Pulsar 2849 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Vladimír Suchý
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

rozpor v prekladu technologii na DI a DII a vyklad DII

Vcera jsme hrali s deskou DII a neco se nam nezdalo, tak jsem nahlizel do anglickych a posleze dnes do ceskych pravidel... a ejhle, prijde mi, ze je tam odlisny vyklad.

Tech DI vpravo dole (dale jen T-D1)
EN: "Whenever you establish a station at a planet and cannot gain an exploration bonus, score 2 points. You also score 2 points if you can gain the bonus only because of another technology."
CZ: "Kdykoli postavis na planete vyzkumnou stanici a nemas narok na bonus za pruzkum, ziskas 2 body. To plati i v pripade, ze bonus za pruzkum ziskavas pouze diky jine technologii."

Tech DII vpravo nahore (dale T-D2)
EN: "Whenever you establish a station at a planet and do not gain an exploration bonus, gain the bonus anyway (or draw an exploration bonus tile)."
CZ: "Kdykoli postavis na planete vyzkumnou stanici a nemas narok na bonus za pruzkum, ziskas bonus za pruzkum i tak (popr. si misto nej muzes vzit bonusovy zeton za pruzkum)."


Ceska pravidla pouzivaji identickou formulaci, zatimco v anglicke je rozdil v CANNOT GAIN vs. DO NOT GAIN.

Ceskou verzi tedy chapu tak, ze kdykoli proletim pres nejaky planetarni system a umistim tam stanici, tak dostanu bud ty 2 body za T-D1 nebo mistni bonus za T-D2 nebo oboje, kdyz mam vymyslene T-D1 i T-D2.
Naopak anglickou verzi chapu tak, ze kdykoli proletim pres nejaky planetarni system a umistim stanici, tak dostanu pouze mistni bonus za T-D2. Bonus 2 body za T-D1 ziskam jen tehdy, pokud na planetarnim systemu ukoncim svuj let a obsadim tam uz jen neobyvatelnou planetu a ze bonus 2 body neziskam za pouhe umistovani stanic pri pruletu pres planetarni systemy.

----------------

K tomu se vaze dalsi vec. Shodli jsme se na tom, ze dostavat bonusy za T-D2 za umisteni stanice pri pouhem pruletu je jasne nejsilnejsi technologie v cele hre. Hrac tak muze prijit velmi snadno k 20+ bodum, bez nutnosti nejakeho dukladneho planovani nebo nejakeho komba ci predchozi pripravy. Proste od pateho kola leta a leta. Vtip je totiz i v tom, ze dotycny pri draftu vubec neresi presnou hodnotu kostek, protoze dostava ty bonusy, i kdyz skonci svuj let mimo planetarni system. Modifikatory kostek tak diky tomu navic muze pouzivat jeste k prodluzovani svych letu. Takze se nam jasne nabizela otazka - opravdu jsme to pochopili spravne? Nema to byt jen bonus za planetarni system, na kterem ukoncim let, ale kde uz ale zbyla jen neobyvatelna planeta?
17.3.2018 00:43:37

.
Tak ted jsem se zasmal, sotva tohle dopisu, tak zjistim, ze na BGG se uplne na to stejne nekdo ptal vcera.

Takze spravne je cesky vyklad, oba techy znamenaji to stejne. A maji se dostavat bonusy i za prulet. Coz je podle me ulet :)

17.3.2018 00:49:45

technologie

Spojim se s CGE a pokusim se dat dohromady jak to je.

17.3.2018 08:59:08

sucd
Co na to teda CGE?

23.4.2018 14:17:34

tajemna
Nevim, co na to CGE, ale manzelka autora hry je na bgg autorem te odpovedi, o ktere uz jsem psal a ktera rika, ze spravne je cesky vyklad.

23.4.2018 14:23:11

upřesnění

Výklad na BGG není dobře, vzniklo to kombinací špatné angličtiny autora a následným rychlým pohledem do českých pravidel. Takže si sypu popel na hlavu.
V testování se to hrálo jako bonus pouze při doletu. Jinak by byla technologie přesílená. Zaurgoval jsem vydání ofic. FAQ u CGE aby se to napravilo.

23.4.2018 21:45:38

sucd
A jaky je tedy spravny vyklad T-DI (D1T1) a T-DII (D2T5)?

23.4.2018 22:43:36

FAQ
https://czechgames.com/en/pulsar-2849/faq/

29.5.2018 02:35:43

Vybíráme z Bazaru

Deep rock galactic
Deep rock galactic
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas