s figurkami považuju za sběratelskou, čemuž odpovídá i cena.
Jinak mi 50€ za tu hru nepřijde zas tak přehnané.

13.7.2016 22:02:53

Duirin
A není právě v tom ta potíž, že verzi s něčím tak běžným, jako jsou obyčejné plastové figurky, které jsou dnes v každé druhé krabici za litr, označujete jako "sběratelskou"?

Pořád mi to zní spíš jako neochota k ekonomicky, obchodně a spotřebitelsky smysluplnému řešení, než dream story o českém autorovy, který se navzdory všem velkým vydavatelům vydal svou vlastní cestou.

13.7.2016 22:11:00

...
Pro chvíli přestaňte řešit deluxe edici. Prostě zde autor zvolil nesprávnou politiku, ale ta dvojnásobná cena oproti základní je adekvátní k limitované výrobě. Bohužel hlavním problémem je základní edice, která je doopravdy přestřelená a tak nějak nevěřím, že si autoři nepřisadili aby vydělali o nějakou tu korunu víc. Jak již bylo několikrát řečeno za cenu o 600 nižší člověk sežene hry s 2x tolik obsahem a to, že se jedná o velké firmy tady zase tak velikou roli nehraje, páč ten rozdíl je markantní. Pochopil bych třeba rozdíl 200 nebo spíše žádný rozdíl, ale takhle je to bohužel moc. I tak přeji úspěch a hra mě hodně zaujala. Nikdy si jí ale nekoupím, už z principu.

14.7.2016 05:06:31

KS
KS je primarne o tom, aby ten projekt vubec nasbiral prostredky na uskutecneni. temer kazda hra je drazsi na KS nez v retailu a snad jen v pripade CMON vyjde levneji predobjednat KS edici, nez kupovat v obchode. jenze u CMON uz nejde o to, aby vysbiral prostredky na vyrobu. tam uz maji zarucene, ze hra bude a KS vubec nepotrebuji.

takze ano, tahle hra je draha, ale tady jde o to, aby se vubec dostala do vyroby. je to investice do slibneho projektu a investori (KS backeri) se snazi, aby uspel. srovnani s cenou retailovych her je trochu mimo misu.

ja velmi peclive zvazuji, jestli nejaky KS projekt podporim (zatim jenom 2). tohle ja osobne nepodporim, protoze zatim vim o hre uplne minimum, abych tomu projektu uveril

14.7.2016 10:45:07

Junik
To je samozřejmě zcela mylná interpretace principu Kickstarteru.

Kickstarter nemá za úkol najít investory, ale zákazníky. Jeho cílem je prodat produkt dříve, než je vyroben, abych získal prostředky na jeho výrobu.

Pokud by bylo cílem Kickstarteru získat investory, musel bych já, jako investor, očekávat podíl na zisku. Potom by dávalo smysl INVESTOVAT větší částku, protože bych projektu věřil a očekával, že se mi vrátí dvojnásobek.

Nicméně zde nic takového neplatí. Za svoje peníze dostanu jasně definovaný produkt, který si kupuji. Peníze neinvestuji, ale utrácím. A proto je zcela na místě to, zda daný produkt kupuji draho nebo za adekvátní cenu.

Pochopitelně platí to, že daná cena může být vyšší a já její ÚHRADOU (ne investicí) chci podpořit projekt, aby vznikl. A tím se vracíme k tomu, zda je požadovaná cena (ne investice) odpovídající.

A zde, pouze dle mého osobního názoru, neodpovídá ani obsahu, ani smysluplné podpoře autora.

14.7.2016 11:05:47

neo
Řekl bych, že spíš tvoje interpretace je špatná. Kickstarter je přesně o tom, že má někdo skvělej nápad a nemá na něj prachy a lidi mu pomůžou skrze pledge ho uskutečnit a dostanou za to reward (odměnu).
Vezmi si, že se přes KS financují třeba filmy (tohle na mě vyskočilo jako první https://www.kickstarter.com/projects/939289842/steve-reich-and-bill-morrison-different-trains-edg?ref=discover_potd) Jedna z odměn je plakát za 20 liber. Kdybych na to vztánnul místní logiku. Zlodějina, ten plakát stojí pár korun, támhle a támhle si ho můžu koupit za pár šupů. Jenže oni neprodávají plakát, ale chtějí vybrat finance od backerů na natočení filmu! Pak tam máš lístek na ten film za 40 liber, to je docela drahý kino, ne?
Jde o to, že CMON si z KS udělali regulérní obchod a díky nasbíraným financím můžou do projektu pumpovat až nesmyslné množství obsahu.
Takže ne, vy si za 3200 nekoupíte hru s figurkama. Vy přispějete autorům 3200 na to, aby hru mohli vydat a jako odměnu dostanete hru s figurkama.
Je naprosto v pořádku, že někdo na projekt nechce dát tolik peněz - já taky dal jenom early birda. Ale ty velkohubý výkřiky o zlodějně si strčte za klobouk a zamyslete se nad sebou.

14.7.2016 11:35:19

Yedle
O "zlodejině" tady mluvil jen jeden jiný uživatel a já se s jeho názorem neztotožňuji. Takže z toho nedělej motto diskuze.

To, co jsi napsal ty, je v principu to, co jsem napsal já v předposledním odstavci.

14.7.2016 11:42:34

Sorcerer

Yedle
JJ presne ako pise Yedle. Osobne podporujem taku deskofobii a nemam z toho nic len skvely pocit, ze podporujem dobru vec. Ak si ale myslite, ze vas Janko chce okradnut o peniaze tak to ste si to kusok zle vysvetlili. Mal som to stastie nahliadnut za oponu produkcie hier a do distribucie ako takej. Napisem len jedno... vsetko je to o mnozstve. To, ze Jan ide svojou cestou neznamena, ze vas chce pripravit o prachy. Vydal sa cestou, venovat projektu dni a noci, vlastnorucne si to vyhotovovat, zhanat testerov na test. Davat prachy ludom za grafiku a produkciu, len koli tomu aby hracom ponukol svoju viziu. Grafika je nesmierne nakladna vec. Tu sa bavime o tisicoch EU. Ak ste nepracovali s vacsim publisherom alebo production directorom, netusite ako frustrujuce vie by dostat sa do konfliktu kedy je na jednej strane vasa vizia a na tej druhej vizia publishera zo strany predajcu. Kedy vam povie, ze tu nedaj tu kaluz krvi a tu prosim ta dokresli jednorozca s nagelovanymi vlasmi lebo je to teraz in...

Robit takuto hru je nesmierny masaker. Co vidim, je ale skvelo zvladnuta produkcia. Neviem kto tu napisal, ze to zdaleka nevyzera ako Shuffle Heroes, lebo tu nieje nemenovana firma. Osobne absenciu tejto firmy pri projekte beriem ako pozitivum. Shuffle heroes podla mna nema zvladnutu produkciu zdaleka tak dobre ako nethervein. TO je ale na dlhsiu diskusiu a j Jancim som sa uz na tuto temu bavil a povedal som mu svoj nazor.

14.7.2016 11:49:53

KS
S tou Junikovou definicí KS taky nemůžu souhlasit. Backeři rozhodně nejsou investoři (Neo1tex to vystihl přesně), ale zákazníci ochotní za hru zaplatit mnohem dříve, než ji vůbec dostanou. Samozřejmě, aby se projekt mohl uskutečnit, může být KS verze dražší než případný následný retail... to je naprosto v pořádku. Co ale u této hry chybí mně (když pomineme cenu deluxe verze atd.) jsou informace o hře, gameplay videa, fotky...

Další věcí, a dle mého je právě toto podstata KS, chybí SG. Jsou tam dva, které na mě působí, že jsou tam jen aby se neřeklo. Pokud totiž backer má zaplatit za hru několik měsíců dopředu (a třeba i víc než by pak dal za hru v obchodě), měl by mu autor nabídnout něco na oplátku. Tady to ale moc nefunguje. Není tam nic, co by mě přimělo zaplatit tak vysokou cenu (podpis, pdf, nebo děkovačka v pravidlech je celkem legrační bonus). Díky promyšlenosti kampaně a ochotě autorů nabídnout backerovi něco navíc pak totiž výsledná cena hry může být sice vyšší, ale taky několikanásobně nižší než retail v závislosti na úspěšnosti kampaně. A to je IMHO kouzlo a podstat KS, mít za ochotu pomoct s projektem něco navíc, něco co v obchodě už nekoupíte... nebo koupíte, ale za další peníze navíc.

SG můžou časem přibývat, stejně jako videa a informace o hře. Ale na mě to pořád působí tak nějak uspěchaně a nedotaženě. A tomu ta cena prostě momentálně naprosto neodpovídá.

Když se podívám pár týdnů dozadu, tak ukázková kampaň byla ke hře This War Of Mine. Tam to ze začátku bylo podchyceno parádně, což se podepsalo na vybrané částce přes 600K GBP. Jasně, je to hra založená na úspěšné PC hře, ale ta kampaň měla hlavu a patu. SG přibývaly každý den. Videa fyzické verze hry taky ukazovali často. Díky zájmu pak za 2000 člověk dostal hru se spoustou obsahu navíc. Za mnohonásobně nižší cenu, než bude retail verze. To je KS a tak by měl fungovat v ideálním případě.

Takže tady je problém (zatím) odfláknuté kampaně, kdy o hře víme z pár řádků základní princip a z pár renderů si můžeme udělat představu, jak asi bude vypadat. K tomu dvě fotky nabarvených figurek (které mi teda do oka nepadly - asi věc vkusu) a jedné fotky, u které si nejsem jistej, jestli to taky není render. SG v podstatě nula a za tohle mám zaplatit 1600,- a počkat několik měsíců, než to dostanu. To všechnou jsou důvody proč hru nepodpořím, i když bych rád.

14.7.2016 12:09:31

...
Hmm... doteď jsem bral KS taky jako takový průzkum trhu, zda se najdou zákazníci, kteří si hru koupí. Pak je výroba zaplacená předem, takže odpadá faktor risku. Ale poslední příspěvky mě na to donutili nahlédnout jinak. Mě jako backerovi se něco líbí, a chtěl bych podpořit tvůrce, který by jinak daný projekt neudělal, páč nemá jistotu návratnosti peněz a nechce riskovat. Tak mu hodím kačku a díky tomu nejen že mám dobrý pocit, že jsem někomu pomohl, ale také vlastně realizuji daný projekt a díky tomu si to můžu zahrát. To je to samé jako zmiňovaná deskofobie. Na druhou stranu otázka zní: copak nestačí mít jistotu pokrytí nákladů na výrobu a následný prodej hry samozřejmě spolu s výdělkem? Potřebuje si dotyčný doopravdy vydělat třeba o třetinu víc? To už pak není o realizaci snu-hry a snaze se dostat na trh, jako spíše o touze po penězích. Něco jiného je zmiňovaný film. Vážně by jim na pokrytí nákladů a výdělek nestačilo prodat lístky do kina... kde jsou televize, blue ray a spousta dalších věcí jako reklamy atd... U deskovky předem vím, kolik mě bude stát jedna kopie hry, tak se podle toho zařídím.

14.7.2016 12:16:39

cena 4x kopie
Trochu nerozumím verzi: 4 kopie základní hry (195+8€) vs. standardní verze (50+5€).
Pokud se rozhodnu pro "balíček" čtyř her, tak ušetřím 32,5,- Kč/ krabice a na poštovném 325,-Kč.

Nevidím v tom žádnou "akční" výhodu pro větší objednávku. Doufám, že je to jen překlep.

Snad autor článku/ tvůrce KS kampaně překousne tento postřeh a neodradí jej to v další práci. Projektu fandím a těším se na deskového Moba! :)

14.7.2016 12:27:38

Sorcerer

Matewr84
"Na druhou stranu otázka zní: copak nestačí mít jistotu pokrytí nákladů na výrobu a následný prodej hry samozřejmě spolu s výdělkem? Potřebuje si dotyčný doopravdy vydělat třeba o třetinu víc? To už pak není o realizaci snu-hry a snaze se dostat na trh, jako spíše o touze po penězích."

Prosim ta to podla akej sablony resp. Vymeru si prisiel k tomuto nazoru. Ci len tak si placol do vetra? Sorry ale taketo tvrdenia su vazne mimo misu. Vies co znamenaju produkcne naklady? Ci si myslis, ze celkova investicia do produkcie zacina a konci tym, ze zaplatis nejakemu vyrobcovi za zhotovenie vyrobku. Mam pocit, ze si tu poniektori predstavuju produkciu hry jak Hurvinek valku. Uz len ked vidim, ze to porovnavate s eldritch horrorom. KS projekt ako taky a toto je vyslovene KS projekt... Zombicide black plague nieje KS projekt, pretoze na kampani nieje zavisly. Samozrejme sa nato mozete pozerat ako zakaznik ktory pride do obchodu a kupi si hotovu vec o 3 stovky menej a bude mat vela peknych komponentov. Samozrejme je to predsa FFG. Tento projekt je o podpore a samozrejme, ze dam autorovi peniaze aj na profit ale kde ste prisli nato, ze profit je tretina ceny Jezisi. White Wizards dali KS bez videi a gameplayu. Ludia im to vycitali a nakoniec projekt skoncil na 555 000 USD. Robert dodal gameplay videa pocas kampane. To podla toho co viem planuje aj Janci. Takze nevynasajte zbytocne horuce veci typu... tuzba po neniazoch. Pretoze taketo vyroky su priserne infantilne.

14.7.2016 12:35:54

....
Třetina byla čistě orientační a samozřejmě, že vím, že to není jenom o zhotovení výrobku. Ale prostě můžeš odhadovat komplet náklady předem... to že autorovi dám peníz navíc by měla být čistě moje akce jako backera a ne že si on o to požádá. Jasně že si požádá o nějaký ten výdělek, ale nemusí to napálit, prioritně mu jde přeci o to, aby jeho hra spqtřila světlo světa... a nebuď zase rozhněvaný Peto, dá se diskutovat i v klidu :-)

14.7.2016 12:43:46

prachy
matewr84: "copak nestačí mít jistotu pokrytí nákladů na výrobu a následný prodej hry samozřejmě spolu s výdělkem?"
ty víš jaké náklady mají autoři na výrobu jednoho kusu hry? a jak bude veliký náklad?
mimochodem v deskoherním byznysu je taková základní poučka, jak stanovit maloobchodní cenu hry. je to 5x cena výrobních nákladů. proč? zde je to velice pěkně popsané https://www.youtube.com/watch?v=2TSIvPnmDvI (EN).
Autoři si v tuto chvíli spočítali, že potřebují 15000 Euro, aby to rozjeli a v případě úspěchu udělali i dotisk atd. A lidi na KS jim v tom mají svýma penězma pomoct. Za což potom dostanou odměnu v podobě hry s různýma komponentama, plakátama, jménem v pravidlech blabla. Ty prachy, který jim lidi pošlou jdou na celý první print. Ne jen na jejich kusy = není to prodej.
Pokud se vám hra nelíbí, nechcete na její publikaci dávat prachy. Vše OK. Ale řeči o touze po penězích atd. jsou fakt mimo :)
Abych to tady jen neobhajoval. Jasně, že mi chybí gameplay video, ale kampaň poběží ještě 28 dní a věřím, že ho chlapi dodají. Btw nejúspěšnější deskovka na KS ever - Dark Souls - byla zafinancovaná bez gp (ale tam samozřejmě hraje roli hype kolem značky). SG? O těch zatím asi nemůže být řeč, když je projekt zafinancovaný ze cca 1/4. Od CMON jsme zmlsaní z tuny SG, které stále přibývají, protože se hra zafinancuje za 10 minut a autoři to do lidí už jen perou pod tlakem a ti na oplátku spokojeně serou prachy blachem, ale to je jinej příběh.

14.7.2016 12:45:07

wow
člověk, než napíše komentář tak je o 4 příspěvky pozadu :D

14.7.2016 12:48:46

Sorcerer

Matewr84
"A nebuď zase rozhněvaný Peto, dá se diskutovat i v klidu :-)"

Jasne, ze som nahnevany na teba. Lebo uz davno si mal byt na KS s vlastnou vecou!:-)
- Piseme -> gmail.

14.7.2016 12:50:20

Janecx
K ceně toho 4-packu.
Oproti earlybirdu je tam výhoda opravdu prakticky jen v ceně poštovného, ale myslím si, že by se ta cena měla porovnávat spíš vůči standardní ceně (ne EB), která 60€.
On se standardně EB rozebere po pár dnech a pak už je jedině možnost ušetřit na těch multipacích. Tady ale budeme asi rádi, pokud se EB vysbírá celý, aby se to vůbec zafinancovalo.

A jinak se taky přidávám s žádostí o gameplay video :)
Můžeme tu polemizovat o tom, kolik lidí může kampaň ztratit, když na začátku neexistuje video z hraní. Kolik lidí se na hru koukne, řekne, že by je zaujala, ale nic o ní prakticky neví, nedá si 48 hours reminder, a už se k ní nikdy nevrátí? Kolik z nich by při existenci a shlédnutí videa kampaň sledovalo a následně backlo?
Tady je to možná škoda, že video není hned, protože se očividně bude bojovat o každého backera.
Tip: Zveřejněte video teď do neděle, kdy se hra objeví na BGG ve Weekly Summary Kickstarter Monitoru (https://boardgamegeek.com/blogpost/55872/).

PS: Matewr84 bude vydávat vlastní hru? Tak to se těším, ta bude za dobrý prachy :)))

14.7.2016 13:36:16

Yedle
Ne nespočítal a ano v něčem máš pravdu. Třeba přípqdný dotisk a také další projekty od stejného autora jsou naprosto logické argumentace. Vůbec jsem to nemyslel nějak zle, jenom jsem poukauoval, že cena měla být nižší. Ale to už se teď nespraví, tak snad jim to vyjde.

14.7.2016 13:56:01

Abe

Souhlas s Behe a Neo1tex
Hry na Kickstarteru jsou většinou vyšší, hráči na druhou starnu dostanou dodatečný exkluzivní obsah. Klasickou ukázkou budiž Blood Rage nebo Zombicide, kdy hráči dostali plastové posuvníky nebo Promo figurky, které jinak nešly do prodeje. To samé nedávno nabídlo vydavatelství Rex her tady u nás, kde vyzvalo hráče prostřednictví webu, aby si lokalizovanou hru Blood Rage předobjednali a jako bonus dostali o 100,- lepší cenu + 2 Promo figurky. To je smysl Kickastarteru. Vybrat peníze od potencionálních zákazníku před samotnou výrobou, aby malý vydavatel si nemusel brát uvěr nebo se doprošovat velkého vydavatele.

P. S. K mému výroku ohledně zlodějině za bílého dne :) Komentoval jsem "Ultimate Edition" kdy přemrštěnou cenu edice s plastovými figurkami za 3.240,- za to, že vám je ještě někdo navíc nabarví (+ několik sraček k tomu) má hráč zaplatit 8.100,- Asi nebudu sám, kdo si myslí své o cenové politice Battle for Nethervein, nejen podle soudu zdejší komentářů, ale i výši příspěvku na Kickstarteru, krerý činí v průměru 69€ na jednoho hráče

14.7.2016 14:26:22

Abe

Co vlastně víme o hře?
Nic. A v tom je mnohem větší problém. Ujistění autora, že to bude prima mi prostě nestačí, byť mám Shuffle Heroes a tuhle hru doslova miluji. Navic i grafika mě u Battle for Nethervein nijak nepřesvědčila :( někdo se tady nad tím rozplývá, pro mě je to takový střed (možná lepší střed). Navíc, když to porovnávám se Shuffle Heroes, je to skoro o krok vzad (grafika karet s Tadeusem v Shuffle Heroes s grafikou referenční kartou Tadeusem v Battle for Nethervein je opravdu veliká, bohužel směrem dolů, o nové postavě piráta, kterej vypadá jako z dětských her nemluvě). Buď se změnil tým výtvarníků nebo se kvaltovalo na čas a výsledek podle toho takto dopadl. Za mě Battle for Nethervein tpzatím působí jako propracovanější verze hry Vládce Tokya (ale ta stojí / stála cca 700,-) :)

14.7.2016 14:40:21

...
Je něco shnilého ve státě dánském...

"Klasickou ukázkou budiž Blood Rage nebo Zombicide...".

14.7.2016 15:08:32

Abe

Špatná Kickstarterová kampaň
Nemusíme chodit daleko, povedla se právě Honzovi Vaněčkovi se Shuffle Heroes. Hráčům za vyšší cenu nabídl 3 "exkluzivní" bonusy:

1. 7. postavu s vlastním herním balíčkem 20 karet
2. 7 Promo karet
3. Karty s příběhy postav

Jaké bylo posléze naštvání hráčů, kteří zjistili, že tyto bonusy se ocitly v normální edici v běžné distribuci. Určitě si neříkali: "Jsem rád, že jsem mohl přispět". Bylo to naopak: "Jsem docela nasranej, dal jsem víc, platil poštovný, čekal díl a ve finále mám to samý, co každej jinej, co si v klidu počkal, až to půjde do obchodů". Stačí si dohledat zdejší komentáře :)

14.7.2016 15:42:06

Abe

Takenoko
Co tahle hra? Opět něco shnilého ve státě Dánském? Hráči přispívali cca 2 tis, ale dostali zcela vytuněnou Delux edici, která vůbec nešla do obchodů (figurky, pořadač, větší herní plán, soundtrack, plátěný pytlík, kovové mince). Hráč zaplatil dopředu, připlatil si oproti předpokládané maloobchodní ceně a dostal zcela jasný exkluzivní obsah.

14.7.2016 15:46:07

Abe

Oprava
Ne Takenoko ale Tokaido :)

14.7.2016 15:56:09

Sorcerer

Abe
Darmo ti vysvetlovat. Niekde si sa zasekol a tocis dookola veci ktore su nam jasne, ale zial tebe nieje absolutne jasne ako funguje produkcia hier. Co je to zabehana IP co je to KS entry level - famous autor alebo famous company. Co znamena prist na KS bez potreby zafinancovania a co znamena prist na KS s projektom ktory bez zafinancovania davom nevznikne. Porovnavas tu dookola koment za komentom rozbehnute znacky s garazovym projektom.

14.7.2016 15:56:27

Sorcerer

Dodatok
Btw: Nepozastavil si sa niekedy, preco stoji Elder Sign CZ 25 eu a preco Elder Sign EN 33 eu? To su tie produkcne a distribucne veci. Cena KS nezahrna len naklady na vyrobu, najma ak ten projekt ma zamer ist do distribucie. Preto potrebuje postrcit crowd fundingom aby sa to vobec dalo zrealizovat a ty tu potom prides a riesit, ze ti takito projekt neda to co FFG alebo CMON.

14.7.2016 16:05:54

...
Je to tak. Jsou lidi, kteří na KS backují jen proto, že chtějí podpořit projekt a nic za to nechtějí. Jiní do toho jdou proto, že mají možnost získat za slušné peníze exkluzivní obsah. Obávám se ale, že první skupina bude nepříliš početná. A jak už jsem psal, pokud autor od lidí chce peníze předem, kdy tak trochu všichni kupují zajíce v pytli, měl by na oplátku taky něco přihodit a ukázat tak backerům, že si váží jejich podpory.

Pokud totiž nepatříte do první uvedené skupiny, budete se rozmýšlet, jestli vám stojí ty peníze do projektu vložit. Pak několik měsíců čekat, jak to dopadne a co vlastně dostanete. Je to riziko. A pokud toto riziko podstupujete, měla by za něj přijít kompenzace v podobě nižší ceny, exkluzivního materiálu nebo ať k vám autor chodí každý úterý večer tahat kocoura za fousa... to je jedno. Ale nastavit cenu vysoko, na exkluzivní materiál se vybodnout nebo si jej nechat pořádně zaplatit, hodit to na KS a čekat, až mi to spadne do klína, to je celkem smutný příběh... Tohle píšu obecně, jakákoli podobnost s reálnou KS kampaní je čistě náhodná.

Proto řeči "...je to hlavně o podpoře, o tom přivést projekt k životu..." úplně nechápu. Jasně, je to důležitá součást, ale nemělo by to být jednostranné. Nebudu se přece dřít v práci abych platil sny někoho jiného, no ne? Chci z toho dostat adekvátní náhradu vložené částky... Tohle by si měl každý autor KS kampaně uvědomit především. Ti, kteří si to uvědomí obvykle bývají úspěšní...

14.7.2016 16:18:27

Abe

Sorcerer
Ano, rozumím produkci, dělám v obchodě, všechno je postavené na množství, některé věci si taky necháváme vyrábět v Čině a všude po světě. To ty jsi tady jako kolovrátek. Pokud to má takhle Honza Vaneček postavený, sám ty hře vlastně nevěří a má to kalkulovaný na množství, kterému pak tahle cena odpovídá, je to JEHO BLBOST a jeho špatnej Busines plán. Its All

P. S. Proč je cena Temného znamení v CZ verzi levnější a ENG dražší? To je stejné jako u nás. Jdeš si to vyrobit napřímo, "matce" platíš minimální marži za zprostředkování, tudíž ti 1 distribuční marže ze řetězu vypadne a ty si pak můžeš dovolit cenu, jako jsi si dovolil :)

14.7.2016 16:23:20

Abe

Battalia
Ať to není pořád Honza VS FFG, dovolím si srovnat hru Battle for Nethervein s hrou Battalia. Jsou si ve své podstatě nejpodobnější. Obě vznikaji v podobně velkých zemí (Bulharsko má dokonce 7,3 mil obyvatel) bývalém Východním bloku (Česko, Bulharsko), obě se uchazejí / li o přízeň na Kickstarteru. Battalia má v základu hromadu materiálu, 8 plastových figur a stojí 1.399,- Kdo si jí předobjednal na Kickstarteru, dostal k tomu luxusní lávové herní prostředí. Tak má vypadat Kickstarter. Battle for Nethervein? Nic, ani hovno. Za cenu 1.620,- dostaneš jen ořezanou verzi, za rádoby "exkluzivní" obsah musíš zaplatit 2x tolik, pokud jsi spadl na hlavu, 5x tolik. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale buď je Honza Vaňeček neskutečně nenažranej nebo svojí hru pohřbil svou špatnou kalkulaci.

http://www.svet-her.cz/spolecenske-hry/battalia-the-creation/

14.7.2016 18:16:10

jukyn

Málo infa
Styl hry i nápad je dobrý, ale málo infa jak se bude hrát...do kickstartru se má jít s prototypem a hlavně videem jak se hra přesně hraje....vysvětlení mechanismů. Takhle bohužel nemůžu přispět... :/

14.7.2016 21:23:12

Kickstarter
Na Kickstarteru toho začíná být moc a to není dobře. Je tam prostě už každá blbost (tím ale nechci říct, že tato hra je blbost). Ještě než jsem četl tuto diskuzi, jsem si prohlédl kampaň, viděl jsem video kde jsem se nic nedozvěděl a usmíval jsem se nad hlasem vypravěče (pokus o dramaticky hluboký hlas nevyšel, nemá to koule). Pak jsem viděl obrázky hry, říkám si zajímavé, pak vidím cenu a to už zajímavé nebylo. Plastové figurky za 120 doláčů, och tak to ne a už jsem zavíral prohlížeč. Pak jsem se druhý den na kampaň vrátil a mrkl znovu, ale mé rozhodnutí z prvního dojmu zůstalo nezměněno. Jestli projekt podpořím je u mě otázka prvního dojmu a ten zde dobrý nebyl. Jsou jiné zajímavější, nabitější a levnější hry. Počkám si až hra vyjde, pročtu recenze a pak uvidím.

14.7.2016 22:01:08

Michal-BF

to Abe
Jen abych vysvětlil ten cenový rozdíl. Dřív to bylo snadné. Distribuce AJ verze je o slevě pro distributora v rozmezí cca 45-55%. A koupit si můžeš třeba 6 kusů. Lokalizace jsou od 1000 ks výše a nákupní cena může být až na úrovni 75% slevy z MSRP. V obou případech chce distributor i obchod zhruba stejnou marži. Teď co FFG patří pod Asmodee se ceny AJ verzí pro mezinárodní distribuci násilně zdraží o cca 20% aby se zvýhodnili lokalizace a motivovali se lokální distributoři a aby AJ verze od evropských distributorů nesvinili distributorům pro anglicky mluvící země. A úplně náhodou je celá distribuce AJ verzí v rukou Esdevia, které je zase součást Asmodee group, takže sami sobě vytvořili ochranu proti zbytku Evropy. No k jádru pudla - CZ verze prostě budo vždy levnější. Jedinej, s kym děláme a kdo to tak nějak neumí zprocesovat jsou Arcane Wonders, proto doposud nemáme Mage Wars a Šerif je dost drahej. Mám od Honzy nástřel ceny pro distribuci a rozhodně se nesnaží na někom na KS napakovat. Na druhou stranu - kupujícího nezajímá, co je v pozadí, ten řeší jen poměr cena/výkon.

14.7.2016 22:03:34

Můj názor
Popravdě mě jako kupujícího nezajímá, proč a za co musí autor platit. Proč musí být jeho cena nastavená takto (vysoko). Pokud bych to hodlal vnímat jeho optikou, tak můžu rovnou přispívat na charitu. (Což tedy dělám každý měsíc, ale posílám peníze tam, kde to podle mě opravdu potřebují. Vydat hru, je proti projektům, které podporuji, malichernost. Ale to jsme odbočili.) KS se může holedbat jak chce tím, že pomáhá uvádět projekty v život. Pro mě je to e-shop. Jo. Zaplatím za hru víc, než kolik stojí v obchodě. I když ne vždy. Ale dostanu k tomu taky hromadu věcí navíc. Nejen od CMON, ale zatím u všech her, které jsem "backnul". A když to pak přepočítám, ve finále jsem v podstatě dost ušetřil. To je (pro mě) KS. Srovnávat to s filmem? Vážně? Tady se řeší, že není fér srovnávat hry od CMON s BfN, ale srovnávat deskovky s filmem je cajk? LOL.

Hru jsem zvažoval, ale opravdu mi přijde, že má mnohem vyšší cenu, než hodnotu. I tak jsem nad ní přemýšlel, protože mi jednu chvíli přišla jako český AT, ale pak jsem nikde neviděl kostky a jestli chápu vše správně (pokud ne, je to špatně podanými informacemi na KS), jde vlastně o to vhodně plánovat a vyhodnocovat karty. Platit jejich efekty. Takže takové euro. A tolik peněz nedám za sebehezčí euro.

15.7.2016 00:54:38

Zvláště pro Kurdt57
Chápu tvé argumenty, ale nemají opodstatnění. Pokud není CZ/SK trh dost velký, aby na něm hra za smysluplné peníze prorazila, tak pak je otázka, jestli se autor vydal správnou cestou. Možná měl hledat, jak ji dostat do světa, nebo ji udělat tak, aby nestála tolik. Z logiky věci chápu i jeho "sen" vydat hru určitého typu a my mu v tom máme pomoct tím, že mu dáme víc peněz, než si daný projekt zaslouží a to "jen proto", aby ho mohl realizovat. Proč? Srovnání třeba s CMON je zcela na místě. Já za ty stejné peníze dostanu mnohem víc. Tak proč ne? Důvodem by mohl být naprosto špičkový herní zážitek, který za to ve finále bude stát. Ale jak tady bylo milionkrát zmíněno. Autor o tom nepřesvědčil. Ona to možná bude pecka, ale zatím fakt dost utajená.

15.7.2016 01:00:37

Zvláště pro Špatňáka
Já ti rozumím. Rozumím do nějaké míry i ostatním komentům. Jen to považuji za zvrhlé a je mi líto Honzy, že to tady musí číst.

Zkus jít za nějakým českým řemeslníkem ať ti postaví stůl.... A pak se do něj pusť, že stejně velký stůl se stejným objemem dřeva je v Ikea za desetinovou slevu. To se prostě nedělá.

15.7.2016 07:08:59

Kurdt57
Proč zvrhlé? Jasně, to označení za "zloděje" bylo trochu mimo mísu, ale to bych bral spíš jako nadsázku. Jinak kritika by neměla být vnímána jako něco zlého či zvrhlého. Třeba já, když vypustím svůj projekt mezi lidi, mám radši kritiku než souhlasné přikyvování. Proč? Kritika mě posouvá dál, umožňuje mi vidět věci z jiného úhlu a přizpůsobovat je pak potřebám většiny. Pochvalné ohlasy sice potěší, ale nikam mě neposunou. Svět není zalitý sluncem a nepobíhají tu jednorožci. Pokud budu považovat kritiku za něco "zvrhlého", jsem neschopen přiznat si chyby a ty se pak snažit eliminovat...

A srovnání se stolem je snad ještě horší než ten film. Přece pokud si nechávám stůl dělat u řemeslníka, nechávám si jej obvykle dělat na míru, což ve finále může vyjít samozřejmě dráž. Nicméně slušnej řemeslník je kolikrát schopen vyrobit nábytek na míru i za ceny srovnatelné nebo lehce nižší než nadnárodní řetězce a s mnohem vyšší kvalitou (vlastní zkušenost). Pokud je řemeslník šikovnej, je schopen si zajistit zdroje materiálu za výhodné ceny a ví, jak s nimi co možná nejlépe hospodařit, může bez problému konkurovat i cenou.

Přijde mi, že většina čechů tak nějak přijala za vlastní univerzální výmluvu "já jsem z ČR, jsme malincí a máme to strašně těžký". Když se cokoli pokazí, nebo něco podcení, tak tahle výmluva padne jako první. Proč? Dneska, kdy stačí jen zapnout počítač, zvednout telefon a rázem máte "přístup" do celého světa? Jsou cesty, jak může čech prorazit do zahraničí. Je to jen o tom chtít a pracovat na tom. Pokud někdo pláče, že by chtěl, ale nejde mu to, pak pro to asi nedělá dost.

Další argument: hra je cílena na český trh. Možná je. Nicméně je přeložena do angličtiny, má kampaň na KS, informace na FB jsou taky v angličtině... Takže asi není cílena jen na český trh. Že cesta na zahraniční trhy bude těžší, to samozřejmě chápu. Ale zase jde jen a jen o rozhodnutí autora. O jeho práci na propagaci kampaně a snahu protlačit to i mimo ČR...

Samozřejmě cenu si stanovil Honza takovou, jaká je a s tím my nic nenaděláme. Upřímně je mi i jedno, jestli si na tom napakuje kapsu. Pokud ano, je to dobře odvedená práce, přeju mu to, protože si to zaslouží. Pokud ne, někde něco podcenil nebo nedomyslel... To už je riziko, se kterým musel počítat. Nicméně (jak už bylo řečeno výše), zákazníka až tak úplně nezajímá jakou starost s tou hrou má, kde tiskne, kde vyrábí plastové figurky a na kolik ho ta sranda přijde. Zajímá ho poměr cena/výkon. Tady je zatím výrazná cena a o výkonu nic moc nevíme...

...a pokud člověka zajímá ta výroba, náklady a problémy s produkcí, není to běžný zákazník, ale spíš nadšenec (nebo jak ho nazvat), který tu hru podpoří za "jakoukoli" cenu. Jenže to by neměla být cílová skupina projektu. Protože kolik takových lidí je?

Další argument: hra je drahá proto, že se komplet dělá v ČR. Chápu, rád podporuju místní produkci. Radši si koupím český rajče, než rajče z Maroka atd. Ale pokud by měl vzniknout nepoměr cena/výkon začnu hledat alternativy. Ad absurdum, kdyby v ČR byla jediná možnost, jak vyrobit figurky, nechat je odlít ze zlata, udělám to? Asi ne...

15.7.2016 09:01:19

...
Souhlas s posledním příspěvkem. Hlavně s tou kritikou. Neříkám nípat do zbytečností, ale pokud je oprávněná, tak šup sem s ní. Sám mám zkušenosti s poplácáváním a chválením projektu, až konečně narazil na někoho, kdo mi nechtěl lhát, byť v dobrém úmyslu a řek mi konstruktivní kritiku. Hned jsem ty chyby viděl, hned jsem je mohl opravit. Nakonec jeden z lidí co mi to chválil, mi pouději sám přiznal, že to zase tak dobré nebylo. A o tom toje. Zdokonalování se, tak abychom mohli vydat ze sebe to nejlepší.

Co se týče tohoto problému: Jenom poukazujeme na fakt, že takhle to nevyjde a pokud ano, tak velice těsně. Ponaučení pro příště, protože tenhle projekt je rozhodně zajímavý a má imho dobrý vizuál, takže velikánská škoda nevyužitého potenciálu. Mně je vlastně celou dobu Honzi a jeho týmu líto, že do toho tolik dali a pak to pohoří na zbytečných chybách.

Myslím si, že stačilo nastavit cenovku early birda jako základní a ukázat pořádný gameplay a vybralo by se do téhle chvíle mnohem víc.

A pokud to nešlo, což nepředpokládám, ale dejme tomu, že vážně takhle "nízká" cena by jim nestačila na pokrytí VŠECH nákladů, tak se prostě s tím mělo něco udělat. Cokoliv, ale zbytečně zahodit veliký projekt, art, nápad, dřinu, je vážně škoda. Alternativy rozhodně jsou...

15.7.2016 10:23:24

...
jinak dle ofiko vyjádření autorů na ks stránce bude gameplay video přidáno o víkendu... sem zvědav

15.7.2016 10:32:19

...
jinak dle ofiko vyjádření autorů na ks stránce bude gameplay video přidáno o víkendu... sem zvědav

15.7.2016 10:32:21

Abe

zpomalovani prihozu
naprosty souhlas s Behe, bylo to sice delsi, ale stalo za to si to precist, vystihl to dokonale. Navic mam obavu, zda se vybere cilova castka, prijde mi, ze prihozy zpomaluji. Ma to i svou logiku, hraci kteri tuto hru sledovali a chteli ji podporit, tak jiz tak ucinili, a ted je zapotrebi presvedcit ostatni, ze ta hra za to stoji a tu cenu si zaslouzi. A ty zatim uvazuji jako rada hracu zde. Pomer cena / vykon je v nerovnovaze. Zminil to i matwer84, pokud se podari castku vybrat, bude to tesne.

15.7.2016 12:54:10

Kurdt57
Chápu. Zase je to o tom, že když mi ta kvalita v Ikea bude postačovat k mým záměrům, tak za něj prostě nedám desetinásobek u řemeslníka. Nemyslím si, že by to byla "zlodějina za bílého dne". Chápu, že ty náklady jsou větší a jako podnikatel taky vím, že na tom musí mít nějaký zisk. Nedělá to pro (jen) pro blaho lidstva.

Vysloveně mi nesedí jen ta cena za barvení. Je enormní. Cca. 700 za figurky je fakt nášleh. To je lepší koupit si jen plast a domluvit se s někým na nabarvení. Za tři kila to není problém a ještě bude barvič happy, jak vydělal. Tohle je fakt ustřelené.

15.7.2016 14:38:13

Abe

Realita?
Ehm, chodíte někdy do Ikey? To není 1/10 normální ceny. Šatní skříň do předsíně cca 6 tis, matrace okolo 2 tis (samozřejmě podle tloušťky). Člověk "ušetří" cca 10 (max 20% ceny), ale tato sleva je čistě hypotetická, protože jsou to výrobky čistě pro Ikeu a tento design nemusí každému sedět. Takže opět poprosím přestat používat zavádějící argumenty. Někdo hledí na cenu, tak je pro něj těch -10% ceny rozhodující, druhý si potřebuje udělat skříň na míru a tak si rád připlatí, třetí ocení lepší materiál nebo kování, tak těch 10-20% navíc neřeší. A přesně o tom to je :) Pokud si Honza říká za figurkovou verzi 3.240,- a obsahově to není adekvátní konkurenci, která má navíc cenu o 1/2 nižší, nemůže se divit, že není o tuto edici zájem (navíc ty 2 fotky nabarvených figurek nenapovídá, že by šlo o nějaký nadstandard).

P. S. Špatňák: myslel jsi asi 700,- za jednu figurku :)
Rozdíl Ultimate edice a Deluxe edice je 4.860,- (a nejspíš si to dělil 7 figurkami)

15.7.2016 18:22:03

Abe

Ať jenom nekritizuji
Battle for Nethervein má v sobě potenciál, musel stát spoustu potu a času. Navazuje na Shuffle Heroes, karetní hru, kterou doslova miluju (pravidelně hraji se svým synem), koupil jsem jí hned 3x (jednu sobě a 2 svým bráchům), podařilo se mi na ní sehnat herní podložky (Garmor a Kald'Het). Když můžu podpořit Českého autora, rád to udělám. Všechno má bohužel své meze :(

15.7.2016 18:32:05

?
1600,- za hru o které se nic neví dá asi jen lokální patriot nebo deskoherní optimista. Dost těchto (předražených) her prodává jméno tvůrce (Lang např) nebo nějaká kulturně zábavní série (hra/film/kniha/seriál) (typicky Dark Souls kde o deskovku vlastně ani moc nejde)

Honza Superstar zatím není, na GenConu/Essenu nerozdává podpisy nad pupíky deskařek tak si myslím že krapítek přepálil možnosti. Ty vyšší cifry za exkluzivnější edice jsou spíš k pousmání

15.7.2016 19:57:36

matewr

...
Pro autory: pokud se po zveřejnění gameplay videa nezvýší markantně příhozy, tak doporučuji zrušit kampaň...

15.7.2016 21:07:29

Troška infa z fochu
Jelikož je dost velká část diskuze dost zmatená a padlo tu dost nesmyslů, tak nějak cítím potřebu se zapojit...
1. Srovnání s Cool Mini je hovadina, je to zavedena firma s velkým investorem v pozadi. Jen tak mimochodem, operují z Brazílie a stojí za tím hongkongský kapitál.
2. Srovnání s Batallii ale kulhá taky. Honzík dělá hodně nemainstreamovou hru, nidky ji nemůže prodat tolik co Batallie a i z toho vychází kalkulace.
3. Karton je drahej. Hodně drahej. A v ty hře ho nebude málo, je tam dost tokenu.
4. Figurky jsou v limitovaným množství pekelnė drahý. Nejdražší je forma, když náklady na ni nerozprostreš mezi dost kopii, tak to prostě drahé bude...
5. ČR nikoho nezajímá. Zní to blbě od člověka, který hry vydává právě pro český trh, ale koupěschopnost tu není. Především USA nejsou zdaleka tak nachylné na cenu a KS míří hlavně tam...
6. Nesuďte člověka, který si chce splnit svůj sen. Honzu znám hodně dlouho a nechce na tom vydělat majlant, chce vdechnout život něčemu, co dlouho tvoří. I když je to drahé. Ano, je. Ale z důvodu uvedených výše. Komu se to nelíbí, ať nekupuje. Ale zároveň ať nehejtuje...
Takže za mě asi tak a deskovkám zdar. Budu rád za každou, která v naší zemi vznikne a bude dobrá...;)

15.7.2016 23:04:07

...
Anekene jasně. Je to jeho sen. Takže jak tu padlo - proč ho mají platit ostatní? Pro mě, jakožto pro hráče, je snad klíčové, co za své peníze dostanu. A pokud ten poměr není OK, tak prostě nemá zájem. Basta fidli.

Jinak 700 jsem samozřejmě myslel za jeden kus figurky. A ruku na srdce (nebo jiný orgán dle vlastního výběru) - tohle prostě mimo je. Za ty prachy bych to barvil asi i já.

15.7.2016 23:12:54

Spatnak
Jasně, však říct, že je to drahé, je v pohodě;) Drahé to je. Ale myslet si, že si na tom Honza nějak extra mastí kapsu, je podle mě blbost.

15.7.2016 23:35:30

Abe

Euro hry
Protože v Základu hry Battle for Nethervein nejsou figurky, hra neobsahuje kostky, dovolím si tuto hru zařadit mezi Euro hry a porovnat je s Vládce podzemi a Alchymisty (obě od CGE, distribuce Mindok). Obě s cenou kolem 900,- naaaaaaaaadhernej vizuál, hromada herního materiálu (u Alchymistů inovační využití mobilní aplikace), super hratelnost a neskutečnej humor ve stylu Terry Pratcheta (Vláďa Chvátil je tady znát). Jak je možné, že tady to šlo? 2 super hry, kterým opravdu nemůžu nic vytknout a navíc se dopasovaly do hodně rozumné ceny? Na komentáře typu aneken lze říct pouze: "Kecy v kleci". Je to omluva neomluvitelného. Honza nám tady servíruje hodně syrový polotovar s nesmyslnou cenovkou. Nemůže se divit, že o to není zájem.

P. S. Když jsem poprvé viděl figurku Elsevíry, myslel jsem si, že je uhňácaná z moduritu a nabarvilo jí nějaké dítě (pirát vypadá líp). 700,- za nabarvení jedné figurky?

16.7.2016 06:43:37

...
Já věřím tomu, že kdyby raději udělali hru s těmi sedmi miniaturami od základu a dali jí třeba za dvojku, tak to dopadne líp. Prostě pokud si vážně nechtěli namastit kapsu, tak to hodně špatně propočítali.

16.7.2016 07:07:23

...
ale dost kritiky z mé strany... prostě se někdy chyba stane. Jen mi je vážně líto toho zahozeného potenciálu, tak proto furt mrmlám :D

16.7.2016 08:38:54

Abe

Souhlas
Jsem na tom stejně :( (a asi nás je víc)
Viděl jsem v té hře poteciál, navíc jsem fanoušek Shuffle Heroes, proto mě víc než kohokoliv jiného mrzí toho zahozeného potenciálu. Proto mrmlám :)

16.7.2016 08:46:28

Abe

Ajajaj karamba :(
Právě jsem náhodou narazil na podobnou hru Cry Havoc od Polského studia Portal. Žetony, plastové žetony, figurky (52), profesionální artwork a to vše za 75$ Pokud tomu daj lokalizaci jako hře Ve víru věků, jdu na 100% do toho (nebo v případě fanouškovského překladu karet na Zatrolenkách)

http://portalgames.pl/new_en/cry-havoc-pre-orders/

16.7.2016 09:12:03

Abe
Když píšeš, že tě mrzí zahozený potenciál (+ jsi fanoušek Shuffle Heroes a z toho bych čekal, že budeš Honzovi přát úspěch v dalším projektu), tak já fakt nechápu, proč tolik hejtuješ a navíc sem dáváš odkazy na konkurenční projekty?
To jako čekáš, že BfN zruší kampaň a za měsíc vytvoří novou s poloviční cenou?

Jak psal aneken: Komu se to nelíbí, ať nekupuje. Ale zároveň ať nehejtuje.

16.7.2016 10:00:05

Abe

Duirin
Jsem fanoušek Shuffle Heroes, přeji Honzovi do budoucna úspěch, zároveň jsem realista a s tímhle prostě neprorazí. Měl by být sám soudnej, stáhnout tihle hru, dopracovat ji, vylepšit, aby za ty prachy to byla pecka a byly ty peníze vidět nebo hledat jiné partnery pro výrobu, kvůli stlačení ceny. Nebo zkusit oslovit velkého vydavatel (proč ne právě třeba Polský Portal? Který má evidentně zkušenosti s vývojem mezinárodních her). Pokud se podaří Honzovi Battle for Nethervein vydat, bude to horko těžko, bude to čistej průměr, kterej zapadne v zapomnění. V této situaci je nejhorší postoj, pokrytecky Honzu poplácávat po zádech a říkat mu, jak to dělá dobře :)

16.7.2016 10:34:24

Pochvala
Musím pochválit Míru holého za skvělou povídku výkřik ze tmy... určitě si jí přečtěte. Stejně tak se mi líbí jak autoři poeticky zprqcovali úvodní text na ks stránce. Svět a povídka mě donitili si objednat shuffle heroes :)

16.7.2016 14:30:18

Abe

Pochvala
Jj, jsou to moc krásný povídky, Lovecraft by měl radost :)

16.7.2016 17:13:04

....
mně se hrozně líbí ty charaktery... každý má něco zajímavého, snad až na tu sirénu

16.7.2016 17:20:10

Abe

:)
Každej charakter je jedinečnej nejen povídkou, ale i herně, uvidíš :)
Máš 7 postav, pro danou hru se vylosuje 5. Následně si první hráč vynere 1 postavu, druhý hráč 2 postavy a nakonec první hráč zase 1 postavu. Vznikají opravdu zajímavé kombinace. Každý herní balíček je jinak herně laděný. A když myslím jinak, tak opravdu jinak! Dneska jsem hrál s Kal'Hetem a Thaddeusem (díky jeho kartě jsem mohl využívat vlastnost Kal'Heta a tahat karty z Voidu, bez toho aniž bych musel jinak zničit 2 své karty) proti Garmorovi a Fieře. Nekromant s posledním andělem se ukázala jako velice silná kombinace, takže nejdřív šla pod kytičky Fiera, následovaný Garmorem :) Pokud by jsi sháněl herní podložky, tak na Ronegor.cz ještě by měly být (kupoval jsem odsud). Alespon na ně mrkni, jsou nádherný a cenově dostupný :)

16.7.2016 17:32:54

Troška do mlýna
Nemám kapacitu se vyjádřit ke všemu v této dlouhé diskuzi, tak zkusím vypíchnout pár bodů.

Jak již jsem, řekl figurky jsou myšleny jen jako deluxe zboží, mrzí mě, že to porovnáváte s firmami, které je vyrábí v trošku jiném měřítku. Snažili jsme je dát za co nejnižší možnou cenu, ale jediná možná alternativa byla je vůbec nedělat.
Co se týče zbylého obsahu hry, tak ve hře toho je opravdu mnoho a doufáme, že toho ještě díky streach goalům dost otevřeme. Nacenění vychází přímo z výrobní ceny a v porovnání s jakoukoliv hrou, o které se tu mluvilo, je naše marže podstatně nižší.
Opravdu si tu nikdo nesnaží nahrabat kapsu. Celý projekt je od fanoušků pro fanoušky. Ke hře vytváříme bohatý svět navazující na Shuffle Heroes a v co nejbližší době plánujeme vydat z Netherveinu cca 4 delší povídky a komiks.
Je škoda, že to vidíte jinak, ale doufám že až hru uvidíte a zahrajete si ji tak změníte názor, jelikož je originální, herně funguje a je tam velké množství komponent se super grafikou. Možnost bude například na Gameconu.

Budu rád za jakoukoli další zpětnou vazbu jak by jsme mohli hru vylepšit, ale co se týče ceny tak ta je výtvoru malinkatého českého studia opravdu přiměřená.

18.7.2016 13:12:59

Abe

Figurky
Pokud mají být figurky "Deluxe zboží" musí taky podle toho vypadat. Pokud vypadají, že je někdo "uhňácal" z moduritu a nabarvil to barvičkama, co dům dal, pak je něco špatně. Pokud to autor nevidí, ještě hůř. Z Battle for Nethervein je cítit, že je to projekt fanoušků pro fanoušky (kde jsem to jenom slyšel? Jo :) RobotiCS), pak se ale nemůže prezentovat jako AAA titul, navíc i s takovou cenovkou. Dovolím si sdílet odkaz, jak bych si opravdu představoval "Deluxe figurky", jak provedením, tak malbou. Zdravím a přeji hodně úspěchů s novým projektem.

http://youtu.be/R4B0prQR_eM

18.7.2016 15:01:26

Abe

Figurky
Popř zde:
http://youtu.be/6HjkO44H-AU

18.7.2016 15:06:08

Kvalita nabarvení
Ta kvalita nabarvení fakt neodpovídá 700 Kč. Pokud bych chtěl mít nabarvené figurky (a nebyl si je schopen nabarvit sám), tak si koupím plast a požádám někoho, ať mi to udělá mnohem lépe a výrazně kvalitněji. Když pominu, že ta práce je fakt HODNĚ slabá, tak chybí jakýkoliv wethering, battle scars, stínování atp. Sice jsem pořád lamka a mám se hodně co učit, ale tohle je kvalita zhruba mých prvních figurek 5 let zpátky. Ta cena je těžce přestřelená.

Viz. třeba zde:
www.facebook.com/filthpainting

19.7.2016 07:51:52

PS:
Pořád mám na myslí cenu za jeden kus.

19.7.2016 11:13:55

Abe

Ty kráááso
Koukal jsem ze zvědavosti na Kickstarter, jak se daří hře Battle for Nethervein. Místo příhozů se začínají přispěvatelé (backeři) odhlašovat. Z nevyššího počtu 70 lidí to kleslo na 64. Ani jsem netušil, že lze svůj příhoz zrušit, ale asi to jde. Tahle hra opravdu díru do světa neudělá, Honza by to měl stáhnou, kompletně změnit tým výtvarníků (byť Shuffle Heroes je doslova světová hra, tak tady odvedli těžce průměrnou práci, hodně mi to připomínalo Arénu od Vládi chvátila z 90 let - snaha byla, ale na tu špičku to zdaleka nemělo, zkusil bych kontaktovat Petera Shölze z SK a jeho tým, to jsou malby na úplně jiném levelu, taky hezky temné), dopracoval bych tu hru, oslovil jiné partnery na výrobu (pokud to nedokáží udělat s jinou cenovkou, tak mají holt smůlu) a za rok bych hru představil v inovované verzi. Deskovkám zdar :)

19.7.2016 17:48:07

viz koment k výtvarníkům
Myslím, že se to tu dobře zvrhává do nekonstruktivní kritiky. Souhlasím, že cenový odstupňování nebylo šťastně zvolený (z pohledu backera) a stejně tak, že mělo být gameplay video už od začátku kampaně. Tyhle věci, si myslím, uškodily nejvíc. Zbytek už jsou jen subjektivní záležitosti. Přijde mi docela šílený napsat, že výtvarníci "odvedli těžce průměrnou práci". Osobně preferuju jinej styl ilustrací a concept artu, tudíž tahle hra nebude patřit mezi mé favority, ale to neznamená, že jejich práce je špatná. Věřím, že se tu najdou lidi, kerým se zvolený vizuál líbí a je pro ně dostatečný. Navíc mezi ilustrátory hry je např. Peter Scholtz a Michal Kocourek, který patří mezi kvalitní výtvarníky.
Kdybys zmínil, že postavy jsou vizuálně nesjedocený, tak to by byl konstruktivní postřeh - např. u obrázků "Wings of Thaddeus" a "Sword of YS" je vidět jinej rukopis (jiná práce s digitálními štětci a u druhýho obrázku to navíc vypadá i na částečný paintover - odhaduju), ale zase tady ta věc spíš spadá do kategorie kosmetických záležitostí, kdy pro část hráčů je vizuál na druhým místě oproti herním mechanikám a zážitku ze hry jako takové.
Moc dobře vím z praxe jak taková produkce probíhá a že to není tak jednoduchý jak se může zdát. Takže říct "vyměňte výtvarníky, sice první hru zmákli, ale druhou ne..." to mi fakt přijde docela přísný. Hraje tam roli víc aspektů...možná máš pravdu a vykašlali se na to anebo naopak je toto jejich aktuálně nejlepší výkon a dali tomu maximum. Dělat vizuál je někdy docela nevděčná práce, protože to si troufá komentovat každej (a bohužel když už někdo kritizuje, zřídka jde o konstruktivní a přínosnou kritiku). Do herních mechanik nebo kódu už tolik lidí nevidí a netroufne si posuzovat.
Kdyby se měli lidi z práce vyhazovat pokaždý, když udělají (ani ne technickou/profesní) chybu, ale něco co se 3 z 10 lidí nelíbí, protože to nesedlo jejich vkusu, tak to by asi nebylo pomalu koho zaměstnat ;). Většinou to funguje tak, že když se zjistí, že hlavním problémem je vizuál, tak se dělají další iterace a výtvarníci tak mají šanci "chyby" opravit nebo posunout dál. Až když art director nebo lead artist (nebo někdo, kdo má na starosti výtvarnej tým) nazná, že tudy cesta nevede, že ty lidi na to kašlou anebo nedokážou splnit požadovanou kvalitu, tak až pak se to řeší výměnou....no a někdy nemáš ani na výběr protože buď není z čeho vybírat, nebo tě tlačí čas anebo nejsou prachy.
Jak už jsem psala na začátku, mám radši jinej vizuální styl, tento mě nijak zvlášť neoslovil, ale neznamená to, že jsou výtvarníci lamy. Bohužel herní produkce je dost náročná a komplikovaná na to, aby k dosažení úspěšné kampaně stačilo vyměnit výtvarníky/grafiky ;). Myslím, že z komentů už asi autoři dostali dostatek indicií, že zvolená taktika kampaně (poměr cena/kvalita/obsah) nesplňuje očekávání potenciálních backerů, stejně jako z prozatimního průběhu kampaně na KS. Takže mi v tuto chvíli přijde zbytečný vyhledávat další věci, na kterých hru strhat.

19.7.2016 21:13:48

Abe

Omlouvám se
Úplně jsem zapomněl napsat, postavy jsou výtvarné nesjednocený, takový kočkopes :)

Jinak doporučuji si koupit Shuffle Heroes a porovnat s Battle for Nethervein. Rozdíl je znát na první pohled.

Já osobně Honzovi Vaněčkovi hrozně fandím a Shuffle Heroes si zahraju min 2x týdně. Měl by však hodit sentiment za hlavu a mít na paměti, že si chce zrealizovat svůj sen, svou "dokonalou" deskovou hru. Pokud někdo nedokáže jeho sen naplnit (viz výtvarníci), měl by jít z kola ven (je to tvrdý, vím to, jak jinak ale chceš toho docílit? Nechá si radší svoji hru potopit?) Podívej se třeba na další českou hru Tash Kalárma a jejich karty. To je prostě jinej level. Jde to, ne že ne. Autoři veškeré připomínky řeší odpovědmi: "Jinak to nešlo udělat" a tím to pro ně skončilo. Týka se to ceny, týka se to grafiky. Díky tomu se snaží prosadit na trh průměrnou záležitost, o kterou (podle příhozu na Kickstarteru), není zájem.

19.7.2016 21:32:03

Abe
Dej si pohov a bez na parek. Doma te asi nepusti moc ke slovu tak to resis pismenkama zde.
Vymysli, graficky navrhni, vyrob a nacen vlastni herni pocin, dej na kickstarter a pak link sem at vime jak jsi v praxi vyuzil veskery pontecial a dokazal ze tva hra je lepsi s mnoha komponentama a zadarmo.

Pokud se ti hra,grafika atd nelibi tak to nekaz ostatnim kterym se to libi.

Me osobne hra ani cena neslovila,ale nemam potrebu se tu kvuli tomu ventilovat. (Hraju jine hry a nejsu sberatel krabic)
Vizual je zajimavy :-) na ceske pomery.

19.7.2016 22:04:34

Abe

Re
Tak navrhnul, základní grafiku udělal, ale měl jsem natolik soudnosti, že jsem za to od nikoho prachy nechtěl (max zahráli v prostředí přátel a rodiny). Argumenty stále lepší a lepší: "Na české poměry". Zajímavý, že tenhle argument použijí ti hráči, kteří si hru sami nekoupí. Pochválí, ale nekoupí. Který z našich postojů je horší. Můj? Tvůj? Proč Poláci se dokázali zvednout a dnes dokáží produkovat celosvětově konkurence schopné hry (grafika/hratelnost/cena). Taky se spokojili: "Na Poláky je to dobrý. To nám stačí?" Hlavně nechápu jednu věc. Honza Vaněček svou prědchozí hru produkoval skrze CBG a Blackfire. A byl z toho hit. Pak si najednou řekl, že bude si svou další hru produkovat sám (pokud v tom nebyla vidina peněz, tak čeho?) a je z toho propadák (alespoň zatím podle ohlasu na Kickstarteru).

19.7.2016 22:33:42

Abe
Nekupuju kazdou hru co se mi libi, ale to co se bude hrat!

Navic ted tu u nas frci agot lcg 2.edice, tak neni duvod kupovat neco jineho.

20.7.2016 06:57:39

...
Tak me treba hra zaujala a to zejmena grafikou.. Proste kazdy mame jiny vkus.. I pres me vyhrady k cene jsem na KS prihodil. Doufam v zafinancovani.. Zatim bohuzel nevypada ale..

21.7.2016 13:28:36

...
Kickstarter je o tom přivést kreativní projekt do světa, ale jen pokud je člověk hipík a neví nic.
Nebo v kategoriích jako film apod, ne u nečeho co má nálepku business a tržní potenciál. Kickstarter je prostě pre-order platforma s masivní reklamou kterou přímo či nepřímo sleduje spousta lidí po celém světě. Věřím (a tím myslím spekuluji) že jen velmi, velmi málo projektů co bylo úspěšných na kickstarteru (a teď myslím games, technology, food, comics, ne blbosti jako divadlo, art...) bylo zabackováno a zároveň by se pro ně nenašel jiný způsob jak projekt rozjet. To co má opravdu potenciál ten autor s trochou snahy stejně na trh prostě uvede, tak či onak.

aneken:
>>> Srovnání s Cool Mini je hovadina, je to zavedena firma s velkým investorem v pozadi. Jen tak mimochodem, operují z Brazílie a stojí za tím hongkongský kapitál.

Není, nemám (a většina lidí tady asi taky) tolik peněz, abych si řekl "jé to je cool projekt, pošlu tam 10k, snad to nebude blbost". Obecný názor tady je, že s tou hrou nedostanu za co si zaplatím, viz "Kickstarter je prostě pre-order platforma s masivní reklamou".

>>> Srovnání s Batallii ale kulhá taky. Honzík dělá hodně nemainstreamovou hru, nidky ji nemůže prodat tolik co Batallie a i z toho vychází kalkulace.

Počkat počkat. MOBA, lovecraft, steampunk a zároveň to není mainstream? Protože to má divnou grafiku? Takhle si myslím to nefunguje.

>>> Karton je drahej. Hodně drahej. A v ty hře ho nebude málo, je tam dost tokenu.

Tak drahý aby to ospravedlnilo tu cenu není, navíc tu je ta figurková a malovací situace, která nám dělá jasnou představu o ceně.

>>> Figurky jsou v limitovaným množství pekelnė drahý. Nejdražší je forma, když náklady na ni nerozprostreš mezi dost kopii, tak to prostě drahé bude...

Tohle tu zaráží všechny, proč tam teda figurky cpát. Jen ta práce s těma figurkama pro pár "exlusive" verzí bude stát tolik času a prostředků, že kdyby to tam nebylo a ten čas se věnoval jiným aspektům hry, tak to bude mít uplně jinou úrověn, možná by pak i cena za "základ" byla pro víc lidí OK a KS kampaň by mohla vypadat diametrálně jinak.

>>> ČR nikoho nezajímá. Zní to blbě od člověka, který hry vydává právě pro český trh, ale koupěschopnost tu není. Především USA nejsou zdaleka tak nachylné na cenu a KS míří hlavně tam...

Pravda, malý rybník, to ale víme a víme i to, že Honza není tak hloupý aby takový projekt směřoval jen tady.

>>> Nesuďte člověka, který si chce splnit svůj sen. Honzu znám hodně dlouho a nechce na tom vydělat majlant, chce vdechnout život něčemu, co dlouho tvoří. I když je to drahé. Ano, je. Ale z důvodu uvedených výše. Komu se to nelíbí, ať nekupuje. Ale zároveň ať nehejtuje...

Nevěřím že si někdo tady upřímně myslí že se ho Honza snaží okrást, ale na druhou stranu pokud někdo řekně že za "neprofesionální" namalování (ruku na srdce, takhle maluju já, UPLNÝ začátečník) jedné figurky zaplatíš 700kč, tak prostě je moc a není to hejt.

22.7.2016 09:47:03

Abe

Co dál?
Naprostý souhlas s předchozím příspěvkem, sice už to několikrát v podobné formě zaznělo, ale nebylo to takhle hezky všechno popsané v pár řadcích :) Kickastarter Battle for Nethervein se chýlí ke konci a vypadá to, že vybranou částku pro rozjezd výroby nezíská.

Honza Vaněček ať nevěší hlavu, má dobré nápady, které dokáže zrealizovat v dobrou hru (ukázal se Shuffle Heroes), neúspěch Battle for Nethervein ať hodí za hlavu a jde dál. Ať si z něj vezme alespoň ponaučení, že někdy méně je více. Není to ode mě prosím urážka když řeknu, že je ještě moc malej (jeho studio), aby si vydal takhle velkou hru. Vždyť koneckonců co je špatného na malé hře, kde se snáze pohlídají jednotlivé detaily? Krásným příkladem jsou Krycí jména, které sbírají jedno ocenění za druhým a je to prodejní hit. Jak sám napsal Vláďa Chvátil, nápad na tu hru mu trval hodinu. Jedna malá krabička, pár kartiček, jedny přesípací hodiny, dobrej nápad a úplně to ke štěstí hráčů taky stačí. Tímhle směrem by se měl (čistě podle mého) Honza Vaněček ubírat. Malá hra ze světa Shuffle Heroes / Nethervein.

Zároveň by stálo za to, nebýt zas tak moc nezávislý a jít pod křídla silného vydavatele. Ať už to bude CGE nebo Blackfire a minimálně s druhým jmenovaným se tak zároveň dostane na český a německý trh. Dostatečně velkým cílovým trhem, aby se hra měla možnost uživit. Držím Honzovi palce do dalšího projektu :)

30.7.2016 09:28:34

Mícháš hrušky s jabkama...
CGE je vydavatel, Blackfire distributor.

SH dělal CBG, BF distribuoval.
CGE dělá hry, například MindOK distribuuje.

Hlavě že máš potřebu někomu radit... Ostatně to tady v diskusi spousta lidí a rozumí tomu asi jako koza petrželi. Nic osobního - předem se omlouvám, pokud by se tě to mělo dotknout...

2.8.2016 10:15:53

Jeden můj námět
Dlouho jsem váhal, zda se přidat, ale nakonec....
Jediná věc která mi tu trošku chybí je tento úhel pohledu:
Nedávno proběhl podobný projekt na KS. Podobný myslím tím spíše "obsah krabice".
1. nabídka pro podporovatele byla:
Základní verze hry 1 herní plán, žetony, karty, kostky a 30 papírových hrdinů = 371 podporovatelů.
2. nabídka pro podporovatele:
Základní verze hry 1 herní plán, žetony, karty, kostky a 30 papírových hrdinů + set 30 plastových hrdinů pro nahrazení těch papírových = 1218 podporovatelů.
Rozdíl mezi zmíněnými možnostmi byl 40 USD. Box hrdinů není plánován jako "limitka", má jít do normálního prodeje.
Tímto argumentem snažím oslovit tvůrce hry, aby nepodceňovali figurky. Výše uvedený případ ukazuje, že pokud má hráč možnost volby, většina sáhne po figurkách. Z 1589 podporovatelů jen jedna čtvrtina nebyla ochotna investovat do figurek.
Vím že figurky nejsou vše, ale ve finále se dnes lépe prodávají stolní hry které je mají. Ačkoli je to smutné, nápad, herní mechanismus a podobné faktory bývají často na druhém místě.
K čemu je například super umělecké dílo nevyčíslitelné hodnoty s tisíci oceněními jehož tvůrce umřel hlady, ve srovnání s tvůrcem kýče, jehož kopii si koupilo 100 000 lidí, mají ho doma, jsou spokojení a tvůrce kýče hlady neumřel.
Možná cesta "limitovaných" edic nebyla dobrá... Nemohu soudit - neznám konkrétní čísla a nákladová srovnání. Proto neodsuzuji! Vzhledem k tomu, že se věnuji realizaci výroby jak v tuzemsku tak v zahraničí, si jsem plně vědom kolik aspektů ovlivňuje co jsem výše napsal. Současně ale vím, že není v silách nikoho to zde objektivně posoudit. Proto tento příspěvek je míněn, jako námět tvůrcům k posouzení.

2.8.2016 14:22:16

zásadní problém
I když mě od začátku odradila od podpoření tohoto projektu cena, pořád jsem ho sledoval. Co ale nechápu a vidím v tom ten největší problém celé kampaně (a už jsem to možná i psal někde výš) je minimální zájem a péče ze strany autorů. Od začátku kampaně autoři slibovali každý den představení jednoho z hrdinů. Představili dva nebo tři a konec. Od prvního týdne slibují gameplay video... opět nic. Updaty projektu stojí od 21. července. Dva týdny se tam neobjevilo vůbec nic. Takže to buď autoři vzdali předem nebo nevím...

I když jsem tady kafral, pořád jsem čekal na to gameplay video s malinkou nadějí, že můj názor na cenu změní. Že hra bude taková pecka, že projekt třeba i podpořím. Myslím si, že takových lidí je víc. Přecejen utratit tolik peněz za "zajíce v pytli" od "neznámého" je trošku hazard.

5.8.2016 09:11:22

Vybíráme z Bazaru

Wracking Crew scenar
Wracking Crew scenar
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas