Shuffle Heroes - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy, Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: From the Void
ADC Blackfire Entertainment
Czech Board Games
Autoři: Jan Vaněček
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Otázky

Nazdar, chtěl bych se po prvních pár hrách zeptat na pár nejasností:
1. Fiera: její pasivní schopnost říká, že pokud máš během svého tahu více než 6 karet na ruce, odhoď 5 a způsob 3 zranění. Pokud mám 6 karet a zahraju tajné vědění, budu mít 7 karet a můžu pokračovat dál, nebo kolo hned končí a zahazuji 5 karet? Můžu zahrát další vědění a po nich další a další rozdvojení nebo okamžikem, kdy dosáhnu 7 karet končí kolo? A pokud jsem měl 7 karet a na konci kola budu mít třeba jenom 6, budu stále zahazovat 5 karet? Jde o to, že u hrdiny se píše během tahu, ne na konci.

2. Kald´het: podle karty lze pasivní schopnost aktivovat na konci každého kola. Kolo je každý tah každého hráče, nebo je kolo můj a soupeřův tah dohromady?

3. Alsira: Akce hrdiny- k čemu ji lze užitečně použít?
Vysátí duše- soupeřovu kartu si dám na svůj odhazovací balíček a on tuto kartu dostane kam?
Volání prastarých-co se děje, když zkopíruji např. provokaci? bude potom soupeř muset útočit na vlastního hrdinu? A co když mi Ramplpanker dá Šrotora? Přesunu si 2 zničené karty vylepšení z JEHO zničeného balíčko do svého odhazovacího, nebo je to jenom skvělý odrb na Alsiru?

4. Ramplpanker: akce hrdiny-"až příště budeš hrát kartu, můžeš ji vylepšit LIBOVOLNOU zničenou kartou." Jako fakt libovolnou, nebo jenom kartou, který má na sobě napsanou kolonku vylepšení?
Protektor-Kdy platí opětovné provedění efektu vylepšené karty? Když je na začátku nového tahu odstraněna na odhazovací balíček? Když je zničena? Oboje? A co se s ní stane, když je na takto vylepšenou kartu zahráno vysátí duše?

Díky za odpovědi, doufám, že v brzké době bude vyrobeno nějaké FAQ s podobnými dotazy ;)
28.11.2015 13:02:10

Oficiální vyjádření Honzy Vaněčka
1) Je to ihned, tedy hned po efektu, který způsobil, že máš více jak 6 karet.
2) Každý tah hráče, tedy po svém i soupeřově.
3) Pasivní schopností můžeš soupeři dávat karty co se mu nehodí, nebo ničit, když se snažíš vyhrát tím způsobem.
Vysátí duše jde do hry před soupeře a na začátku svého tahu ji přesune na svoji odhazovací kupičku.
Soupeř standardně nemůže cílit své karty a hrdiny, takže Provokace ovlivní jen jeho karty kde je výslovně napsáno, že by svého hrdinu mohl cílit. Pokud ti ukáže Šrotor tak můžeš přesunout dvě jeho zničené karty vylepšení na svoji odhazovací kupičku.
4) Jen kartou Vylepšení.
Jen pokud je odhozena na odhazovací kupičku. Pokud zahraješ Vysátí duše na vylepšenou kartu, bereš si obě dvě.

Díky, že ses zeptal, na FAQ se pracuje.

28.11.2015 14:16:12 | Upraveno autorem (porovnej)

:Pravidla
Casquiel

1) Pronikavý hrot - způsob 1 zranění kartě ve hře (=Ignoruje tento efekt štíty soupeře, nebo ne? + Zničit kartu mohu i náhodnou kartu ze soupeřovi ruky nebo jen co je vyloženo?)

Kald´het

2) Zmrtvýchvstání - znič tuto kartu: zahraj jakoukoliv zničenou kartu (=vztahuje se to teda i na soupeřův balíček?)

Alsiera

3) Volání prastarých - soupeř vybere a ukáže dvě karty ze své ruky. Zkopíruj jejich efekty v libovolném pořadí (=znamená to tedy, že zahraji obě karty bez ohledu na to, jestli je tam "kupředu" nebo ne? + pokud zkopíruji fieřinu kartu "napodobení" - mohu znovu zkopírovat volání prastarých?)

4) Tanec chtíče - použij akci soupeřova hrdiny, ale ignoruj její cenu před dvojtečkou (=pokud použiju akci fieri na zdvojenní eektu a zahraju znovu kartu "tanec chtíče" - mohu takto hrát až další dvě karty bez "kupředu"?)

Dotaz obecně - dá se nějak spolehlivě counterovat Fiera? Přijde mi z těch všech hrdinů nejsilnější zejména s ohledem na rychlé prolízávání karet a šikovné kopírovací efekty.

23.3.2016 14:04:25

Pravidla
Prijde mi, jako by ke hre zapomneli pridat pravidla a dodali jen strucny prehled. Zkusil jsem to hrat uz nekolikrat a ta spousta nejasnosti me od toho vzdy odradila. Uz jenom treba akce hrdinu, musim nebo muzu je aktivívat a u obou nebo jen u jednoho? Proc to neni napsane jasne? Je nekde k dispozici nejaky videonavod nebo alespon zminovany faq?

7.9.2016 17:53:00

WraithCz
Jo, v pravidlech chybí popsaná spousta situací, které můžou nastat a není úplně jasné, jak je vyhodnotit, ale všechny jsme vždy s kamarádem logicky vyřešili.

Ale zrovna s těmi hrdinami je to jednoduché - pasivní schopnost (1. schopnost na kartě hrdiny popsaná nahoře) se aktivuje vždy, když je splněna její podmínka. Aktivovat hrdinu, aby provedl svou akci (schopnost popsaná dole), tak to lze ve svém tahu nejvýše jednou a je to akce místo hraní karty (nebo místo dobrání karet). To v pravidlech uvedeno je.

7.9.2016 23:15:56

Otazky
No jo, ale kdyz ma hrdina kupredu, mohu aktivovat druheho nebo ne.

Nebo nevim, jak se nici karty, coz je dalsi zakladni herni vec. Kdyz mam znicit kartu, treba diky Uskoku v portalu, mam ji odhodit na svou nebo souperovu hromadku? Bez pochopeni techto zakladu je to nehratelne.

8.9.2016 17:09:27

Otazky
Nebo vylepseni, lze ho hrat i na karty druheho hrdiny?

Nebo fiera muze provest efekt dvakrat, v pripade efektu rozdvojeni to znamena co, ze muzu rozdvojit dve karty (celkem ziskem ctyri efekty), nebo dvakrat ten samy efekt, ktera pusobi jednou (tj mam celkem trikrat stejny efekt)?

8.9.2016 17:24:11

Nebo
Vysátí duše aplikované na vylepšenou kartu znamená, že útočník získá hned dvě karty jako jednu, které ale může používat samostatně?

8.9.2016 17:45:31

WraithCz
Když to budeš třeba číslovat a napíšeš do jednoho příspěvku, tak by to mohlo být přehlednější :) A asi by to mělo být v sekci Otázky a ne diskuze, ale to už je jedno. (chápu, že tady tohle vlákno bylo už předtím).
A kdybys třeba napsal, kterého hrdiny se dotaz týká, tak se mi ta karta bude líp hledat :)

Obecně: Řiď se tím, že co není zakázáno nebo uvedeno v pravidlech, tak je povoleno.

1) Aktivace hrdiny - každého hrdinu můžeš aktivovat nejvýše jednou. A lze aktivovat v jednom tahu oba hrdiny.

2a) Ničení karet - vždyť v pravidlech je popsáno, jak se útočí - a tedy že se dává zranění hrdinovi nebo ničí karta. Když útočíš (tj. efekt "způsob x zranění", tak musíš překonat bloky, pak si vybereš, zda útočíš na hrdinu nebo na kartu (každá karta má 1 život). Ale pozor, pokud máš útok například za 2 zranění, tak tím můžeš zničit pouze 1 kartu, nelze zničit 2 karty nebo dokonce zničit 1 kartu a dát 1 zranění hrdinovi (útočí se pouze na jednu, pokud je vybrána karta).
Když máš efekt "znič kartu", můžeš rovnou zničit kartu a ignorovat štíty.

2b) Zničené karty - každý hráč má svůj balíček zničených karet, kde se mu ty karty počítají. Když zničíš soupeřovu kartu, dává se to na jeho balíček zničených karet. Když zničíš svou kartu (např. podmínka pro aktivaci nějakého hrdiny), tak ta jde na tvůj balíček zničených karet. Na tom nevidím nic nejasného.
Jo, například Kald'hetova karta Zmrtvýchvstání dovoluje zahrát libovolnou zničenou kartu, tj. můžeš si vybrat ze svých i ze soupeřových karet.

3) Vylepšení - vylepšení lze hrát na libovolnou svoji kartu, takže i na kartu jiného hrdiny.

4) Fiera a Rozdvojení - efekt Fiery říká, že máš provést efekt zahrané karty 2x. Takže když je to Rozdvojení, tak si představ, že zahraješ po sobě 2 karty Rozdvojení (tedy zkopíruješ efekt své karty ve hře, následně zkopíruješ efekt své karty ve hře ... jiné nebo stejné). Na tomto taky nevidím nic záludného, stačí se držet textů na kartách.

5) Vysátí duše u Alsiry - ano. V pravidlech se u Ramplpankera píše, že vylepšená karta a karta vylepšení tvoří jednu kartu po dobu, co jsou na stole. Takže když na ně použiješ Vysátí duše, tak si vezmeš obě karty a dáš si je na odhazovací balíček (už zvlášť).

Chlape, mám trochu pocit, že tady kritizuješ pravidla, ale přitom si je pořádně nepřečetl :) Ale ne, chápu, že u většiny věcí si nejseš jistý. Kdyžtak se ptej dál (a předtím si možná ještě jednou pročti pravidla).

Shuffle Heroes je dobrá hra, moje oblíbená. Je zbytečné se nechat odradit drobnými nejasnostmi - při některém souběhu karet (hlavně u těch kopírování nebo dvojitém zahrání) můžou nastat podivné situace, tak pak je potřeba zapojit trochu logiku a vždy jsme se na výsledném efektu shodli, jak už jsem psal.

8.9.2016 22:23:03

Pravidla
Pravidla jsem četl mockrát, mám dojem že je znám na zpaměť. Nic proti tvému výkladu nemám, s pravidly sedi, problém je, že še dají kládně vyložit i opačně. Kdybys minapsal, že soupeřovu zničenou kartu dám na svůj balíček, tak to podle pravidel bude taky, protože pravidla říkají pouze dvě věci, 1) každý hráč má vlastní balíček zničených karet a 2) zničená karta se dá na balíček zničených karet. Tudíž nechápu, kde bereš jistotu, že je správný zrovna tvůj výklad. Ono zničit soupeři kartu a vytáhnout ji následně ze svého balíčku zničených karet by byla zajímavá taktika. Také natahovat se přes stůl a odhazovat zničené karty k soupeři je takové nepřirozené. No, mě ty karty hodně lákají, líbí se mi jejich provedení, ale tyhle nejednoznačně napsaná pravidla, kdy vím, že z možných výkladů je správný jen jeden, ale nevím který, to mě prostě hrozně štve.

9.9.2016 01:10:10

WraithCz
Zkusím ještě odpovědět konstruktivně (i když mě nebaví se opakovat). Hledáš komáry, kde nejsou.

Zničím soupeřovu kartu - jde na balíček zničených karet soupeře. Kde ten balíček budeš mít umístěn na stole, je úplně putna.
Když si zničím svoji kartu - tak pak ji dávám na svůj balíček zničených karet - opět je jedno, kde ten balíček máš na stole umístěný (nicméně argument s natahováním se přes stůl není žádný argument, protože tady by ses musel zase natahovat, pokud by tvé zničené karty byly u soupeře).
Jsou 2 balíčky zničených karet jen z toho důvodu, aby se dalo spočítat, kolik tam těch karet je. Jak už jsem psal(!), když máš možnost zahrát zničenou kartu, tak je jedno z jakého je balíčku a čí je to karta - klidně si ty zničené karty házej na jednu hromadu a počty si třeba čárkuj.

Jinak během Kickstarter kampaně určitě vzniklo minimálně jedno gameplay video, tak si ho můžeš vygooglit (níže jsi se po nějakém videu ptal) a podívat se na něj.

9.9.2016 10:16:30

Komáři
Obtěžují mě komáři, kteří skutečně existují. Teď jsi narazil na další. Pravidla říkají, že vyhraje ten, kdo soupeři zničí 15 karet, bez dalšího vysvětlení a tak se nabízí mnoho možností, jak to počítat. Ty uvádíš, že se to pozná podle balíčku karet, ale pravidla neříkají, že prohraje ten, kdo má v balíčku zničených karet 15 karet, stejně jako nepraví, kdo do kterého balíčku zničených karet má co házet, už to samo o sobě ja galimatiáš. Navíc když karty ničím sám sobě, není to imho 'ničení soupeřových karet', tj. soupeř si je imho započítat nesmí, byť budou v mém balíčku zničených karet. A teď se do toho zamíchají vylepšené karty, což jsou fyzicky dvě karty, ale počítají se jako jedna, ale asi jen když jsou vyneseny, nikoliv v balíčku, stačí tak k vítězství zničit osm vylepšených karet? A dál do toho zamíchejme schopnost některých hrdinů z balíčku zničených karet karty zese vytahovat. Považuje se vytažená zničená karta za zničenou nebo nikoliv? Je vytahování karet schopnost léčení nebo ne? Protože jsem mohl soupeři zničit 15 jeho karet, ale on jich v balíčku může mít méně. Má se to tedy počítat podle balíčku, nebo podle počtu zbylých karet nebo si radši dělat čárku za každé zničení, ať se potom s těmi kartami děje cokoliv? Pravidla mlčí, hejno komárů nepříjemně bzučí. Imho balíček zničených karet není 'počítadlo' mnou zničených karet a nedá se podle něj poznat vítězství dle vágně definovaného pravidla 'vyhrát můžete zničením 15 karet soupeře', protože na mě z toho čiší, že je musím zničit já. Kdyby pravidlo znělo, vyhrajete, když soupeř bude mít v balíčku zničených karet 15 karet, byla by to jiná.
-
Co se týče odhazování zničených, neřeším kde má být balíček umístěn na stole, ale do kterého která zničená karta patří. Pravidla to neuvádí, tj. každý si to asi může dělat po svém, ale nepřijde mi to správné. Uvádíte, že je to jedno a zároveň podle toho počítáte vítězství, vážně nerozumím.

9.9.2016 22:29:41

Ad natahování
Tento argument platí, protože já nechci vzájemně prohodit, kam se dávají karty, mě přijde, že bych měl všechny karty, které zničím, dávat do svého balíčku zničených karet. Nikdy do soupeřova, tady bez natahování se přes stůl. Jestli to tak není, tak na základě kterého konkrétního pravidla?

9.9.2016 22:41:56

Sorry
Sorry, už nemám na to, abych dál odpovídal, myslím, že jsem se snažil dost.
Jsem rád, že vznikla hra jako Shuffle Heroes a že si ji můžu užít.
Škoda, že ty si ji neužiješ. Zkus asi nějakou jednodušší hru s více polopatickými pravidly.

10.9.2016 00:25:47

složitost
Nemyslím si, že je to složitá hra, jen má hodně špatně napsaná pravidla, která umožňují různý výklad nebo situaci vůbec neřeší. Když jsme se u této hry sešli tři, nenašli jsme shodu ve výkladu, každý z nás si to vykládal jinak. I ty jsi přesvědčen o správnosti svého výkladu, přestože pro něj nedokážeš najít oporu v pravidlech. V počítání zničených karet se imho pleteš, balíček o jejich počtu nevypovídá správně, to jest, u této hry není zřejmý ani takový základ, jako je podmínka vítězství. A to je vážný problém této hry. Jak jsem už psal, mě se ta hra líbí, provedením i nápadem, láká mě, ale autor by měl ty pravidla napsat znovu. Ne nutně polopatisticky, ale rozhodně jednoznačně.

10.9.2016 07:41:05

WraithCz
Tak autorovi napiš.
Mě fascinuje, že se tady snažím odpovídat na otázky a pak jsem osočen, že odpovídám blbě.
To se na to příště můžu rovnou vybodnout.
Howgh.

10.9.2016 07:57:42

Pr
Promiň, nechtěl jsem tě naštvat. Ty podáváš nějaký výklad, který sice neodporuje pravidlům, ale nedokážeš se postavit čelem k alternatávnímu výkladu, který jim neodporuje taky. Nedokážeš poskytnout vysvětlení, proč by zrovna ten tvůj výklad měl být správný. Takže mi to nijak nepomůže, když jsem v situaci, že mí případní spoluhráči mají jiný názor. A těch nejasností je ve hře tolik, že co člověk, to vlastní originální výklad pravidel. A nejsou to žádné drobnosti. Ty zničení vylepšené karty počítáš za dvě zničené karty, já za jednu, to je obrovský rozdíl, v tvém případě by stačilo k vyhrání hry poloviční množství útoků a dělánto podle mě z vylepšování karet nepoužitelnou věc. Nechci nikoho přesvědčovat o tom, co je správně a jak se to má hrát. Jen prostě smutně konstatuji, že ta hra má hodně špatně (nejednoznačnně) napsaná pravidla.

10.9.2016 10:42:59

wraith
Mám presne taký istý pocit ako Duirin - kopec Tvojic otázok je vysvetlených v pravidlách a pri schopnostiach hrdinov. Poriadne si to prečítaj. Dokonca aj tie zničené karty s vylepšením sú tam vysvetlené.

10.9.2016 13:54:46

kde?
Tak kde konkretne je tam napsáno, ze znicene karty se maji pocitat z balicku znicenych karet?

10.9.2016 20:28:12

Pozri,
každému je jasné, že v pravidlách chýbajú popísané viaceré situácie. Ale veľa z toho, čo si sa pýtal, tam naozaj napísané je.

ja som písal ohľadom toho, ako sa počítajú karty s vylepšením, že v hre za jednu kartu a po zničení za dve.

Duirin Ti odpisoval a namiesto poďakovania si doňho vŕtal, že ako si môže byť taký istý svojimi odpoveďami. Veď každý z nás sa snaží poradiť čo najlepšie. Ak Ti napísaná odpoveď nevyhovuje, stále sa môžeš spýtať inde (BGG, DŽ, autora hry...) alebo si to hrať po svojom :).

Čo sa týka zničených kariet, tak by som v tom zbytočne nehľadal záludnosti - akonáhle máš v istom momente 15 zničených kariet na kôpke zničených kariet, tak prehrávaš.

A prečítaj si aj poznámky pri jednotlivých hrdinoch, tam je veľa dovysvetleného.

11.9.2016 21:32:17

FAQ, bude?
Níže v diskuzi uvádí loni PatrikBolas "že na FAQ se pracuje".
Nevíte někdo aktuální stav? Přece jen hra je venku už nějaký ten pátek a podle mě si teda pořádný FAQ zaslouží.

16.9.2016 20:42:22

acedrac
Problém je v tom, že já jsem chtěl jinou radu, než ještě další možný výklad nejasných pravidel, který situaci jen zhoršuje. Poptával jsem se po nějakém autoritativním výkladu, třeba ofáciálním faq, ne--li rovnou znovu napsaná pravidla. Jak jsem pochopil, autor se ke hře a špatně odvedené práci obrátil zády a nic takového neexistuje. Počítat zničenou vylepšenou kartu jako dvě zničené mi přijde brutálně nevýhodné, protože k vítězství najednou stačí jen polovina útoků a nebo vylepšení nepoužívat a tím zlikvidovat specifikum této strany. Ale já se nechci bavit o jednotlivostech, to nemá smysl, jak jsem psal, co člověk, to originální výklad pravidel.

17.9.2016 11:42:48

...
Jen tak mimochodem to není "další" výklad pravidel, ale informace o tom, jak by se hra měla hrát. (znám autora, hrál jsem s ním hru a překvapivě to tak hrál taky). Takže bych uzavřel Duirinovy odpovědi, poděkoval mu. Pokud jsi tápal v těch věceh, tak nemusíš a můžeš vyrazit hrát. Pokud by ti nebylo jasné ještě něco, dej vědět. Rádi ti tu odpoví.

A dále se můžeme shodnout na tom, že se dá v pravidlech najít řada nejasností a situace nejsou vždy jednoznačně popsané. Dá se tímto ta diskuze uzavřít? :)

22.9.2016 06:48:23

Vybíráme z Bazaru

Panství hrůzy: Druhá edice CZ ve folii
Panství hrůzy: Druhá edice CZ ve folii
Akt. cena: 1700 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas