Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

V 6 hráčích poprvé?

Jaké je to v 6 lidech? (Samozřejmě s rozšířením Invaze z dálky)

Všichni to budeme hrát poprvé a mám strach, že nas to odradí tím, že budou trvat tahy dlouho

19.10.2021 09:29:20

Bude to náročné. A dlhé. Národy z Invaze z dálek sa neodporúča hrať pre nových hráčov. Ale či to spraví nejaký rozdiel, ked sú všetci nováčikovia. Skôr si dajte prvú hru bez veľkého rozmýšľania nad ťahmi na osahanie hry a potom ani nemeňte dosky frakcií a dajte si poriadnu hru

Inak záleží, aká ste skupina… niekoho to chytí, niekoho nie. Ako vždy a všade

19.10.2021 09:50:23

O víkendu jsme hráli v 5, pouze frakce základu. Dva lidé hráli poprvé, jeden podruhé. Vím, že to není úplně to, co chceš vědět, ale aspoň přispěji svou troškou. Nejvíce zdlouhavé je vysvětlení pravidel hry. Možná by to chtělo, aby se všichni předem připravili a společně si to jenom zopakujete. Samotné tahy šly poměrně rychle, nepřišlo mi, že by hra zbytečně stála. Jak psal Curuj, hlavní je, aby první hry nebrali hráči moc vážně a plánovali maximálně 2-3 kola dopředu. Výhodou více hráčů je, že každý má poměrně dost času na rozmyšlení dalšího tahu, neboť situace na hracím plánu často, hlavně zpočátku, neovlivňuje volbu prováděné akce. Všichni si hrají na svém "písečku". Takže není problém odehrát svůj tah za minutu. K urychlení některých tahů v případě, kdy hráč měl problém s vyhodnocením spodní akce, jsme postupovali tak, že všichni čekají, dokud není vyhodnocena horní akce. Poté, pokud to vypadá na dlouho se spodní akcí (například výběr, kterou akci si hráč vylepší), hraje další hráč. Jediné, kde je to trošku problém je verbování, ale vliv na hru je minimální, zvláště u začátečníků. Přínos pro plynulost hry byl neocenitelný. Frakci z rozšíření bych svěřil někomu, kdo je ochoten se kouknout na jejich specifika předem, jelikož nejsou tak přímočaré, jako frakce ze základu.

19.10.2021 10:53:03

Je hrozně subjektivní,co je pro koho dlouhé. Pro mě není 4-5 hodinový Eclipse nijak dlouhý, někomu přijde hodinu a půl dlouhá hra jako dlouhá :) ve čtyřech běžně hrajeme Scythe tak 1:45h. První hra je samozřejmě vždycky výrazně delší, pokud tam není někdo, kdo to umí a musí se koukat do pravidel. Potom si myslím, že to může klidně být ke 4 hodinám. Jinak, až si to osaháte, to bude kolem 3. Za mě to každopádně za to stojí :)

19.10.2021 10:55:23

Přesně toto dilema jsem před první hrou měl. Dáme to hned v šesti? Nebo se to nejdříve naučím já se ženou a pak pozvem ostaní? Nakonec jsme to dali v šesti a hráči, kteří nejsou tak zdatní si z toho odnesli strašnej zážitek, že už to nikdy nechtějí hrát a podobně. V šesti je to dosti dlouhé a natož napoprvé. Bylo z toho takové tříhodinové trápení, které jsme ani nedohráli. 

Jiná situace bude asi v herně, kde hráče na něco takového můžeš připravit, že to bude delší a bude se hodně dohledávat atd…. viz co píše Infidus. 

Ale u nás doma a s někteými hráči, kteří toho moc nepohráli to bylo tristní a znovu bych to neudělal.

19.10.2021 21:47:13 | Upraveno autorem (porovnej)

V 6-ti je hra podle našich zkušeností akčnější. Na mapě je méně místa a boje jsou častější. I nováček dokáže za pár kol pochopit jak se to hraje. Nicméně musím uznat, že pokud je ve skupině několik nováčků a nějaký hráč s efektem “analýza-paralýza” může se hra natáhnout od 2 do 4 hodin 

20.10.2021 10:47:16

Stručne , ne. v 6 je to je pro ty co už to maji nahrané a i tam se to muze protahnout. 

20.10.2021 23:38:36

@ingberka Tak hrát takovou hru v 6 hráčích, když to ještě nikdo nehrál a s hráči co nemají moc zkušeností je teda masochismus nejhrubšího zrna. To by muselo znechutit každého, a to mám tu hru rád.

21.10.2021 00:16:02

@kren No, tenkrat jsme se docela spalili. Pročetl jsem pravidla a nezdálo se mi to tak hrozný. Bohužel to ale nešlo. V praxi jsme zjistili, jak moc komplexni hra je. Masochizmus sedi. V 6ti napoprve ne.

21.10.2021 09:36:58

Vybíráme z Bazaru

Prodám hru Monumental v CZ (veškeré karty obalené)
Prodám hru Monumental v CZ (veškeré karty obalené)
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas