Runewars - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská, válečná
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: Fantasy Flight Games
Autoři: Corey Konieczka
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Epická varianta

Autor: Kolouch | 7 hodin 45 minut | 8.10.2011 | 2

Hra: Runewars

Hráči: Kolouch, NogardCZ, Vlad a 1 neregistrovaný

Mé první epické RuneWars se začaly domlouvat z popudu Vládi, který sehnal další 2 ochotníky - oba to hráli podruhé, takže jsme jim dali logickou přezdívku "kanonenfutter" a s nadšením jsme si plánovali, jak si jejich území rozdělíme. S tímto záměrem jsme taky v sobotu odpoledne začali. Rozlosování proběhlo takto:

Vláďa: elfové
Saša: nemrtví
Ondra: lidé
Kolouch: démoni

Sestavili jsme mapu a jen s úžasem koukali na ten patvar, který jsme vyrobili - dlouhá nudle, na kterou v podstatě nešlo dát startovní hexy, protože vzdálenost mezi dvěma hráči by byla 2 hexy. Tak jsme trochu přesouvali a vyšla z toho jakási "osmička" - plán byl v půlce široký jen 4 hexy a to ještě oba krajní byly zablokovány horami. Na každé půlce plánu seděl jeden zlý a jeden kladný národ a tak vypadalo rozložení budoucích bojů jasně dáno.

Ovšem ne tak v naší super-opatrné hře - první 4 roky se opravdu nic nedělo a to přesto, že to byly z hlediska událostí velmi štědré roky. Hned první jaro přišli noví rekruti, pak "Bountiful harvest" atd., takže na konci čtvrtého roku vlastnil každý hráč přesně čtvrtinu mapy, na svých územích měl téměř všechny vojáky, od nejbližšího souseda jej dělil pás (dvojitý) svých a jeho pevností a každý měl 2 runy. Prostě jen vystartovat na nepřítele....

Vsuvka: hned první trofej mého hrdiny byla runa, k tomu jsem měl kartu taktiky, která mi dávala runu a věděl jsem, že mohu kdykoli splnit tajný úkol (držet 7 území mimo své domovské hexy). Navíc jsem věděl, že ještě minimálně jedna runa mi přijde z karet ročních období. Což vycházelo na 6 run a vzhledem k rozložení sil jsem si prostě řekl, že nebudu nikoho napadat a počkám - něměl jsem prostě potřebu bojovat... Takže jsem všechno své úsilí napřek k tomu, abych Vláďu, který se mnou byl v jedné půlce naší mapy, nasměroval jinam.

Pátý a šestý rok byl zajímavější, protože došlo k první bitvě a mé dilema vyřešil Saša s Vláďou, kteří se začali přetahovat o jedno území. Bohužel i Ondra si řekl, že hraje ne pro vítězství, ale pro pocit ze souboje a vyrazil na mě - obětoval jsem město a s pomocí taktiky celou svou armádou couvnul - a protože Ondra najel na hex s velkou přesilou, musel 6 jednotek vrátit a "routnout" - takže mu na jednom hexu stála jedna hrdá jednotka lidí a 6 routnutých, méně hrdých jednotek. Pochopitelně o ně přišel a ještě navíc jsem to nebyl já, kdo mu je zničil :-) A bylo po starostech, protože Ondra obrátil svou pozornost jinam...

Sedmý rok došlo k zásadnímu průlomu - přišly na plán 3 nové runy a jaro bylo ve znamení dlouhé zimy. Navíc jsme si mysleli, že dlouhé zimy jsou ve hře 2, takže hned bylo oč bojovat. Stav na desce byl ten, že všichni měli 4 runy, uprostřed území byly 3 a to už bylo na pováženou. Uprostřed desky se tedy mydlil každý s každým a v jednu chvíli měl Vláďa 6 run - naštěstí se Sašovi podařil husarský kousek, když došel se svým hrdinou až na domovské území elfů a přivolal si tam 6 svých jednotek.

Osmý rok začal k všeobecnému překvapení možností koupit si nový tajný úkol (3 jsme toho využili) a řežbou - Vláďa rozsekal paravýsadek Saši a Ondra pro změnu znovu obsadil jedno pole s runou uprostřed plánu, ale upřímně řečeno, z mého pohledu to bylo jedno. V tahu hrdinů jsem vyměnil svou první odměnu za runu (měl jsem jich tedy 5) a v létě jsem pomocí "Hidden pass" prorazil hory a Ondrovi vyrval jeho na jaře dobyté území. Jako třešničku na dortu jsem pomocí "titulu" vyměnil 3 odměny za sedmou runu a v létě osmého roku slavně vyhrál :-)

Zhodnocení epické varianty: Je to sice dlouhé, ale zato o dost lepší, než klasické runy. Veřejná znalost umístění run, jejich nedostatek, velké armády, obří bitvy (často až 14 jednotek na straně útočníka) a neustálé napětí, kdo na koho zaútočí.... Opravdu jsem se pobavil.

Díky všem, kteří byli ochotni hrát.

Odehráno v: Žatec (Okres: Louny)

Komentáře

Fajn hra
kanonenfutter jo? no jen počkej příště Kolouchu! :)

Každopádně byla to hra zábavná od začátku do konce a ta herní doba mi subjektivně přišla mnohem mnohem kratší.

13.10.2011 09:21:09

Vybíráme z Bazaru

Armageddon
Armageddon
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas