Small World - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 80 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Days of Wonder
REBEL.pl
Autoři: Philippe Keyaerts
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Trolí syndrom

Autor: Francooaa | 1 hodina 50 minut | 18.5.2017 | 0

Hra: Small World + Small World: Be Not Afraid...

Hráči: Francooaa a 3 neregistrovaní

Michal - Komando obři -> Bohatí krysáci -> Obchodní hobité
Franc - Trollové z kopců -> Kočovní homunkulové
Dája - Létající skřítci -> Loupeživí kostlivci -> Lesní tritoni
Zdenda - Podzemní orkové -> Opevnění barbaři -> Imperiální černokněžníci

 

Naší další partii začal Michal se svou respekt budící kombinací obrů, jenž byli velcí fanoušci filmu commando a hlavně  Arnolda Schwarzeneggera. K jeho smůle byl jejich nejbližší soused troll, který rád hnízdil v kopcích a zejména společnou hranici střežil 24/7. Létající skřítci si v pohodě zabírali nedostupné místa pro oba již na mapě se vyskytující soupeře doufajic, že prostě nepříjdou v nelibost nějakému národu... Co ale náhoda nechtěla, nový národ, který pomalu vylézal ze svých nor, padl Zdendovi přímo do náruče. Byli to podzemní orkové, kteří měli kolem sebe plno skřítků, jejichž schopnost je pro ně třešničkou na dortu. Bylo tedy pro nás velkým překvapením, že se Zdenda rozhodl spíše zaměřit na jeskyně a rozlézt se po celé mapě, místo aby vyhladil skřítky a zinkasoval nějaké ty vítězné body ukrývající se v krvi těl svých nepřátel. Přece jenom síla orků, ačkoliv závisí na jejich vlastnosti, je zejména v prvním a druhém tahu po příchodu na mapu. A jejich ekonomicko-agresivní vlastnost je pro mě jedna z nejzajímavějších ve hře.

Jak čas plynul obři i trollové, prakticky shodně, šli do úpadku, přičemž hráč obrů zpětně přiznal, že to o jedno kolo přetáhnul. Bohatí krysáci se rozlezli snad po celém severu krajiny. Neuvěřitelný power spike v kombinaci s poměrně dobře umístěnými obry v horách dělal z Michala tichého aspiranta na první místo. Mezi tím se všichni domlouvali, jak je nebezpečné nechat trolly bez povšimnutí a že na to všichni doplatí, že budou pořád vybírat peníze, že si na ně nikdo netroufne.. blá blá blá ( :D ). Dozad krysákům vpadli loupeživí kostlivci, kteří si ale nevybrali úplně nejlepší místo pro svou expanzi. Sice pár území získali, ale krysáků bylo po vzoru ruské armády "nás mnogo". Boje by tedy byly dost nákladné pro obě strany, a tak zde vládlo křehké "spojenectví", které spíše vyhovovalo krysákům, jelikož se mohli rozlézt po východě. Oproti tomu západ patřil opevněným barbarům, a ačkoliv barbar nemůže přeskupovat svou armádu, když jsou hranice opevněny a k tomu 2-3 jednotky v každým hrádku, ani nekromanta to zrovna nepotěší. Severo-východ byl celý růžový. 14 homunkulů s 5 tábořišti tvořili neprostupné hranice. Krysáci se nejenom nemohli rozrůst, ale ztratili během pár let i velkou část území - úpadek se blížil. Na druhé straně mapy panovala pro kostlivce patová situace a barbaři začali postupně ničit trolly, tedy, ehm velmi pomalu ničit.. , neboť trollům po celou hru zůstalo 5 jednotek na mapě plus homunkulové v jednu dobu ovládali 11 území. Výhra France se zdála býti neodvratnou. Zdenda navíc udělal druhou klíčovou chybu a to, že přešel s barbary o jedno kolo později do úpadku a toho litoval hned záhy, protože matematika hovořila jasně. Orkové mu dávali sotva dva zlatáky a jeho poslední kolo za barbary bylo již dosti velkým utrpením. Tenhle missplay mu pravděpodobně způsobil ztrátu 6-10 VP.

V té chvíli Dája a Michal usoudili, že nemají šanci vyhrát a rozdělili si role záškvarů, kteří budou škodit každý jednomu z nás. Michal začal rozrážet slabá místa mých homunkulů svými obchodními hobity(dost zajímavý tah už jenom z důvodu, že na hobitech bylo 5 VP). Vzhledem k tomu, že krysáků bylo pořád docela dost na mapě, nebral za kolo vůbec málo! Dája naopak s lesními tritony útočil na severu na barbary a ničil jedno opevnění za druhým. Zdenda a jeho imperiální černokněžníci pak snižovaly počty zakempených homunkulů i pomoci své schopnosti, a ačkoliv bylo na homunkuly vytvářeno velké úsilí o jejich vyhubení, kempování plus už tak dost velká říše, je udržela na životě až do konce a já neměl důvod jít od 4 kola znovu do úpadku.

Zpětně jsem si spočítal, kolik že mi trollové vlastně vydělali. Výsledek - cca 56 VP! Což na národ, který byl v mých službách prakticky od začátku až do konce není vůbec špatné číslo. Soupeři navíc museli přes mé campy  procházet dost neefektivně, nepočítám-li schopnost černokněžníků... no a kostky nepadaly, což v konečném důsledku mohlo hrát 5-7 bodový rozdíl.

Na konci hry jsem si byl jistý svým vítězstvím nad Zdendou. Výsledek 102 a Zdenda 87... nebýt dvou jeho chyb a smolných hodů, byl by závěr ještě dost vyrovnaný. Ke Zdendovu překvapení se Michal ukázal jako více než vyrovnaný soupeř a se svými 88 body mu nakonec vyfoukl druhé místo. Dája se umístil se svými 74 body na bramboře, ale věřím, že příště nám všem vyrazí svou taktikou dech!

Pár slov k názvu: Trolí syndrom
symptomy:
1/hned od prvního objevení trollů na mapě začne subjekt diskutovat o jejich nebezpečnosti a důležitosti je vyhladit
2/subjekt pro to ale reálně nic neudělá
léčba:
rozhodnost a trochu sebeobětování :-)

Jen mě pobavilo, že v obou hrách zvítězil hráč, který začínal s troly a že tenhle trashtalk byl v obou hrách dost obdobný.
 

Odehráno v: Ostrava (Okres: Ostrava-město)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Velbloudí dostihy CZ - jako nová, nesehnatelná!
Velbloudí dostihy CZ - jako nová, nesehnatelná!
Akt. cena: 1099 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas