Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Mlyn

Ahoj, chci si ujasnit pravidla ohledně stavby "mlýn". Pokud je mlýn postaveny na území vesnice, kde mám momentálně 2 dělníky a zahraju akci "produkce" můžu dostat až 2 nové dělníky + libovolnou surovinu za mlýn nebo nikoliv?? Pokud by byl mlýn kdekoliv jinde, je jasné, že si mohu vybrat produkci pouze z jednoho zdroje (tedy pouze mlýnu nebo pouze území s delnikem) ale u vesnice nevím, protože nový dělník se nebere jako surovina
28.4.2017 08:32:26

Mlýn
Ve FAQ je napsáno, pokud máte mlýn ve vesnici, produkuje dělníky :-)
"You have 1 worker each on a mountain, farm, and tundra. You also have a Mill on the village. When you select the Produce action, you may choose 2 territories from the mountain, farm, and tundra to produce on. The Mill is on the village, so the village will also produce if you want it to. The Mill itself will act as a worker for production, so it produces 1 worker. If you would had another worker on the village you may also produce 1 worker (though having a worker on the Mill’s territory is not necessary for it the Mill itself to produce)."

28.4.2017 08:53:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Mlýn
Ahoj, oba tvoje předpoklady fungování mlýnu jsou špatně :)

Mlýn nikdy neprodukuje libovolnou surovinu, ale vždycky surovinu území, na kterém se nachází.

Pokud se mlýn nachází jinde než dělníci, tak si nevybíráš, jestli budeš produkovat na území s dělníkem nebo na území s mlýnem, ale produkuješ jak na území s dělníkem, tak na území s mlýnem (mlýn ti tedy přidává třetí, po upgradu čtvrtou, produkci, viz FAQ).

28.4.2017 09:29:17

Microjelen
Ha :D tak tím pádem je všechno ještě zamotanejsi.. české pravidla říkají "samotná budova mlýnu navíc vyprodukuje jednu SUROVINU" v jiné části pravidel se píše, ze dělník NENÍ surovina

28.4.2017 09:30:15

Zdenis
Pouze jedna úvaha je špatně ;) a to ta, ze jsem nevěděl, ze musíš produkovat pouze tu surovinu, která odpovídá území na kterém mlýn stojí. To co píšeš s dělníky pokud nejsou na stejném území jako mlýn je třetí varianta, kterou chápu.. produkujes za 2 nebo 3 území (podle vylepšení) v počtu tolika surovin, kolik se nachází dělníků na daném území ale já řeším variantu mlýn a dělníci na stejném území! A zde je psáno ze si musíš zvolit pouze jeden zdroj příjmu (buď za dělníky nebo za mlýn)

28.4.2017 09:37:02

Sumarizace
Pokud bych měl vycházet z obou odpovědi, tak závěrem je, za akci produkce si vyberu 2/3 vlastněna území s dělníky kde natezim tolik surovin, kolik je na těchto územích dělníků a navíc 1 surovinu (ale i dělníka!) za mlýn který se nachází na jiném území než z kterého jsem již těžil v rámci akce produkce ale která opět souhlasí s biomem kde mlýn stojí.. např.: 1 dělník na tundre a farmě a 2 dělníci v lese, mlýn na vesnici mi dohromady přinesou 1 ropu, 1 obilí, 2 dřeva a 1 nového dělníka

28.4.2017 09:49:01

Sumarizace
Sumarizaci máš správně, ale pokud bys měl na lokaci s mlýnem nějaké dělníky, tak ti ta lokace přinese tolik surovin, kolik tam máš dělníků + 1 za mlýn.

Ve tvém příkladě tedy kdybys měl na lokaci s mlýnem ještě jednoho dělníka, mohl bys celkem vyprodukovat 1 ropu, 1 obilí, 2 dřeva a 2 dělníky.

28.4.2017 09:56:58

Zdenis - Sumarizace
sice to vůbec nechápu ale asi se o to ani snažit nebudu. Zkrátka CZ překlad je v tomto případě hodně kostrbatý. Samostatně mi to samozřejmě význam dává ale vůbec mi to nepasuje dle toho popisu budovy "mlýn", Neva, nechám si poradit a pokud je to dle EN FAQ správně, tak jak popisuješ, budeme to hrát takhle. Díky

28.4.2017 10:44:24

Dělník/surovina
Jen upřesnění, jak se tu psalo, že dělník není surovina. Na konci pravidel v sekci Důležitá pravidla : Dělníci: Dělníci nejsou surovina, ale jsou produkováni podobně jako suroviny v rámci akce Produkce na vesnicích. Při Produkci nejprve zaplaťte plnou cenu vyobrazenou v červených polích nad akcí Produkce. Vyprodukované dělníky odebírejte ze své hráčské desky (zleva). Můžete se rozhodnout dělníky neprodukovat (například proto, že vyprodukovaní dělníci zvyšují cenu další Produkce).

28.4.2017 11:22:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Použití mlýnu
Pravidlo použití mlýnu je v podstatě strašně jednoduchý. Mlýn ti přidává extra lokaci k produkci, přičemž mlýn samotný se při produkci počítá za jednoho dělníka.

Nejsou stanovena žádná další zvláštní pravidla, počet vyprodukovaných surovin se proto počítá úplně stejně, jako na ostatních produkčních polích (tj. podle počtu dělníků, přičemž mlýn se také počítá za jednoho dělníka).

28.4.2017 11:24:42

mlyn
Tady není úplně chyba překladu, protože i v anglických je v popisce mlýnu str. 18, že mlýn produkuje navíc jednu surovinu, jako kdyby na políčku byl dělník. Na str. 4 u popisky surovin je uvedeno, že dělník není surovina. U samotného popisu akce produkce (str. 13) je to popsáno lépe, že dělník produkuje jeden žeton podle toho na jakém teritoriu se nachází.

Ve zkratce tedy mlýn funguje jako nezávislý dělník, který se nezapočítává do limitu teritorií (2/3) akce produkce. Na to si aplikuj fungování dělníka při produkci a z toho ti vyplyne jaký žeton k mlýnu umístit. :)

28.4.2017 11:25:55

mlýn. ..
Cituji: pokud jsou na území s mlýnem dělníci, mohou také produkovat. Na žádném území nelze během jedné produkce produkovat dvakrát (nelze tedy na stejném území jednou produkovat za akci a jednou za mlýn) .Přijde mi tedy, že nelze z jednoho pole těžit jak za mlýn tak své dělníky. Nebo chybí v první větě slovo cizí dělníci, pak by to dávalo smysl.Jinak to moc nechápu. ..

28.4.2017 21:57:58

Hracik> Na mlýnu produkuješ za mlýn + svoje dělníky.

Nemůžeš ale produkovat na mlýnu dvakrát za jednu produkci. V případě, že bys na lokaci s mlýnem měl dva dělníky, tak nemůžeš v jedné produkci jednu lokaci aktivovat přes standardní produkci a vyprodukovat tam 3 suroviny a pak ji znovu aktivovat přes mlýn a vyprodukovat tam znovu ty samé tři suroviny.

To je celý smysl toho omezení. - Zdenis

mlyn
mlyn je panacik/worker, ktory sa nehybe a produkuje len vtedy, ked je uzemie tvoje a len to, co dane uzemie dokaze produkovat. To je vsetko. Nic viac, nic menej.

28.4.2017 23:08:12

Wuuduu
Proč si nepřečteš pravidla, než něco napíšeš. Však to je úplný nesmysl co jsi napsal. Prý nic víc nic míň. Hlavní výhoda mlýna je, že se nepočítá do limitu územní, na kterých jde díky akci Produkce produkovat!!!!! Tedy můžeš-li produkovat na dvou územích, vyprodukuješ na dvou územích, kde máš dělníky a navíc můžeš vyprodukovat na dalším území, kde máš mlýn a to pouze mlýnem.

29.4.2017 12:54:16 | Upraveno autorem (porovnej)

mlýn> Pokud jsou na území s mlýnem dělníci, mohou také produkovat s. 18. Funguje to tak jak jsi popsal, ale navíc produkují i dělníci kteří se nacházejí na políčku s mlýnem. - Elessar

mlyn> ved hej, v pravidlach je to jasne napisane
MILL: Whenever you take the Produce action, the territory with the Mill may count as an extra (bonus) territory for production. The Mill will produce 1 resource (as if it were a worker). If there are actual workers on the Mill territory, they may also produce resources. - Wuuduu

Vždyť je to tak jednoduché
Když si někdo pročítá tuhle diskuzi, tak musí být z použití mlýnu při produkci totálně jelen a přitom je to v pravidlech napsané docela srozumitelně. Když to zjednoduším, tak:

"Při produkci můžeš produkovat maximálně ze dvou území (po upgradu ze tří) ale pokud máš na nějakém dalším (třetím po upgradu čtvrtém) území mlýn a území s mlýnem kontroluješ, pak můžeš produkovat podle běžných pravidel i na tomto třetím (po upgradu čtvrtém) území a pro produkci mlýn v tomto případě funguje jako figurka jednoho dělníka."

29.4.2017 14:36:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Příklad
Axiom: Území s mlýnem se při akci Produkce nepočítá do úvodního limitu maximálně dvou různých území A ZÁROVEŇ budova mlýnu funguje při produkci jako dělník.

Příklad 1:
území A = 1 dělník bez mlýnu
území B = 2 dělníci bez mlýnu
území C = pouze mlýn
V tomto případě se vyprodukuje množství 4.

Příklad 2:
území A = 1 dělník bez mlýnu
území B = 2 dělníci s mlýnem
území C = 1 dělník
V tomto případě se vyprodukuje množství 5.

29.4.2017 15:21:33

Území s mlýnem musíš kontrolovat> V axiomu ti chybí podmínka, že území s mlýnem musíš kontrolovat. Což u příkladu 2 je jasné z toho, že tam máš navíc dělníka (protože nemůžeš mít na území dělníka v případě, že území kontroluje někdo jiný). U příkladu 1 to ale jasné není, protože by mohl území s tvým mlýnem kontrolovat soupeř a v tom případě nemůžeš ze svého mlýnu produkovat. - kren

Pouze mlýn > Tím "pouze mlýn" jsem měl na mysli právě to, že na území je pouze mlýn, žádná jiná jednotka. Každé upřesnění se však hodí, čili děkuji. - eMenthal

Oficiální FAQ
https://stonemaiergames.com/games/scythe/faq-scythe/
"OTÁZKA: Jak funguje mlýn?
ODPOVĚĎ: Je podobný vylepšení akce "Produkce", s dodatečným bonusem. Pokud vylepšíte akci "Produkce", vyprodukujete suroviny ve 3 různých oblastech, že? Mlýn dělá to samé: je třetí oblastí produkce (nebo čtvrtou, pokud jste už svou akci "Produkce" předtím vylepšili). Navíc, pokud si zvolíte oblast s mlýnem jako jednu ze tří oblastí, kde produkujete suroviny, samotný mlýn funguje, jako by byl jedním z dělníků.
Pokud se rozhodnete produkovat v oblasti s přítomností mlýna (dejme tomu třeba v horách) a máte v této oblasti 1 dělníka, mlýn vyprodukuje 1 kov, stejně jako váš dělník. Oblast s mlýnem byste si mohli zvolit dokonce i v případě, že by na ní nebyl žádný dělník, a i tehdy by mlýn vyprodukoval 1 kov (právě v tomto případě), jako by se jednalo o dělníka."

Stastlivec: Pro ty, co zvládají angličtinu: Podívejte se na video Rodneyho Smitha na YouTube. Jeho "Watch It Played" je oficiální, posvěcený a dost jasný - se speciálním důrazem na "nejasné" situace.

30.4.2017 09:07:28

Príklad z FAQ> https://stonemaiergames.com/games/scythe/faq-scythe/

Príklad: Máte základnú produkciu (dve územia) a postavený (neokupovaný) mlyn. Máte po jednom dělníkovi na horách, farme a tundre. A máte mlyn na osade. Ak zvolíte akci Produkce, tak si na produkciu môžete zvoliť dve územia, a to z území hory, farma, alebo tundra. Mlyn je na osade, takže osada bude tiež produkovať (ak budete chcieť). Mlyn samotný funguje pre účely produkcie ako jeden dělník, takže vyprodukuje jedného dělníka z osady. Ak by ste mali ďalšieho dělníka pri mlyne, tak ten tiež môže vyprodukovať (prítomnosť dělníka pri mlyne ale nie je podmienkou k tomu, aby mohol mlyn samostatne produkovať).

Odkaz na lepší popis na BGG:
https://boardgamegeek.com/thread/1624088/how-mill-building-works-definitive-guide - Aendil

Vybíráme z Bazaru

Hypergrid - nová
Hypergrid - nová
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas