Pustina - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Grégory Oliver
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Ve dvou

Jaká hra je ve dvou hráčích? Je to stále zábava? Díky za vaše postřehy...
11.12.2017 09:12:42

Zatím jen ve 2

Zatim jsem hru hrál 3x vzdy ve dvou a baví nás hrozně moc. I mojí ženu která jinak moc nehraje tohle děsně baví.

11.12.2017 12:05:37

ve dvou

Souhlasím, je i hra ve dvou je super

11.12.2017 12:11:41

ve dvou uz ne
U nas teda naopak ve dvou uz nejspis ne. Velka porce nahody dokaze behem prvnich dvou klicovych kol zruinovat jednoho hrace tak, ze je v podstate rozhodnuto.

Priklad z nasi hry: Vzal jsem si vudce v kombinaci s mistnostmi - dohromady slusne kombo pro vyhodny lov a vhodne pro vyhnuti se sbirani vody. Prvni udalost - zver dava o maso mene. Druha udalost - zver je o jedna silnejsi. Treti udalost - utocnici -> odhod 2 surky/naboje. K tomu veskera zver, ktera se objevila k lovu 7-7-7 (aka 8-8-8). Takze cele moje kombo bylo zruinovano.
Navrch k tomu dalsi rana: trikrat behem prvnich tri kol jsem sel prohledavat mesto - ze sedmi zetonu jsem si vytahl ctyrikrat prazdnou skrinku: prvni kolo - tahnu dva zetony (v zasobe sest), samozrejme obe prazdne skrinky. Naopak manzelka nabrala surky. Takze ve hre, kde je kazda surovina draha, to udelalo mezi hraci velky rozdil uz od zacatku. U tohodle velmi vazne zvazujeme house rule, ktery prazdne skrinky vylouci ze hry, protoze pokud ma nekdo na zacatku hry smulu (jako ja v tomhle pripade), tak ma s nejvetsi pravdepodobnosti vymalovano. Navic nejsme zadni herni zelenaci, takze prvni vec, co nas pri vyloupavani zetonu mest napadla: prazdne skrinky muzou hru (hlavne dvou hracu) podelat; a to se i vyplnilo.

Az si rikam, ze horsi nahoda uz snad ani byt nemohla, takze nejhorsi herni zazitek mam za sebou a cekaji uz jen svetle zitrky :D

Na druhou stranu nam ve dvou lidech prijde trochu OP mistnost, ktera dava imunitu vuci efektum udalosti, ktere tak pojizdeji jen toho druheho. A protoze hraji jen dva hraci a navic jeden nema moc motivaci je resit (krome samotneho zaveru hry), tak ty udalosti tam zustavaji a pusobi permanentni skody jen tomu druhemu.

29.12.2017 01:43:49 | Upraveno autorem (porovnej)

ve dvou uz opravdu ne
Zkusili jsme dnes opet. A rozhodli se, ze uz opravdu nikdy vice. Dostal jsem na zadek o 20 bodu (54 vs. 34). A oba jsme se shodli na tom, ze to bylo rozhodnuto uz na zacatku hry diky stesti na pocatecni kombo vudce + mistnosti, umocnene prvnim eventem a nalosovanymi predmety pro prvni kolo. V podstate se s tim nedalo v prubehu hry nic moc delat.

30.12.2017 02:23:09

stady
Nechci se tě nějak dotknout, ale vážně si myslíš, že kdybyste hráli ve více lidech, dopadl bys líp? Podle toho, co píšeš ve tvém prvním příspěvku, jsi měl prostě smůlu, která by tě ale pravděpodobně zařízla i při větším počtu.

Osobně mám s touhle hrou zatím zkušenost jenom ve dvou a jsem spokojen. Hry byly dost na ostří nože a do konce nebylo o vítězství rozhodnuto, takže za mě ve dvou určitě ano...

30.12.2017 11:33:48

Stefan234
Nijak se me nedotykas, protoze nikde netvrdim, ze bych ve ctyrech dopadl lepe (mozna ano, mozna ne, je nekolik faktoru pro i proti). A jake vlastne mivate absolutni skore?

Rozumim tomu, ze nahoda je v teto hre tematicky spravna, nikdy predem nevim, co se stane, kdyz vyjdu ven do mesta, co prijde druhy den. Kdyz to ale dokaze hru v podstate rozhodnout, pak uz se mi to nelibi. Rozhodne ne ve hre, ktera je mnohymi prezentovana jako silne strategicke nebo takticke euro.

Ve vedlejsim vlakne microjelen postavil Pustinu na uroven GWT. Pro me je to naprosty opak. V GWT je podle me ve vice ohledech neumele naroubovane tema na mechaniky, ale ta hra jinak funguje vyborne. A kdyz se prenesu pres to, ze jako honak krav uprostred prerie najmu zatoulaneho inzenyra nebo ze z Kansas City zmacknutim knofliku urcim, kde bude povoden, tak je to v pohode. Tady naopak je vyborne tema, ale jinak v podstate nemam hru plne ve svych rukou. Takovou porci nahody ocekavam a pocitam s ni treba u kooperativni hry jako Robinson.

Jeste mozna vyzkousime ten problem vyresit otocenim setupu - tedy napred se odhali prvni udalost, predmety ve mestech a korist bude verejna ve vsech baliccich a az pak si vybireme vudce s mistnostmi - ktere se nadraftuji.

30.12.2017 15:34:38

stady
Ten návrh se setupem ale neřeší nic, kromě prvního kola. To podle mě tu hru rozbíjí ještě víc.

30.12.2017 17:42:42

stady
GWT jsem nehrál, takže nemůžu posoudit. V Pustině končíme obvykle tak na čtyřiceti bodech; plus mínus, když člověk vyloženě nedělá blbosti.
Ono se to možná jeví, že nemůžeš nic ovlivnit, ale úplně si to nemyslím. Například, pokud vím, že ve městě zbývají v neotočených kartách dvě prázdný skříňky, tak prostě prohledávat nepůjdu, protože riziko promarněných akcí je pro mě neúměrně vysoké a radši si jdu pro suroviny, tak nějak na jistotu. To samé platí pro supersilná komba vůdce + místnosti. Ano, pokud to vyjde, nemůžeš nevyhrát; jenže problém takového komba je v tom, že je hodně jednostranně zaměřené a pokud ti ho událost/soupeř/náhoda zablokuje, už se vezeš. Mně se spíš vyplácí všestrannější přístup, kdy můžeš strategii dolaďovat i během hry.
Říkáš, že je tu moc náhody a hru nemáš ve svých rukou. Možná máš pravdu, ale osobně moc nemusím hry, kde najdeš univerzální vzorec k vítězství aplikovatelný na všechny situace a pak už jedeš jenom podle něj (důvod, proč jsem prodal Cívku). Tady prostě naplánuješ, nějaká událost ti plány smaže a ty musíš začít improvizovat. Žádná jistota, žádný záruky. Nakonec, co může být naplánovatelný po jaderný válce? :-D

30.12.2017 18:06:39

nahoda
Obraceny setup - na prvni kolo mi to aspon pomuze vybudovat si nejaky engine, na kterem muzu stavet. Pokud se mi to nepovede, ale souperum ano, tak mam mnohem mensi sanci vratit se do hry v pozdejsich kolech. Treba jako v Marsu. Pokud se nedraftuji startovni karty a prijdou mi uplne blbosti, tak jsem s nejvetsi pravdepodobnosti skoncil. Stejne tak naopak, kdyz mi prijdou supersilna komba, tak je taky rozhodnuto. Draft tohle do znacne miry resi. Pokud je nerovnovaha uz na startu, tak dalsi prubeh hry to zmeni jen malokdy.

Kombo vudce+mistnosti. No ano, to je presne to, co se nam stalo. Kdyz jsem mel dobre kombo ja, pojely me udalosti a nahoda ve meste behem prvnich kol. Kdyz mela kombo manzelka, naopak nahoda (udalost a vybaveni) ji pomohla jeste vic, takze bylo taky hotovo. Je to proste gamble, vsadim vsechno na jednu kartu, bud to vyjde a vyhraju, nebo nevyjde a prohraju. Nebo muzu jet nejakou univerzalni stredni cestu, kde ale nahraju pouze prumerne skore. Tohle je typicky znak her, kdy o vitezi rozhodne nahoda (teda kdyz to nekdo nehraje opravdu blbe).
Kdyz prohledavam mesto, tak je tam sance, ze nenajdu nic, ale umim si spocitat, ze sance na dve prazdne skrinky je 1/15. Naopak je sance 2/5, ze si vytahnu dve uzitecne veci. To je dle meho dost nizka pravdepodobnost, ze dopadnu uplne spatne, kdyz k tomu vezmu v uvahu, ze ziskam nejaky predmet, ktery mi muze dal pomoct.

30.12.2017 21:47:26

vyvážená hra ve dvou
Teď jsme ve dvou skončily na 41b a 38b s tím, že vítěz si 3 kola zoufal a ztrácel, ale poslední 2 kola úplně obrátily hru a pro mne (poraženého) bylo těžké vůbec to uhrát na tak malý rozdíl :-).

25.2.2018 18:25:19

Body
Kokso... kde berete toľko bodov? My sme hrali 4krát v dvoch a naše skóre:
30:29
31:28
17:17 (tu nás zničila udalosť,ktorá zvyšovala rádioaktivitu a ktorej sme sa nevedeli kvôli rivalite zbaviť, obaja sme mali -11b.)
33:21
- áno, všetky 4 hry som s manželkou prehral :D

18.4.2018 14:06:53

body
Většinou okolo 40, max asi 43. A to jsme měli na začátku událost kdy mají všichni sílu 3 (dle mého názoru nejvíc likvidační událost).

18.4.2018 14:39:42

body
tak dnes sme dali 45:44 a konečne som vyhral :D

18.4.2018 19:20:07

ludomyl
už si nepamatuji jak jsme dosáhli tolika bodů, ale asi jsme měli hodně budov, to mi přijde jako největší příděl bodů. Gratuluji k výhře :-) já taky nad manželkou vyhrál jen jednou, zatím :-).

18.4.2018 20:01:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Raiders of the North Sea: Collection
Raiders of the North Sea: Collection
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 23 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas