Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pravidla: střetnutí odhalené Věci a více postav + vliv plamenometu

Po přečtení pravidel a zahrání první hry mi pořád není jasné, jak to přesně funguje při střetnutí více postav a odhalené Věci. 

  1. Na straně 8 dole je v bodě dvě uvedeno toto:

    "Jakmile vyhodnotíte všechna střetnutí s  odhaleným vetřelcem, vyhodnoťte všechna ostatní střetnutí dle postupu na následující straně"

    Tahle formulace mě dost mate a naznačuje, že po vyhodnocení střetnutí s vetřelcem stejné postavy provedou ještě vyhodnocení střetnutí mezi sebou. Tzn. když jsou v jedné lokaci dvě postavy a odhalená Věc síly dva, pak se nejdříve vyhodnotí střet s Věcí (postavy si lehnou na bok) a následně si mají ještě vyhodnotit střet mezi sebou (podívat se na jeden spoluhráčův žeton nákazy)? Pravidla na druhou stranu jasně říkají, že v případě, že věc uteče, tak se má provést střetnutí postav, u remízy toto řečeno není.
     
  2. Co se stane, když se střetnou dvě postavy, z nichž jedna má funkční plamenomet, odhalená Věc síly tři a pes. Hráč s plamenometem logicky použije plametomet, svou postavu položí, sníží sílu Věci a ta se dá na útěk. Předpokládám, že to je stejná situace, jako když má Věc sílu nižší, než hráči, tzn. normálně se vyhodnotí střet postav. No ale jak mám vnímat ležící postavu? Pro toto střetnutí je jedno, že leží, takže psa postavy normálně zavřou do Kotce a následně si ještě vymění žetony Nákazy? Nebo ležící postava už není součástí střetnutí a tak se musí se psem utkat zbývající stojící postava?

Upřímně takto nejednoznačná pravidla jsem už dlouho neviděl, takže se těším na odpovědi zkušenějších :-) 

 

11.1.2023 21:57:53

Položená postava je považována jakože je mimo hru, takže by se neúčastnila střetnutí a/nebo kontroly nákazy. Viz. errata na bgg.

Když při střetnutí s odhaleným vetřelcem dojde k remíze, pak se postavy položí na bok a k vyhodnocení střetnutí nedochází. Stejně jak v ubikaci. Pokud postavy vetřelcovu sílu "přečíslí", pak mohou normálně dál vykonávat své akce, tudíž neleží na boku a musí vyhodnotit střetnutí mezi sebou. Případného psa zaženou.

Pokud jedna postava plamenometem zažene vetřelce, pak je položena na bok a dalších střetnutí se nezúčastní. Tj. k otázce č. 2: po vyhodnocení střetnutí s vetřelcem, které má prioritu číslo 1 a vyhodnocuje se tedy vždy jako první před ostatními střetnutími, se nachází v lokaci jen jedna postava (druhá leží na boku a je mimo hru) a pes. To znamená, že se vyhodnotí střetnutí se psem, ale postavy mezi sebou již střetnutí nevyhodnocují a ani již nemohou psa společně zahnat do kotce.

12.1.2023 15:14:04

Super, díky moc.

12.1.2023 20:31:18

Vybíráme z Bazaru

Seas of Havoc KS
Seas of Havoc KS
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 1 hodina

Offcanvas