Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

som
som - avatar

Jaké rozšíření k základu?

Ahoj,

chci se zeptat zkušených: existuje nějaké rozšíření, které je dobré/nutné vzít se základem, nebo stačí jen ten základ a postupně dokupovat? Případně v jakém pořadí doporučujete brát rozšíření?
20.6.2019 13:10:48

rozšíření
Ani jedno z rozšíření podle mě není must have, protože hra v základu se dá hrát naprosto v pohodě, ale začal bych Invazí z dálek, protože tam dostaneš ty dvě zbývající frakce a budeš tak mít hru "kompletní". Vzducholodě přidávají alternativní podmínky konce hry, takže se může dost změnit strategie, což se bude hodit, až to budete mít dost nahrané. Fenrise zatím nemohu hodnotit.

20.6.2019 13:25:33

to je sporné

Fenris zatím hodnotit nelze, ale mezi invazí a vzducholoděma to vůbec není lehké. Musíš se rozhodnout co od toho očekáváš, invaze z dálek přidá dvě frakce, máš větší výběr za koho hrát a každá z těchto frakcí má nějaké nové mechaniky (nic zásadního), hra jako taková se nezmění. Vzducholodě přidávají úplně nový prvek a také možnost alternativních konců. Také se na začátku volí jaké vlastnosti (či výhody) budou vzducholodě pro danou hru mít. Já mám oboje a z mého pohledu (kdybych si měl vybrat pouze 1) jsou vzducholodě o malilililnko lepší.

20.6.2019 13:54:31

vzducholode

mame taktiež oba rozšírenia ale určite sú lepšie vzducholode

invázia dava 2 nove národy, ale hráš s ňou rovnako ako bez nej

kdežto vzducholode menia celkove podmienky a vylepšujú možnosti každej frakcie

20.6.2019 14:18:46

Vzducholode
Vzducholode jsou urcite hractejsi rozsireni.

20.6.2019 14:45:53

Nové setkání
A jak hodnotíte Nové setkání?

20.6.2019 17:11:06

nové setkáni
k hraní ti to netreba, nič ti to nedá,...
ale ak si fajnšmekr a chceš mat komplet hru, tak dokúpiť, plus legendary box mince a modulárny plat, proste všetko,...

ale ako vravím netreba ti to

20.6.2019 17:16:24

Invaze

Pozor, ne jenom 2 nove frakce, ale klicove jsou tady i dve nove hracske desky, coz zasadne zvysuje variabilitu. Prvne bych sel do invaze.

21.6.2019 13:49:53

rozšíření
Já měl nejdříve Invazi, a pak jsem velmi váhal zda do vzducholodí vůbec jít. Naštěstí jsem šel a byl jsem velmi překvapen a bez vzducholodí ani ránu.

Za mne:
1/ vzducholodě
2/ invaze
3/ setkání (sám je nemám a ani neplánuji)
4/ feneris - mohu zhodnotit jediné, že si ho na 100% pořídím :)

21.6.2019 16:39:38

ad Lucas - názor na nové karty setkání.
No s tím vyjádřením, že nové karty setkání nejsou potřeba, že to člověku nic nedá, bych byl opatrný.
1) Za prvé jsou tam nějaké nové herní mechanismy
2) a za druhé jsou tam tématická setkání ohledně vzducholodí a Fenrise,
3) za třetí jsou to graficky velice povedené ilustrace, které by ve hře neměly chybět.

21.6.2019 16:50:37 | Upraveno autorem (porovnej)

setkani
no ono ja som čakal že to sú len ďaľšie kartičky setkani, ak to niečo dava ešte tak to by potom bolo super,
musel by som to vidieť aby som vedel či sa to oplatí, kedže v podstate nevieme čo tam bude

21.6.2019 17:17:24

Scythe
Ono je to především o penězích a o sběratelském komplexu :-) Pokud někoho tato hra baví a rád se k ní pravidelně vrací s partou hráčů, pak není od věci pořídit si průběžně vše.

Pokud někoho hra zaujala a chtěl by mít max 1 expanzi, pak bych bral jedině vzducholodě, pokud vůbec něco. Invaze jen přidává další národ. Fenris je zcela o něčem jiném...z hry se stane kampaňová hra ve stylu legacy.

Jsou lidé, kteří musí mít nutně vše včetně promo karet setkání a bez nich ani ránu...za mě je to jen lákadlo ve stylu Kickstarter projektů, ale jak je již psáno...je to o penězích

21.6.2019 17:26:46

Scythe
Ja teda nie som kompletista ani zberatel, ale jedine tri hry ku ktorym mam vsetko a chcem mat vsetko je great western trail (expanzia,mini expanzia poker table) , this war of mine a SCYTHE. Pri scythe je to plne variability, nerepetivnosti a krasneho artworku. Nieco nadherne. Vzducholode naburavaju stereotyp co sa tyka prekracovania riek (ak mas vylosovane spravne dieliky) alternativne konce su z casu na cas super zmena, invaze je lepsi bonus a nove karty stretnuti hru obratia uplne na ruby! Fenris tak to sa neskutocne tesim na kampan a moduly do hry nehovoriac o ..... :)))) . A este nemozno opomenut modularnu mapu, ktora opat prida neskutocnu variabilitu a zruti zauzivane startovne pozicie a naucene tahy zo startu hry. Za posledne 2 tyzdne som uz prescythovany (tych 15hier sme urcite dali). Frajerke to zacalo ist, uz sa neboji na mna utocit a zacala vyhravat tak 50 na 50, co ma zacalo strasne bavit :) . Promo karty, real surovinky a mince su pekne ozivenie ktore sprijemnuje u nas najviac hranu hru.

21.6.2019 17:51:31 | Upraveno autorem (porovnej)

@Korenar
"Fenris je zcela o něčem jiném...z hry se stane kampaňová hra ve stylu legacy."
V tomhle taky nemáš až tak docela pravdu. Jistě, Fenris se napoprvé (a kdo chce i víckrát) hraje jako legacy, ale pak se dají jednotlivé části Fenrise hrát jako samostatná rozšíření běžné hry s novými herními mechanismy. Fenris není jen kampaň.

22.6.2019 08:29:23

Nazor
Kratší verze: Rozšíření nejsou potřeba, než se ohraje to co máš.

Delší verze:
1) Invaze z dálek - není proč nebrat. Tak nějak mi přijde, že to kompletuje základní hru.
2) Titáni nebes - ač jsem byl původně nadšen, tak s tím nehrajeme. Vzducholodě trochu rozbíjí hru a v podstatě jen přináší nějaká pravidla navíc. Alternativní konce jsem chtěl hlavně, když si lidé dřív ještě stěžovali, že Scythe končí nějak rychle (po 6. hvězdičce), ale nabízené konce jsou velmi malou změnou (mrkni někde na internetnetu nebo u známých jaké jsou a zkus to s nimi možná i bez koupě rozšíření)
3) Fenris - kampaň je fajn (už jsme rozbalili všechny krabičky, ale ještě nedohráli), ale ne všechno mi přijde použitelné v běžných hrách. Všiml jsem si ale, že ač se kampaň hraje skrz "příběh", tak spíš pokud máme Scythe na stole, tak chceme hrát, než abychom četli pár odstavců o tom, proč je ta mapa taková a mapová... možná by bylo fajn, kdyby to někdo namluvil a udělal z toho appku na mobil a hráči to mohli poslouchat při chystání hry..
4) Extra kratičky setkání - jsou velmi zvláštní a dost mění hru. Zatím jsem ale jen projel text několika z nich a nehrál s nimi. Četl jsem pár recenzí a názory jsou dost rozporuplné.
5) Legendary box - já si udělal vlastní insert a vyjma půlky Fenrise mám vše v původní krabici
6) Rozšíření mapy - sehnat dost velký stůl je problém, ale se vzducholoďmi a 4+ hráči je to fajn
7) Neoprenová mapa, suroviny, mince - nemám zkušenost
8) Modulární mapa - nemám zkušenost, ale ani neplánuji. Scythe není jediná hra, kterou hrajeme a vypadá to, že tím může mizet balanc (který stejně nebyl nikdy ideální a některá rozšíření ho ještě víc rozbila) a taky se mi nelíbí jak plocha vypadá, když ve hře méně hráčů.

Kdyby se moje Scythe z nějakých důvodů "zmizelo", tak si asi znovu pořídím jen základ a Invazi s dálek.

Upřímně - když tehdy Scythe byl na kickstarteru, tak jsem to zvažoval a trošku lituji, že jsem nezainvestoval. Avšak nelíbí se mi, jaká se z toho stala dojička na penínze. Docela se dá říct, že mě to vyléčilo z "kompletování všeho".

27.7.2019 10:08:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds - Ironskull's Boyz
Warhammer Underworlds - Ironskull's Boyz
Akt. cena: 460 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas