Rudý úsvit - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alexander Schmidt
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Mé dojmy po dvou hrách přes Talbetopii, jedna ve třech hráčích a druhé v šesti (plný počet). Red Rising jen pokud máte rádi Tajuplné říše, ta hra má proti TŘ sice nějakou nástavbu, ale ten základ je naprosto totožný, zahoď (v RR zahraj) kartu a lízni kartu. V RR má karta při zahrání nějaký efekt, podle toho na který ze čtyř sloupců ji odložíte, případně na jakou barvu karty ji v nějakém sloupci položíte. A pak si vezmete kartu z jiného sloupce a k tomu odměnu daného sloupce (body + sebráním určitého množství odměn se ukončí hra) a nebo si vezmete náhodně kartu z vrchu balíčku a pro odměnu si hodíte kostkou. A to je celé.

Funguje to dobře, stejně jako Tajuplné říše je to lepší ve větším počtu hráčů, ale zároveň je na stole víc karet, při hraní sledujete efekty, takže zdržovací potenciál to má vyrazně větší než TŘ. A je otázka, jestli ta nástavba tu hru dělá lepší než ty svižné a jednoduché TŘ. Po dvou hrách zatím nedokážu říct.
3.3.2021 12:47:40

Já mám zahráno šest her (vždy ve dvou, s různými protihráči) a jsem dost spokojený. Od Stonemaierů mám zahráno skoro všechno a tohle patří k těm lepším. Pár postřehů:

  • Možností co zahrát je tak akorát. Informací je dost, člověk se nerozhoduje jen tak nahodile, zároveň mi přijde, že hra úplně nedovolí úplné AP
  • Na druhou stranu, ke konci hry je možnost si hodně započítat, co se vyplatí víc. Ale spíš to jde rychle
  • Kdo hru sleduje, dokáže docela hezky komplikovat život protihráčům (sebrat/zablokovat/zlikvidovat kartu, kterou si chtějí vzít, sebrat bonus apod.)
  • Hra je přiměřeně škodící, některé karty jsou přímo, ale není jich až tak moc
  • Hezká je znovuhratelnost, karet je tam spousta a zdaleka ne všechny se využijou v každé hře
  • Není to vyloženě hra na dlouhodobou strategii, je potřeba pružně reagovat. Navíc na některá komba prostě ty karty můžou jednoduše nepřijít (stalo se mi, že za celou hru pořádně nepřišli červené, se kterými jsem měl vymyšlené pěkné kombo). Ale vždycky se jiné kombo přímo nabízelo jako alternativa, jen bylo potřeba udělat rozhodnutí opustit stávající strategii
  • Dostal jsem se jednou do situace, kdy jsem měl bodovou výhodu, měl jsem problém hru ukončit. Soupeř mi v tom cíleně bránil a nakonec vyhrál, protože se mu přitom podařilo nasyslit body. Pro někoho tohle může být frustrující
  • Hra mi přijde přiměřeně tématická (po seznámení s první knihou začala být hra víc než jen barevné kartičky, ale ne že by to dramaticky ovlivňovalo gameplay)

 

Shrnuto: Pěkná, rychlá, pravidlově nekomplikovaná karetní kombička. 

23.5.2021 21:20:19

Uznávám předem, že mám zahránu zatím jen jednu partii, takže jsou to skutečně pouhé “first impressions” a rozhodně tomu chci dát další šanci … ale upřímně řečeno jsem z toho zatím spíše zklamaný. Ano, jsou to Tajuplné říše s nějakým twistem - to ostatně Jamey vůbec nijak neskrývá, tuším je to přímo v pravidlech.

Otázka je, zda těch pár činností, co se ve hře děje navíc stojí za to, že jsou to Tajuplné říše s dvojnásobnou cenovkou. Já si tím moc nejsem jistý.

Co se týče tématu: knihy jsem neznal, přečetl jsem si jen nějakou synopsi, abych byl alespoň rámcově v obraze … ale to téma mi nakonec přijde stejně úplně zbytečné, resp. pořád v tom vidím akorát sci-fi verzi TŘ a karty daných barev. Je úplně jedno, jak se kdo jmenuje a co má za povolání, ten flavor do hry vlastně nijak neprostupuje.

Dále jsme narazili docela na takovou věc, že těch barev je tam hodně a u některých je docela problém je běžným pohledem rozpoznat od sebe (zlatá vs. žlutá, stříbrná vs. šedá, hnědá vs. měděná apod.). Ano, ty karty mají v těch barevných proužcích pak takovej “vzor” a název barvy je i nakonec napsán v rohu na kartě … ale přijde mi to i tak problematické. Mám spoluhráče, který s rozlišováním barev má problém a u tohohle by trpěl …

A jako taková menší nepohodlnost (ale to by se dalo říct i o těch TŘ), je tam bžilion různých efektů a minimálně první partie podle mě budou naopak náchylné na AP poměrně dost (nutnost všechny karty důkladně pročítat + rozhodovat se co a jak).

Nevím no … zatím jsem z toho na rozpacích, tak uvidíme.

23.5.2021 23:19:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Hele a fakt tohle neměla být Duna? Koukám na Red Rising a vidím Dunu. Jupiter = Imperátor a jeho flotila, Mars = harkoneni těžící koření, Luna = Duna a fremeni, Institut = tleilax. Na karty frakcí i postav v pohodě namapujete ty z duny a jejich vztahové vazby. Vždyť ta Duna je dokonce nakreslená i na herní plánopodložce. Opravdu to nemohlo být tak, že Stegmaierovi při licencování něco nevyšlo, tak jsme dostali místo další Duna hry dostali nouzovou licenci na Rudý úsvit? Fakt by ta prodejnost byla stejná jako teď, kdyby to mělo duna skin? Nebyla by třeba...mnohem větší? Přitom by to byla furt ta samá hra ;-)

24.7.2021 09:31:44

Ja po niekoľkých hrách musím povedať, že Tajuplné říše jasne vyhrávajú, pretože robia prakticky to isté a robia to za zlomok času. A myslím si, že počet farieb kariet v Rudom úsvite je trochu na škodu, je ich tam podľa moc, keby ich bolo menej, možno by tie kombá chodili ľahšie. 

Tak či onak, TŘ máme dohrané do 10 min., a mám z toho rovnaký zážitok. RÚ trvá dlhšie práve preto, aby stihli hráči doladiť tie kombá, ale za jednu hru RÚ zahráme TŘ možno aj 4 krát. Tie dodatočné mechanizmy v RÚ mi nijako na zážitku z hry nepridávajú, takže u mňa poľahky vyhrávajú TŘ.

 

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

25.7.2021 12:14:06

@louza Ne, herně i tematicky to naprosto skvěle sedí na knižní předlohu. Naopak on už roky mluví o tom, že Red Rising hru chce udělat… a teď se mu to konečně povedlo. 

 

P.S. Moje dojmy najdete ve videorecenzi Games.cz (odkaz zde ve videích), ale krátce: baví mě to hodně, s každou další hrou je to ještě lepší, protože ten systém je neuvěřitelně variabilní. Koho baví dělat v ruce komba z karet, ten by měl určitě pořídit Tajuplné říše. Jsou rychlejší a krásně cílí přesně na tohle. Rudý úsvit dělá krok dál. Nejen, že držím kartu, kterou chci nějak skórovat, ale já ji zároveň používám během hraní, což může ovlivňovat ostatní a píše se tím pokaždé jiné příběh. Plus to kombení tu nefunguje jako v TJ, tady prostě nějaké šílené bodové skoky neuděláte, všechno se to drží při zemi a hraní akcí nebo využívání akcí je rovněž dost důležité. 

---
Time Slug Studio

25.7.2021 16:34:22

Včera hru přinesl kamarád, hráli jsme ve 3. Po negativních recenzích jsem nečekal vůbec nic. Jaké překvapení, když nás hra nakonec velmi bavila. Pravidla vysvětlená za chvíli, pochopí i nehráči. Čtení je tam sice dost, ale soustředil jsem se jen na své karty v ruce a než odehráli ostatní, byl jsem zhruba v obraze, co hrát (samozřejmě občas už mi můj plán zkazili protihráči). Výsledné skóre bylo 260 - 240 - 221 ("nováček" - “nováček-já” - “majitel, co hru zná”), a to jsme si v průběhu hry mysleli, že nás přejede :-) Nakonec jsem si hru na pár dnů půjčil, že si rád vyzkouším i sólo hraní. Jo a knížku jsem četl, takže body navíc :-)

24.9.2021 11:10:42

@zdenda-foto A neni ti divný, že majitel co hru zná měl nejméně bodů a podrtili ho dva začátečníci? Z osobní zkušenosti můžu říct, že těch cca 250 jsem udělal při své první sólo hře aninevímjak. Od té doby už se mi takhle se spoluhráči ale ani samotnému nevedlo. A to ty karty a jejich synergii teď znám nesrovnatelně líp.

24.9.2021 11:56:11

Proč by to mělo být divné? Znám hromady her, které majitelů nejdou. Navíc zrovna tohle je přesně ten typ hry, ve které máš nemalý faktor náhody. Pokud by se to stalo například v nějakých eurovkách typu GWT, podmořská města, Teotihuacan, Paladinové Západního království apod. pak by to aby bylo na zamyšlení… 

Já například v Rudém úsvitu v první hře také porazil majitele :)

24.9.2021 12:13:09

Divné mi to nepřišlo, protože vždycky když nějakou hru vysvětluju já, tak ju totálně projedu, protože se snažím ostatní hlídat a nesoutředím se tolik na sebe. :-) Samozřejmě beru, že šlo o první zahrání a mohlo jít o štěstí začátečníka. Jen jsem chtěl vyjádřit, že dojmy rozhodně nemám negativní a chci dát hře pár dalších her. Nicméně tuším, že je to hra více o štěstí, než o nějaké taktice ;-)

24.9.2021 12:16:49

Narážím na to, že podle toho co tu zaznělo i podle mých vlastních zkušeností, je ten rozptyl karet a přidružené náhody v téhle hře prostě tak veliký, že s tím ani zkušenější hráč co hru zná kolikrát nic nesvede. A na druhou stranu začátečník, který občas nabere karty nahodile jí může poslepu vyhrát. Jestli třeba tohle nebyl základ negativních recenzí, kterým se zdenda podivuje. Viděl jsem jen tu z deskofobie a měl jsem dojem, že právě tohle je ten problém.

24.9.2021 12:43:59

Vybíráme z Bazaru

Quadropolis
Quadropolis
Akt. cena: 280 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas