Via Magica - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy, Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Paolo Mori
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Via Magica, škola čar a kouzel pro nejmenší kouzelníky

Autor: GamingDad | 21.11.2022 | 6

Vítejte, drazí studenti ve škole čar a kouzel. Pro těch pár s létajícími košťaty mám špatnou zprávu, vystoupili jste moc brzo, Bradavice jsou o dvě zastávky dále. Vy ostatní si prosím připravte síťku na rarášky, sáček s krystaly a začneme s jednoduchými portály.

Via Magica je příjemná, krátká hra pro 2–6 hráčů na zhruba půl hodiny času – a to i když hrajete poprvé, nebo s novými hráči. Doporučený věk je 7+, ale vzhledem k jednoduchým pravidlům ji zvládají i děti mladší. Navíc je to bingo – a kdo z dětí by neměl rád bingo…?

Rarášci

Příprava hry

Hra je připravené během velmi krátké doby. Každému kouzelníkovi připadne 7 krystalů a 3 náhodné karty portálů. Společný herní prostor zabere 10 karet ocenění, nabídka pěti karet portálů s dobíracím balíčkem, kupička krystalů navíc a pytlíček rarášků.
Rarášků je celkem 7 druhů – vzduch, voda, země, život, oheň, stín a žolík. Každý z nich je jinak vzácný – zatímco vzdušníci jsou poměrně častí a je jich v sáčku 6, rarášek stínu je tam jen jeden.

Průběh hry

První kouzelník je jmenován Chytačem a má za úkol chytit raráška. Po vytažení ze sáčku je rarášek zkrystalizován a všichni kouzelníci mohou použít a umístit právě jeden krystal na místo na kterékoliv kartě před sebou odpovídající druhu raráška. Poté předá sáček s rarášky dalším kouzelníkovi. Vytažení rarášci zůstávají na stole do doby, než se objeví žolík. V tu chvíli se všichni rarášci vrací do sáčku a řádně zamíchají.

80 karet portálů

Ve chvíli, kdy je karta portálu plná, se všechny krystaly umístěné na všech pozicích pro rarášky vyprázdní a otevře se portál. V tu chvíli je karta portálu splněná, kouzelník si ji odloží na oblast úspěchů a dobere si z nabídky kartu novou.

Kouzelníci se nemusí bát, že by jim došly krystaly. Ve chvíli, kdy není volný prázdný krystal, může kouzelník vyprázdnit již umístěný krystal a přesunout ho na novou pozici nově vytaženého raráška. Nebo také nemusí dělat nic, pokud se jim změna pozice nehodí.

Některé karty portálů mají i efekty:

  • Žluté mají jednorázový okamžitý efekt. Dovolují třeba přidávat do osobní zásoby nové krystaly, zvětšit počet portálů, přidávat krystaly na portály a podobně.
  • Modré poskytují bonus po zbytek hry. Mění totiž daného raráška na bonusového žolíka.
  • Zelené přinášejí bonus na konci hry a poskytují extra body navíc za barvu splněných portálů nebo body navíc za daný druh raráška na splněných portálech.
  • Fialové portály nemají žádný efekt, pouze přináší více bodů než ostatní barvy.

Další možností zisku bodů jsou karty ocenění – jde o karty veřejných úkolů, které si může vzít hráč, který jako první splní požadované podmínky. Pět karet ocenění se týká barev portálů – tedy, kdo první otevře např. 3 zelené, vezme si kartu ocenění zeleného portálu. Těchto ocenění si může vzít každý hráč více, pokud je může splnit.

Zbylých 5 karet oceňuje počet otevřených portálů. Z těch si může každý hráč vybrat jen jednu kartu – čím více portálů, tím vyšší bodový zisk.

Karty ocenění

Hodnocení

Vzhledem k tomu, že cílovou skupinou hry Via Magica jsou děti, bylo by vhodné ji hodnotit jako dětskou hru.

Via Magica je opravdu moc hezká hra, kterou díky jednoduchým pravidlům pochopí i menší děti a je to pro ně zábava. Sice nebudou počítat, kolik rarášků v pytlíku zbývá, z karet portálů si budou vybírat, ty, které se jim líbí obrázkem, ale to beztak vliv na hru nemá. Hra je velmi hezky ilustrovaná a obrázky na kartách portálů potěší každé dítě i dospělé.

Hru bych určitě doporučil i jako vstupní hru do světa deskovek pro rodiče s dětmi, kteří chtějí začít hrát a neví, co. Hrál jsem se šestiletou gamblerkou a v první hře mi hned ukázala, kdo je lepší kouzelník, stejně jako v těch dalších.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Robinson Crusoe CZ
Robinson Crusoe CZ
Akt. cena: 560 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas