Vaalbara - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Olivier Cipière
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Vaalbara je název hypotetického superkontinentu, který měl existovat v prahorách, než se před 2,8 miliardami let rozpadl. Ve stejnojmenné karetní hře hráči spolu se svým klanem objevují území bájného kontinentu téhož jména a rozšiřují tak svou doménu. Každá z jeho úrodných oblastí přináší svým objevitelům bohatství v podobě vítězných bodů a hráč, který jich získá nejvíce, se stane vítězem hry.

Příprava hry:

Hráči připraví balíček karet území, vyloží z něj lícem vzhůru dvě řady karet, a to v počtu odpovídajícím počtu hráčů, a poblíž umístí žetony vítězných bodů. Každý hráč si vybere jeden klan a vezme si příslušnou sadu karet (12 postav), z nichž si dobere na ruku pět, a žetony v hodnotě svou vítězných bodů.

Průběh hry:

Hra se hraje na 9 kol, v každém z nich hráči zahrají jednu kartu postavy a získají jednu kartu území. Každé kolo má 3 fáze:

  1. Fáze přidělení: všichni hráči současně vyberou jednu z karet postav na ruce a položí ji před sebe lícem dolů. Poté je všichni najednou odhalí.
  2. Fáze vyhodnocení: hráči postupně přicházejí na tah, v němž provedou akci postavy, tj. vyhodnotí efekty na jednotlivých kartách, a akci území, tj. vyberou si jednu kartu území z první řady a získají za ni odměnu. Pořadí hráčů je určeno číslem na každé zahrané kartě postavy ‒ jako první odehraje svůj tah hráč s nejnižším číslem na kartě, další následují postupně ve vzestupném pořadí. V případě shody se o pořadí rozhoduje podle věšteckých znamení na vrchní kartě balíčku území.
  3. Konec kola: hráči posunou karty území z druhé řady do řady první a vyloží nové karty do druhé řady. Poté si každý dobere ze svého balíčku karet postav do pěti karet na ruce.

Konec hry:

Hra končí po odehrání 9 kol. Hráči obdrží dodatečný bonus 5, resp. 10 bodů, mají-li ve své doméně pět, resp. šest různých druhů území. Hráč s největším celkovým počtem vítězných bodů se stává vítězem.

Autor: Ondřej Podavka

Vybíráme z Bazaru

Figurka proroka do hry Talisman
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas