Port Royal - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Piráti
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: MindOK
Österreichische Spiele Museum
Pegasus Spiele
Autoři: Alexander Pfister
Rok vydání: 2014
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Pravidla

Chci se zeptat, hrajeme Port Royal už hodně dlouho. Ale teď mi volal kamarád, že se v 1.fázi (objevování) rozhodl po 3. kartě nelízat už žádnou a tím nechce aby 2.fáze (obchodování a najímání) vůbec u něj nastala. A předává dalším hráčům jejich pasivní tah... Může to tak být nebo musí vždy ke 2.fázi dospět? V pravidlech to DOSLOVA napsané není...

Díky za info...
5.9.2016 17:38:28

asinajci
Nevím, jestli rozumím dotazu přesně.
Aktivní hráč může samozřejmě přestat otáčet karty a ukončit tak fázi 1. Pak nastává fáze 2, ve které si ale on sám nic z přístavu ani expedici brát nemusí. Poté však pokračuje 2. fáze tahem pasívních hráčů.
Toto v pravidlech je napsáno.
Odpovídá to na tvoji otázku?

5.9.2016 18:28:35

grogodil
Ano. To lze.
Já mám v pravidlech napsáno, že aktivní hráč odhaluje karty dokud chce, s tím že druhá fáze nemusí nastat.

5.9.2016 18:30:16

Fake> Omlouvám se za špatnou odpověd.
Jak píše Karel...
Fáze dvě nenastane, jen pokud odkryjete loď, která již v přístavu kotví a nedokážete ji zahnat.
- bezvlasec

jj...
Jj...děkuji, přesně tak :-)

5.9.2016 18:41:30

bezvlasec
Jak nemusí nastat? Pokud není trop, fáze 2 nastane, jen on si nic nemusí brát.

5.9.2016 18:53:17

Fáze dvě ...
Asinajci: Jestliže mu nepřišli dvě lodě stejné barvy, tak prostě fáze dvě nastane ať se mu to líbí nebo ne. A on přesně jak píše karel u prvního příspěvku může zahrát tak, že si žádnou kartu nevezme - čímž reálně nastane situace, kterou chtěl.
(Na druhou stranu mi není jasné k čemu taková hra je a kdy tohle může být k něčemu využitelné. Chápu, že když nechci, aby se ke hře dostali ostatní, tak mohu svůj tah "zabít" tím, že otáčím tak dlouho dokud nepřijdou dvě lodě jedné barvy. Ale proč něco otočit a pak si nic nevzít ... snad jedině když mají protivníci hodně Vtipálků, ale i tak ...)

5.9.2016 20:21:19 | Upraveno autorem (porovnej)

2vkmjch
Mamute,
pravidla v tomto bodě hovoří jasně. Pokud v přístavu zakotví druhá loď stejné barvy, fáze 2 nenastává. Že je možné využít vtipálky, vůbec neznamená, že by se tomu muselo říkat druhá fáze. Ta se jmenuje "obchodování a najímání postav" a to využití vtipálka prostě není.
Není třeba z toho dělat guláš.
Když už ale tedy druhá fáze nastane (tj. aktivní hráč dobrovolně ukončil braní karet), může (ale nemusí) si tento vzít až 3 karty z přístavu a šanci něco získat dostanou i pasivní hráči, bez ohledu na to, zda si aktivní hráč něco bral nebo nebral.
Pojem "fáze nastala u něj" je nesmyslný blábol. Fáze prostě nastane. Ne u toho či onoho. Prostě nastane a kdo chce, může něco získat.
Myslím, že to opravdu všechno jasně v pravidlech napsáno je.

5.9.2016 22:24:36 | Upraveno autorem (porovnej)

karel
Předem musím napsat, že v pravidlech je celá tahle záležitost bez problémů popsána - tedy změním svůj předchozí příspěvek, abych nemátl.



//vysvětlení//
"fáze nastala u něj" - to jsem samozřejmě myslel, že fáze nastane v celé hře a tedy i pro ostatní hráče. Tedy zase takový blábol to není - opravím aby to vyznělo, tak jak jsem myslel.

//jen k zamyšlení - prosím nijak neaplikujte na hru//
Osobně si ale myslím, že právě to, že jednou fáze nenastává je pro lidi zbytečná komplikace při pochopení pravidel. To není o překladu, ale už o dodaných pravidlech. Podle mne mohla být pravidla koncipována přesně jak jsem napsal. Tedy "fáze dvě by nastala vždy a jen by si hráči vybírali z prázdného stolu". Nenašel jsem pravidlo, které by šlo proti tomuto smyslu hry a vyhneš se tím řešení jestli může nebo nemůže nastat a jak tam nějak napůl podivně zafungují Vtipálci ... i popisek u nich by byl jednodušší ve smyslu "před kým na začátku najímání postav a braní lodí není žádná karta, tak dostane zlaťák" a nemuselo by se tam zase laborovat s tím zda fáze dva nastane či ne.
Nezlob se - tohle je jen můj osobní pohled na to, že původní pravidla mohla být jednodušší a hra by fungovala úplně stejně.

Mimochodem karle máš můj obdiv, zvlášť po tom co jsem před časem hrál Zima mrtvých. Super překlad.

6.9.2016 18:27:44

...> Jasně, nic ve zlém, směřoval jsem spíš na původního přispěvatele výše, ta jeho vazba byla příčinou, proč jsem měl problém rozumět, oč vlastně v dotazu jde. A dík ;-) - karel

Vybíráme z Bazaru

Crown of emara
Crown of emara
Akt. cena: 17 €
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas