Terra Futura - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Albi
Time Slug Studio
Autoři: Jindřich Pavlásek
Petr Vojtěch
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy? :)

 

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

18.11.2021 10:10:07

Taky by mě zajímalo. Už nějakou dobu kolem hry kroužím, ale pořád se nemůžu rozhodnout, vzhledem k ceně.

18.11.2021 10:24:11

Přes všechen příběh okolo hry a české tvůrce musím s těžkým srdcem napsat, že hra se drží svého tématu.

Je odpad.

18.11.2021 12:14:15

Kdo by si chtěl udělat obrázek, tak tady dávám rozcestník na pár recenzí: 

Rahdo playthrough: https://www.youtube.com/watch?v=GS4Lglzd3e8 a jeho finální dojmy: https://www.youtube.com/watch?v=IV2aYMYrGCI 

Start2Game: https://boardgamegeek.com/thread/2757063/terra-futura-short-review 

Víc toho asi zatím není, ale určitě se objeví. Nějaké reakce už jsou v hodnocení zde na ZH i na BGG (tam je jich víc).

Co by mohlo někomu pomoci při rozhodování, pokusím se o neutrální popis: Je to 30minutový filler, kde hráči přikládají karty do vlastí mřížky, tím získávají a mění suroviny. Vše se dělá s ohledem na bodovací karty - umístění je důležité pro využití závěrečné aktivace a suroviny jsou důležité kvůli sadám. Není tam příliš hráčské interakce (pouze braní karet ze společné nabídky a ve více hráčích se využívá efekt kopírování karet, kdy platím soupeřům suroviny). Každá karta je důležitá a na těch 30 minut je tam dost těžkých rozhodnutí, ale nečekejte od toho komplexní euro, ty transakce tam probíhají v podstatě ve dvou úrovních. 

---
Time Slug Studio

21.11.2021 10:20:48

Mě hra baví, jako výplň herní seance mezi dlouhými hrami, nebo jako rychlovka po obědě. Zajímalo by mě, proč by měla být odpad?????‍♀️

21.11.2021 10:38:01

BGG mě pobavilo, všechny hodnocení 10 a 9 jsou od Čechů a pravděpodobně od fanoušků českých autorů nebo od autorů samotných :D (alespoň to tak vypadá podle toho co a jak na BGG hodnotí, a tak musíte hypovat svou hru…). Od lidí pocházejících odjinud hra dostává hodnocení 5-8, tak úplně největší pecka to asi nebude, ale za zkoušku to asi stojí. :)

+ Lidi si stále myslí, že Rahdo je opravdu recenzent? :O

21.11.2021 17:11:45

Tohle už tu jednou bylo u Robotics.

21.11.2021 18:56:44

Rád bych podotknul, že svoje hry nehodnotím a nikdy jsem nehodnotil tady ani na BGG. Nehodnotil to ani nikdo z lidí, kteří na tom se mnou pracovali. Hádám, že některá ta úvodní hodnocení z Česka budou od našich testerů (Testování probíhá v klubech spolupracujících s Albi. Dělá se to přes dotazníky, na dálku, osobně ty lidi neznám.).

Jestli někomu nesedí Rahdo, tak nemusí koukat na jeho hodnocení, stačí si pustit jeho gameplay a udělat si obrázek z toho. Na druhou stranu je dobré říci, že toto není Kickstarter preview (které rovněž dělá), ale skutečná recenze, kdy dokonce ON SÁM napsal nám, že by chtěl hru recenzovat (nedostal za to nic, jen jsme mu na jeho žádost zaslali kopii). Už před Essenem si hry všiml (aniž bychom ho kontaktovali či cokoliv) a doporučil ji dle popisu a pravidel. To nám nahnalo dost lidí na stánek, což je samozřejmě super. Ale je to spíš tak, že se mu hra prostě trefila do vkusu. To se nemusí stát vám, proto je to playthrough dobré.

Ale teď mě tedy fakt mrzí, že místo abychom řešili hru, tak tady řešíme takovéhle blbosti, které s ní nemají nic společného. Vůbec nemám nic proti tomu, když sem budete psát, že se vám to nelíbí. Pokud napíšete i důvod, bude to ještě lepší, protože se z toho třeba můžeme nějak poučit… a hlavně i další lidé poznají, že to nebude hra pro ně a nebudou za ni utrácet peníze. 

---
Time Slug Studio

21.11.2021 21:47:06

Diskuze k dojmům ze hry: vyjma příspěvků autora jeden relevantní komentář, jeden výkřik o odpadu bez jakýchkoliv souvislostí, jedno překvapivé zjištění, že v Čechách vyvíjenou hru na BGG hodnotí pozitivně převážně Češi a jedno přinejmenším předčasné přirovnání k historickému průšvihu, který pohřbil jinou hru…

Suma sumárum zatím minimum dojmů, zato spekulace už nabírají na obrátkách. 

Omlouvám se za OT a poprosil bych sem hlavně dojmy ze hry, páč mne a určitě i pár dalších to také zajímá. Vlákno konspirací nechť je založeno samostatně, díky. 

22.11.2021 11:05:06

Hra je sympatická a za cca 40 minut odehraná. Stejně hratelná ve dvou jako ve čtyřech.

Produkčně je hra pěkná. Různé tvary dřevěných žetonků, krabičky ve kterých je lze skladovat a nahrazují insert a krásné ilustrace na kartách.

Pravidla jsou srozumitelná, s dobrými příklady a pár stránkami. Interakce mezi hráči je tu akorát. Buď někomu pomůžete a využijete jeho akci nebo mu vyfouknete kartu z nabídky. Rozhodně se nedá mluvit o repetetivnosti. Díky balíčku karet a cílů je každá hra jiná. Zároveň nejde čekat než vám přijde konkrétní karta, protože se může stát, že nepřijde.

I přes svou jednoduchost to dovede být docela bolehlav. Hraje se na desítky bodů a jen devět tahů, takže poslední tři už jsou počítací rodeo. 

Pár věcí bych i vytknul. Krabičky jsou super, ale díky “unisex” krabicím Albi tam nejdou naskládat hezky vedle sebe a například u karet je poznat z jaké strany byly vyseklé. Vůbec mi přijde, že z toho dýchá trocha luxusu (krásné potištěné žetony) a zároveň snaha ušetřit (krabičky jsou fakt vachrlaté). 

Myslím, že může potěšit i hardcore hráče jako filler pokud od toho moc neočekávají. Za mě je to spíše průměr. Rád hru občas vytáhnu, ale každý den ji hrát nechci.

Trochu jsem se rozepsal a můžete za to vy, protože tu nebyly žádné pořádné dojmy :-D.

22.11.2021 15:04:31

Tak včera první partie ve 4 hráčích. Pravidla vysvětlena během chvíle. Symboly a grafika je přehledná, hráč má jasnou představu co a jak produkuje, co smění atd. Je to sice “jen” 8 karet a hotovo, ale mozek to potrápí dost. To se spoluhráčům dost líbilo. Interakce je tak akorát a často vám protihráč vyfoukne kartu, kterou přesně chcete. Odehráno za 40 minut, příště by to šlo i rychleji. Na další partii už nebyl čas, ale shodli jsme se, že bychom vůbec nebyli proti :-)

Z negativ spoluhráči zmínili jen slabší téma. Na ilustrace se nikdo moc nedíval a já sám vlastně nevěděl, jaký“příběh” podat. Prostě šlo jen o co nejfektivnější směnu barevných kostiček (ty myslím ani v pravidlech nemají pojmenování - prostě žlutá, červená, zelená) na autíčka, kolečka a potraviny :) 

Problematickou jsme také viděli cenovku, za 700kč je toho obsahu zkrátka málo. Podobnou částku stojí třeba Nebe v plamenech, a to je krabice našlapaná až po víko. Být Terra Futura za 400-500Kč a v malé krabici, byla by to jasná volba i jako filler na cesty (např. do vlaku).

6.1.2022 15:16:52

Já se budu řadit k odpůrcům hry, prostě není můj šálek čaje. Je to čistá a rychlá ekonomika, nic víc, nic míň. Propočítej, naskládej kostičky, hurá. Žádná omáčka okolo, nevýrazná a nicneříkající grafika. Ekologické poselství hry mi trochu uniká, protože se soustřeďuje na jednoduché “kdo chce čistou Zemi, musí platit, kdo chce mít čím platit, chtě nechtě Zem sviní”. 

Asi bych si to dovedla představit jako nějakou výplň v hodině občanky, ale… Za mne zklamání. 

29.12.2022 23:08:13

Dojem…

…možná se pletu, ale mám dojem, že tato hra je osekaná verze hry #20. století. Tam se také pracuje s kartičkami krajiny (draží se), řeší se také odpad…jen 20.století je asi na trochu delší dobu díky dražbám.

Pletu se? Terra Futura jsem nehrál, vycházím jen z videí.

13.1.2023 17:06:45

@Mysak S 20. stoletím to má opravdu hodně podobné téma (a třeba i takový prvek, jako jsou kostičky znečištění/odpadu), ale jinak je to jiná hra.

22.1.2023 23:44:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Zahrát jsem si ještě nestihl, ale hru jsem si sehnal, protože mě nadchlo pár zhlédnutých unboxingů s vysvětlením pravidel. 

Vypadá to, že výrobce už se s odstupem času poučil z nějakých prvotních výtek vůči balení, takže zrušil papírové krabičky a ponechal jenom igelitové sáčky (zároveň už karty nepřevazuje jen papírovou páskou, ale balí je do plastu). Což je ovšem škoda, protože v rozměrné a nijak nečleněné krabici se buď všechno sesype dohromady, nebo se to musí rozdělit do sáčků (které jsou ovšem pro tyto účely nadbytečně velké) a z nich pokaždé znovu vysypávat. 

Balíček karet taky není jak jinak uložit do krabice než právě do jednoho ze sáčků (aspoň se do něj vejde, když jsou všechny tak velké, to je snad jediná jejich výhoda). Samozřejmě se dá třeba sepnout nějakou vlastní gumičkou, ale prostě zamrzí, že výrobce s žádným prostředkem nepočítal, zatímco na ostatní herní materiál tam dal tolik sáčků, ačkoli od výroby jsou všechny dřevěné prvky uložené jen do dvou, a to menších sáčků. Ten nepoměr velikostí tak působí trochu paradoxně.

Chápu, že prvotní krabičky nebyly moc praktické, ale jinak by příhodně vyrobené papírové krabičky mohly být super (tím spíš u hry s ekologickým námětem), aby se z krabice komponenty snadno přenesly a rozložily po hracím stole. Chtělo by to možná pevnější krabičky se samostatným víkem, do kterého by se krabička po otevření dala vložit, takto zpevnit a dál používat během hry jako miska. A taky vhodné rozměry krabiček, aby se dobře seskládaly do krabice. Další krabička by pak mohla pojmout balíček karet a bylo by vystaráno. Tak to třeba funguje docela obstojně u hry #Souboj generací . A ekologický úmysl by byl naplněn.

Když už se to takhle zjednodušilo a oželely se papírové krabičky pro přehledné uspořádání, nedává smysl velikost krabice, ta se pak klidně mohla zmenšit a ušetřit aspoň celkový zabíraný prostor.

29.6.2023 02:30:52

Vybíráme z Bazaru

Scythe: Wing Gambit
Scythe: Wing Gambit
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 1 hodina

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas