nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Twilight Imperium (Čtvrtá edice)

Počet hráčů: 3 - 6
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 480 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Fantasy Flight Games
Autoři: Corey Konieczka
Dane Beltrami
Christian T. Petersen
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Technologie : sjednocená ekonomika


Ahoj chápu dobře že s touto technologií zaberu planetu a vyrobím na ní bez nutnosti mít vesmírný dok cokoliv do hodnoty té planety takže třeba spoustu torpedoborců (samozdřejme dodržet velikost flotily)

a s tím druhej dotaz když přiletím do sistému s jednou lodí a jednou pěchotou obsadím vyrobím tak můžu teoreticky vyrobit transportér a pěchotu a zabrat i druhou planetu v sistému v tom samím kole nebo to je invaze a ta už proběhla v daný aktivaci ?

10.6.2019 22:05:27

Anubis666

Ahoj,

Sarweenské nástroje ti v případě použití efektu Sjednocené ekonomiky podle mého názoru nepomohou, protože je na nich výslovně uvedeno, že se použijí při taktické akci VÝROBA.

Efektu Sjednocené ekonomiky ti sice také umožňuje vyrábět, ale v jiný okamžik - během INVAZE, konkrétně během fáze USTANOVENÍ KONTROLY.

0 | 13.6.2019 00:01:20

triplicita

Omlouvám se za opakování odpovědi - než se vše načetlo, znovu jsem klikl na "uložit" a koukám, že výsledkem jsem 3 stejné odpovědi.

Upraveno autorem (porovnej)

0 | 12.6.2019 01:02:31

doplnění

Omylem zopakované znění, omlouvám se.

Upraveno autorem (porovnej)

0 | 12.6.2019 01:00:54

doplnění

Omylem zopakované znění, omlouvám se.

Upraveno autorem (porovnej)

0 | 12.6.2019 01:00:53

doplnění

Poté, co získáš kontrolu nad planetou, tam můžeš okamžitě (jednorázově) vyprodukovat libovolné množství (jakýchkoliv) jednotek, nicméně jejich celková cena nesmí překročit hodnotu zdrojů dané planety.

Příklad: získáš kontrolu nad planetou s hodnotou zdrojů "2". Můžeš tak vyrobit vyrobit např. čtyři jednotky pěchoty (každá má efektivně hodnotu půl zdroje), nebo dva torpédoborce (každý má cenu jednoho zdroje) nebo jediný křižník (který má cenu dvou zdrojů). Celková cena nikdy nesmí překročit "2" zdroje.

Limit se tedy nevztahuje nikoliv k "počtu jednotek" (jak uvádíš), ale k "ceně jednotek", což je něco dost zásadně jiného. Pokud by se limit vztahoval k počtu jednotek (bez ohledu na jejich typ), potom bys v mnou výše uvedeném příkladu (planeta s hodnotou zdrojů "2") mohl vyprodukovat např. dvě Bojová slunce. Cena každého z nich je přitom (obecně) 12, tzn. vyprodukoval bys jednotky s cenou v celkové výši 24 zdrojů... to by bylo samozřejmě extrémně silné a hrubě by to lámalo pravidla hry.

0 | 12.6.2019 01:00:30

Znovu díky> Výborně takže jsem to pochopil prvně skoro dobře (mě se to zdálo přesílený takhle to je ok )

S tím poslední dotaz sarweenské nástroje to nemůžou ovlivnit ?? Protože ty jednotky neprodukuje jednotka vesmírný dok ale ekonomika - Anubis666

odpovědi

Ahoj, k tvým dotazům:

- ano, sjednocená ekonomika ti umožní na právě získané planetě produkovat, ALE:
1) stavění není zdarma, musíš za něj zaplatit plně v souladu se standardními pravidly produkce,
2) získaná planeta je vyčerpaná, nemůžeš tedy k produkci použít její zdroje (musíš investovat jiné, ledaže ti nějaký speciální efekt umožní aktivovat získanou planetu),
3) pokud se v systému nachází cizí lodě, platí pravidla o blokování produkce, tzn. nemůžeš v takovém případě stavět vesmírné lodě (tahle otázka byla sporná, protože pravidla o blokování produkce mluví v souvislosti s vesmírným dokem, který v tomto případě nemáš ani nemusíš mít... na BGG je k tomu ale vyjádření FFG, kde potvrzují, že blokování produkce se uplatní i v tomto případě: https://boardgamegeek.com/thread/1917840/integrated-economy-question),

- ne, podle mého chápání nemůžeš nově postavený transportér a pěchotu hned použít k invazi na další planetu v systému, a to z důvodu, že alokace pozemních jednotek k boji už proběhla (fáze II. výsadek pozemních sil), zatímco ty získáš nové jednotky až ve fázi V. (ustanovení kontroly). Tzn. abys mohl nově vyrobené jednotky použít, musíš počkat na další/opětovnou aktivaci systému (ledaže ti nějaký speciální efekt umožní jejich použití okamžitě).

0 | 11.6.2019 09:13:58

Děkuji mnohokrát> Vnesl jsi mi do toho pořádek

Jen pro upřesnění poté co získám planetu pod kontrolu tak tam můžu vyrobit tolik jednotek jako u vesmírného doku ale počet je číslo zdroje (např Archon Ren 2 zdroje) takže můžu klidně posavit i 2 Křižníky nebo 2 pěchoty když je zaplatím z mejch planet co mám ještě rdy
- Anubis666