Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Únik pomocí rolby/letadla

Řešíme konkrétní situaci, kde Věc v utajení má klíče k rolbě a od kapitána dostane akční kartu použít: hra jde tedy k závěru. 2 otázky:

  1. Znamená to že Věc pravděpodobně vyhrává, protože se logicky rozhodne nikoho sebou nebrat?
  2. pokud se Věc v utajení rozhodne někoho, může se třeba většina rozhodnout, že ho nechce na palubě, přesto že má klíče?
20.5.2022 13:52:59

Pravidla na straně 17 toto popisují celkem vyčerpávajícím způsobem. Postava, která má klíče a obdrží kartu Použít (a samozřejmě je rolba/vrtulník opraven a naplněn palivem), může opustit základnu. Pokud je daná postava Věc, pak hra končí a lidé prohrávají. Zkrátka, jakmile nastoupí Věc, odhalí svou roli a hra okamžitě končí neúspěchem lidí. 
 

20.5.2022 14:57:03

@Loob Sice vyčerpávajícím, ale stále nedostatčeným. Nepochopili jsme, jak to přesně funguje. Tzn. postava má klíče (ať je to Věc nebo ne). Jak to funguje přesně? Až ve fázi 4? Tzn. dám si figurku na rolbu, a pokud velitel vylosuje “použít” a dá mi ji, tak můžu utéct? Jak je to pak s ostatními, ty také musí dát figurku na rolbu a také velitel musí dát každému jednotlivému hráči kartu “použít”?
 Neberu teď v potaz posloupnost od nejméně podezřelého po nejvýše, to chápu. Ale nerozumím, jak přesně mohou všichni v jednom kole utéct.

28.8.2022 10:26:13 | Upraveno autorem (porovnej)

@Maxianimal Pokud má postava klíče a nachází se u připraveného vrtulníku základny nebo rolby, pak může od velitele obdržet kartu "Použít". V tu chvíli ukáže klíče a zahájí proces úniku. Proces úniku je vlastně finále celé hry. V tuto chvíli se přestává hrát na fáze a hráč, který nastoupil, se rozhoduje, v pořadí dle stupnice podezření, koho vzít s sebou. Prostě okamžitě svolá ty, kterým věří a společně pak ihned uniknou. Samozřejmě, pokud nastoupí Věc, tak hra končí nezdarem lidí.
Abych odpověděl přímo na otázky, tak ano, ve fázi 4, po vyhodnocení všech střetnutí a obdržení karty "Použít" od velitele. Ostatní mohou být kdekoliv, rozhodnutí s nimi odletět nebo neodletět je na majiteli klíčů, případně všech nastoupivších lidí. Velitel po zahájení procesu úniku už další karty nevydává. Jakmile skončí proces úniku a vrtulník/rolba opustí základnu, pak se odhalí role těch, kteří na základně zůstali a pokud je mezi nimi člověk, pak hra končí neúspěchem lidí.

Závěrem přidám pár poznámek:
Rozdíl, mezi záchranným vrtulníkem a vrtulníkem základny či rolbou je ten, že do záchranného vrtulníku musí jako první nastoupit hráč, který má na stupnici podezření nejnižší hodnotu. Pokud je nejméně podezřelým Věc, pak může zdržovat, dokud vrtulník neodletí. Do vrtulníku základny nebo rolby může nastoupit jako první i hráč s nejvyšším stupněm podezření (pokud má klíče a kartu "Použít").
Pokud má hráč klíče a je u připraveného vrtulníku nebo rolby, pak může vyfasovat od velitele sabotáž, čímž se opuštění komplikuje. Dochází totiž k poškození stroje. Pokud je velitelem neodhalená Věc, může toho využít. 
Když budu neodhalená Věc a budu stát u vrtulníku základny nebo rolby s jiným hráčem, který je člověk a (pravděpodobně) má klíče, tak se ho mohu pokusit nejprve nakazit. Když se mi to povede a on nastoupí, pak je lidstvo ztraceno.

28.8.2022 21:09:55 | Upraveno autorem (porovnej)

@Loob Moc ti děkuju za vyčerpávající odpověď, teď je to mnohem jasnější.
.

29.8.2022 07:29:34

@Loob Nerozumím moc proč by věc měla zdržovat hru tím, že nenastoupí do záchranného vrtulníku. Prostě nastoupí, odletí a vyhraje.

8.8.2023 07:00:39

@Wittus Už nevím co se mi před rokem honilo hlavou, ale dnes to opravdu vypadá jako nesmysl. Nicméně Věc to dělat může, ale souhlasím, že logičtější je nastoupit a zdrhnout :-)

8.8.2023 07:52:51

Vybíráme z Bazaru

Poklidná plavba
Poklidná plavba
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas