Port Royal - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Piráti
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: MindOK
Österreichische Spiele Museum
Pegasus Spiele
Autoři: Alexander Pfister
Rok vydání: 2014
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Guvernér

Zdravim. Funguje schopnost guvernéra i kdyz nejsem aktivni hrac? V pravidlech je, ze si po obchodovani aktivniho hrace beru jednu kartu, ale u guvernera, ze za kazdou aktivnimu hraci zaplatim. Hrali jsme to, ze tu schopnost vyuziva jen ve svem aktivnim kole, ale nedavno jsem procital pravidla a nejak me to nahlodalo. To by me pak prisla jako hodne silna karta. Diky
15.8.2016 18:43:21

Guverner
Nejsem ted u pravidel, ale my to hrajeme v kazdem kole, i protihracu. Tipnu, ze je tam napsano neco jako, ze "vzdy kdyz hrac nakupje, muze koupit o jednu kartu navic"

15.8.2016 18:49:49

Jsou> Tady k nakouknuti. V sekci ke stazeni. Ale jsou to prave jakoby dve pravidla proti sobe. Ale asi to bude ve vsech kolech. Snad to este nekdo potvrdi. Nepride ti hodne silny? - Toneckrmelec

Guvernér
Schopnost Guvernéra funguje vždy, když si hráč bere z nabídky karty (ať už je nebo není aktivním hráčem). Pokud majitel Guvernéra není aktivním hráčem, tak musí zaplatit zlatku za každou kartu, kterou si vezme.

Př.:

Pepa je aktivním hráčem, vyložil karty na stůl a jednu z nich si vzal. Nyní jsem na řadě já a mám dva guvernéry, můžu si tedy vzít až 3 karty. Jako první si vezmu loď, dostanu peníze a jednu minci dám Pepovi, jako druhou si vezmu obchodníka, zaplatím 3mince do banku + 1minci dám Pepovi. Třetí kartu už brát nechci, může tedy s výběrem pokračovat Terka.

15.8.2016 19:27:08

Diky> Moc - Toneckrmelec

Guvernér
EDIT: Jeho funkce lze využít v roli aktivního i pasivního hráče, ale jen jednou za tah a ROVNĚŽ HNED v tom tahu, kdy byl najat. Kvůli nejasnostem v originálu se to však bohužel dozvíme jasně až z pravidel rozšíření "Kontrakty" :-(

Byl v tom při tvorbě pravidel velký zmatek, snad i díky 2vkjmch je to už teď definitivně srozumitelné.

15.8.2016 22:26:33 | Upraveno autorem (porovnej)

...> Spíš díky tomu, že jste to v rozšíření dali do stavu nad kterým už není možné diskutovat. Díky za pravidla i celkově za jednu z nejoblíbenějších pohodových her posledních let. - 2vkjmch

Aktivní zdarma a možno využít už když byl najat / Pasivní za minci jako při braní 1 karty
Ahoj. Opíši tu pravidla a něco k tomu napíšu. I když už to tu je myslím vysvětleno dostatečně a i pravidla jsou napsána dobře.

Základ: "Guvernér: Ve fázi obchodování a najímání postav si můžete vzít za každého svého guvernéra o jednu kartu z přístavu víc, než na kolik máte nárok. Nejste-li zrovna aktivním hráčem, musíte ovšem jako obvykle za každou takovou kartu aktivnímu hráči zaplatit po 1 minci."
Rozšíření v poznámce pro jinou postavu: "Guvernéra naopak můžete využít již v kole, kdy jste ho najali". (oproti Admirálu, Víceadmirálu, Kanonýrovi)
---
Tedy jsi-li aktivním hráčem pak si z karet, které si vyložil vezmeš jednu (případně dvě nebo tři, když se ti podařilo vyložit čtyři či pět barev lodí) a poté si můžeš (nemusíš) vzít za každého Guvernéra další z vyložených karet. Za karty platíš jejich ceny (případně snížené např. Slečnami).
Může se tedy např. stát, že vyložíš pět barev lodí a nějakého Guvernéra a pak si z tohoto výběru vezmeš tři karty za lodě plus, když jedna z braných karet bude Guvernér, tak hned můžeš ještě jednu tedy čtvrtou (obdobně jako můžeš penězi z jedné brané karty lodě okamžitě platit za kartu další). Samozřejmě kdyby jsi měl nějakého toho Guvernéra už z dřívějška, tak za každého si můžeš vzít kartu další (jestli tedy ještě bude z čeho brát :-)).

Pokud jsi "pasivním" hráčem, tak si můžeš vzít jednu kartu dle základních pravidel (tedy z hodnoty lodi zaplatíš jednu minci aktivnímu hráči a zbytek je pro tebe/k platně za postavu dáš k běžné ceně do banku ještě o minci navíc aktivnímu hráči). Pokud máš Guvernéra, tak za každého můžeš ten samý postup opakovat (včetně plateb).

Snad jsem se do toho moc nezamotal :-).
---

Síla Guvernéra: Ano je to silná postava. Také stojí 8 mincí a nepřináší ti ani bod! Tedy podle mého to není postava nejsilnější a je dobře vyvážená. Má své místo, když na ni máš ze začátku hry, ale Port Royal je relativně rychlá hra a podle mého jak jsi někde okolo půlky bodů k vítězství, tak už nemá moc smysl ji kupovat a je dobré investovat raději do jiných. Ale samo záleží jak hra aktuálně probíhá.

Příjemné hraní téhle u nás moc oblíbené hry přeje
Mamut

16.8.2016 01:49:29

Diskuze z května 2015> Tak až teď jsem koukal na starší diskuzi ohledně možnosti použít Guvernéra ihned v tahu, kdy ho hráč získá. No zajímavé. Každopádně se tedy prozatím v naší skupině budeme držet českých pravidel z rozšíření a ty říkají to co jsem opsal dost jednoznačně. - 2vkjmch

díky!> Je to přesně tak, jak říkáš. Mnohokrát se to měnilo, takže tato diskuse teď zmátla i mě, a to jsem ta česká pravidla dělal...

Snad už je to tedy jasné. - karel

Svých výhod v kole, kdy došlo k najmutí nesmí užívat jen Ví> V rozšíření je v návodu uvedeno u Váceadmirála a Kanonýra "Nelze využít v kole, kdy jste tuto postavu najali."
U jiných postav tato věta uvedena není. Pokud je to někde v návodu uvedeno i u Admirála, tak mi prosím napište kde. - Libánek

Diky
Moc

17.8.2016 07:53:12

Vybíráme z Bazaru

Escape:The Curse of the Temple–Big Box 2nd Edit.
Escape:The Curse of the Temple–Big Box 2nd Edit.
Akt. cena: 999 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas