Tramvaj 1910 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 5 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Vlaky, Novověk
Herní kategorie: desková hra, dopravní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: NENO Games
Autoři: Milan Bláha
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Píše se rok 1910 a v malém městě Teschen/Těšín ve Slezku tehdejšího Rakouska Uherska právě probíhá doslova technická revoluce. Během pár měsíců město zadává zakázku výstavby elektrárny, depa a trati pro nejkratší tramvajovou trať v celém Rakousko-Uhersku. U pražské firmy Ringhoffer na Smíchově nechává vyrobit 4 kusy tramvajových vozů. Zakázka je to strategická zejména pro vojsko, které má ve městě rozsáhlý vojenský komplex - doprava mužstva či případně návštěv se tím velmi urychlí. Navíc se zlepší propojení nádraží (Bahnhof) s ulicí Bielskou (Bielitzer Strasse). Město Těšín tak získává doslova technický unikát dané doby. Bohužel však - i kvůli následnému poválečnému rozdělení města Těšín na Českou a Polskou část - provoz tramvajové trati postupně utichá, až je na začátku roku 1921 zastaven zcela. Ale vraťme se spolu do zlatých časů, kdy do Těšínských ulic poprvé vyjíždí 4 krásné nablýskané tramvaje. Nastupovat... vyrážíme!

Desková hra Tramvaj 1910 zábavně představuje provoz tramvajové tratě v malém městě Těšíně na začátku 20.století. Vaším úkolem je projet všechny stanice, získat karty povýšení a stát se tak přednostou stanice dříve, než se to podaří vašemu soupeři. 

 

Příprava hry:

Rozložte herní plán na rovnou plochu mezi hráče. Na začátku hry obdrží každý hráč list z bločku tramvajových zastávek a 4 karty s označením "P" - údržbář, průvodčí, řidič a přednosta. Karty si seřadí před sebe od nejvyšší k nejnižší hodnosti s tím, že všichni hráči začínají na pozici Údržbář. Na herní plán se položí dobře promíchaný balíček karet s označením (A) a (M) rubovou stranou nahoru. Každý hráč si následně vybere svoji barevnou figurku a postaví ji na pole DEPO.

 

Průběh hry:

Hráči ve hře představují typické zaměstnance tramvajové trati: plní denní úkoly a na každé stanici získávají jednu kartu, kterou si mohou:

  • Ponechat pro rozvoj své kariéry
  • Rozhodnout se spíše pro akční kartu, v rámci které jsou povinni ihned udělat pohyb vpřed či vzad podle toho, co jim karta přikazuje.

Hráči se, stejně jako tramvaje, po plánu pohybují z DEPA do dvou různých směrů. Sami si mohou určit směr, kterým se vydají, a na konečné pak otočit popsaným způsobem. Následně pokračují zpět, tak aby co nejdřív získali záznam o projetí všech stanic a posbírali 6 bonusových karet (M) z 8 celkových.

Hráči mohou také využít tzv. zastávek s výhybkou, neboli zastávek, na kterých se mohou stejně jako na konečné otočit a vyjet do protisměru. Toho lze využít v momentě, kdy je třeba získat některou ze zastávek, která ještě v hráčském záznamu z nějakého důvodu chybí. Zastávky je rovněž možné získat jako Jackpot, pokud se zadaří hodit 2x za sebou na kostce šestku. V takovém případě hráč získává jakoukoliv stanici na herním plánu. 

 

Konec hry:

Hra končí v okamžiku, kdy jeden z hráčů získal 6 bonusových karet (M) do své kariéry (stal se přednostou stanice) a zároveň projel všechny stanice. Pokud hru hraje více hráčů, záleží poté na jejich domluvě, zda budou partii dohrávat, nebo ne.  

Autor: reneno

Další názvy této společenské hry

  • Tramcity 1910

Vybíráme z Bazaru

Labilní jednorožci: Přisprostlá edice (CZ)
Labilní jednorožci: Přisprostlá edice (CZ)
Akt. cena: 227 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas