nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Jsme přestěhovaní!!!

Sice to trvalo o cca hodinu déle, než jsme očekávali, ale podařilo se nám přestěhovat na nový server.

Protože jsme v průběhu stěhování narazili na pár problémů, je možné, že jsme neodhalili vše. Pokud najdete nějaký problém, prosím napište nám přes kontaktní formulář. Díky...

Zeus

Root

Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy, Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Autoři: Cole Wehrle
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Videonávod

Nechystá se někdo vytvořit videonávod?

29.5.2019 17:55:57

Re

Nedalo mi to a napsal jsem primo autorovi, jak to se stavem predmetu skutecne je.
Mam potvrzeno, ze tim, ze se opravou nemeni status typu pouzity/nepouzity lze pripravit (tedy otocit na stranu nepouzity) i predmet, ktery je momentalne rozbity (tak aby po oprave sel ihned pouzit).
----------------------
Majitel liščí krabice

18.6.2019 18:43:57

ano

Cardinal si to může hrát, jak chce a nemám tušení, jak to naruší balanc hry, já se budu držet toho, co píší autoři a potvrzují to i v diskuzi na BGG (Joshua Yearsley, developer hry)

Jinak k "chybce" v českých pravidlech v bodu 9.2.5 Jedná se o původní text z pravidel prvního print runu.
The Vagabond exhausts items, flipping them face down, to take many actions.
Během překladu přišly úpravy a toto se přehlédlo, bohužel.

Jinak koukám na definici zranění (9.2.7) v první edici a to se v Law of ROOT vůbec nezměnilo, takže ani zde nebylo vysloveně napsáno, že rozbitý předmět se otáčí lícem dolů (do stavu použitý). Naznačoval to průvodce, který popisoval, že předmět je buď rozbitý nebo opravený a pak bylo specifikováno, že opravený předmět může být lícem nahoru nebo dolu.
___
redaktor Deskofobie

15.6.2019 23:06:38

Mnauk

Ďakujem, a titulky určite doplním, len ako píšem aj nižšie, ja určite zostanem pri pravidle, že poškodený predmet je automaticky použitý.

Totižto pôvodný problém bol ten, že Tulák si mohol kladivom opraviť poškodený predmet (napr. meč), a hneď na to ho aj použiť (napr. meč - zaútočiť). Tulák je vo všeobecnosti dosť silná frakcia/postava, a tak podobne ako autori jemne upravili Lesnú alianciu a aj Markýzu, chceli jemne upraviť/zoslabiť aj Tuláka.

Tak vymysleli to, že "opravené predmety zostávajú otočené na tej strane, na ktorej boli". Zámer bol ten, že zostanú použité, a bude ich možné aktivovať až ďalšie ráno pre ďalšie kolo.

A potom prišlo na slovíčkarenie, keďže nebolo výslovne napísané, že poškodené predmety sú použité, ale bolo tam, že zostanú na tej strane, na ktorej sú. Tak sa toho chytili chytrolíni, a usúdili, že predmet sa nemusí použiť, keď sa poškodí... a z toho to všetko začalo.

A tak sa stalo, že si momentálne Tulák (podľa "Zákona") môže pripraviť na použitie predmet, ktorý je nepoužiteľný.

Keďže sa toto všetko rieši len v diskusiách, a autori sú plne vyťažení ďalším rozšírením, tak si myslím, že tomu moc pozornosti nevenovali a toto skrátka vôbec nedomysleli. To je dôvod, pre ktorý ja zostávam (a popravde to aj odporúčam ostatným) pri pravidle, že poškodený predmet je automaticky použitý - tak, ako je to nakreslené v Sprievodcovi.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

Upraveno autorem (porovnej)

15.6.2019 22:37:17

Yedle, Cardinalle

Yedle:
Po přečtení stávajících pravidel jsem to přesně takto pochopil a proto jsem na ten videonávod reagoval a teď jsem zrovna sedl kde kompu, že to tu tedy vysvětlím dopodrobna, díky že jsi tomu věnoval čas a já naštěstí dal F5 než jsem začal psát.

V 9.2.5 opravdu chybí zmínka o nutnosti použití nepoškozeného předmětu, nicméně v průvodci hrou na straně 17 to napsáno je.

Cardinalle:
Ten videonávod je udělán moc pěkně. Svůj příspěvek jsem napsal právě proto, že spoluhráč ve skupině mi tvrdil, že se to má takto hrát na základě tvého videonávodu. Za mě by bylo skvělé, pokud by jsi jej doplnil o opravné titulky tam, kde tě někdo upozorní na chybu (například i u těch koček a nutnosti dvojitého tahu, který ovšem není povinný) Díky

15.6.2019 20:58:30

...

Jestli mají pravidla ROOTu nějaké nejasné místo, tak je to jednoznačně toto. I já sám jsem se napálil, když jsem v průvodci viděl rozbitý předmět a byl otočený rubovou stranou. Z toho jsem usoudil, že rozbitý předmět je automaticky použitý.

Podívejme se co říkají pravidla:
9.2.5 Předměty na Tulákově desce frakce
mohou být lícem nahoru, lícem dolů nebo poškozené. Aby provedl některé akce, musí Tulák nějaké
předměty použít – otočit je lícem dolů.
Koukám a na AJ law of root a zde je výslovně napsáno: The
Vagabond exhausts undamaged items, flipping
them face down, to take many actions. V překladu, aby provedl akci musí otočit nerozbitý předmět. Zde mají možná česk pravidla trošku mezeru.
9.2.7 Kdykoli Tulák dostane zásah (4.3.3), musí poškodit jeden nepoškozený předmět – ten přesune na místo poškozených předmětů.
Všimněte si dichotomie poškozený a nepoškozený předmět (z toho vychází, že nepoškozený předmět je jazykem pravidel lícem nahoru a dolů a pak je nějaký poškozený předmět). Tedy nepoškozený předmět (ať lícem nahoru nebo dolů) se při poškození přesune (není zmínka o jeho otočení) do chlívku poškozené předměty. Z toho vychází to, že rozbitý předmět může být jak lícem nahoru tak dolů a říká se mu obecně poškozený. To potvrzuje i další pravidlo.
9.5.7 Oprava Použijte jeden H a přesuňte jeden poškozený předmět na jeho odpovídající stupnici (pro lícem
nahoru otočený X, T, B) nebo do brašny (pro M,
H, S, C nebo F a lícem dolů otočený X, T, B).
Žeton předmětu ponechte otočený tak, jak byl.
Zde je jasné, že rozbité předměty jsou jak ve stavu otočený lícem nahoru i dolů.
A konečně lze rozbitý předmět připravit?
9.4.1 Obnovení. Otočte dva použité předměty zpět lícem
nahoru za každý T, který máte otočený lícem nahoru na začátku Rozbřesku. Poté otočte až tři další
použité předměty.
Refresh. Flip two exhausted items face up for
each T face up at the start of your Birdsong. Then
flip up three more exhausted items.
Nikdy mě to nenapadlo, ale vychází mi z toho, že i rozbitý lícem dolů otočený předmět lze připravit a po opravě ho lze ihned v tom samém kole použít. A tento výklad mi potvrzuje i tato diskuze: https://boardgamegeek.com/thread/2137799/vagabond-refreshing-damaged-items

Výsledek: Předmět má tyto stavy - použitý / nepoužitý a rozbitý / nerozbitý (v jakýchkoliv kombinacích). Pro akci lze použít pouze nepoužitý nerozbitý předmět. Rozbitím předmětu se nemění jeho stav (použitý / nepoužitý) a rozbitý předmět lze připravit, ale nelze ho použít, dokud nebude opraven.

___
redaktor Deskofobie

15.6.2019 20:22:38

Cardinalle


Braňo špičková práce :-) vracím se z dovolené a už těším na hru. Díky tobě to půjde jak po másle :-) Moc děkuji

15.6.2019 17:57:39

Mnauk - nová úprava pravidiel, ešte nepublikovaná

Hm, v Sprievodcovi je jasné ukázané, že predmet môže byť v troch stavoch: pripravený, použitý, a poškodený, pričom obrázok poškodeného predmetu je lícom nadol, teda ako použitý.

V pôvodnej verzii pravidiel sa pri oprave predmetu automaticky ten predmet stal pripravený, takže nebolo naozaj treba riešiť, či je poškodený predmet použitý alebo nie. V novej verzii pravidiel sa opravené predmety nestávajú automaticky pripravené, iba ak ich opravuje tulák v lese. To stále naznačuje, že poškodené predmety sú použité (čo by dávalo zmysel aj tematicky).

Avšak... prehrabal som sa diskusiami na BGG a našiel som jedno vlákno, kde sám autor pripustil, že s touto možnosťou pri úprave pravidiel nejako nepočítali. Ale keďže situácia tu je, tak nové znenie je nasledovné:

PREDMET môže mať tieto stavy: pripravený/nepripravený, poškodený/nepoškodený. Ak sa poškodí pripravený predmet, stále je pripravený, len je poškodený.

Lenže to prináša ďalší problém - 9.2.5 hovorí, že "Aby provedl nějaké akce, musí TULÁK nějaké předměty použít." To by ale znamenalo, že môže použiť aj poškodené predmety, čo je už úplný nezmysel. 9.2.5 by muselo znieť tak, že musí použiť nepoškodené pripravené predmety. Ďalej - na svitaní si môže tulák obnoviť predmety, ale opäť - počítalo sa s tým, že sú nepoškodené. Takto si môže pripraviť aj poškodený predmet... čo je zas tematicky úplne uletený nezmysel.

Uff... "kde jen soudruzi z NDR (tentokrát z USA) udělali chybu...".
Toto bude asi na house-ruling, a priznám sa, že ja osobne asi zostanem tematicky pri tom, že poškodený predmet je automaticky použitý.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

Upraveno autorem (porovnej)

15.6.2019 17:45:28

Tulak 2:05

Ahoj, videl jsem navod na tulaka a rekl bych, ze to neni spravne (v pravidlech jsem to nikde nevidel) v

2:05, ze by se predmet, ktery se poskodi, mel stat pouzitym.

7:10, ze by nebylo mozne si obnovit pozkozene predmety.

Viz. 9.2.5, 9.4.1, 9.5.7

15.6.2019 16:58:16

Tak videonavod parada

Dnes jsem byl schopen odehrat hru za kocky bez vysvetlovani pravidel. Stacilo si 1x pustit videonavod (vsechny casti). Pravda kdybych mel hrat za neco jineho tak by to chtelo pustit vicekrat nebo nacist k tomu pravidla. Ale na hrani s kockou to 1x uplne v pohode stacilo.

Skvela prace, musim jeste jednou pochvalit...

12.6.2019 23:58:53

Malá oprava - Jašteri

Ďakujem všetkým za ďakovania :)
Ale musím spraviť jednu malú opravu v Jašteroch v setupe - nejako som si pri strihu videa vystrihol aj 5 sek. o tom, že jašteri majú od začiatku nielen rohovú čistinu so 4 bojovníkmi, ale majú po jednom ďalšom na susediacich čistinách.

Uploadujem nové video, potom staré vymažem.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

12.6.2019 17:11:18

Take diky

Dneska budu hrat poprve a mam to nastudovane ciste z videonavodu :)

12.6.2019 15:38:21

RE

Taky díky...krátké a výstižné

12.6.2019 15:35:02

Re

Paráda, díky!
----------------------
Majitel liščí krabice

11.6.2019 09:48:58

Videonávod

Tak jsem to zkouknul všechno a klobouček smekám, pěkná práce Braňo!!!

11.6.2019 09:05:14

Super práca

Veľmi pekne ďakujem

10.6.2019 22:42:05

ďakujem :)


----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

10.6.2019 21:52:11

Krásná práce

Děkuji!

10.6.2019 17:13:52

Videonavod


Skvela prace

10.6.2019 15:10:58

poděkování

díky Cardinalle za perfektní a krásně strukturovaný návod

10.6.2019 15:04:56

návod hotový :)

Tak to síce trvalo dlhšie, než som čakal, a ešte k tomu mi na viacerých miestach vypadla zvuková stopa (slabé batérie... moja chyba), takže bolo treba nahrať znova... ale už je hotovo, 7 videí je na svete a čakajú na schválenie u adminov.

Komu sa čakať nechce, videá sú na našom YouTube kanáli Nithrania: https://www.youtube.com/channel/UC92w04dzMeqj1OXHDdpKizA

Mechanickú Markýzu som nakoniec žiaľ nerobil, čas už nevydal, a na stole už čakajú ďalšie 3 projekty.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

10.6.2019 14:40:14

Protože jsem si všiml, že jsou i tací, kteří se to podle nás

opravdu učí.

Dovolím si poznamenat, že jsem (mimo jiné) ze skromnosti vynechali ten detail, že kdo útočí na bezbranného (nemajícího na mýtině vojáčky, nebo na vagabunda bez nezlámaných mečů) má bonusový +1 hit.

-------------------------------
Deskoherní inkvizitor

Laureát Brahmíního Vemene 2018

3.6.2019 20:27:10

audionavod


Ale tak jako kdyz primhourim oko ve tme - poslouchat se to da. Co se ale neda - poslouchat pres sluchatka vecer v posteli - dnes bych mel dat 5x pokus a jeste jsem se nedostal k vagabundovi - vzdy se probudim rano a nic si z toho nepamatuji :-D

3.6.2019 20:07:08

Som

je náš největší fanoušek ;-)

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

3.6.2019 16:06:44

iwen

já to nemyslel jen na tento díl, ale spíš tak nějak globálně ;)

2.6.2019 22:00:02

som

však návod je také určen výhradně řidičům domíchavačů :-)

31.5.2019 18:00:59