Res Arcana - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Thomas Lehmann
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

Aké to je ?
čo som pozeral pár videí mechanicky to vyzera zaujimavo. Odrádza ma trochu ten setup kde každý dostane karty náhodne.

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *
28.7.2020 09:52:38

Draft
V pravidlech je i varianta s draftem na zacatku.

A jinak za mne dobre, prijemne vymysleni jak s temi relativne par kartami neco provest :)

28.7.2020 10:57:41

WillBlack
Super Draft v setupe to je to je asi nutnosit pre kompetitivnych hračov.
Pači sa mi že je tam aj engine building no aj interakcia s oponentmi. Nie je to len o tom že ja si niečo postavim ako v Wonderfull World. Oproti tomu mi to pride viac hračske a aj krajšie spracovane.

Zaujimave že sa zatiaľ toho žiaden youtuber u nás nechytil.

Vlado "Kasi" z KE

podporujem
* HRAD HIER *

28.7.2020 11:01:55

Po dvou hrách ve dvou dost pozitivní, hra za hodinku, téma tam je, ilustrace a celkový vizuál pěkný… náhoda samozřejmě roli hraje při rozdání karet a mágů na začátku.

Zatím mi přijde OP monument Obelisk, to se divím, že ho udělali takhle silný (6 esencí je fakt moc, manželka mě teď díky němu v posledním kole dohnala). A něco jsem zahlédl, že Katakomby jsou silné v určité kombinaci, ale to musíme vyzkoušet. Snad se hra neukáže jako rozbitá.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

8.5.2021 15:22:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Náhoda se dá dost omezit variantou s draftem. My už jinak nehrajeme. Těch kombinací je tam opravdu hodně. I mně se zdál Obelisk na začátku silný a opravdu se v určitých pasážích hodí, ale jsou tam mocnější kulišárny:)

8.5.2021 19:47:39

Všechno je tam dost situační a vyvážené. Ten obelisk tak super není - za ekvivalent 8 esencí, dostaneš 6 esencí a 1 bod. Za pyramidy dostaneš body 3. Dokážeš udělat z 6 esencí aspoň 2 body? A zavčasu? (tzn. aby tě to nestálo kolo navíc - ideál je vyhrát za 4 kola, 5 kol by mělo stačit v 99% her) Už se mi také pár krát stalo, že jsem prostě nestihl vyhrát - na konci kola bych měl 14b, ale než jsem se k tomu zkonvertoval, tak někdo provedl kontrolu vítězství s 10b.

Těch možností je nespočet. Dá se hrát na vybrané Place of Power a posílat na ně esence. Dá se hrát na hromadění esencí, ve 4. kole je pomocí jednoho ze 2 artefaktů vyměnit všechny za zlato a koupit dostatek monumentů. 

 

8.5.2021 20:46:08

Res Arcana mě osobně překvapila takřka ve všem. Někomu se zdá, že ve hře je příliš málo karet artefaktů, monumentů atd. Jenže! Téměř každá karta se dá využít minimálně na dva/tři způsoby. Navíc co karta, to originál a hra netrpí na to, že byste měli v průběhu hry stejné karty jako váš soupeř. Co se mi opravdu hodně zamlouvá, je svižnost hry. Většinou jsem vždy věděl, co udělám, a tah mi nezabral více než pár sekund. Když se hra blíží ke konci, zpomaluje se i tempo. To však není myšleno nijak špatně. Jde o to, že ta hra je poměrně dobře vybalancovaná a hráči jsou na tom bodově tak podobně, že musíte přemýšlet, kde byste ještě ten jeden jediný bodík navíc našli. 

Závěrem: Hra je skvělá, rychlá, tematická a krásně ilustrovaná. Moc doufám, že se hra bude dobře prodávat a my se dočkáme rozšíření Lux et Tenebrae i v češtině. Krabice a přiložený insert jsou výborný. Do insertu se navíc vejdou s rezervou i obalené karty. 

28.5.2021 13:21:25

Hrano Jen na BGA ale me to prijde uzasne ciste , je fakt že vetsinou je vítězství velmi těsně , a když už nekdy prece je nejdou karty jak by člověk potreboval tak je to hra 30-40 min co se da přežít i když to zrovna nejde 

28.5.2021 21:01:10

Hráno převážně na BGA. Varianta bez draftu je větší výzva - člověk nemůže sklouznout ke své oblíbené (již vyzkoušené) strategii a musí nutně improvizovat. A vždy se naučí něco nového. Hra ve dvou vynikající, ve více hráčích rovněž. Jak bylo řečeno, každá z karet má více využití - i třeba zdánlivě prostý Slavík. 

24.6.2021 12:49:30

@chejnik mně teda spíš přijde, že varianta bez draftu je poměrně o ničem. Protože může naprosto předurčit,kdo vyhraje. Nejednou se nám stalo, že jeden měl na ruce karty, které se buď duplikovali nebo nešly spolu vůbec dohromady a protivník měl naopak perfektní komba.

24.6.2021 15:03:15

@Infidus souhlasím, že je to náhoda a často přijdou slabší karty než soupeřům, ale spíš mě zaujalo, že se člověk více naučí, když musí kombinovat z náhodně vybraných karet (bez ohledu, jestli člověk vyhraje nebo ne - na tom nezáleží). Dalším strategickým prvkem je, že draftujeme karty, aniž bychom věděli, jaké mágy mají soupeři!

24.6.2021 15:12:08

Veľmi príjemné prekvapenie po prvých 2 hrách. Draft rozhodne vyskúšame tiež! :)

7.7.2021 14:13:19 | Upraveno autorem (porovnej)

A v základ vás zábavy na dlhý čas,výborná hra.

8.7.2021 07:49:20

Vybíráme z Bazaru

Podmořská města
Podmořská města
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas