Riverside - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Chilifox Games
Autoři: Åsmund Svensson
Eilif Svensson
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Daleko na severu, v odlehlé zimní zemi, jsou řeky po většinu roku zamrzlé. Když jsou vesnice podél řek nakonec přístupné, nabízí malá společnost zabývající se plavbami po řekách exotické výlety, jako safari s ledními medvědy, výlety za soby, rybaření pod ledem a další. Šťastní turisté mohou spatřit polární záři. 

Hra Riverside se řadí mezi roll & write hry. Pracujete zde jako průvodci a snažíte se přilákat turisty na své průvodcovské lodě na velkolepé výlety. Vyhrává hráč s nejvíce body.

Příprava hry:

Každý hráč si vezme bodovací list a tužku. Na stole se vytvoří modulární herní plán z 10 dílků ve dvou řadách a dvou krajních dílků, který představuje trasu plavby. Na políčko lodi v levé části plánu se postaví výletní loď a určí se hráč, který bude kapitánem. 

Průběh hry:

Hra se skládá z několika kol, většinou 8 - 11. Každé kolo se skládá ze tří fází:

Hod kostkami a pohyb lodí - kapitán hodí 5 kostkami (+ zelenou zvlášť), z nichž kostku s prostřední hodnotou (představuje teplotu v daném kole) položí do topné plochy nad kapitánský dílek společně se zelenou kostkou. Ostatní kostky se položí pod kapitánský dílek. Kostky představují skupinky turistů, každá barva představuje určitý konkrétní typ výletu. Hodnota kostky vyšší než hodnota prostřední kostky (představující teplotu v daném kole) představuje skupinku turistů, kteří mrznou. Pokud chce hráč použít tuto kostku, musí se zaškrnout tolik ohňů, jaká je hodnota kostky. Dále kapitán pohne výletní lodí o tolik políček, jaká je hodnota prostřední kostky představující teplotu.

Výběr kostky a obsazení sedadel - všichni hráči hrají zároveň a provedou tři následující kroky:

  • Výběr kostky - každý hráč si vybere jednu kostku (ale nebere si ji fyzicky) ze základního umístění pod kapitánským dílkem. K její hodnotě lze přičíst hodnotu zelené kostky z topné plochy nad kapitánským dílkem a dostaneme tak hodnotu kostky pro dané kolo. Pokud si hráč vybere jednu či obě kostky z topné plochy nad kapitánským dílkem, musí zaškrnout symboly ohně v horní části listu (dle hodnot na kostkách). Pozor! Symbolů ohně je omezené množství.
  • Obsazení sedadel - každý hráč si zaškrtne tolik sedadel, jaká je hodnota na vybrané kostce. Barva kostky určuje typ exkurze (výletu), ve které se tyto sedadla zaznačí. Sedadla se vyplňují zleva doprava ve čtyřech řadách, přičemž se nemusí ukončit jedna řada před začátkem další.
  • Zaškrtnutí bonusových sedadel - Jakmile se vyplní celá řada sedadel, zašktne se vstupenka a bonusová místa (podle barvy na listu vedle dané řady). V každém typu výletu se nachází dvě královská místa. Jakmile jsou tato místa zaškrtnutá, získá se bonus z daného výletu.

Výlety (exkurze) - všichni hráči hrají zároveň a provedou dva následující kroky:

  • Výběr vesnice - každý hráč si vybere jednu vesnici, která se nachází max. tři políčka od výletní lodi. Na bodovacím listu je možné zaškrnout tři políčka +1, tzn. je možné si vybrat vesnici ve větší vzdálenosti (každé zaškrnuté políčko +1 znamená jedno políčko od výletní lodi dále). 
  • Započítání bodů za výlety (exkurze) - vynásobí se hodnota vybrané vesnice počtem vstupenek u daného výletu a tím se získá bodová hodnota výletu, která se zapíše do jednoho ze tří políček. Podmínkou je, že každé další skóre u daného výletu musí být vždy větší než předchozí skóre. Vesnice s dřevěným kostelem má stejnou funkci jako jiné vesnice, nicméně hodnota vesnice se vynásobí počtem vstupenek u všech výletů.

Konec hry:

Hra končí okamžitě po první fázi, jakmile loď dopluje na políčko s kotvou. Všichni hráči si spočítají skóre:

  • Body za jednotlivé výlety (exkurze) = počet bodů za jednotlivé vstupenky + počet bodů za exkurze
  • Kapitánské body = počet bodů za exkurze u vesnice s dřevěným kostelem + nejnižší své skóre ze všech výletů. Hráč, který dosáhl nejnižšího kapitánského skóre ze všech hráčů, si ještě odečte 15 bodů. Naopak hráč s nejvyšším kapitánským skóre si 15 bodů připočítá. 

Vyhrává hráč s nejvyšším skóre. V případě remízi vyhrává hráč s nejvíce kapitánskými body. Pokud je shoda i tady, hráči uznají remízu. 

Autor: Majdina

Vybíráme z Bazaru

Sabotér: Ztracené doly
Sabotér: Ztracené doly
Akt. cena: 330 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas