Pokojovky - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Aaron Mesburne
Kevin Russ
Molly Johnson
Robert Melvin
Shawn Stankewich
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

No dobře, tak do obejváku bych mohl dát nějakej kaktus, to bude vypadat dobře... A když k tomu pořídíme i to nový křesílko, bude to úplná idylka. Ale co ty kytky v ložnici, vždyť to vůbec neroste... Bude potřeba je trochu pohnojit. Hej, Máňo, kde máme hnojivo? Cože, v koupelně... proč jako v koupelně? Já se fakt zblázním. A do toho mi tady pořád leží to akvárko a vůbec nevím, kam ho dát!

Privátní: fern.kokedama.pngVe hře Pokojovky se snažíte svůj domov „zabydlet“ co nejlepší kombinací květin a místnosti vyzdobit rozmanitou směsicí nábytku i domácích mazlíčků. To vše na mřížce složené ze 3x5 karet.

Příprava hry:

Na začátku hry dostane každý hráč jednu kartu místnosti a jednu rostlinu. Tyto dvě karty si umístí před sebe tak, aby spolu sousedily jednou stranou. Kromě toho druhý až předposlední hráč dostanou jeden žeton palce a poslední hráč tyto žetony dva.

Doprostřed stolu jsou vyloženy čtyři karty místností, čtyři žetony vybavení a čtyři karty květin. Jedna místnost, jedno vybavení a jedna květina vždy tvoří sloupeček, přičemž žeton vybavení je umístěn mezi oběma kartami. Karty místností i květin mají vlastní dobírací balíček, žetony vybavení se tahají z elegantního zeleného pytlíčku. V dosahu všech hráčů jsou umístěny květináče (bodované v závislosti na počtu hráčů a nebodované) a žetony palců.

V pokročilé variantě hry se na stole objeví ještě tři úkoly, které jsou společné pro všechny hráče a jsou vyhodnocovány na konci hry.

Rozložená hra

Průběh hry:

Hru začíná hráč, jehož hostlina má nejvyšší nároky na vypěstování. Pak se střídají kolem dokola a hra končí ve chvíli, kdy každý odehrál 13 tahů a před ním je tedy vytvořena mřížka tvořená 5x3 kartami (pět sloupců a tři řady). Tah sestává z několika kroků:

  • Privátní: air.plant.pngVýběr z nabídky - hráč si vybere jeden sloupeček a z něj si vezme žeton vybavení a buď kartu místnosti, nebo kartu rostliny (i spřípadnými žetony palců).
  • Umístění karty a vybavení - vybraná karta musí být umístěna tak, aby alespoň jednou stranou sousedila s některou z již vyložených karet; karty místností a rostlin se musí střídat v šachovnicovém vzoru. Na každou kartu místnosti je možné umístit jeden žeton s vybavením. Maximálně jeden kus vybavení lze skladovat bokem (na k tomu určené kartičce) a využít později.
  • Udělení lístečků - každá strana místnosti je označena jedním ze tří typů typů světelných podmínek (světlo, polostín, stín) a každá rostlina má určeno, jaké podmínky jí vyhovují. Podaří-li se karty přiložit tak, aby podmínky na rostlině odpovídaly symbolu na straně karty místnosti, je na rostlinu umístěn lísteček.
  • Dokončení rostlin - když má na sobě rostlina tolik lístečků, kolik je její náročnost, je dokončená, lístečky odstraněny a na kartu umístěn květináč z nabídky.
  • Doplnění nabídky -  na kartu, která zůstala ve sloupečku osamocena, je umístěn žeton palce. Ze zásobníku je doplněna nová karta rostliny respektive  místnosti a nový žeton vybavení.

Typy vybavení

  • žetonky s vybavením (např. stůl, křeslo, pes, akvárko... celkem devět různých) - umisťují se na místnost.
  • žetonky péče o rostliny - umožňují přidávat lístečky rostlinám a po použití se odkládají pryč.

Využití žetonů palců (na konci tahu jich smí hráč mít max. pět) - za dva palce je možné:

  1. přidat jeden lísteček na libovolnou květinu
  2. vyměnit libovolné množství žetonů vybavení
  3. vyměnit libovolné množství karet, na kterých nejsou palce
  4. ignorovat pravidlo o výběru z jednoho sloupečku (tedy možnost vzít si žeton vybavení a kartu z různých sloupců)

Privátní: three.flowers.png

Konec hry:

Ve chvíli, kdy mají všichni hráči před sebou patnáct vyložených karet, hra končí a počítají se body:

  • za dokončené květiny (každá má na sobě údaj o vítězných bodech)
  • za lístečky na květinách (méně výhodné než když se povede květinu dokončit/vypěstovat)
  • za květináče
  • za místnosti, v jejichž sousedství se nachází rostliny stejné barvy (je-li na místnosti vybavení ve stejné barvě, je bodování výhodnější)
  • za kompletní sadu všech typů rostlin respektive místností
  • za různé druhy zařízení domu
  • v pokročilé verzi hry za splněné karty úkolů

Autor: beldin

Mini a promo rozšíření (1)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Dobrodružné výpravy - Oklahoma
Dobrodružné výpravy - Oklahoma
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas