RONE - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Bonjour Games
Autoři: Štěpán Štefaník
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Bojiště

Aktivní hráč zahraje z ruky (nebo recyklací) kartu se slovem Bojiště.
Protihráč odpoví taktikou odstraňující kartu z Bojiště.

Jak se budou karty vyhodnocovat?

1. Zahraju kartu a provedu schopnost za slovem Bojiště, poté se vyhodnotí schopnost taktiky a karta bude odstraněna?

2. Zahraju kartu, vyhodnotím schopnost taktiky, tedy karta bude odstraněna a schopnost Bojiště nebude aplikována?
18.11.2016 11:54:51

myslím
že dvojka je správně taktika má přednost

18.11.2016 13:32:28

Re: myslím
Děkuji za odpověď.

Tak to hrajeme také.

18.11.2016 13:49:33

Vidím to naopak
Z bojiště lze imho odstranit jen kartu, která na něm je a pokud na něm je, muselo dojít i k aktivaci události při vstupu na bojiště.

19.11.2016 13:12:06

Re: Vidím to naopak
Co jsem pročítal pravidla Cz i En, tak záleží, zda klíčové slovo spadá do aktivního, nebo pasivního efektu (píšou, že mezi běžné efekty?). Pokud by tomu tak bylo, tak vyhodnocení daného efektu padá do zásobníku, kam spadne i aktivní efekt, který se vyhodnotí jako první. To znamená, že se odstraní karta a pak je otázka, zda vyhodnocuji Bojiště, protože jsem kartu vložil na bojiště, nebo ne, protože karta na bojišti není (jako kdybych jí tam nedal, spadle s efektem do zásobníku?).
V tomto vnímám nejednoznačnost v pravidlech. Bohužel já patřím k hráčům, kteří občas potřebují mít přesnější instrukce, co dělat, jinak se přikláním občas i k chybným interpretacím.

Také to můžu chápat tak, že položení karty je pomalý efekt a pokud na něj reaguji, tak padne do Zásobníku (je to bojiště?), já zahraju rychlý efekt, který kartu odstraní a pak se tedy karta na bojiště vůbec nedostane a tedy nemůže být klíčové slovo vyhodnoceno.

19.11.2016 14:10:20

Za mě takto:
Do zásobníku vstupuje nejprve karta se slovem bojiště, pak taktika. Resolvuje se od konce. Tj. nejprve se vyhodnotí taktika - odstraní karta z bojiště (pozor, ale ne ta zahraná, ta ještě do hry nepřišla), pak přijde na bojiště karta s klíčovým slovem Bojiště a vyhodnotí se efekt bojiště.

19.11.2016 14:18:57

Dle autora hry
Pokud kartu zahraju, tak se dostává na bojiště a tím se spustí efekt Bojiště. Taktika odstraňující kartu odstraní kartu až po tomto efektu.

19.11.2016 17:53:56

Pravidla
No, v tom případě si možnuá autor trochu protiřečí. Podívej se do pravidel na stranu 37, tam je příklad podobnej tvýmu. A dle něho by se nejdřív měla vyhodnotit taktika odstraňující kartu, pak teprve přijde jednotka na bojiště a aktivuje se schopnost Bojiště.

19.11.2016 20:50:30

Re: Pravidla
Asi záleží na úhlu pohledu.
Ono se to dá interpretovat i tak, že do zásobníku spadne nejenom zahraná karta, ale i efekt Bojiště. Já zahraju taktiku odstraňující kartu a tedy jí dám také do zásobníku.
Vyhodnocuji:

1. Odstraním zahranou kartu
2. Vyhodnotí se efekt Bojiště
3. Zahraná karta nezůstává na bojišti, protože už byla odstraněna

20.11.2016 22:09:37

česká pravidla str. 37
V českých pravidlech na straně 37 je příklad, který říká, že první hráč zahraje kartu s efektem Bojiště, protihráč zahraje taktiku, která zničí všechny jednotky prvního hráče, a pak se efekt Bojiště musí aplikovat na nějakou jednotku protihráče (protože 1. hráč už žádnou jednotku nemá).

Takže podle toho vyplývá, že bod 1 by měl být správně:
- vyhodnotí se taktika, kdy se odstraní hráčova jednotka (ta s efektem Bojiště)
- vyhodnotí se efekt Bojiště

20.11.2016 22:38:59

RE: Kaatia + objasnění pravidel
Za chybu v pravidlech se omlouvám a dle příkladu na straně 37 je myšleno, že hráč zabije před vstupem jednotky na bojiště všechny ostatní jednotky, a až poté přijde do hry ta daná jednotka na kterou se reagovalo.

Jinými slovy jak už tu bylo zmíněno v příspěvcích.

Pokud zahraji jednotku, provede se efekt Bojiště až v momentě, kdy je položena do hry. Pokud na zahrání jednotky reagují např. taktikou tak v momentě reakce ještě není tato jednotka na stole, neboť "předbíhám" zahrátí této jednotky, tudíž ani nelze v reakci cílovat jednotku, která na bojiště ještě nedorazila (prozatím byla jen povolána do služby, ale ještě nenastoupila :D).

Pokud chci reagovat až poté co jednotka vstoupila na bojiště, tak ihned po vstupu se vyvolá schopnost Bojiště, která se vloží do Zásobníku, na tuto schopnost pak můžu reagovat, nicméně ji nedokáži zrušit, můžu ji jen předběhnout.


21.11.2016 12:19:32

Objasnění> Super, přesně takhle to chápu, takže to hrajeme dobře :). Díky! - Kaatia

Vybíráme z Bazaru

7 divů světa: Duel + Panteon
7 divů světa: Duel + Panteon
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas