Stezky tukanů  - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Eilif Svensson
Kristian Amundsen Østby
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

PJ
PJ - avatar

Má to smysl?

Z her typu roll & write (popř. flip & write, tedy "liž a piš" :D) máme Railroad Ink, Vítejte ve vysněném domově a Kartografy. Každou z nich máme rádi z různých důvodů:

Railroad Ink - minimalismus, jednoduchost, možnost zapojit minirozšíření, jsou v tom "cítit" vláčky, které mám rád :)

Vítejte ve vysněném domově - strategický prvek, možnost složitějších variant (složitější karty úkolů, kruhové objezdy), možnost hrát na alternativních mapách z BGG storu vč. základních herních plánů v "mazacím provedení" s whiteboardovými fixami.

Kartografové - pastelková kontemplace (malování pastelkami má fakt relaxační efekt a každá odehraná partie znamená krásné hotové mapy), interakce v podobě karet přepadení, propojení tématu a mechanismů, propojení se světem Hrdiny v Kostce.

Má smysl jít do Tukanů? Za mě zatím nemá... Téma a vizuál je pro mě dost "meh", interakci to mezi hráči nemá a originální prvek asymetrie? Z mého pohledu je spíš na škodu, protože to, že mají všichni hráči stejné podmínky, je pro mě u těchto her právě plusem. A v tomto případě nemám ani koupí chuť podpořit vydavatele, jelikož nejde o REXe ani Lišku...

Názory?
19.1.2021 10:32:05 | Upraveno autorem (porovnej)

AmS

záleží
Z her, co jsi vypsal, jsou Tukani asi nejjednodušší, je to hodně na pohodu, jenom spojovačka, takže záleží, jestli by vás něco takového vůbec zajímalo.

Jinak ten prvek asymetrie tam vůbec být nemusí, i v pravidlech je varianta, kdy všichni začínají stejně a mají stejné podmínky.

19.1.2021 11:11:36

Ahoj,

jak je hra na tom ohledně herních možností, rozhodnutí, přemýšlení apod. oproti Kartografům nebo Vítejte? 

Z odpovědi AmSe to vypadá, že je lehčí než Kartografové/Vítejte. Je to tak? 

Zajímá mě hlavně herní možnosti a rozhodnutí která má hráč ve svém tahu.

Díky za názor.

9.11.2021 10:06:07

Zkoušeli jsme to na nehráčích a líbilo se jim to natolik, že si Tukany nakonec koupili sami. Hráli jsme i po Skypu a naprosto bez problémů.

Co se týče variability, tak jsme se rozhodli upravit pravidla tak, že každý hráč má vlastní kartičku s rozmístěním vesnic (místo tý rotace) a přijde nám to lepší.

Herně je to dost “programátorská” hra - jde o to vytvořit optimální kostru v grafu (v ideálním případě). Tahy jsou hodně rychlé - otočí se 2 karty s terénem a spojí se 2 příslušné sousední hexy. O tom ale, kterou konkrétní cestu zakreslit, je potřeba občas přemýšlet - ať už s ohledem na distribuci karet, nebo i na možnosti bonusových cest. Když si napočítáš tahy, je jasný, že se nedá stihnout úplně všechno a je potřeba prioritizovat.

Herní doba je max 15 minut/kolo, tzn. do ½ hodiny je zahraná malá mapa, do ¾ velká. V “rozšíření” Ferry/Fähre jsou pak 2 nové mapy, které obsahují trajekty, jiný počet jednotlivých atrakcí apod.

Jediná interakce s ostatníma je vyžírání si bonusových bodů za to, když jsem první, kdo spojí cestou 2 vesnice se stejným písmenem (+ 2 stejné náhodně vylosované symboly).

Oproti Kartografům ta interakce není “škodicí” - s tím má poměrně dost lidí problém, ale podle mě to tam pasuje, navíc máš vždycky možnost s tím něco udělat. A při troše štěstí ty karty ani přijít nemusejí.

Velký rozdíl je ale hlavně v tom, že Kartografové mají variable scoring, takže v každý hře chceš kreslit něco úplně jinýho, příp. úplně jinam/jinak. V Tukanech vždy víš, za co dostaneš kolik bodů a jde tedy jen o to, jestli se ti to povede, nebo ne.

PS: Welcome to je IMHO fakt špatný (not sorry :-).

9.11.2021 11:45:58

Vybíráme z Bazaru

Stranger Things: Obrácený svět od 1,-
Stranger Things: Obrácený svět od 1,-
Akt. cena: 460 Kč
Končí za: 17 hodin

Offcanvas