Válka květů - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Adam E. Daulton
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Válka květů – víly nasadit klobouky a do akce

Autor: GamingDad | 12.11.2022 | 5

Název „Válka květů“ mě zaujal na první pohled a udělat si předobjednávku byla jen otázka času. A opravdu toho nelituji. Válka květů mě velmi mile překvapila a už teď se nemohu dočkat další partie.

Jste čaroděj?

Válka květů je krátká, rychlá a vysoce škodící hra, kde hlavními mechanikami je umísťování sazenic (tile placement) a ovládání záhonků sazenic (area majority). Vysazení celé zahrádky čarodějům zabere něco mezi 20 a 30 minutami, čím více hráčů je ve hře, tím více je k dispozici sazenic a hra se tak prodlužuje – ale jen o pár minut.

Já sázím, ty sázíš, my sázíme

Na začátku se vylosuje 5 z 8 sazenic, se kterými se budou plnit záhonky. Zbylé se vrací do zahradnictví, protože na ně už v zahrádce prostě místo nezbyde. Díky tomu je každé sázení jiné, tedy aspoň trochu. A protože jsou to kouzelné sazenice, mají kouzelné schopnosti – jednu silnější pro klíčení, a jednu slabší pro růst. Čaroději na zahrádce pomáhají víly, proto na začátek dostane každý zahradník hromadu víl a dvě sazenice.

Zahradníci se střídají v tazích, v nichž každý zahradník provede přesně tři akce:

  1. Zasazení sazenice
    Sazenice se musí umístit do zahrádky tak, aby se alespoň jednou hranou dotýkala již zasazené sazenice. Není nijak nutné sázet stejné sazenice vedle sebe, je ale nutné zasadit sazenici tak, aby z její pozice zahradník vytěžil maximum v druhém kroku. Většina sazenic při sázení umožnují umístit bonusovou vílu, která se bude starat o právě zasazenou sazenici.
  2. Klíčení nebo růst?
    Každá sazenice má dvě kouzelné schopnosti. Schopnost klíčení je omezena pouze na právě zasazenou sazenici, kdežto schopnost růstu aktivuje schopnost růstu všech okolních sazenic. Možná by to svádělo k pravidelnému používání schopnosti růstu, ale opak je pravdou, ne vždy se schopnost růstu hodí použít.
  3. Dobrání nové sazenice z pytlíku.
    Z pytlíku si zahradník vytáhne novou sazenici. Pokud by si vytáhnul stejnou sazenici, jakou už v ruce má, může ji vyměnit za libovolnou sazenici z obecné nabídky.

Sází se tak dlouho, dokud jsou v pytlíku na sazenice volné sazenice. Ve chvíli, kdy se vytáhne poslední sazenice, má každý zahradník ještě jeden poslední tah. Sázení končí ve chvíli, kdy mají všichni zahradníci v ruce jen jednu sazenici.

Jednotlivé záhonky stejného druhu se pak obodují zvlášť. Zahradník, který má na daném záhonku nejvíce obsazených sazenic alespoň jednou vílou (celkový počet víl nehraje roli), získává nejvíc drahokamů – vítězných bodů. Druhý zahradník získá méně, a každý další pak už jen po jednom drahokamu – asi za účast. Zahradník s nejvyšším počtem drahokamů se stane vítězem hry.

Víla sem, víla tam

Hlavním ukazatelem obsazenosti záhonků jsou právě víly. Většina sazenic dovolí přidávat či přesouvat víly nebo drahokamy a ovlivňovat obsazenost záhonků. Schopnosti některých rostlin, ať už klíčení nebo růst, mají mnohdy dost škodící efekt. Už hned druhá zasazená sazenice může díky schopnostem zahrádku vyčistit od víl protihráče. Víly tak létají ze zahrádky do zásoby a zpět celkem pravidelně a není nouze o naštvávací situace, kdy pracně umístěné víly jedním tahem protihráče ze zahrádky zmizí. Některé sazenice i víly umí zajmout a na konci hry si je hráči musí navzájem vykoupit drahokamy.

Válka květů nabízí kromě základních sazenic i jejich alternativy, které jsou určeny pro zkušenejší hráče a dokáží hru ještě více zamotat. K dispozici je i sólo mód hráč vs. automatický krtek – na to se hodí říct jen jediné: „Zničit krtka!“

Válka svě…květů

Jak bych Válku květů zhodnotil? Musím uznat, že tahle variace area majority mě hodně baví a byl jsem velmi mile překvapen jednoduchostí hry. Ale i přes jednoduchost pravidel je potřeba u hry přemýšlet, kam dát sazenici správně, zda je výhodnější klíčení nebo růst, kam přesunout víly, sazenice, … Ve dvou je to velká zábava, už ve třech víly lítají jako zběsilé a ve čtyřech a pěti už to je opravdu pekelná zábava.

P.S. I přes doporučený věk 8+ jsem hru zkusil naučit a hrát i v „dětské“ variantě, tj. bez schopnosti růstu, se šestiletou dcerou. Na to, že na rozdíl ode mě téměř nevěděla, co dělá, porazila mě o 20 bodů. No, nebudu dělat machra – děti mě porážejí celkem často :)

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Shuffle Heroes
Shuffle Heroes
Akt. cena: 210 Kč
Končí za: 14 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas