nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Scythe

Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Albi
Stonemaier Games
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Produkce vesnice

Pokud mám 2 dělníky na vesnici a řeším produkci, tak vyprodukuji 2 dělníky nebo jen 1?

29.5.2017 19:53:22

lepšie to je v súhrne na str. 31

Dělníci:
Dělníci nejsou surovina, ale jsou produkováni podobně
jako suroviny v rámci akce Produkce na vesnicích. Při Produkci
nejprve zaplaťte plnou cenu vyobrazenou v červených polích nad
akcí Produkce. Vyprodukované dělníky odebírejte ze své hráčské
desky (zleva). Můžete se rozhodnout dělníky neprodukovat
(například proto, že vyprodukovaní dělníci zvyšují cenu další
Produkce).

Akurát mohli doplniť, že "neprodukovat alebo produkovat menej robotníkov ako ste schopný vyprodukovať, alebo dokonca žiadneho".
--
na str. 13 je ale vysvetľujúci text ohľadom robotníkov, takže by som to tak čierno nevidel, aj keď to mohlo byť ešte presnejšie:

Pokud produkujete dělníky, berte ze své hráčské desky ty, kteří jsou
nejvíce nalevo, a umístěte je na vesnici, kde jste dělníky vyprodukovali.

0 | 30.5.2017 11:20:39

já to tak černě nevidím> Já to taky tak černě nevidím, ale jde o to, že my už tu hru známe, ale pokud se ji učí někdo hrát podle pravidel, kde oproti originálu tu něco chybí, támhle je něco jinak a tohle je lépe vysvětleno na str. XY, tak je z toho nováček docela zmatený, musí se ptát v diskuzích a přitom stačí jen přeložit pravidla tak, jak to bylo zamýšleno u originálu. Samozřejmě doslovný překlad je nesmysl, protože čeština má jiná specifika než angličtina (viz třeba použití slova token, které nejde do češtiny přeložit), takže pokud je nutné při překladu měnit text kvůli češtině, tak musí být překladateli jasné co daným pojmem myslel autor původních pravidel a tomu přizpůsobit změněný text. - kren

Díky

za info.. u surovin mi to bylo jasne.. v pravidlech se píše, že se dělník nepočítá jako surovina tak jsem se chtěl ujisti jak to je.

0 | 29.5.2017 21:43:09

ad překlad> O tom to přesně je, že pak vznikají zbytečné nejasnosti Překladatel by si neměl:
1.) Vymýšlet
2.) Měl by respektovat specifika obou jazyků, kdy někdy doslovný překlad je potřebný a jindy je zase kontraproduktivní. Zkušený překladatel pravidel by měl tohle poznat a vědět proč je to či ono v originálních pravidlech takhle formulováno. - kren

produkcia

Ak tam mas dvoch, mozes vyprodukovat 2, 1 a 0 toho, co sa tam produkuje - sam sa rozhodnes, aky bude pocet, ale maximum bude prave tych 2, kolko je umiestnenych woerkerov. :-)

0 | 29.5.2017 21:27:51

hm> tak to je slusna zmatocna nepresnost :-) - Wuuduu

ad wuuduu> I v tomhle jsou česká pravidla oproti anglickým nepřesná. V anglických je, že každý dělník může vyprodukovat 1 věc - přesně jak popisuje wuuduu. Kdežto v českých je že vyprodukuje - tedy je to tam řečeno striktněji a z českého textu nevyplývá možnost, že můžu vyprodukovat méně. - kren

Další chybný překlad v českých pravidlech

Takže začíná být těch chyb respektive chybných překladů pojmů v českých pravidlech požehnaně.

Str. 13, kapitola Produkce, první věta druhého odstavce:
Česká pravidla:
------------------
Na územích, které si vyberete pro produkci, vytvoří každý přítomný dělník 1 novou surovinu.

Anglická pravidla:
--------------------
On the territories you selected for production, each worker may produce 1 token.

Čili v anglická pravidla říkají, že každý dělník na území může vyprodukovat 1 "token" - tedy jednu figurku (a není tam uvedeno, že pouze resource token - tedy figurku surovin). Český překladatel použil nepřesný překlad. Přidávám to k dalším erratům. Shark by je měl co nejdřív uveřejnit a je jich opravdu požehnaně.

0 | 29.5.2017 20:57:02

produkce na počet dělníků

Vždycky se na každém území kde produkuješ vyprodukuje tolik, kolik tam máš dělníků. Ať už jde o suroviny nebo na vesnici dělníky. Suroviny jsou neomezené a dělníků můžeš samozřejmě vyprodukovat jen do maximálního počtu.

0 | 29.5.2017 20:40:25

Vybíráme z aukcí

Na Vánoce od 1 Kč:
Na Vánoce od 1 Kč: "Who Goes There?" (KS)
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>