Sagrada - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Adrian Adamescu
Daryl Andrews
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Které rozšíření?

Ahoj,

Jsme občasní, ale dlouhodobí hráči Sagrady. Ráda bych pořídila rozšíření, ale vzhledem k naši nízké frekvenci hraní mi přijde zbytečné kupovat všechny. 

Které rozšíření je podle vás lepší a proč? Případně které byste doporučili k základu?  

Díky 

18.4.2022 00:18:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Zajímalo by mě totéž. Rozšíření zatím nevlastním, ale udělal jsem aspoň nějaký research recezní, boardgamegeek.com a přečetl si pravidla, takže mám hrubou představu:

Rozšíření pro 5. a 6. hráče: Kromě komponent pro dva další hráče (desky, kostky, žetony) přidává nové okenní vzory, karty nářadí, nové osobní úkoly a variantu se soukromými kostkami. Nové osobní úkoly vypadají zajímavě, bodují určité pozice v okně místo jedné barvy. Varianta se soukromými kostkami omezuje náhodu a ve větším počtu hráčů pravděpodobně i urychlí hru.

Passio: Přidává unikátní schopnosti (modul Inspirace), nové kříšťálové kostky s žolíkovou barvou spolu s osobními úkoly zahrnujícími křišťálové kostky (modul Křišťálové sklo) a nové karty společných úkolů, částečně nekompatibilní se základní hrou (modul Symetrie).

Nativitas: Nové karty učedníků, kteří umožňují další manipulaci s kostkami (podobně jako nástroje). Získávají se zakrýváním určitých polí v nových kartách okenních vzorů (modul Učedníci). Dále pak nové, náročné karty společných úkolů (modul V potu tváře). A nakonec nové oranžové kostky, které dávají vytváří další podmínky pro umisťování kostek a přináší body, pokud se je podaří splnit, případně postih, pokud se to nepovede (modul Veledílo).

 

Přijde mi, že každé rozšíření má něco do sebe. Rozšíření pro 5. a 6. hráče přidává nové varianty do základu, ale hru výrazně nezesložiťuje (tj. více toho samého). Naopak, Passio i Nativitas přidávají úplně nové herní prvky a hru tak více komplikují. Z těchto dvou mi přijde o něco zajímavější Nativitas, hlavně kvůli kartám učedníků, naopak mě nelákají unikátní schopnosti v Passio. Ale to už je hodně subjektivní názor, navíc ani nepodpořený reálným hraním.

24.7.2022 10:25:41

@Zuuuzan: Vzhľadom na to, čo píšete, by som na Vašom mieste kúpil to prvé rozšírenie (pre 5 - 6 hráčov). A možno si potom Sagradu zahráte častejšie. 

24.7.2022 11:36:59

Ahoj chci se zeptat, je Sagrada vhodná hra pro 2 hráče? Zároveň jaké máte zkušenosti s rozšířením? Které se opravdu vyplatí?

9.11.2022 10:11:02

My to hráli ve dvou docela často, a není to špatné, to určitě ne, ale je to takové hodně počítací a docela o náhodě, jaké kostky se vytáhnou, protože se sice upravit dají, ale ne často. (možná by se náhoda snížila přesným odpočítáním kostek, aby jich bylo přesně 50)
 

Ve víc lidech je to takové víc “nasírací” (nevím jak jinak to napsat), protože jak je víc kostek, je větší pravděpodobnost, že vám padne ta kterou chcete nebo potřebujete, ale taky větší pravděpodobnost, že vám ji někdo sebere. A taky se rychleji zdražují karty nástrojů, protože je víc lidí, co je využijí. Ale zase je to větší zábava. To určitě (o což jde v první řadě)

 

Jinak my máme to rozšíření pro víc hráčů (ale to hlavně, abychom to mohli hrát v 5 - bo tohle je jediná hra kromě kartografů, kterou je s náma moje mamka ochotná hrát a baví ji) a passio, kde je docela zajímavý ten prvek křišťálového skla, kdy se místo jednoho nářadí vybere žolíková kostka o náhodně hodnotě a komu se hodí dřív, ten si ji vezme první (a dá se nová) a když se nehodí nikomu. (Ta tam pak tvrdne do konce hry a nikdo s tím nic neudělá, protože můžete mít jenom jednu a nechcete si ji vyplýtvat nějakou nepotřebnou a otevřít tím prostor protihráčům, kterým by mohla přijít nějaká potřebná)

 

Life zatím nemám, tak nemůžu poreferovat, ale plánujeme ho pořídit

Pokud se ti hraje častěji, tak se to docela ohraje a určitě bych si nějaké rožšíření pořídil a je docela jedno které, ale určitě jedno z těch menších, které přidají víc variability na rozdíl od toho 5-6exp.

 

PS: Už k tomu mělo (nebo v nejbližší době má) vyjít poslední malé rozšíření Glory (zase něco úplně jiného, nové úkoly, nové kostky)

9.11.2022 10:58:11

Vybíráme z Bazaru

Městečka na dlani (vč. obalů a látkového pytlíku)
Městečka na dlani (vč. obalů a látkového pytlíku)
Akt. cena: 690 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas