Sencha - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, budovatelská, ekonomická
Čeština: undefined
Vydavatelé: Last Level
Autoři: Paco Yanez
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Období Edo. Japonsko zažívá rychlý hospodářský růst a urbanizaci, což vede k rozkvětu obchodnické třídy. Otevírají se vám dveře k ovládnutí čajového trhu. Abyste se stali největšími výrobci čaji v Japonsku, musíte pilně sklízet čajové lístky z polí, prodávat je na čajových trzích a nabízet je do chrámů...

V karetní hře Sencha se snaží hráči získat prestiž pěstováním toho nejlepšího čaje v okolí. Jméno hry odkazuje na nejoblíbenější druh čaje v Japonsku, ten vznikl ve 12. století za vlády Šógunů.

Příprava hry:

Každý z hráčů obdrží 1 kartu chrámu, 1 budovu ve zvolené barvě, 1 počátečního pracovníka a 2 šedé kostky (slouží k zaznamenávání bodů na kartě). Doprostřed stolu se vyloží karty plantáží, karty pracovníků na 4 oddělené hromádky dle typu, mapa, karta se zásobou budov a zamíchaný balíček čajových trhů, ze kterého se sejme jedna karta lícem nahoru. Na každou kartu plantáže se umístí 2 čajové kostky náhodně vybrané z pytlíku a na kartu se zásobou budov se umístí žetony budov pro každého hráče.

Průběh hry:

Nehraje se ani na etapy, ani na kola. Hráči se střídají na tazích po směru hodinových ručiček a provedou vždy jen jednu akci. Partii začíná hráč, který naposledy pil čaj. Možné akce v tahu:

  1. Koupit budovu: Získáte 1 budovu, postavit lze v dalším tahu.
  2. Postavit budovu: Můžete postavit 1 budovu na plantáži nebo na mapě.
  3. Najmout pracovníka: Zaplatíte odpovídající částku a umístíte pracovníka před sebe.
  4. Sesbírat a vyrobit čaj: Sesbíráte čaj z plantáže, na které se nachází vaše budova. Případně můžete před sběrem čaj vyrobit.
  5. Prodat čaj na čajovém trhu: Sesbíraný čaj prodáte a můžete získat peníze nebo ho darujete do chrámu a získáte vítězné body. Jakmile je zaplněný nejméně jeden sloupec na kartě, je poptávka uspokojena a sejme se nová karta.

Jakmile hráč přesáhne hranici 3 VB (a 5 VB), musí zaplatit 1¥ za každou vlastněnou budovu na plantážích.


Konec hry:

Hra končí dvěma možnými způsoby: 

  1. Poslední karta čajového trhu: Je uspokojena poptávka na poslední kartě čajového trhu.
  2. 7 vítězných bodů: Jeden z hráčů dosáhne hranice 7 VB.

V obou případech zbylí hráči odehrají svůj poslední tah. Následně proběhne bodování, kde hráči mohou získat další VB za vlastněné pracovníky, budovy, čaje v chrámu a obnos peněz. Hráč s nejvíce VB na konci hry vyhrává.

Autor: Daw8ID

Vybíráme z Bazaru

Dva bratři
Dva bratři
Akt. cena: 380 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas