Tungaru - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Novověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: není
Vydavatelé: Alley Cat Games
Autoři: Louis Malz
Stefan Malz
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

V počátcích osídlení bylo souostroví Tungaru pestrou směsicí lidí z různých kultur. V této hře budete vůdce jedné z těchto kultur, plavit se po souostroví a šířit svou kulturu. Budete těžit suroviny, osídlovat ostrovy, najímat nomády, obchodovat s místními obyvateli a stavět monument. Po Tungaru se však šíří i jiné kultury a vy je budete muset přelstít, abyste mezi obyvateli tohoto ostrova zanechali svůj trvalý odkaz.

Tungaru je kostková (dice placement) hra pro 2-5 hráčů. Ve svém tahu si vyberete jednu akci z několika možností, včetně přesunu lodi z ostrova na ostrov, osídlení ostrova, najímání nomádů, obchodu se zbožím a šíření své kultury. Najímání nomádů vám poskytuje nové schopnosti a také prostředky k získání vítězných bodů. Na konci hry vyhrává hráč s největším počtem vítězných bodů.

Příprava hry:

Herní desku umístěte doprostřed stolu správným počtem hráčů nahoru. Každý hráč si vybere barvu, vezme desku kultury v dané barvě a položí ji před sebe tak, aby okraj desky směřoval k moři. Dále si vezme ve své barvě tyto figurky a karty - 1 loď, 4 kostky, 8 monumentů, 5 karet vůdců, 1 bodovací žeton, 3 osadníky a položí je vedle své desky kultury. Každý hráč umístí svůj žeton skóre na políčko 0 na bodovací dráze. Dále si vezme zboží každého druhu (1 rybu, 1 lasturu, 1 kokosový ořech, 1 perlu). Ze zbytku zboží se vytvoří společné zásoba vedle hrací desky. Z destiček nomádů je vytvořen balíček migrace, ze kterého se dobírají nomádi pro osazení polí migrace na jednotlivých ostrovech. Cílem je s pomocí jednotlivých vůdců, nomádů, osadníků, prodeje zboží a umisťování monumentů získat, co nejvíce bodů, které se počítají na bodovací dráze na hrací desce. Hráči umístí své lodě na volná kotviště a rezervují si své první nomády a hra může začít.

Průběh hry:

Hra probíhá v několika kolech, přičemž každé kolo se skládá ze 4 fází:

  • fáze Hod kostkou a získání zboží: Začínající hráč hodí 3 kostkami. Pokud padne na všech 3 stejné číslo, hází znovu. Ostatní jeho výsledek na svých kostkách kopírují. Všichni pak umístí své kostky na své lodě. Čtvrtá zůstává vedle desky kultury hráčů pro případ zahrání Dělníka ve fázi 2 - výběr vůdce. Po umístění kostek na lodi se aktivují nomádi na deskách kultury hráčů, kteří přivážejí zboží. V prvním tahu nejsou nomádi, tedy k tomu nedojde.
  • fáze Výběr vůdce: Každý hráč si tajně vybere jednu z karet vůdců z ruky a položí ji před sebe lícem dolů. Jakmile si všichni hráči vyberou, odkryjí se současně všechny vybrané karty vůdců. Vyhodnotí se schopnosti vůdců kromě vůdce typu Náčelník, jehož vyhodnocení proběhne ve fázi 4 Čištění.
  • fáze Provedení akcí: Počínaje začínajícím hráčem a dále po směru hodinových ručiček provede každý hráč na tahu jednu akci. Jakmile všichni hráči provedou jednu akci, proces se opakuje znovu, dokud všichni hráči již nechtějí provést žádnou akci a nepasují. Akce se provádějí umístěním kostky na prázdné políčko pro umístění kostky na ostrově, kartě vůdce, jednoho lícem nahoru otočených nomádů na vaší desce kultury nebo na políčku pro plavbu na vaší desce kultury nebo vyčerpáním osadníka na ostrově jeho položením na zem. Již vyčerpaného osadníka nelze znovu vyčerpat. Jsou možné tyto akce:
    • Plavba - umístěním kostky s libovolným výsledkem na políčko uvedené vedle této akce přesunete loď z jednoho kotviště na druhé.
    • Sklizeň - vyberete ostrov, u kterého je vaše loď právě zakotvena. Poté musíte vybrat jednu z nepoužitých kostek, jejíž výsledek odpovídá tomu, co je na ostrově zobrazeno. Tuto kostku umístěte na nepoužité pole pro umístění kostek na ostrově. Získáte jedno z vyobrazených zboží, které umístíte do své zásoby.
    • Osídlení -  vyberete si ostrov, u něhož je vaše loď právě zakotvena, na kterém se ještě nenachází žádný z vašich osadníků a který má prázdné místo pro osadníky. Poté si vyberte jednu ze svých nevyužitých kostek libovolné hodnoty a umístěte ji na nevyužité pole pro umístění kostek na ostrově. Musíte také utratit 2 ryby, které se vracejí do obecné zásoby. Umístěte 1 z nepoužitých osadníků z hromádky vedle desky vaší kultury na prázdné políčko osadníka tohoto ostrova.
    • Obchod - buď si vyberete ostrov, u kterého je vaše loď právě zakotvena, a umístěte libovolnou nepoužitou kostku (libovolné hodnoty) na nepoužité políčko pro umístění kostky na ostrově; NEBO si vyberete ostrov, na kterém se nachází jeden z vašich osadníků, a vyčerpejte svého osadníka na tomto ostrově. Vezmete si zboží za podmínek uvedených na ikonách pro obchod.
    • Cestování - si vyberete ostrov, u kterého je vaše loď právě zakotvena, a umístěte libovolnou nepoužitou kostku (libovolné hodnoty) na nepoužité políčko pro umístění kostky na ostrově; NEBO si vyberete ostrov, na kterém se nachází jeden z vašich osadníků, a vyčerpejte svého osadníka na tomto ostrově. Přesuňte svého osadníka z tohoto ostrova na volné políčko připojeného ostrova, kde ještě nemáte osadníka.
    • Najímání nomáda - vyberete ostrov, u kterého je vaše loď právě zakotvena, a umístěte libovolnou nepoužitou kostku (libovolné hodnoty) na nepoužité políčko pro umístění kostky na ostrově; NEBO si vyberete ostrov, na kterém se nachází jeden z vašich osadníků, a vyčerpejte svého osadníka na tomto ostrově. Poté najměte nomáda z tohoto ostrova zaplacením vyobrazených nákladů či splněním dalších podmínek.
    • Aktivace nomáda - otočíte destičku nomáda a položíte ji lícem dolů na balíček cestovatelů, nebo položíte jednu z nepoužitých kostek na jednoho lícem nahoru otočených nomádů na desce kultury (podle toho, jakou metodu nomád zobrazuje). Na každého nomáda můžete v jednom kole umístit pouze jednu kostku.
    • Využití akcí vašeho vůdce - vyberte si jednu z nepoužitých kostek s hodnotou, která odpovídá jednomu z nepoužitých políček pro umístění kostek na kartě vůdce. Umístěte tuto kostku na nepoužité pole pro umístění kostek na kartě. Získejte vyobrazené zboží, které umístíte do své zásoby. Maximálně jednou za kolo.
    • pasování - pokud nemůžete nebo nechcete provést žádné další akce, můžete toto kolo ukončit. Jakmile pasujete, nemůžete v tomto kole provádět žádné další akce a po pasování nemůžete využít žádnou výhodu vůdce.
    • využití výhod vůdce - jednou za kolo můžete ve svém tahu využít výhodu vybraného vůdce. Toto se nepočítá jako akce. Maximálně jednou za kolo.
  • fáze Čištění: Jakmile dokončí všichni hráči, kolo končí. Pokud jsou v důsledku vyprázdnění balíčku migrace všechna 4 políčka migrace prázdná, hra okamžitě končí a dochází k závěrečnému bodování. Pokud hra neskončila, všichni hráči si vezmou své kostky a postaví všechny vyčerpané osadníky do vzpřímené polohy na své osadní místo (místa) na ostrovech.

Karty vůdce Náčelník (Chief), které byly zahrány v tomto kole, se nyní řeší následujícím způsobem: Jestliže nebyl v tomto kole zahrán žádný Náčelník: Začínající hráč se nemění. Jestliže jeden nebo vice hráčů zahrálo v tomto kole Náčelníka: Poslední hráč v pořadí, který zahrál Náčelníka, se stává začínajícím hráčem pro další kolo a bere si žeton začínajícího hráče.

Poté všichni hráči předají kartu vůdce, kterou zahráli v tomto kole, hráči po své levici, který si ji vezme do ruky. Výsledkem je, že všichni hráči by měli mít 5 karet vůdců, ale ne nutně 1 od každého z 5 různých typů.

Začíná nové kolo od fáze 1.

Konec hry:

Na konci hry dochází k závěrečnému bodování, kdy se hodnotí získané body dle vlastností nomádů, počtu osadníků, zboží. Vyhrává hráč s nejvyšším počtem vítězných bodů.

 

Shrnutí: Tichomořské středně náročné EURO.

Autor: Kirke777

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions Rogue Hero pack
Marvel champions Rogue Hero pack
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas