Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Ew
Ew - avatar

Dojmy

Také aké to je ?
16.1.2021 17:55:10

Az mi prijde z Ks
Rad napisu. Momentálně muzou psat max testeri.

..DeskoHerky Teplice..

16.1.2021 18:17:25

Lokalizace
Mě spíše mrzí, že lokalizace byla oznámena až teď. Kdyby se to povedlo již během kampaně KS, počkal bych si. Takto bude doma holt anglická verze.

16.1.2021 18:51:41

lokalizace
Taky nás to mrzí, ale může za to covid. Loni v lednu na veletrhu v Norimberku jsme se s Pendragonem domluvili, že půjdeme společně do kampaně. Jenže pak jsme se nám ozvali až 14 dní přes spuštěním, jestli do toho teda jdeme, což bylo dost pozdě na to, abychom zvládli všechno doladit, tak jsme se rozhodli počkat. Nicméně i tak jsme chtěli oznámit minimálně lokalizaci, ale chtěli jsme mít potvrzeno, že hru můžeme pojmenovat Věc. Universal to schválil v prosinci.
Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

16.1.2021 21:35:24

Sólo
Michal-BF: asi o hře víte docela dost - tušíte, jak probíhá sólo hra nebo hra ve dvou? Co jsem koukal na YT, tak mi přišlo, že jádrem hry je podezření a skrytý přechod hráče na "zlou" stranu při nákaze (mimochodem super nápad :)). To asi při sólo nebo dvou hráčích odpadá... Nebo má hra nějaký mechanismus, aby byla zajímavá i při takovém počtu hráčů? Díky

Pelly: Děkuju za reakci. Tak to ještě zvážím... Hrajeme jen v rodině a pár krabic na dobu až budou děti větší už ve skříni máme...

5.2.2021 20:00:47 | Upraveno autorem (porovnej)

jestli můžu místo Michlala
hra je primárně určena pro 4-8 hráčů a na tento počet jsou koncipovaná i pravidla. Pro hru 1-3 hráčů je pak přiloženo "okleštení" kde se hraje v plně kooperativním módu, resp. hráč Věci neví, že je Věc, dokud ho ostatní neodhalí a veškerá mechanika je řízena kostkami - tedy odpadá i blafování. Přijde mi, že to tam je nalepené spíš jako tutorial a šťávu hra dostane až ve více hráčích.

5.2.2021 21:36:55 | Upraveno autorem (porovnej)

re : Pelly
Díky za osvětlení. Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé co Arthur. Četl jsem před časem KS pravidla, kde o něčem takovém nebyla řeč a hra byla na tvrdo pro 4+ hráčů. Tolik lidí v krizi samozřejmě neseženu. Pokud tam fakt tohle dolepili, tak by mě zajímalo jestli zástupcům BF nepřipadá, že se výrobce dopouští klamání zákazníka, protože ta hra nemůže v nižším počtu hráčů regulérně fungovat.

5.3.2021 17:17:17

Plánuje někdo představení ?

Video návod / recenzi / gameplay ?

Díky

6.4.2022 16:28:29

Mám za sebou první hru - sólo variantu - vzhledem k obsáhlosti pravidel jsem chtěl nejprve vyzkoušet sólo variantu, abych si ujasnil mnohé principy hry a nemusel pak neustále nahlížet do návodu při hraní se skupinkou přátel (protože už tak si myslím, že vysvětlování pravidel bude celkem náročné). Překvapilo mě, že i varianta pro 1-3 hráče je celkem dobře hratelná i přes to, že tomu chybí ten klíčový prvek podezírání spoluhráčů. Tedy z mého pohledu je hra využitelná i pro hráče, co budou chtít hrát třeba ve dvou (tuhle variantu vyzkouším s manželkou asi dnes a své dojmy poté doplním). Co mi jednoznačně vadilo nejvíc byly pravidla - zejména ta sekce pro 1-3 hráče, kterou jsem musel pročítat několikrát dokola, abych pochopil, jak je to či tamto myšleno a dokonce tam jeden odstavec úplně chybí (v anglické verzi pravidel je), a proto mi to po prvním čtení nedávalo moc smysl a musel jsem to dohledávat. Během první hry jsem si sepsal několik nejasností, které později shrnu v sekci Otázky. První hru se mi k mému překvapení podařilo vyhrát se 4 přeživšími postavami (a jednou mrtvou). Nutno podotknout, že jsem měl dost štěstí, kdy se jako první přeměnila postava, která jako jediná z 6 postav měla skrytě určeno, že není člověkem. Těsně před únikem se Věci podařilo asimilovat jednu postavu, a naopak mně se povedlo otestovat dvě další postavy, takže jsem viděl, že zbývající 4 postavy jsou lidé a únik tak byl snadnější. Počasí je celkem drsné a umí dost pozlobit, stejně tak i zásoba paliva v kotelně a generátoru. V posledním kole se mi povedlo rozbít kotelnu úplně, ale to už jsem se pokusil uniknout, takže mi to nijak neuškodilo. Interakci se psy se mi dařilo celkem vyhýbat či je odchytávat vcelku dobře, oproti tomu sbírání předmětů a zbraní mi moc nešlo. Asi bude dost záležet na zvolené strategii a průběhu hry a jednotlivé hry budou díky tomu hudně jiné. Ten zlomový moment, kdy dojde k odhalení Věci zcela zásadně mění průběh hry a od toho momentu se vše začne dost drolit. Před tím se postavy snaží nějakým způsobem využívat svých vlastností, opravovat a udržovat základnu a vybavit se zbraněmi a předměty, po odhalení Věci jde zase hlavně o to odhalit, kdo je člověk a pokusit se co nejdříve uniknout, což také nemusí hned vyjít. 

Hra 1-3 hráčů se dá trochu okořenit tím, že hráči nebudou hrát jen o to, zda vyhrajou, či ne, ale i o to, kolik postav se podaří zachránit a kolik ztratit. Tedy dá se hrát i na skóre, kdy si třeba za přeživšího dáme 1 bod a protože některé postavy mohou i zemřít a přesto lidé zvítězí, tak mrtvé počítat za půl bodu. Přeměněné postavy samozřejmě za 0 bodů. Tímto způsobem by skóre mé první hry bylo 4.5, což je asi hodně dobrý výsledek. U 2-3 hráčů pak skóre můžeme rozdělit dle postav jednotlivých hráčů, takže defakto nepůjde jen o plně kooperativní mód, ale také se budou hráči snažit, aby přežily právě jejich postavy. K tomu může pomoct testování postav a mít velitele v rozhodujících chvílích, ldy je třeba některou z postav “obětovat”.

Sečteno a podtrženo, i sólo varianta je relativně dobře hratelná a zajímavá, největším problémem jsou dle mého pravidla, kde je na můj vkus poměrně dost nejednoznačností (zejména v sekci pro 1-3 hráče). Prvek podezírání hráčů odpadá, ale s tím jsem počítal a řekl bych, že je varianta 1-3 hráčů lepší, než jsem původně čekal a proto nelituji, že jsem hru pořídil. 

9.4.2022 09:25:35

Další dvě hry jsme hráli ve 2 hráčích, kdy každý hrál za 3 postavy. 
CZ pravidla snad ani nemá cenu číst, to je jedna velká tragédie. Je tam tolik chyb a nejasností, že vážně nechápu, že to s tím někdo vydal. Si to mohli alespoň zkusit zahrát podle těch pravidel!!! Doporučuju tedy anglická pravidla.

Jak jsem psal níže, hratelné to je vcelku dobře, i když ta paranoia tomu prostě chybí. Je třeba dodat, že na vítězství/porážku má nemalý vliv náhoda, ale její podíl se dá snížit zvolenou strategíí i rozmnou rozvahou. Je třeba taktizovat a odhadovat, kolik se toho může pokazit a kde a jak moc fatální následky jednotlivé akce mohou mít. Podle toho je fajn občas nějakou postavu poslat do Ubikace a tím ji  “obětovat” pro blaho ostatních postav, nebo nehrát za všechny postavy, což rozhoduje Velitel kola. Ono to v prvních hrách bude dost svádí k tomu, snažit se využít všech postav na maximum, ale to je tak trochu ruská ruleta, kdy každý další pokus je nebezpečnější a nebezpečnější.

11.4.2022 00:19:43

Když už tady pliveš síru a používáš silná slova jako “tragédie”, možná by bylo korektní si nejprve zjistit fakta. Český překlad vychází z verze pravidel, která byla dostupná v době překladu (tedy v době KS kampaně) a zdá se, že od té doby doznala změn a určitých doplnění.

 

11.4.2022 07:14:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@Pelly : O tom, s jakými podmínkami jsi to překládal vím: https://youtu.be/FDZkgkkGn1U?t=1549

To, co jsem psal ale není plivání síry - naopak jsem psal, že mně i ta varianta pro 1-3 hráče připadá podstatně lepší, než jsem původně čekal. Co jsem však psal ohledně pravidel, za tím si stojím - ty pravidla pro 1-3 hráče jsou opravdu napsána tak, že se to podle nich dost dobře nedá hrát bez toho, aniž by se člověk kouknul do těch aktualizovaných a proto si myslím, že slovo tragédie bylo na místě. Nikde jsem nepsal, že to dávám za vinu někomu konkrétnímu, ani tobě. Navíc sám v tom videu zminuješ, že celý ten proces během překladu byl dost otřesný. Jen jsem se dost podivil nad tím, že to zřejmě nikdo nezkusil zahrát před vydáním, alespoň ten pocit z toho mám, protože jinak si neumím představit, že by se nepřišlo na to, že tam spousta dost podstatných věcí chybí - ty chybějící změny jsem shrnul ve vedlejším vlákně. 
Bylo by fajn, kdyby vydavatel hry přiložil kupujícím opravená pravidla, byť prozatím třeba jen ve vytištěné podobě a doufám, že se brzy nějaká errata objeví. 

11.4.2022 10:50:22

Ok, omlouvám se tedy, že jsem si tvůj příspěvek špatně vyložil, nicméně jednoznačně mi z něho vyplývalo, že si stěžuješ na kvalitu českých pravidel a naopak vyzdvihuješ kvalitu těch anglických. Stejně tak i já si stojím za tím, že překlad je správně, ba co více lepší než původní anglická pravidla. To že vydali erratovaná pravidla mou domněnku jen potvrzuje. Zároveň však pochybuji, že je BF bude překládat, protože by to takříkajíc museli dělat “ve volném čase”, kterého se obecně nedostává nikomu.

edit: na druhou stranu i já pochybuji, že sólo varianta prošla nějakým blind testem, osobně mi to připadá, že je (vydavatele Pendragon) fest tlačil čas a potřebovali za každou cenu něco stihnout a podle toho to taky dopadlo. Teď už v klídku s odstupem času vydají clarifikovaná pravidla a zákazníku trhni si…

11.4.2022 11:14:14 | Upraveno autorem (porovnej)

@Pelly Jo, než ty původní to určitě lepší bude, kor když v tom videu zmiňuješ, že jsi měl pocit, žes jim toho testera dělal taky. :-D 
Když jsem hledal odpovědi na některé nejasnosti, tak jsem narazil na tohle https://www.pendragongamestudio.com/?ddownload=2827 a předpokládám, že pro překlad jsi měl něco podobného, neboť zde jsou ty chybějící informace také. 
Tady jsou pak ty upravené: https://www.pendragongamestudio.com/?ddownload=2795 
Snad to někomu pomůže.

11.4.2022 11:25:07

Jen pro představu - zabrousil jsem do rok staré korespondence:

"… Nemůžu se ubránit pocitu, že ta pravidla jsou děravá jak ementál. Přečetl jsem je celá dvakrát a zůstává spousta nejasností, nejednoznačností a různých možných výkladů. Procházím i BGG, ale ani tam se člověk nedočte jednoznačného stanoviska.

Rozhodl jsem se, že budu pravidla rovnou upravovat, abych odstranil ty největší nepřesnosti, na které jsem narazil. Je tam toho tolik, že kdybychom to měli vše posílat do Itálie na posouzení, tak nebudeme dělat nic jinýho a nebudem nikdy hotovi…"

;-D s odstupem času se tomu už mohu smát…

11.4.2022 11:42:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Čekám hru z Ks. Jeden z těch povedených Ks kdy je retail dříve nez ho dostanou prispevovatele :(. Mam to chapat tak ze pravidla v ks verzi uz budou upravená? 

..DeskoHerky Teplice..

11.4.2022 11:58:14

Na to bych nesázel… když si dám 2 a 2 dohromady, měl bys mít v krabici to, co jsem překládal. Ale stát se může všechno, dokážu si i představit, že nám neposkytli aktuální tisková data…

edit: ale poznáš to snadno, ta aktualizovaná mají na straně 26 dole doplněné informace pro figurky Garry a Norris.

11.4.2022 12:16:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Pelly Měl bych doplňující dotazy k tomu co zaznělo v Joubcastu. Docela mě překvapilo, když jsi tam říkal, že jsi hru ještě nehrál. Asi každá hráč zná ten pocit, kdy pročte třeba i několikrát pravidla což už pravda hodně napoví, ale hra skutečně "zapadne" až ve chvíli, kdy to rozloží a zkusí si třeba i jen na prázdno bez spoluhráčů nasimulovat některé herní situace. Proto bych čekal, že bys měl mít k dispozici při překladu alespoň nějaký prototyp. Je vůbec validní překládat celou hru takhle na slepo? Na kolik je tohle běžná praxe, nebo naopak anomálie daná tím že hra při překladu v podstatě ještě vznikala? 

11.4.2022 13:44:04

U titulů, které vychází spolu s originálem je to čirá fikce. Pokud se jedná o lokalizaci již vydaného titulu, tak tam už je to reálnější, ale i tak velice často překládám bez fyzické hry. Pochopitelně, jsou výjimky (a zaplať pán bůh za ně, například Iniciativa nebo Escape Roomy by se bez fyzické hry překládaly hodně špatně).

12.4.2022 08:36:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky za odpověď. V tom případě se zdá, že život překladatelů her je mnohem krušnější než jak si ho maluju já. Fakt jsem žil v iluzi, že to před tím musíte mít nejdřív pořádně nahraný a pak se pouštíte do překladů.

12.4.2022 10:38:48

 @louza To se bude lišit hra od hry a vydavatel od vydavatele. Třeba německé vydání Robinsona bylo tak vychytané, že sloužilo jako základ pro druhé vydání polského originálu. Ale samozřejmě nevycházelo to zároveň a KS vydávání je také kapitola sama pro sebe.

12.4.2022 12:14:16

Zajímavé. O tvorbě her nic nevím, ale laicky mi to přijde trochu divný, když překladatelé dělají defakto testery a ještě navíc úplně poslepu. S takovou je div, že většina her jde vůbec jakž takž hrát a některé jsou i docela dost dobré. A taky to hází úplně jiné světlo na takové výtečníky jako je Eyron, kteří si hru nejdřív zbaběle zahrají, pak se teprve rozhodnou, že jí vydají a nakonec jí zákeřně přeloží až po tom co už jí hráli :-) Viz. Ix.

12.4.2022 13:44:38

@louza tak jedna věc jsou klasicky vydávané hry, druhá KS projekty, kde to je kolikrát docela divočina. Na druhou stranu je to prostě určitý risk od českého vydavatele, když se do něčeho takového vrhne a ať už je na vině ohledně překládané verze pravidel kdokoli, výsledkem by měla být náprava vzniklé situace, aby na tom nebyl bitý zákazník. 

12.4.2022 13:53:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Chapu teda dobre, ze pokud si hru od BF koupim, budou v ni neuplna pravidla?

12.4.2022 14:06:57

@Froggery Tak naštěstí máme ještě ty fóra a tam se dá spousta věcí vyjasnit. :-) Čím je hra komplexnější, tím více nejasností se dá najít a je to celkem logické. Mám to tak mnohdy i u jiných her, většinou když dokoupím rozšíření. Třeba u mého oblíbeného Small Worldu, kde je po několika rozšířeních tolik možných kombinací, že je v pravidlech nelze všechny pokrýt. :-D 

12.4.2022 14:15:58

@Kanic To ne, pouze pravidla pro 1-3 hráče. Normální varianta, pro kterou je hra určena mají pravidla, pokud vím, aktuální. Každopádně pokud budeš chtít hrát variantu pro 1-3, tak se koukni do vedlejšího vlákna, kde jsem přidal pár chybějících věcí a s tím bys pak už neměl mít problém. Já jsem naopak rád, že to je celkem dobře hratelné i v 1-3 hráčích, protože když jsem to kupoval, myslel jsem, že to bude v 1-3 hráčích úplně o ničem. 

12.4.2022 14:24:57

Vybíráme z Bazaru

Similo Strašidla
Similo Strašidla
Akt. cena: 120 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas