Terra Mystica - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 100 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Feuerland Spiele
MindOK
Autoři: Helge Ostertag
Jens Drögemüller
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Gnómové

Ahoj, měl bych dva dotazy k rase gnómů ze hry Terra Mystica:
1) Jak se sakra hrají?
2) V pravidlech je jasně napsáno, že most musí spojovat dvě VAŠE budovy. Je to opravdu tak? Na netu jsem viděl "ukázkovou hru", kde hráč propojil sice dvě budovy, ale jen jedna byla jeho.

Ad 1) jako hlavní výhodu gnomů vidím rychlé postavení pevnosti a pokud možno všech mostů. Ale manželka to zkoušela a zasekala se na nedostatku všeho :D Energie, dělníků, peněz. Jaký je tedy nejlepší začátek a v jaké chvíli je nejlepší postavit pevnost a mosty?

Je to docela vychvalovaná rasa, ale asi taky hodně těžká, co?
1.6.2017 20:22:34

.
1) mrkni se na to, co je pod druhou svatyni, a prijdes na to sam ;)

2) ziju v tom, ze abych dostal body, obe budovy na koncich mostu musi byt moje.

1.6.2017 23:56:30

.
Obě budovy musí být tvoje, jinak ten bonus neplatí.

Jestli si někdy čet pravidla tak to tam máš jasně napsaný. Úplně poslední strana. Příloha VI - Přehled jednotlivých národů
U Gnómů je. Po postavení pevnosti: V okamžiku vystoupení z probíhající fáze provádění akcí v každém kole získáte 3 vítězné body za každý svůj most, na jehož obou koncích stojí VAŠE budovy.

Bylo by to rychlejší než zakládat vlákno a čekat na odpověď ;-)

2.6.2017 10:14:05

runner333
Taiko to sám napsal, že je to v pravidlech napsáno. Spíš asi chtěl vědět, jestli není nějaká oficiální oprava Gnómů, protože se fakt zdají být slabí. Taky jsem to viděl hrát, tak jak popisuje Taiko, ale netuším, jestli je to oficiální od autora nebo homerules.

2.6.2017 14:45:56

neumim
ale kdyz se to umi tak je to jeden z nejsilnejsich narodu. Klicem snad ma byt tech +5 many pod druhou svatyni.

2.6.2017 23:44:46

Gnómové
1) Největší výhoda gnómů spočívá v levných budovách. Obecně je tedy vhodné snažit se postavit co nejvíce budov v kolech, kdy jsou za ně body (díky nízkým cenám dovedou gnómové rýžovat účinněji), a tím též získat body za území v závěrečném zúčtování. Jak padlo níže, hodí se pořídit si brzy druhou svatyni, z níž získáš pět krystalů. Pokud se ti v prvním kole nepodaří ukořistit žádný rýč, dvě svatyně jsou přijatelnou alternativou (v tu chvíli nemáš žádný příjem dělníků, takže jednou z prémiových destiček by měla být zemní 2 (dělník + krystal)). Vyplatí se též investovat do postupů v kultech, neboť kromě bodů na konci přinášejí cenné suroviny, za něž opět dovedou gnómové vybudovat více (gnómové mají velice rádi dvoukultické město z rozšíření 4 Town Tiles).

Pevnost může přinést pěkných pár bodů, není však nijak klíčová a lze se bez ní úplně obejít. Pokud se ji gnóm rozhodne postavit, měl by tak učinit až ve druhé polovině hry (jinak to dopadne, jak popisuješ). Napadají mě tyto příhodné okamžik: a) kolo, v němž jsou body za pevnost/chrám; b) v ruce bonusový svitek, který dává body za pevnost/chrám; c) potřeba „trojkové“ budovy pro dokončení města (obzvláště, máš-li již nějaký most).

2) Most může spojovat dvě tvé budovy, nebo jednou tvou a jednu cizí, ovšem jen v prvním případě dostane gnóm s pevností body.

4.6.2017 16:21:53

Vybíráme z Bazaru

Duchové ostrova- akrylátové tokeny, žetony eRaptor
Duchové ostrova- akrylátové tokeny, žetony eRaptor
Akt. cena: 380 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas