Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Scythe, zápisek čtvrtý

Autor: tommyspeedman | 4 hodiny 30 minut | 22.10.2018 | 9

Hra: Scythe + Scythe: Invaze z dálek, Scythe: Titáni nebes

Hráči: tommyspeedman a 6 neregistrovaných

Nehrajte za Albion říkali.
Má strašně pomalý pohyb povídali...

A já na to:

"Airship ready"
 
Vzducholodě jsou zkrátka pecka. Přiznávám, že na začátek jsem se trochu obával, že toto rozšíření nepřinese moc nového. Opak je ale pravdou. Potenciál vzducholodí je ohromný a strategické možnosti, které tyto nabízejí hru posouvají opět na vyšší level. Ale pojďme na to pěkně popořádku.

Po několika odehraných partiích se nám podařilo sejít se v ultimátní kombinaci sedmi hráčů. Na stole uprostřed ležel velký hrací plán (čti: plán + rozšíření hrací desky) a dvě rozšíření - Invaze z dálek a Titáni nebes.
Na začátek jsme losovali frakce. Na mě zbyly zelené figurky Klanu Albion. Jedná se o frakci z rozšíření Invaze z dálek, které jsou spolu se Šógunátem Togava trochu atypické. Nezačínají na ostrově, ale na "hlavní pevnině". Ale naproti tomu nemají Mecha s "pohybem +1". Nicméně za tuto frakci jsem už jednou hrál takže mi bylo jasné, že musím dobře promýšlet své tahy a pečlivě plánovat kudy a kam se posunu. To, že bych při hře 7 hráčů dokázal ukořistit 3 karty setkání, mě na začátku hry ani ve snu nenapadlo. A to že se dostanu do Továrny jako první už vůbec ne. Leč vzducholoď je jednotka mocná. A v kombinaci s Klanem Albion ještě mocnější. Alespoň to tak na začátku vypadalo.

"Helium mix optimal"

Co se desky hráče týká, tam už to tak slavné nebylo. Vyšla na mě strojírenská deska hráče s nechutně drahým nasazením mechů (navíc bez mincí) a celkově s malými výnosy. Přijde mi, že v posledních hrách mi kombinace deska frakce / deska hráče k sobě nikdy moc nesedly. Takže i volba toho co a jak budu nasazovat nebyla jednoduchá. Rozhodl jsem se, že musím co nejdříve nasadit Mecha s dovedností "Svolání" a pak zkrátka uvidím. Stavba budov mě nechávala chladným. Pokukoval jsem po vylepšení a říkal si, že si musím co nejdříve vylepšit pohyb pro 3 jednotky. A jak už to tak bývá, na vylepšování nakonec vůbec nedošlo. Oproti tomu budovy rostly jako houby po dešti. Ale to už zase předbíhám.

"Setting new course"

Pro vzducholodě se do každé hry volí dvě shopnosti. V našem případě tomu nebylo jinak. Mírová schopnost bylo "Ženijní technika". Bojová schopnost "Odvedení pozornosti". Pro mě ale bylo důležité něco jiného. Spojit rychlý pohyb vzducholodě převážející dělníka se schopností "Svolávání" získanou pro hrdinu. Díky tomu jsem se mohl celkem rychle pohybovat po mapě a sbírat tak cenná setkání.
Úvod hry tak byl klasický. Rozhodl jsem se vyrazit pro žeton setkání umístěný na vesnici, 3 hexy vzdálený od základny. Místo, kam se vydám jen jenou a pak už nikdy více (myslel jsem si). Vyrazil jsem tedy se vzducholodí s dělníkem tímto směrem. V dalším kole jsem obchodoval abych co nejdříve získal prvního (a na dlooouhou dobu jediného) mecha. Tahle strategie střídání pohybu a obchodování mi po pár kolech skutečně vycházela. Bonusy díky setkání sice nebyly tak skvělé, ale lepší něco než nic. Zaměřil jsem svoji pozornost na další žeton setkání zhruba na půl cesty mezi mými jednotkami a jednotkami Polanské republiky. Bílý hráč vytušil mé úmysly a vydal se stejným směrem. Mě však v tu chvíli došlo, že podobně rychle bych se mohl dostat do Továrny. Rusvětský svaz měl starosti jinde takže z tohoto směru nebezpečí nehrozilo. Risknul jsem to a podařilo se. Po pár tazích jsem měl hrdinu v Továrně a vybíral kartu. Nabídka karet byla v sedmi hráčích bohatá a volba byla hodně těžká. Nakonec jsem se rozhodl pro kartu umožňující stavbu budovy nebo mecha výměnou za dvě libovolné suroviny. Díky této kartě s "rychlejším pohybem" kombinovaným se vzducholodí byl posun jednotkami po mapě celkem brnkačka. Dokonce se mi i podařilo těsně před nosem bílého hráče uzmout další kartu setkání.

"Maneuver props engaged"

Peníze mi však rychle docházely. Výnosy z hráčské desky byly mizivé a tak jsem vsadil na kartu Továrny. Díky obchodování jsem suroviny pro stavbu budov a mechů získával rychle. A díky kartě Továrny jsem nakoupené suroviny měnil na budovy rychlostí přímo ohromující. Až peníze najednou došly. To byl trochu nepříjemný stav. Byla zhruba polovina hry a já neměl až tak špatně nakročeno. Na druhou stranu jsem doposud neumístil jedinou hvězdu. Naproti tomu Rusvětský svaz už měl hvězdy tři. Ostatní také něco.

"Closing on target"

S hrdinou se mi podařilo získat volný žeton setkání na druhém konci mapy. Opět za pomoci vzducholodi převážející dělníka + Svolání. Vzducholoď měla v mém případě i sekundární využití. Díky mírové kartě jsem po cestě stavěl své poměrně levné budovy. Snažil jsem se je umisťovat poblíž jezer protože na tato se vztahoval stavební bonus. Problém byl v tom, že nic z toho mi nepřinášelo tolik potřebné peníze teď, když jsem je potřeboval. A tohle mi asi ve finále zlomilo vaz.
Karta továrny mi dopomohla k získání hvězdy za budovy. A v hektickém finále jsem pak přidal i hvězdu za mechy. Během hry se mi podařilo splnit úkol a vyhrát jednu bitvu. Málem bych i získal hvězdu za nasazené dělníky. Mimochodem k jejichž nasazení jsem se dostal až těsně před koncem hry což byla asi taky strategicky promarněná šance.

"We're losing altitude!"

Jenže hru vyhrávají peníze. A můj účet zel prázdnotou. Ostatní hráči na tom byli o poznání lépe a nejlépe Rusvět. Byť hru ukončil jiný hráč tak červený hráč měl peněz nejvíce a o minci nakonec zvítězil před v pořadí druhým hráčem. Ostatní hráči - s odstupem - byli víceméně vyrovnaní. No a já s klanem Albion zůstal na krásném sedmém místě.

Každopádně platí, že pokud si hru užíváte tak jako já tak vlastně ani nezáleží na výsledném umístění. Radost ze samotného hraní téhle deskové pecky je k nezaplacení.
A teď mě omluvte. Má vzducholoď čeká...

Odehráno v: Chrudim (Okres: Chrudim)

Komentáře

hrajete to spravne
Ahoj, z tveho psani mam trochu pocit, jestli nahodou nevozite hrdinu a mechy vzducholodema, coz dle pravidel neumeji. mozna se pletu, kazdopadne hezke cteni, diky.

10.12.2018 17:17:00

Re: hrajete to spravne
Díky za reakci oneheart. Hrdinu ani mechy vzducholodí samozřejmě nevozíme. Vzducholoď převážela vždy jen dělníky. V případě frakce Albion jsem jen využil tento postup:
1) vzducholodí dopravit dělníka na vzdálené místo na mapě a tam ho vyložit
2) využít s hrdinou/mechem schopnost Svolávání (hrdina/mech se přesune na libovolné políčko obsazené dělníkem)
3) profit ;-)

10.12.2018 19:16:38

Vybíráme z Bazaru

Strašidelný hrad
Strašidelný hrad
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas