Scout - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 9 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: 4 Kavky
Oink Games
Autoři: Kei Kajino
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Pravidla

Pochopím hru z anglických pravidel (já neangličtinář) nebo si mám koupit s pravidly od 4kavky? Děkuji.

9.9.2022 13:54:32

Pochopit se dá i z eng. pravidel, ale osobně bych počkal na krabičku od 4kavek. Už jen proto, že tím podpořím malé vydavatelství.

9.9.2022 14:47:01

@XoreX  díky - ta podpora malýho vydavatele nás dojala. My navíc he kře přidáváme kromě CZ návodu dva speciální žetony navíc (jsou z 3D tisku z Myšího doupěte a označují se jimi buď vlastníci aktivní sady karet vyložených na stole nebo číslo na kartě, které se nepřebíjí (to je jen v případě, že na stole zůstane jediná karta, kterou je třeba přebít) + přidáváme křížovou gumičku, která hru drží zavřenou v batohu a tak. No a dá se u nás koupit taky insert na míru z Myšího doupěte. Mámetaky CZ videonávod. Prostě se snažíme, aby dávalo smysl si to u nás pořídit a lidi měli vše, co ke hře potřebují. K předobejdnávkám ten insert dokonce dáváme zdarma, ale zítra naskladníme a už bude za kilčo necelý:)

28.9.2022 13:44:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad ty žetony: vlastník aktivní sady není ten, před kým karty leží?

Ten druhý žeton nechápu už vůbec. Co se nepřebíjí? Aktivní sadu můžu přebít vždy a je jedno, jak velká je…

28.9.2022 20:58:44

Každá karta má 2 čísla, tak když člověk sedí naproti, aby si nepletl, které číslo je “aktivní” - problém jen pro jednu kartu, větší sady se řeší zákrytem.

28.9.2022 22:46:53

@Varouch když máš třeba málo místa na stole nebo jednoduše malý stůl, tak leží aktivní sada uprostřed stolu, proto je fajn označit žetonem majitele aktivní sady. Co se druhého žetonu týče, když na stole zůstane z aktivní sady jen jedna karta, tím žetonem se zakryje ta druhá hodnota karty která se v té aktivní sadě nepoužívala… Příklad: aktivní sada je tvořena ze třech 2, postupně ji hráči rozebrali na jednu jedinou dvojku - na druhé straně této poslední karty je třeba hodnota 5, vezmu žeton a tuto hodnotu (5) žetonem zakryju aby všichni hráči věděli, že se má přebíjet 2. :-) Mě to smysl dává a díky 4 Kavkám za tyto žetony. Neříkám, že by to bez nich nešlo, ale s nimi je to přehlednější.

28.9.2022 23:08:03

@Varouch Ad 2 žetony ke hře navíc - slona si před sebe položí hráč, jehož aktivní sada leží na stole, pokud vyloží velkou silnou sadu, může chvíli trvat, než ji hráči rozeberou nebo přebijí a nám se stávalo, že jsme zapomněli, kdo ji vyložil. Tak proto ten slon. Kulatý žeton se šapitó se hodí, když je rozebíraná aktivní sada na stole a třeba z postupky 1234 zůstane jen jednička. Další hráč ji musí buť přebít nebo si kartu vzít, pokud ji chce přebíjet, stává se u hry, že jak je karta oboustranná a leží tam jen jedna, zapomenou hráči, které ze dvou rozdílných rohových čísel mají přebíjet. Tak proto se kulatým žetonem překrejvá to číslo, které se přebíjet nemá. žeton se na to číslo položí hned, jakmile někdo bere tu předposlední kartu a je ještě jasné, z jaké sady poslední karta zbude. 

Ale koukáme, že už to tu lidi hezky vysvětlili za nás:) My to navíc ukazujeme jasně ve videonávodu. Někdo ty dva žetny nepotřebuje, jiní jsou za ně rádi a šiknou se jim stejně jako při hraní nám. Nic navíc se za ně neplatí. Hra Cirkus u nás stojí stejně jako ostatní Oinkovky, i když jsou u ní 2 žetony navíc. 

2.10.2022 10:19:10 | Upraveno autorem (porovnej)

Najde sa niekto kto sem da ceske pravidla? dakujem.

3.10.2022 17:58:37

@hromotlk  My doufáme, že ta naše česká pravidla se tu v nějaké ofocené verzi neobjeví. Protože to by bylo porušování našich autorských práv. A museli bychom to řešit s adminy ZH. My je určitě sdílet taky nebudeme. Jsou k dispoizici u nás pro každýho, kdo si hru koupí v našem e-shopu. Kdybychom je nabídli ke stažení, všichni by si hru mohli koupit od těch, kteří pro ni neudělali nic, jen srazili cenu. My se kolem Oink Games her, o které tu nikdo nikdy pořádně nepečoval, snažíme dělat hodně práce. České návody, české videonávody, hodně her skladem, informace kolem nich, inserty k nim, speciální žetony navíc. Hromady Oinkovek posíláme influencerům, youtuberům, deskoherním klubům a na testy a recenze, aby se o nich vědělo. CZ návod je ovšem naše hlavní konkurenční výhoda. Opravdu nevíme, proč bychom se jí měli vzdát. A pokud chcete více Oinkovek v češtině a časem i v plné lokalizaci (plánujeme v současnosti s Oink Games 3 plné lokalizace), věříme, že nás podpoříte. 

5.10.2022 07:59:14 | Upraveno autorem (porovnej)

@4 Kavky  samozrejme vam rozumiem. vasu pracu respektujem a dufam ze budete dalej prinasat skvele hry. nemyslel som konkretne vase pravidla. pravidla sa daju dohladat v anglictine, pripadne v inych jazykoch. nakolko ja sam niesom v anglictine moc zdatny, skusil som, ci niekto nema ceske pravidla. nakoniec som to celkom pochopil z vaseho videonavodu, za ktory vam tymto dakujem. mnoho zdaru v dalsej praci!

5.10.2022 15:43:25

@hromotlk Jasné:) Tak jsme rádi, že posloužil náš videonávod. 

6.10.2022 05:46:35

Přiznám se, že jsem se tu také poohlížel po českých pravidlech ke stažení. Dělám to tak pokaždé, než si koupím novou hru (a že jich už je), abych věděl, jestli nekupuji zajíce v pytli. Gameplay videa každému nesedí, na některá se nedá ani koukat, pro rychlou představu ok, ale pravidla jsou pravidla. Přece jen deskovky/karetky jsou čím dál nákladnější záležitost a mrknout se předem důkladně, co kupuji, je pro mě základ.

Po scoutovi jsem pokukoval, ale absence pravidel k nahlédnutí mi bránila ho koupit. Nechápal jsem, proč zrovna k téhle hře návod není k dispozici, něž jsem tuhle hru v myším doupěti bokem přihodil k objednávce jiné hry. Až potom jsem to pochopil, došla mi totiž zafoliovaná německá verze scouta s gumičkou připevněnými českými pravidly od 4Kavek a oněmi dvěma “extra” žeton. Jedná se tedy, předpokládám" o oficiální “českou” distribuci této hry.

Neboli jediný přínos Kavek k české lokalizaci této hry je právě ten český návod, kdyby ten daly ke stažení, vlastně nebude důvod u nich tu hru kupovat, stačilo by si vytisknout česká pravidla a německou hru si koupit v německém eshopu. Jasně, žetony ok, ale po pravdě, ke hře nejsou vůbec potřeba.

Trochu se mi tento přístup nelíbí, pokud se prodává hra jako lokalizovaná do češtiny, tak by měla být česky komplet celéá, tedy i krabice. Nebo na férovku napsat “dovezená německá verze s přibalenými českými pravidly”. Teď mám ve sbírce německou krabici, kterou bych si jinak (z čistě pocitových důvodů) určitě nepořídil.

Pro upřesnění, němčina ani angličtina mi nevadí, používám je v práci denně, mám i dost anglických her, ale pouze ty, které nevyšly v češtině, české verze jsou pro mě na prvním místě, jinou než českou nebo anglickou krabici bych si nekoupil. Český návod k hraní nepotřebuji, akorát vědět, že je hra “v původním znění s titulky”, díval bych se po originálu jinde, “česká verze” měla být pro mě bonus .

Ale pokud jde o pravidla, tak dle mého soudu by opravdu měla být k dispozici ke stažení stejně, jako to dělají jiná vydavatelství. Pokud jediným reálným přínosem vydavatele k vyrobení a vydání hry je pouze překlad pár stránek textu, přijde mi to opravdu málo.

Ještě ke hře samé, hra je jinak samozřejmě jazykově úplně nezávislá, malé krabička nacpaná obsahem, vypadá moc hezky, kvalitně, na první pohled hratelnost a zábava také fajn (samozřejmě v intencích party hry), takže ji klidně doporučím dál. Ve hře problém opravdu není… ;)

30.3.2023 16:44:06

@Sluny Jen bych doplnil, že přímo na webu 4 Kavky je u hry Scout uvedeno “my ji sem dovážíme v tzv. pololokalizaci, což znamená, že k jazykově nezávislé hře (na komponentech není nic napsáno) přikládáme tištěný český návod (drží ho prďácká křížová gumička, kterou od nás dostanete jako dárek)”. Což mi osobně přijde fér. 

---
Time Slug Studio

30.3.2023 17:05:36

@Sluny přijde mi to jako spíš drobná chyba na straně prodejce, že o tomhle faktu neinformuje. jinak je to prostě legitimní (polo)lokalizační strategie. To už by člověk mohl být i naštvanej na další vydavatelství, když jen přelepěj samolepkou krabici a přibalej pravidla. hádám, že ne všechno se vyplatí lokalizovat “naplno”. o to víc, když je hra jazykově nezávislá. takhle se na českej trh dostane alespoň ve větším množství a pro řadu lidí to bude přístupnější. to, že někdo nezveřejní v tomhle případě pravidla, mi nepřijde nic překvapivýho. 

30.3.2023 18:09:54

@Slouha V pohodě, není důvod rozpoutávat nějakou flamewar, jenom mi přišla reakce od Kavek na dotaz ohledně pravidel zbytečně defenzivní a opravdu nevidím důvod je nedat k dispozici, toť vše…

31.3.2023 08:28:32

@Sluny já se zas určitě nechci nikoho zastávat. a souhlasím, že mi osobně taky to jejich stanovisko přijde trochu zvláštní - uvažovat o těch pravidlech v tomhle případě jako o “konkurenční výhodě” a tak. v čemž ale máš odpověď na to, proč je nedat k dispozici. 

31.3.2023 10:30:12

Vybíráme z Bazaru

Scythe modulární herní plán
Scythe modulární herní plán
Akt. cena: 520 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas