Reykholt - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: závodní
Čeština: undefined
Vydavatelé: Arclight
Arrakis Games
Frosted Games
Galápagos Jogos
Games Factory Publishing
Lavka Games
Origames
Raven Distribution
Renegade Game Studios
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zapadlá hra

Po dvou letech od nákupu jsem se dostal k zahrání této hry. Kupoval jsem to s tím, že to bude další větší euro od Rosenberga, ale pro přečtení pravidel jsem byl zklamán a hru odložil. Bylo evidentní, že jde spíš o lehčí hru a v žádném případě o nějakého pokračovatele Caverny, Agricoly nebo Feast for Odin.

Konečně se hra dostala na stůl a velmi příjemně mě překvapila. Hra je skutečně jednoduší, ale zároveň dostatečně hráčská, aby bavila. Řekl bych, že je to ideální rodinná hra nebo hra pro hráče, kteří nejsou fandy komplexních her, případně pak dobrý úvod do worker placement mechaniky. Design je kvalitní, ve hře vše funguje, musí se plánovat, ale zároveň je většina činností ve hře jednodušší než u složitějších příbuzných her. Například místo krmení, se na konci každého kola posunujete na vítězném tracku, tím že platíte zeleninu, každé pole má svou cenu. Ve hře je pět druhů zeleniny a prvních pět polí chce vždy jednu zeleninu, přičemž pořadí je od nejobyčejnější po nejvzácnější, dalších pět polí chce už zeleniny dvě, pořadí se nemění a tak dál a tak dál. Je to drobnost, ale dělá to hru přehlednější, rychle se to zažije a twist, že jednou za bodování můžete při posunu místo placení, potřebné suroviny získat to celé dělá velmi zajímavé, protože z obyčejného vyrob, co můžeš a dostaň se nejdál se stává složitější puzzle, kde výběr bonusového pole, kde místo placení zeleninu dostanu, je důležitý strategický prvek a nutí plánovat více dopředu.

Hra má několik variabilních prvků, které pomáhají se znovu hratelností, kromě standardní hry, je k dispozici pět speciálních scénářů. Dále je k dispozici široký výběr service karet (taková jednodušší obdoba povolání a vybavení z Agricoly), tyto karty jsou dostupné k pořízení a mohou je postupně koupit až dva hráči a sdílet, což je také zajímavý koncept. Kdo chce může přidat ještě event karty, které na začátku kola hráčům buď pomůžou nebo mírně zaškodí.

Další výhodou je funkční sólo mód, který funguje podobně jako u Feast for Odin. Hrajete se dvěma sadami workerů a pokládáte je na střídačku v kolech, přičemž ty, co jste položili minulé kolo vám v dalším kole blokují spoty. Sólo hra je příjemný puzzle, kde si člověk sice neuvaří hlavu, ale zadarmo to také nemá.

Další výhodou pak může být herní doba, hra se dá v pohodě zvládnout do hodiny, ve chvíli, kdy to budou hrát znalí hráči pak nejspíš ještě rychleji. Krom všeho výše vyjmenovaného, hra i moc dobře vypadá.

Vzhledem k tomu, že spíš preferuji složitější hry, to asi nebude hra, kterou bych si nechával, ale jsem rozhodně rád, že jsem jí dal šanci a počítám, že jí ještě párkrát otočím, než udělá místo dalším.
19.9.2020 21:19:48

díky za dojmy :)
Popravdě ji taky vnímám maličko rezervovaně přesně z těch důvodů, které jsi popsal. Ale na druhou stranu, Uwe byl jeden z prvních autorů, které jsem při hraní deskovek zaznamenal, takže pokud by byla možnost, rád bych si to zkusil (třeba Želiv? ;) ).
--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

19.9.2020 22:40:40

Vybíráme z Bazaru

Deep rock galactic
Deep rock galactic
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas