Tide of Iron - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: desková hra, strategická, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: 1A Games
Edge Entertainment
Fantasy Flight Games
Ubik
Autoři: Corey Konieczka
Christian T. Petersen
John Goodenough
Rok vydání: 2007
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Memoir 44 nebo TOI

Zdarec,
můžete mi poradit, kterou z těchto her si vybrat a případně proč? Nebo jestli máte ještě jiný typ? Mám radši spíš víc strategičtější (taktičtější) než náhodný prvek, což by v tomto případě asi vycházel TOI, ale zaujalo mě u Memoir 44 s rozšířením si zahrát až v 8mi hráčích, kdy si každý bude hrát se svými jednotkami. Můžu se zeptat na vaše postřehy či doporučení? dík
13.12.2020 21:33:38

Každá je trochu jiná, ale ...
Zkoušel jsem více válečných figurkovek, ale tyhle dvě mám pořád nejraději. Začínal jsem na M44 a postupně pořídil většinu toho, co vyšlo. Pořád mě baví, nové letadla tomu hodně pomohly, a když je tam s přibývajícími rozšířeními více odlišností v jednotkách a terénech, tak pořád zůstává dobrou vstupní taktickou válečnou hrou, hrou na úrovni řízení jednotek. Navíc má relativně rychlý průběh a pořád jednoduchá pravidla. I když hodně také záleží, jaké ti jdou karty do jednotlivých sektorů. ToI je jednoznačně o pár úrovní výše. Pořád je zde náhoda a kostky, ale systém je podstatně propracovanější, realističtější odlišnosti jednotek, hry jsou zpravidla delší a když je to opět také taktická hra, už si zde užiješ více strategie a je co do znovuhratelnosti i více scénářově rozmanitý. Taky máš k dispozici více herních kombinací, a musíš více přemýšlet předem, co dělat. Pravidla a výjimky kontroluješ častěji :-), ale dle mého názoru si to herně užiješ více. Hraju často i solitérně a i tam, mi ToI přijde lepší. Akorát se dnes ToI proti M44 už fakt blbě shání ... Pro mě byl i jedním z důvodů je obě aktivně udržovat a rozšiřovat i stejný rozměr hexů obou her. (Jinak já hraji na podložce se značkami a s 3D doplňky terénů apod. Využívám to i v dalších obdobných hrách FFG: BattleLore, což je "středověký/fantasy" M44 a podobně vyspělejší jako ToI, je středověký Battles of Westeros). Zkrátka bych ti doporučil obě. Jestli ale chceš přístupnější hru a hrát třeba i se synem :-), M44 je jednodušší , zpravidla pro 2, ale dá se i při spojení 2(3) herních plánů hrát i ve více hráčích, například vylodění v Normandii, to je opravdu dobrý scénář a pěkná řežba :-). Jestli jsi ale náročnější hráč, a budeš válčit ve 2 (ve 4), tak zase určitě ToI. Myslím, že Tlamagames aktuálně chystá do prodeje nějakého "následovníka" M44. Jinak pak nejsou špatné žetonkovky, ale tam tvoje otázka nemířila.

3.1.2021 09:44:26

Marok
Tvá otázka je správná a sám jsem si ji pokládal a vyhodnocoval pár měsíců nazpět....ale je třeba upřesnit zadání:

1) otec a syn
2) hardcore hráč s hardcore hráči?
3) heavy hráč s hráčskými dětmi nad 15let
4) nadšenec WWII na příležitostné hraní s nadšenci WWII

1) M44 jednoznačně.....poté se pak sami nasměrujete dál
2) ani jedno...počkej si na Conflict of Heroes: KURS, které v CZ vydá FOX
3) TOI (seženeš už jen z bazaru), ale M44 klidně taky zabaví, jen ne na nekonečné stále se opakující hraní
4) jedině M44

Další otázka je, jak často budeš hru hrát?
a) párkrát do roka.....určitě M44 kvuli pravidlům
b) každý týden/měsíc....na zvážení
c) několikrát v týdnu.....pak klidně TOI, nebo M44 + expanze

Ne nadarmo se z M44 stal celosvětový fenomén....právě díky jednoduchosti a přístupnosti. Někdo by řekl, že je to až stupidně hloupá hra s figurkama....ale není, je v tom více. Ta "stupidní jednoduchost" je jádro toho kouzla, neboť díky tomu budeš hru vyndavat často....až si po půl roce s dětmi řekneš, M44 nebo TOI, vždy zvolíš M44, protože prostě nechceš před prvním hraním zase načítat pravidla a neustále v nich listovat.

TOI je dnes ukončená hra, což samozřejmě neznamená špatná hra.
M44 je zatím stále aktivně podporovaná hra, pro kterou i po 16ti letech vychází expanze a stále se dělají dotisky.

Mé rozhodnutí nakonec padlo na M44 + asi všechny expanze (ještě jsem to nekoupil, teprve chystám doobjednat zbytek) právě kvuli té jednoduchosti a přístupnosti pro hru otec a syn jako jednoduchou válečnou taktickou bitvu a simulaci slavných bitev. Jako další level pak ale přejdu rovnou na COINY (Fire in the Lake, Andean Abyss) a Conflict of Heroes kvuli taktickým možnostem, které mi žádná figurková hra na téma WWII nenabídne.

3.1.2021 10:01:22

ToI vs M44

Tak výhodu bych u M44 víc hráčů a až 8 moc nebral .. ono tyhle hry ve víc hráčích jsou nic moc a fungují geniálně spíš jako dvojkovky. M44 je taková děcká hra s tančíky nic extra jen je zajímavé že je tam hodně rozšíření a je hezky vyprodukovaná. ToI je naopak dost masivní a takticky propracovaná a pole působnosti takřka neomezené. Takový WWII Sandbox který je super (zvlášť když máš komplet vše já ko já). Jenže problém ToI je dostupnost chce to hodně hledání po bazarech. Ideál třeba bazar na BGG. Každopádně taky bych doporučil počkat asi na Conflict of Heroes který bude velká pecka...

3.1.2021 15:05:49

Undaunted
Jestli chceš svůj problém vyřešit, kup v češtině Odhodlané a určitě neprohloupíš. Skvělá hra, která obě dvě v mnohém spojuje.

5.1.2021 16:56:04

Vybíráme z Bazaru

Les bratří Grimmů (v angličtině)
Les bratří Grimmů (v angličtině)
Akt. cena: 490 Kč
Končí za: 23 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas