Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Chyba v pravidlech (Varianta pro 1-3 hráče)

V pravidlech pro variantu 1-3 hráčů chybí jeden odstavec ve fázi 3, kde je zmíněno pouze to, že jednou z možností hráče je umístit postavu do jiné lokace, než ubikace. Není zmíněno, co se děje, když se v dané lokaci setká více postav. V takovém případě dané postavy musí posunout svůj žeton podezření, což je alternativa vyhodnocování setkání dvou postav z běžné hry 4-8 hráčů. V případě setkání se psem se vyhodnocuje stejně jako v běžné hře - tedy losují se žetony z pytlíku. 
Měl jsem docela problém pochopit ten princip, když ten odstavec chyběl. Je to popsáno zde: https://boardgamegeek.com/thread/2844189/encounters-solocoop-play popřípadě také v anglických pravidlech.

9.4.2022 13:42:37

Jo, a taky je dobrý vědět, že v téhle variantě hry, když si z pytlíku vytáhneš nakaženýho psa, ihned se automaticky odhalíš jako Věc. To jsem v pravidlech taky nenašel… 

9.4.2022 21:58:10

Další chybějící pravidla která jsou v EN verzi a chybí v CZ verzi:

Fáze 4:
CZ: “Hlavním záměrem vetřelce je sabotování lokací a/nebo asimilace postav.”
EN: “The main purposes of the Alien are, in order, to assimilate Characters, to assimilate Dogs, and finally to sabotage the location.”

…tedy v CZ verzi není zřejmá priotita chování vetřelce, když má na výběr, jak škodit.

Další chybějící pravidla se týkají postav:
Garry: Ve fázi 5 si může znovu hodit jednou přiřazenou kostkou. 
Norris: U tohoto je v EN pravidlech napsáno, že si můžě přehodit až 3 přiřazené kostky. Tohle mi ale nedává smysl, protože je to v podstatě stejná vlastnost jako u Garryho, jen 3x tak silná. Proto hádám, že je to myšleno v momentu, kdy je generátor mimo provoz.

10.4.2022 20:52:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Když už tady pliveš síru a používáš silná slova jako “tragédie”, možná by bylo korektní si nejprve zjistit fakta. Český překlad vychází z verze pravidel, která byla dostupná v době překladu (tedy v době KS kampaně) a zdá se, že od té doby doznala změn a určitých doplnění. Například tebou citované odstavce v Aj pravidlech příslušné verze:

Place the Character in a location other than the Dormitory.

The main purpose of the Alien is to sabotage the locations and/or assimilate the Characters.

 

11.4.2022 07:13:37 | Upraveno autorem (porovnej)

@Pelly Tady v tomhle vlákně už vůbec neplivu síru, naopak se snažím pomoci hráčům, co budou chtít variantu pro 1-3 hrát. ;-) 

11.4.2022 10:54:42

Já bych ještě doplnil Pellyho. Anglická pravidla, pokud je máte z kampaně, už vůbec nejsou aktuální. A u této hry se klidně může stát, že se některé jazykové verze pravidel budou v některých detailech lišit, protože se přepisovala po KS kampani doslova za pochodu. Je dost možné, že díky Pellyho aktivitě a komunikaci s vydavatelem jsou česká pravidla aktuálně vyladěnější, než anglický (italský) originál. 

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

11.4.2022 14:16:44 | Upraveno autorem (porovnej)

@Phoenixcqcq 

Děkuji za info o pravidlech. Další hra z kategorie  “Do Do”.

Nákup odkládám až budou k dispozici opravená pravidla.

11.4.2022 16:00:31

@Pelly Chápu, že je to osobní, ale tady se nebavíme o kvalitě překladu. Tebou sdílená vydatelská fakta bohužel nemají vliv na to, zda jsou česká pravidla pro 1-3 hráče "tragédie". Faktem je, že anglická verze pravidel, která je dostupná na stránkách vydavatele (a která se předpokládám nachází v anglických krabicích), je aktuálnější (@Michal-BF) než česká (jak koneckonců sám uvádíš), a to je dle sdílené zkušenosti činí "méně tragická" než česká. Realita KS je prostě ta, že finální pravidla se nechávají až naposled. Na KS byl jen hodně hrubý draft těchto pravidel, tedy není úplně překvapením, že se to řešilo za pochodu. KS vydání v jiných jazycích dle porovnání pravidel na stránkách vydavatele tyto změny vstřebaly.

12.4.2022 00:35:34

Dle čeho soudíš, že jiné jazykové mutace změny vstřebaly?

edit: už asi vím - podíval jsem se například na web polského vydavatele a tam mají aktuálnější verzi, než máme my. Pak už tomu nerozumím vůbec. Proč my dostali k překladu jinou verzi než ostatní?

12.4.2022 09:39:54 | Upraveno autorem (porovnej)

Primo Pendragon ma na svych strankach pravidla i jinych jazykovych verzi-i jenom grafickym porovnanim lze najit rozdily. Myslim, ze rozdil je kvuli tomu, ze se jedna o oficialni jazyky KS, vy jste asi byli na jiny koleji. 

12.4.2022 09:51:36

Teď jsme psal Pendragonům, ať se k tomu vyjádří, tak uvidíme.

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

12.4.2022 10:13:27

To je tedy zase masakr… V příštích týdnech to máme v plánu hrát. Jak jsou na tom pravidla pro 8 hráčů, to se dá zvládnout? Nebo taky tragédie?

12.4.2022 13:23:21

@Maxianimal : Normální pravidla pro 4-8 hráčů jsou úplně v pohodě a myslím, že tam ani žádné změny nebyly. Já bohužel ještě neměl možnost dát plnohodnotnou hru, takže jsem začal tou variantou 1-3. Snad o víkendu šance bude, už se na to třepu jak vymrzlej ratlík… :-D

12.4.2022 14:08:33

@Phoenixcqcq Ok, dík za info. Taky se těšim :D

12.4.2022 14:37:27

@Michal-BF Zdravím, vyjádření by mě moc zajímalo. Pravidla jsem se učil poctivě týden a znám je nazpaměť. I přes to bohužel při hře vyvstává mnoho otázek, které pravidla jednoznačně nedefinují. Když se dočkáme v budoucnu aktualizace, tak to bude paráda. Do té doby doporučuji (pro nás anglické antitalenty) podívat se znovu na film a v případě nejasností postupovat co nejvíce tematicky :) 

13.4.2022 21:26:14

@Jeřoun “podívat se znovu na film” - že ty chceš zase začínat ty prevíte? :-D 

Ale jako zcela vážně, na to se dá koukat furt, tak dokonalých filmových skvostů je poskromnu. :-) 

13.4.2022 23:42:01

@Jeřoun 
Pravidla pro 4-8 hráčů vypadají nezměněná, v pravidlech pro 1-3 hráče jsou na první pohled 3 změny. Vypadá to, že v pokickstarterovém chaosu nám neposlali jednu aktualizaci. @Pelly to zreviduje a pak dáme aktualizovaný sešit pro 1-3 hráče ke stažení.

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

14.4.2022 08:39:40

Ahoj.

Nechci tu zbytečně čeřit vody, ani přilévat benzín do ohně, ale můžu se zeptat k čemu mi je nahraný opravený překlad na komunitních stránkách, když jsem si koupil plnohodnotnou hru za plnohodnotnou cenu v obchodě? Já rozumím tomu, že se vloudí chyba (i když poslední dobou je toho fakt dost), dokonce i rozumím tomu, že může nastat složitá komunikace mezi výrobcem a dodavatelem, ale nerozumím tomu, proč na tom má být bitý zákazník. Když vám tapetář vytapetuje ložnici s tím že zbylých 20 cm nedodělá, protože mu došla role a ta co má navíc je jiné šarže, taky vám nepošle mailem vzorník s odkazem na obchod a s tím, aby jste si to dolepili sami. Mám zkušenosti s tím, že když se něco nepovede Albi, opravené komponenty rozešlou do obchodů, nebo přímo zákazníkům, stejně tak REXhry. Můžu se v blízké době dočkat obdobného přístupu k platícímu zákazníkovi i od Blackfire a dostat tak hru v plnohodnotné kvalitě, nebo se bude už navždy vše řešit přelepkami. Nemíním to nijak toxicky, jen bych chtěl mít to co kupuji v pořádku a plnohodnotné kvalitě. Díky

14.4.2022 14:51:21

@lookyn Blackfire dlouhodobě ukazuje, že mu jsou hráči/zákazníci ukradení a jde jim čistě jen o peníze. Nemorální chování je vidět i z přihazování překladů firmě vlastněné Michalem Ekrtem a následné přehazování viny, hlavně že penízky už jsou na kontě. Ostatní čeští vydavatelé se tak nechovají. Dokud budete kupovat hry od BF, tak se nezmění, taky proč, že?

14.4.2022 17:58:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla bych fakt neresil. S kartama a jinyma hernima komponentama to je jina.

..DeskoHerky Teplice..

14.4.2022 19:38:59

@horysimus tak samozřejmě se mi nejedná jen o Věc. Jen jsem tím nechtěl plevelit tohle vlákno. Tohle už pro mě byla takříkajíc poslední kapka a i když to normálně nedělám, přišlo mi vhod se konečně ozvat. A rád bych tedy také na svou otázku dostal odpověď od @Michal-BF Děkuji

15.4.2022 00:59:10 | Upraveno autorem (porovnej)

@lookyn Však Michal psal, že to pak bude ke stažení zde v souborech, za mne je to zcela ok, fakt nepotřebuji, aby mi to BF ještě tisknul na křídovém papíře a rozesílal až pod nos - škoda papíru… Nejedná se o žádný komponent, který by musel být fyzicky a ještě k tomu v neustále v permanenci (v praxi ho stejně reálně použiji cca 1x) :)

A tady opírání se do BF moc nechápu, vždyť je dle všeho fakt chyba na straně Pendragonu. Tím spíše, že ty originální pravidla byla šitá horkou jehlou a dokončovala se tak nějak za pochodu a to již v době, kdy se překládalo a překladatel se sám aktivně dotazoval na některé aspekty pravidel.

Navíc ten tvůj příklad není úplně košer - BF více méně vlastně dodal produkt, který je dle jeho tvůrců (na základě dodaných podkladů) finální a kompletní :D Že to tak úplně nefunguje v praxi je věc druhá. Takže spíše by ti tapetář vytapetoval byt celý, ale ty by sis stěžoval na to, že to nevypadá stejně hezky, jak to vypadalo v obchodě :D Ono obecně ten příklad mi přijde dost mimo, spíše bych to přirovnal třeba k softwaru (třeba hry), kde tvůrci nejprve naslibují že tam bude to a to, budete to vypadat tak a tak neuvěřitelně dobře - a pak je v konečném produktu nějaký slíbený obsah zpožděný (a často nakonec není dodán nikdy) či vypadá hůře, než na načančaných prezentacích. Je to vlastně velmi častý jev. A kdo je tedy ten, co si zaslouží céres? Prodejce? Distributor/dodavatel? Výrobce? Či dokonce naivní zákazník? Nevím no, asi už jsem trochu alergický na to, jak je dnes doba, kdy si často zákazník myslí (a zcela arogantně to názorně dává najevo), že prodejce či distributor atd. jsou vlastně povinní mu být naprostí sluhové a jsou vlastně podřadná verbež, protože přece zákazník zaplatil a tak on je tu teď pán a všichni musí běhat podle jeho přání (která jsou často dost mimo reálné možnosti či zákony). Ale to snad není tento případ a jen si něco projektuji…

Jinak já se tedy vždy dočkal dobré péče o zákazníka i od BF (za mne dík hlavně za Conversion Kit pro Panství, uvolnění kampaní do Descentu) a i komunikace byla vždy věcná a rychlá. Za mne cajk. 

Tak snad se tedy dočkáme brzy těch upravených pravidel :) Už se těším, až konečně zahrajeme :) 

15.4.2022 23:54:54

@AntonGorodecky 

Pak jsi to špatně pochopil. Nikde se nenavážím do BF, naopak chápu, že se daná situace může přihodit, ale vzhledem k tomu že distributor je takový prostředník, je na něm, aby situaci vyřešil a to zejména ve prospěch zákazníka, chce li v budoucnu dále nejakeho mít. Že tobě nevadí si ke hře tisknout přelepky, nebo papíry navíc je samozřejmě jen tvůj názor, mě to třeba vadí. Já mám teď v obchodě k vyzvednutí 3 hry a s každou je nějaký problém, tak už se to ve mě vzedmulo. Jedna z nich jsou například i Ulice Arkhamu, kde je ve fyzických komponentech špatně přeložena karta předmětu a na můj dotaz o její opravě a následné distribuci mi ani nikdo neodpověděl ;) Nechci se tu s nikým hádat, ani dohadovat, jen si stojím za názorem, že kdyz už se něco dostane ve špatné kvalitě na trh, je na distributorovi, aby to vyřešil. Vždyť v tomhle případě, v kterém je na vině Pendragon stačí zadat podnět k tisku aktualizovaných pravidel a následně je rozeslat spolu s jinými krabicemi do obchodů. BF to pak bude stát minimální zdroje. Ale třeba se pletu a vše si maluju moc jednoduše. 

16.4.2022 09:32:43

Když se jedná o chybu v pravidlech, nemám problém s tím, že se pouze vydá oprava ke stažení. U chyb v komponentách by měla vždy být dodána patřičná náhrada. Jinak zákazník má právo koupit věc online a když je nějakým způsobem vadná, může ji do 14 dnů přece vrátit. Pokud je zboží vadné hodně, pak je možnost i reklamace. Upřímně si myslím, že zrovna tahle hra není nějak předražená, naopak myslím že má celkem velké množství komponent i komplexitu a tak dokážu drobné nedostatky odpustit. Je to jako s jiným zbožím, kdy u předražených věcí očekávám dokonalost a u levnějších toleruju drobné vady na kráse. Kdybych si koupil třeba Dixit (který považuju za jednu z nejpředraženějších her, co znám), tak bych byl fakt naštvaný i za překlepy v pravidlech. Jako hra je to dobrá, to jo, ale sorry jako, krabice jako kráva a v ní pár karet… ???? 

Navíc, zákazník má vždy možnost dát recenzi a hodnocení, kde může nedostatky zmínit a už to by mělo výrobce/distributora tlačit k nápravě apod. Nabídka vs poptávka : základ ekonomie. 

17.4.2022 23:24:41

S dopingovou znalostí, že je něco špatně jsem se zkusil hru naučit po svém a přijde mi, že se tu z toho dělá trochu větší drámo než je nutné. Hra se podle tištěných pravidel určitě rozhýbat dá a míra nejasností není nijak závažná oproti jiným hrám. Rozhodně to není tak, že by blackfire prodával nepoužitelný produkt a bylo nutné ho reklamovat.

Největší chybějící odstavec je doplňkové pravidlo o posouvání hrozby při setkání postav, kterou ale posouvají i hody na kostách. Pokud pojedete podle tištěných pravidel, bude mít hra trochu trochu jinou dynamiku a bude asi trochu lehčí a nebude tak odpovídat původnímu mustru. Ale není to nic co by hru rozbilo. Nemilé, ale nijak kritické.

Pořadí vyhodnocování aktivity vetřelce. Tak tohle je opravdu problém a nejvíce matoucí bod, kde se určitě seknete. Drobná formulace, se zásadním dopadem.

Garry, Norris mikro detail. Je logický, že když hraju kostkama, nebudu tahat karty. A ano, ta změna u Norrise je fakt divná.

Možná bych doplnil, že odstavec "Odhalení sebe sama jako vetřelce" je pojmenovaný zmatečně, protože by měl znít spíš jen "Odhalení vetřelce", protože je obecný a ne jen pro sebe sama, ale to je opět detail.

Více v dojmech. 

18.4.2022 08:58:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj,

je někde ke stažení už aktualizovaná verze českých pravidel?
Mám zatím jen načteno ta co jsou v krabici a přijde mi tam plno děr. Ale je možný, že si to sedne až dáme testovací hru.
Co jsem četl tady, tak ale nejsem sám, komu tam nejsou jasné všechny věci.

Díky.

29.4.2022 11:22:49

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions Rogue Hero pack
Marvel champions Rogue Hero pack
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas